News

News

Τετάρτη
Νοέμβριος, 29

SBU: Σύλληψη ανώτατου αξιωματικού ναυτικού για κατασκοπεία

Τη Τρίτη 31 Μαρτίου του 2020 το τμήμα αντικατασκοπείας της ουκρανικής SBU, ή στα ουκρανικά СБУ (Служба безпеки України, Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας), δημοσίευσε κάποια στοιχεία για μία υπόθεση κατασκοπείας της Ρωσίας που πρόσφατα διελεύκανε. Θεωρούμε ότι η υπόθεση έχει κάποιες ομοιότητες, και ίσως σχέση, με εκείνη που είχαμε παρουσιάσει στο άρθρο μας «SBU: Σύλληψη πρώην αστυνομικού για κατασκοπεία» αλλά αυτό θα το αφήσουμε να το κρίνετε μόνοι σας.

Πηγή: RFERL.org

Ένα από τα χειρότερα χτυπήματα για κάθε υπηρεσία πληροφοριών, είναι οι διεισδύσεις, δηλαδή να υπάρχει κάποιος εντός της υπηρεσίας ο οποίος εργάζεται για τον εχθρό. Αυτό φαίνεται ότι κατάφερε να επιτύχει η ρωσική FSB, ή στα ρωσικά ФСБ (Федеральная служба безопасности, Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας), η οποία το 2014 πέτυχε όχι μία ή δύο, αλλά τρεις διεισδύσεις εις τη SBU της Ουκρανίας. Συγκεκριμένως, στρατολόγησε τους παρακάτω τρεις αξιωματικούς της SBU οι οποίοι εκείνο το διάστημα εργάζονταν στη περιοχή της Κριμαίας. Ωστόσο, η δράση τους έγινε γρήγορα αντιληπτή καθώς μετέβησαν εμφανώς εις τη ρωσική πλευρά του πολέμου της Κριμαίας (θεωρούμε σημαντικό να αναφέρουμε ότι κατά τα πρώτα χρόνια του πολέμου της Κριμαίας το 90% των υπαλλήλων της SBU που εργάζονταν στη περιοχή πήγαν στη ρωσική πλευρά).

  • Αντρέι Γκαπονένκο
  • Πετρ Ζίμα
  • Ντιμίτρι Πιλιπτσένκο

Πηγή: VK.com (επεξεργασμένη)

Σχεδόν αμέσως, τους ανατέθηκε μία πολύ δύσκολη αποστολή. Να στρατολογήσουν και να στρέψουν κατά της Ουκρανίας ανώτατο στέλεχος της στρατιωτικής ηγεσίας της Ουκρανίας που είχε τοποθετηθεί στο τομέα ευθύνης Κριμαίας-Σεβαστούπολης. Όπως αναφέρει η SBU, οι παραπάνω 3 το Μάρτιο του 2014 προσέφεραν στον αξιωματικό μία πολύ ελκυστική πρόταση για να βοηθήσει τις ρωσικές δυνάμεις στη κατάληψη της Ναυτικής Ακαδημίας Ενόπλων Δυνάμεων στο λιμάνι της Σεβαστούπολης. Το οποίο ο ίδιος αρνήθηκε αλλά δεν απέτρεψε τη συνεργασία. Έτσι, συνέχιζε τις συναντήσεις με τους προαναφερθέντες όταν πήγαινε στη Κριμαία για να συναντήσει συγγενείς του, αλλά είχε και περιστασιακή επικοινωνία μέσω κινητού τηλεφώνου και εφαρμογής κρυπτογραφημένης επικοινωνίας.

Πηγή: Korrespondent.net

Ο ανώτατος αξιωματικός μετατέθηκε εκτός της περιοχής της Κριμαίας, στα κεντρικά της Ουκρανίας όπου πήρε και προσωρινή προαγωγή σε Υποδιοικητή του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Ουκρανίας. Οι τρεις πράκτορες της FSB πλέον, που εργάζονταν παλαιότερα ως αξιωματικοί της SBU, του ζήτησαν διάφορες λιγότερο ευαίσθητες πληροφορίες, πέραν της βοήθειας του στη κατάληψη στρατιωτικών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή το οποίο είχε αρνηθεί. Συγκεκριμένα, του ζήτησαν τα ακόλουθα.

  • Ψυχολογική κατάσταση συγκεκριμένων στελεχών του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας
  • Οικονομική κατάσταση και υποστήριξη συγκεκριμένων στελεχών του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας
  • Προσωπικά στοιχεία συγκεκριμένων στελεχών του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας

Όπως αντιλαμβάνεστε, ο στόχος τους ήταν ο εντοπισμός άλλων υποψηφίων προς στρατολόγηση εντός του πολεμικού ναυτικού βάσει αυτών των πληροφοριών. Όλες ιδιαιτέρως σημαντικές στην ανάπτυξη των ψυχολογικών προφίλ και των μεθόδων εκμετάλλευσης τους για συλλογή HUMINT (Human Intelligence, Πληροφορίες από ανθρώπινες πηγές).

Πηγή: Espreso.tv

Η SBU δημοσίευσε και ένα βίντεο στο οποίο δηλώνει ότι βλέπουμε τον εν λόγω αξιωματικό πολεμικού ναυτικού που ομολογεί τη κατασκοπευτική του δράση. Το βίντεο αυτό μπορείτε να το δείτε παρακάτω όπως δημοσιεύτηκε από το τμήμα αντικατασκοπείας ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας SBU, και στη συνέχεια έχουμε όσα αναφέρει και σε ελληνική απόδοση.


«Η θητεία μου στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας μπορεί να θεωρηθεί ότι έληξε το Μάρτιο του 2014 όταν δέχθηκα πρόταση από τη Ρωσική Ομοσπονδία για προς όφελος τους εκμετάλλευση της θέσης μου ως υποδιοικητής δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού. Κατά τη διαμονή μου στη περιοχή είχα συνεχή επικοινωνία με υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας που αποδεικνύεται και από φωτογραφίες που προδίδουν τη χρήση μεθόδων συνωμοσίας με στόχο τη παροχή πληροφοριών της μονάδας μου αναφορικά με τη ψυχολογική, οικονομική και υλική κατάσταση στελεχών των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Επίσης, σύμφωνα με το κανονισμό διαχείρισης πληροφοριών του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας, αντιλαμβάνομαι ότι οι πράξεις μου παραβιάζουν τη νομοθεσία της Ουκρανίας περί διατήρησης και ακεραιότητας κρατικών μυστικών»


Πηγή: Censor.net.ua

Κάποια τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν σπεύσει ήδη να κατονομάσουν ποιος ίσως να κρύβεται πίσω από αυτό τον ανώνυμο ανώτατο αξιωματικό, αλλά όλες οι αναφορές δεν έχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να τις θεωρήσουμε αρκετά αξιόπιστες ώστε να τις μοιραστούμε στο άρθρο μας. Γι’αυτό το λόγο, θα κλείσουμε αυτό το άρθρο μας εδώ καθώς ήδη παρέχει αρκετά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτή τη πρόσφατη επιχείρηση αντικατασκοπείας της SBU, το τρόπο δράσης της ρωσικής FSB στη περιοχή, και τους τομείς ενδιαφέροντος της.

το βρήκαμε εδώ

Ουκρανία,Ρωσία
#SBU #Σύλληψη #ανώτατου #αξιωματικού #ναυτικού #για #κατασκοπεία

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...