Στο χώρο των ειδικών επιχειρήσεων, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, έχει αναπτυχθεί εδώ και χρόνια μία αρχή σχεδιασμού επιχειρήσεων που έχει εφαρμογή σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας. Είναι η αρχή PACE την οποία θα αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο μας μαζί με κάποια απλά παραδείγματα ώστε να είναι απόλυτα ξεκάθαρη σε όλους τους αναγνώστες.
Συχνά άνθρωποι αναρωτιούνται πως γίνεται μία μικρή ομάδα 5-10 στελεχών ειδικών επιχειρήσεων να είχαν υπολογίσει και εξασκηθεί στο πως να αντιδράσουν όταν τους συμβαίνουν τόσα απρόοπτα γεγονότα. Μεγάλη σημασία σε αυτό παίζει η σωστή προετοιμασία. Προκειμένου να έχει μεγαλύτερη αξία το άρθρο μας, θα δούμε ένα απλό παράδειγμα που αφορά τη πλειοψηφία των ανθρώπων. Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να πάτε με μία παρέα για μία πορεία και κατασκήνωση σε κάποιο ορεινό μέρος. Άρα, η αποστολή σας είναι να πάτε εκεί και να επιστρέψετε σώοι και ασφαλείς.
P (Primary – Πρωτεύον σχέδιο)
Άρα πλέον κάνετε κάποια σύντομη συνεννόηση και συμφωνία για πράγματα όπως τη πορεία που θα ακολουθήσετε, με τι τρόπο θα μεταβείτε εκεί, τη μέθοδο επικοινωνίας, κτλ. Αυτό είναι το πρωτεύον σας σχέδιο. Το P στο PACE.
A (Alternative – Εναλλακτικό σχέδιο)
Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου, κάνουμε το ίδιο αλλά για το εναλλακτικό μας σχέδιο. Τι θα κάνουμε εάν ότι υπολογίσαμε δεν είναι διαθέσιμο. Π.χ. ο δρόμος είναι κλειστός, ένα άτομο δε μπορεί να έρθει, χάσαμε το βασικό μέσο επικοινωνίας μας πριν ξεκινήσουμε, κτλ. Όταν συμφωνήσουμε και συνεννοηθούμε για το εναλλακτικό μας σχέδιο, τότε ολοκληρώσαμε και το A από το PACE.
C (Contingency – Σχέδιο απρόοπτου)
Ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, εδώ θα συμφωνήσουμε με τη παρέα μας σε κάποια σχέδια αντίδρασης για τη περίπτωση που συμβεί κάτι απρόοπτο. Π.χ. μένουμε από λάστιχο στη μέση της διαδρομής, έσπασε ο ασύρματος μας και έτσι δεν έχουμε πια μέσο επικοινωνίας, κτλ. Ασφαλώς, με την ολοκλήρωση και από αυτό, έχουμε και το C από το PACE.
E (Emergency – Σχέδιο έκτακτης ανάγκης)
Το τελευταίο κομμάτι του σχεδιασμού είναι το τι θα κάνουμε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Κάποιος έπεσε και τραυματίστηκε σοβαρά, τρακάραμε, χαθήκαμε στη πορεία, κτλ. Και πάλι, κάνουμε την ίδια διαδικασία και συμφωνούμε στο σχέδιο αντίδρασης μας και έτσι έχουμε και το E του PACE.
Όπως αντιλαμβάνεστε, το αυτονόητο επόμενο στάδιο είναι να κάνουμε εξάσκηση στα παραπάνω ώστε όταν συμβούν να έχουμε κάποια στοιχειώδη πρακτική εμπειρία. Στα εγχειρίδια εκπαιδεύσεως των ΗΠΑ, το παράδειγμα που δίδεται γιατί είναι πολύ ξεκάθαρο για τη κατανόηση του PACE είναι η επικοινωνία. Σκεφτείτε κάτι όπως το παρακάτω, για τη πολιτική ζωή.
- P: Όταν φτάνω στο κάθε σημείο που έχουμε προκαθορίσει θα σου στέλνω ένα γραπτό μήνυμα επιβεβαίωσης της θέσης μου.
- A: Όταν φτάνω στο κάθε σημείο που έχουμε προκαθορίσει θα βρίσκω ένα τηλέφωνο από κοντινά χωριά και θα σε καλώ από εκεί.
- C: Όταν φτάνω στο κάθε σημείο που έχουμε προκαθορίσει, εάν δεν έχω σήμα και δεν υπάρχει τηλέφωνο στο τοπικό χωριό θα έχω ασύρματο με βάση στο τοπικό καταφύγιο και θα επικοινωνώ μέσω ασυρμάτου με το καταφύγιο και αυτό μέσω τηλεφώνου με εσένα.
- E: Εάν έχουμε περιστατικό έκτακτης ανάγκης θα χρησιμοποιήσω τη συσκευή δορυφορικής επικοινωνίας για να σε καλέσω.
Το PACE από μόνο του είναι σίγουρα χρήσιμο, αλλά για να έχετε πραγματικά αποτελέσματα απαιτείται εξάσκηση επάνω στις διαδικασίες που δημιουργήσατε. Επίσης, το PACE μπορεί να εφαρμοστεί στα πάντα. Από το πως πηγαίνετε στη δουλειά σας ή πως θα οργανώσετε μία εκδρομή, μέχρι ειδικές πολεμικές επιχειρήσεις. Θα σας προτείναμε να αρχίσετε με απλά πράγματα με την οικογένεια σας όπως, πως επικοινωνείτε μεταξύ σας, οι καθημερινές διαδρομές σας (δουλειά, σχολεία, γυμναστήρια, κτλ.), ή τι να κάνετε σε περίπτωση φωτιάς/φυσικών καταστροφών. Πρώτον θα ανεβάσει τα επίπεδα ασφαλείας σας, δεύτερον θα ξέρετε αμέσως εάν τα μέλη της οικογένειας σας είναι ασφαλή ή όχι, και τέλος θα έχετε πιο ήσυχο το μυαλό σας ότι εάν κάτι πάει στραβά όλοι γνωρίζουν και έχουνε εξασκηθεί σε ανάλογα σχέδια αντίδρασης.
Γενικά
#Σχεδιασμός #επιχειρήσεων #και #αρχή #PACE