News

News

Τρίτη
Δεκέμβριος, 5

Σχεδιασμός επιχειρήσεων και η αρχή PACE

Featured in:

Στο χώρο των ειδικών επιχειρήσεων, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, έχει αναπτυχθεί εδώ και χρόνια μία αρχή σχεδιασμού επιχειρήσεων που έχει εφαρμογή σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας. Είναι η αρχή PACE την οποία θα αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο μας μαζί με κάποια απλά παραδείγματα ώστε να είναι απόλυτα ξεκάθαρη σε όλους τους αναγνώστες.

Πηγή: SOFRep.com

Συχνά άνθρωποι αναρωτιούνται πως γίνεται μία μικρή ομάδα 5-10 στελεχών ειδικών επιχειρήσεων να είχαν υπολογίσει και εξασκηθεί στο πως να αντιδράσουν όταν τους συμβαίνουν τόσα απρόοπτα γεγονότα. Μεγάλη σημασία σε αυτό παίζει η σωστή προετοιμασία. Προκειμένου να έχει μεγαλύτερη αξία το άρθρο μας, θα δούμε ένα απλό παράδειγμα που αφορά τη πλειοψηφία των ανθρώπων. Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να πάτε με μία παρέα για μία πορεία και κατασκήνωση σε κάποιο ορεινό μέρος. Άρα, η αποστολή σας είναι να πάτε εκεί και να επιστρέψετε σώοι και ασφαλείς.

Πηγή: RD.com

P (Primary – Πρωτεύον σχέδιο)
Άρα πλέον κάνετε κάποια σύντομη συνεννόηση και συμφωνία για πράγματα όπως τη πορεία που θα ακολουθήσετε, με τι τρόπο θα μεταβείτε εκεί, τη μέθοδο επικοινωνίας, κτλ. Αυτό είναι το πρωτεύον σας σχέδιο. Το P στο PACE.

A (Alternative – Εναλλακτικό σχέδιο)
Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου, κάνουμε το ίδιο αλλά για το εναλλακτικό μας σχέδιο. Τι θα κάνουμε εάν ότι υπολογίσαμε δεν είναι διαθέσιμο. Π.χ. ο δρόμος είναι κλειστός, ένα άτομο δε μπορεί να έρθει, χάσαμε το βασικό μέσο επικοινωνίας μας πριν ξεκινήσουμε, κτλ. Όταν συμφωνήσουμε και συνεννοηθούμε για το εναλλακτικό μας σχέδιο, τότε ολοκληρώσαμε και το A από το PACE.

C (Contingency – Σχέδιο απρόοπτου)
Ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, εδώ θα συμφωνήσουμε με τη παρέα μας σε κάποια σχέδια αντίδρασης για τη περίπτωση που συμβεί κάτι απρόοπτο. Π.χ. μένουμε από λάστιχο στη μέση της διαδρομής, έσπασε ο ασύρματος μας και έτσι δεν έχουμε πια μέσο επικοινωνίας, κτλ. Ασφαλώς, με την ολοκλήρωση και από αυτό, έχουμε και το C από το PACE.

E (Emergency – Σχέδιο έκτακτης ανάγκης)
Το τελευταίο κομμάτι του σχεδιασμού είναι το τι θα κάνουμε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Κάποιος έπεσε και τραυματίστηκε σοβαρά, τρακάραμε, χαθήκαμε στη πορεία, κτλ. Και πάλι, κάνουμε την ίδια διαδικασία και συμφωνούμε στο σχέδιο αντίδρασης μας και έτσι έχουμε και το E του PACE.

Πηγή: SecuritySolutionsMedia.com

Όπως αντιλαμβάνεστε, το αυτονόητο επόμενο στάδιο είναι να κάνουμε εξάσκηση στα παραπάνω ώστε όταν συμβούν να έχουμε κάποια στοιχειώδη πρακτική εμπειρία. Στα εγχειρίδια εκπαιδεύσεως των ΗΠΑ, το παράδειγμα που δίδεται γιατί είναι πολύ ξεκάθαρο για τη κατανόηση του PACE είναι η επικοινωνία. Σκεφτείτε κάτι όπως το παρακάτω, για τη πολιτική ζωή.

  • P: Όταν φτάνω στο κάθε σημείο που έχουμε προκαθορίσει θα σου στέλνω ένα γραπτό μήνυμα επιβεβαίωσης της θέσης μου.
  • A: Όταν φτάνω στο κάθε σημείο που έχουμε προκαθορίσει θα βρίσκω ένα τηλέφωνο από κοντινά χωριά και θα σε καλώ από εκεί.
  • C: Όταν φτάνω στο κάθε σημείο που έχουμε προκαθορίσει, εάν δεν έχω σήμα και δεν υπάρχει τηλέφωνο στο τοπικό χωριό θα έχω ασύρματο με βάση στο τοπικό καταφύγιο και θα επικοινωνώ μέσω ασυρμάτου με το καταφύγιο και αυτό μέσω τηλεφώνου με εσένα.
  • E: Εάν έχουμε περιστατικό έκτακτης ανάγκης θα χρησιμοποιήσω τη συσκευή δορυφορικής επικοινωνίας για να σε καλέσω.

Πηγή: ViralNews.gr

Το PACE από μόνο του είναι σίγουρα χρήσιμο, αλλά για να έχετε πραγματικά αποτελέσματα απαιτείται εξάσκηση επάνω στις διαδικασίες που δημιουργήσατε. Επίσης, το PACE μπορεί να εφαρμοστεί στα πάντα. Από το πως πηγαίνετε στη δουλειά σας ή πως θα οργανώσετε μία εκδρομή, μέχρι ειδικές πολεμικές επιχειρήσεις. Θα σας προτείναμε να αρχίσετε με απλά πράγματα με την οικογένεια σας όπως, πως επικοινωνείτε μεταξύ σας, οι καθημερινές διαδρομές σας (δουλειά, σχολεία, γυμναστήρια, κτλ.), ή τι να κάνετε σε περίπτωση φωτιάς/φυσικών καταστροφών. Πρώτον θα ανεβάσει τα επίπεδα ασφαλείας σας, δεύτερον θα ξέρετε αμέσως εάν τα μέλη της οικογένειας σας είναι ασφαλή ή όχι, και τέλος θα έχετε πιο ήσυχο το μυαλό σας ότι εάν κάτι πάει στραβά όλοι γνωρίζουν και έχουνε εξασκηθεί σε ανάλογα σχέδια αντίδρασης.

Source link

Γενικά
#Σχεδιασμός #επιχειρήσεων #και #αρχή #PACE

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...