Πριν από λίγο καιρό, γύρω στα δύο χρόνια, είχα αγοράσει αυτό το ρολόι καθώς πίστευα ότι έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει από τα περισσότερα G-SHOCK με τα οποία ήδη είχα πολλές εμπειρίες. Σήμερα μπορώ να πω με σιγουριά ότι δεν ήταν αυτό που περίμενα αν και έχει κάποια θετικά στοιχεία. Σε αυτό το άρθρο θα περιγράψω τι προσφέρει και σε τι υστερεί καθώς και σε ποιους απευθύνεται με βάση τα χαρακτηριστικά του.
Όλοι πιστεύω γνωρίζουν τα θρυλικά ρολόγια G-SHOCK της εταιρίας CASIO που κατασκευάζονται από το 1983 μέχρι και σήμερα. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έγιναν μόδα σε άτομα που δε τα χρειάζονται πραγματικά και τα φοράνε αποκλειστικά για αισθητικούς λόγους. Αυτό όμως ευτυχώς δεν άλλαξε τη ποιότητα τους, ενδεικτικά παραθέτω ένα απόσπασμα από το βιβλίο «American Sniper» (μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με το βιβλίο στο άρθρο «Βιβλίο: American Sniper») από τον Αμερικανό Αρχικελευστή Πολεμικού Ναυτικού, τον Navy SEAL κύριο Κρις Κάιλ.
«Στο καρπό μου, φορούσα ένα ρολόι G-SHOCK. Το μαύρο αυτό ρολόι με το πλαστικό λουράκι του είχε αντικαταστήσει τα Rolex Submariner ως βασικό εξοπλισμό των SEAL.»
Και δεν είναι μόνο οι Navy SEAL των ΗΠΑ, εκατοντάδες Ένοπλες Δυνάμεις παγκοσμίως θεωρούν τα G-SHOCK το τέλειο ρολόι για τον σύγχρονο στρατιώτη. Έτσι, όσοι γνώριζαν την αξία των G-SHOCK και δε τα αγόραζαν γιατί ήταν στη μόδα ήξεραν ότι παίρνουν ένα ρολόι με μοναδική αντοχή, ανθεκτικό σε συνθήκες που ελάχιστοι άνθρωποι θα το φέρουν ποτέ και που είχε μόνο κάποιες πολύ βασικές λειτουργίες όπως ώρα, ημερομηνία, χρονόμετρο, κτλ. Αλλά η αλήθεια είναι ότι πάντα υπήρχε και το κοινό για ένα διαφορετικό ρολόι, ένα ρολόι για αυτούς που θέλουν λίγες παραπάνω λειτουργίες για τις δραστηριότητες τους. Έτσι, το 1998 γεννήθηκε η εταιρία PRO TREK της CASIO με στόχο αυτό το αγοραστικό κοινό.
Τα ρολόγια αυτά δεν έχουν τη σκληροπυρηνική αντοχή των G-SHOCK αλλά έχουν πολύ περισσότερες λειτουργίες. Η μεγάλη διαφορά που τα ξεχώρισε ωστόσο ήταν όταν κυκλοφόρησε το PRT-40 με τον τριπλό (υψόμετρο, θερμοκρασία-βαρόμετρο και πυξίδα) αισθητήρα. Το ρολόι PRO TREK PRT-40 το βλέπετε στη παρακάτω φωτογραφία.
Εγώ είχα αγόρασει λοιπόν το PRO TREK PRG270 για περίπου €180 και δεν μπορώ να πω ότι κάλυψε τις προσδοκίες μου. Προσωπικά, όταν αγοράζω ένα μέρος εξοπλισμού το περνάω πάντα από μία σειρά δοκιμών και καθημερινή γενική χρήση, έτσι σε σχετικά σύντομο διάστημα (δηλαδή μερικών μηνών) έχω αποκτήσει μία γενική εικόνα των δυνατοτήτων του. Αυτό είναι επίσης καλό γιατί είναι ακόμα στη περίοδο της εγγύησης. Αρχικά, ας δούμε λίγο τι προσφέρει το PRO TREK PRG270 και πως λειτουργεί.
Ας ξεκινήσουμε από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του. Μέσα στο κόκκινο πλαίσιο στη παρακάτω φωτογραφία βλέπετε τον τρίτης γενιάς τριπλό αισθητήρα του. Σύμφωνα με την CASIO έχει κατά 90% χαμηλότερη κατανάλωση από αυτόν της δεύτερης γενιάς και ο αισθητήρας είναι επίσης κατά 95% μικρότερος. Ωστόσο, προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια όπως για παράδειγμα εντοπίζει αυξομειώσεις υψομέτρου σε βήματα 1 μέτρου ενώ οι παλαιότεροι είχαν βήματα 5 μέτρων.
Εξωτερικά διαθέτει συνολικά έξι κουμπιά. Στο κέντρο έχει το κουμπί LIGHT (Φως) που ανάβει το φως της οθόνης εφόσον το ρολόι βρίσκεται σε σκοτεινό περιβάλλον, δεξιά τα κουμπιά ABC από κάτω προς τα επάνω, δηλαδή Altimeter (Υψόμετρο), Barometer (Βαρόμετρο) και Compass (Πυξίδα) και αριστερά έχει δύο κουμπιά, κάτω το κουμπί MODE (Κατάσταση) για επιλογή της κατάστασης και επάνω το κουμπί ADJUST (Ρύθμιση) για τη ρύθμιση των διαφόρων επιλογών. Τα κουμπιά είναι πολύ καλά σχεδιασμένα και αρκετά μεγάλα ώστε εύκολα να μπορούν να πατηθούν και με γάντια. Τα βλέπετε καλύτερα μέσα στα κόκκινα πλαίσια στην επόμενη φωτογραφία.
Στα εξωτερικά χαρακτηριστικά βλέπετε επίσης το σταθερό δαχτυλίδι με υποδιαιρέσεις μοιρών που είναι χρήσιμο για υπολογισμό αζιμούθιου αν και πρακτικά δεν είναι απαραίτητο καθώς η πυξίδα ήδη προσφέρει όλες τις μετρήσεις. Οπότε με βάση αυτό υποθέτω ότι προστέθηκε κυρίως για αισθητικούς λόγους παρά για πρακτικούς. Βλέπετε μέσα στο κόκκινο πλαίσιο παρακάτω σε ποιο ακριβώς στοιχείο αναφέρομαι.
Τέλος, εξωτερικά έχουμε το λουράκι του ρολογιού που είναι απογοητευτικό σε σχέση με αυτά που έχουν αρκετά G-SHOCK κυρίως γιατί δεν έχει τόσο καλή βάση στο καρπό. Βλέπετε εδώ τη βάση των «καλών» G-SHOCK αριστερά και τη βάση του συγκεκριμένου PRO TREK δεξιά.
Το λουράκι όμως έχει ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα, έχει την ασφάλεια που βλέπετε παρακάτω μέσα στο κόκκινο πλαίσιο που πέρα του ότι προστατεύει το ρολόι από τη περίπτωση που η πόρπη έχει σπάσει, είναι από τα καλύτερα μέτρα προστασίας ενάντια στην κλασσική μέθοδο κλοπής ρολογιών με τρία δάχτυλα. Δε γνωρίζω αν αυτό είχε ληφθεί υπόψιν κατά το σχεδιασμό του αλλά το θεωρώ ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα.
Γνωρίζοντας τα κύρια εξωτερικά γνωρίσματα του ρολογιού μπορούμε τώρα να προχωρήσουμε στο εσωτερικό του. Προτού το κάνουμε όμως αυτό να δούμε ποια μοντέλα υπάρχουν από το PRG270, είναι συνολικά τέσσερα τα οποία διαφέρουν μόνο κατά τους χρωματικούς συνδυασμούς τους. Τα βλέπετε όλα παρακάτω και στη δική μου περίπτωση είναι συγκεκριμένα το PRG270-1 (το γκρι με τα πορτοκαλί διακριτικά – πρώτο από τα αριστερά).
Σύμφωνα με την εταιρία έχει αντοχή μέχρι τους -10°C. Προσωπικά, το έχω δοκιμάσει σε θερμοκρασίες μέχρι -19°C και δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Άρα αν ζείτε σε κρύα κλίματα το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έχετε κάποιο πρόβλημα με το όριο χαμηλής θερμοκρασίας που αναφέρει η εταιρία. Επίσης, είναι αδιάβροχο μέχρι τα 100 μέτρα βάθος αν και προσωπικά δεν έφτασα ποτέ σε τέτοιο βάθος για να μπορέσω να το επιβεβαιώσω. Το έχω κατεβάσει (με πετονιά) μέχρι τα 62 μέτρα βάθος και δεν είχε κανένα πρόβλημα όπως είναι αναμενόμενο άλλωστε.
Ίσως το πιο αγαπημένο μου χαρακτηριστικό του ρολογιού PRO TREK PRG270-1 που κάπως καλύπτει πολλά από τα μειονεκτήματα του είναι η τεχνολογία Tough Solar που έχει (όπως και τα περισσότερα ρολόγια της εταιρίας PRO TREK). Ουσιαστικά, έχει ένα συλλέκτη ηλιακής ενέργειας σε σχήμα από δαχτυλίδι που φορτίζει τη μπαταρία του ρολογιού που από μόνη της έχει χρόνο ζωής περίπου 9 μήνες. Αυτό κατά τη γνώμη μου το κάνει ένα ανεκτίμητο εργαλείο επιβίωσης. Βλέπετε τον ηλιακό συλλέκτη καλύτερα αν στρέψουμε το ρολόι ελαφρώς όπως είναι στη παρακάτω φωτογραφία.
Ασφαλώς, η τεχνολογία Tough Solar έχει κάτι που ίσως κάποιοι να το θεωρήσουν μειονέκτημα. Προσωπικά μου είναι αδιάφορο αλλά θα το αναφέρω ώστε να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως. Για να λειτουργεί σωστά η συλλογή ηλιακής ακτινοβολίας πρέπει προφανώς το δαχτυλίδι-συλλέκτης να μην είναι καλυμμένο από ρούχα (δείτε ενδεικτικά τη πρώτη φωτογραφία του άρθρου που είναι από τη διαφήμιση του ρολογιού). Άρα δεν πρέπει να καλύπτετε το ρολόι με ρούχα. Ακόμα και εν μέρη κάλυψη επηρεάζει την απόδοση φόρτισης του όπου αν ζείτε σε περιοχές με χαμηλή ηλιοφάνεια μπορεί να έχετε προβλήματα. Βλέπετε παρακάτω πως ακριβώς το δείχνει αυτό το ίδιο το εγχειρίδιο του ρολογιού.
Επιπρόσθετα, το ρολόι έχει τεχνολογία Power Saving που είναι ρυθμιζόμενη. Όταν είναι ενεργοποιημένη το ρολόι σταματάει κάποιες λειτουργίες αν δεν τις χρειαζόμαστε και όταν βρίσκεται στο σκοτάδι ή δεν κινείται για πάνω από μία ώρα σβήνει τελείως όλα όσα φαίνονται στην οθόνη εκτός και αν πατηθεί το κουμπί LIGHT, εντοπίσει κίνηση του καρπού για να δούμε την ώρα ή το χτυπήσει φως. Με αυτό το τρόπο έχει τη καλύτερη δυνατή κατανάλωση. Βλέπετε αν είναι ενεργοποιημένο το PS (Power Saving) από την αντίστοιχη ένδειξη στη βασική οθόνη λειτουργίας.
Σε αυτή την οθόνη στο επάνω μέρος αναγράφει τα δύο πρώτα γράμματα της ημέρας στα Αγγλικά (SA, Saturday) και το νούμερο της ημέρας μέσα στο μήνα. Από κάτω έχει την ώρα σε 12ώρη ή 24ώρη μορφή (παραπάνω είχα επιλέξει να είναι σε 24ώρη) και στο κάτω μέρος τα δευτερόλεπτα. Δεξιά, δίπλα από τα δευτερόλεπτα βλέπετε το ακόλουθο σύμβολο.
Αυτό σημαίνει ότι οι ήχοι ειδοποίησης έχουν απενεργοποιηθεί. Σε αντίθετη περίπτωση (ενεργοποιημένοι ήχοι) η νότα δεν είναι διαγραμμένη. Επίσης, από τις εργοστασιακές ρυθμίσεις οι ήχοι είναι ενεργοποιημένοι. Αριστερά από αυτή την ένδειξη είναι οι ενδείξεις φόρτισης της μπαταρίας. Στη δική μου φωτογραφία βλέπετε την ένδειξη H (High) που σημαίνει ότι έχει φορτιστεί πλήρως. Άλλες ενδείξεις είναι M (Medium) για μέση, L (Low) για χαμηλή και CHG (Charging) σε περίπτωση που δεν έχει αρκετή ενέργεια για να λειτουργήσει και φορτίζει. Βλέπετε ακριβώς που βρίσκεται αυτή η ένδειξη μέσα στο κόκκινο πλαίσιο στην επόμενη φωτογραφία.
Αριστερά του βλέπετε την ένδειξη LT (Light) η οποία δείχνει αν η λειτουργία αυτόματου φωτισμού είναι ενεργοποιημένη ή όχι. Παραπάνω την είχα ενεργοποιήσει μόνο για χάρη της φωτογραφίας καθώς τη θεωρώ από τα χειρότερα μειονεκτήματα του ρολογιού. Ουσιαστικά, αν είναι σκοτάδι και εντοπίσει τη κίνηση που βλέπετε παρακάτω (εικόνα από το εγχειρίδιο του) ανάβει το ρολόι για το χρόνο που έχει ρυθμιστεί.
Το πρώτο, αυτονόητο, μειονέκτημα είναι ότι το βράδυ είτε βρισκόμαστε στο κρεβάτι είτε κάνοντας κάποια δραστηριότητα συχνά οι κινήσεις του χεριού μας ξεγελούν τον αισθητήρα όπου ανάβει συνεχώς το φως εξαντλώντας χωρίς λόγο τη μπαταρία. Το δεύτερο είναι το τακτικό μειονέκτημα ότι προδίδει τη θέση μας. Είτε βρισκόμαστε σε κάποια εμπόλεμη ζώνη είτε σε ένα κακόφημο δρόμο μιας πόλης, το τελευταίο που θέλουμε είναι ένα φως να ανάβει κάθε λίγο στο χέρι μας. Και σε αυτό το σημείο θα παραθέσω ένα άλλο απόσπασμα, αυτή τη φορά από το βιβλίο «Ο Μόνος Επιζών» του Αρχικελευστή του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, του Navy SEAL, κυρίου Μάρκους Λουτρέλ.
«Περάσαμε το ποτάμι και στραφήκαμε προς τα επάνω στο γκρεμό, πίσω στο χωριό. Φαίνονταν ότι έπαιρνε πάρα πολύ ώρα, κάποια στιγμή άναψα το φως από το ρολόι μου, και σχεδόν τρελάθηκαν εξοργισμένοι λέγοντας: Όχι! Όχι! Όχι! Δρ. Μάρκους. Ταλιμπάν! Ταλιμπάν!
Ασφαλώς και δε γνώριζα για τι πράγμα μιλούσαν. Το φως ήταν μικροσκοπικό, αλλά συνέχισαν να δείχνουν προς αυτό. Σύντομα αντιλήφθηκα ότι το φως ήταν ένας σοβαρός κίνδυνος για όλους μας, ότι το χωριό Σάμπρεϊ ήταν περικυκλωμένο από Ταλιμπάν, που έψαχναν για ευκαιρία να με πιάσουν ή να με σκοτώσουν. Οι ένοπλοι τραυματιοφορείς μου είχαν την ίδια ανατροφή των Παστούν και γνώριζαν ότι το ελάχιστο ίχνος φωτός, δεν έχει σημασία πόσο μικρό, ήταν ασυνήθιστο εκεί έξω στο βουνό και εύκολα τραβούσε τη προσοχή ενός άγρυπνου φύλακα.
Έκλεισα το άτιμο το φως, πολύ γρήγορα. Και ένας από τους δικούς μου, που περπατούσε μπροστά με το Καλάσνικωφ του, ήξερε λίγα Αγγλικά. Με πλησίασε και ψιθύρισε: «Ταλιμπάν δουν φως, σε πυροβολήσουν, Δρ. Μάρκους».»
Όσον αφορά τις ρυθμίσεις ώρας έχουν κάποιο ενδιαφέρον καθώς ρυθμίζουμε την ώρα σε ζώνη ώρας UTC και στη συνέχεια επιλέγουμε μία από τις 31 διαθέσιμες πόλεις. Με αυτό το τρόπο μπορούμε εύκολα να αλλάζουμε τη ζώνη ώρας ανάλογα με τη πόλη στην οποία βρισκόμαστε κάθε φορά χωρίς να αλλάζουμε την ώρα που έχουμε ρυθμίσει. Επίσης, έχουμε και την επιλογή ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης της αυτόματης αλλαγής θερινής-χειμερινής ώρας βάση της ζώνης που έχουμε επιλέξει.
Χάρη στις ζώνες, το ρολόι προσφέρει επίσης τη δυνατότητα υπολογισμού της ώρας Ανατολής (Sunrise) και Δύσης (Sunset) του ηλίου που όμως, όπως και το ημερολόγιο του, είναι ενημερωμένα μέχρι το έτος 2029. Ένα τέτοιο παράδειγμα βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία όπου με το κουμπί MODE επέλεξα την ώρα Ανατολής και Δύσης. Στο επάνω μέρος αναγράφει 1η Αυγούστου και από κάτω ότι στη συγκεκριμένη ζώνη η Ανατολή του ηλίου ήταν στις 05:28 και η Δύση του ηλίου στις 19:35.
Δε θα είχε νόημα να δούμε μία προς μία τις βασικές καταστάσεις λειτουργίας του ρολογιού καθώς είναι λίγο-πολύ γνωστές. Έτσι θα κάνω μία σύντομη επιγραμματική αναφορά των βασικών καταστάσεων λειτουργίας με τη σειρά που εμφανίζονται. Αυτές είναι:
- Ώρα με ημερομηνία
- Ώρα Ανατολής, Δύσης και ημερομηνία
- Αποθηκευμένες μετρήσεις-ρεκόρ (30 θέσεις μνήμης)
- Χρονόμετρο
- Χρονόμετρο αντίστροφης μέτρησης
- Ξυπνητήρι (μέχρι 5 ανά ημέρα)
- Ώρα με ημερομηνία σε ζώνη UTC
Και πάμε τώρα στις τρεις πιο ενδιαφέρουσες λειτουργίες, σε αυτές που κάνουν τα ρολόγια PRO TREK γνωστά σε όλο το κόσμο. Η πρώτη που θα δούμε είναι το υψόμετρο που εμφανίζεται με το κουμπί Α (Altimeter) και εμφανίζει τις μετρήσεις είτε σε μέτρα είτε σε πόδια. Έχει δυνατότητα μέτρησης από -2300 μέχρι 32800 πόδια (ή αλλιώς -700 μέχρι 10000 μέτρα). Στη παρακάτω φωτογραφία βλέπετε ότι βρισκόμουν σε 390 πόδια υψόμετρο και στο επάνω μέρος είναι ένα γράφημα που μεταβάλλεται ανάλογα με την αλλαγή του υψομέτρου. Στο κάτω μέρος βλέπετε την ώρα στην επιλεγμένη ζώνη.
Η μέτρηση υψομέτρου ήταν τουλάχιστον απογοητευτική. Τις περισσότερες φορές δεν έχει καμία σχέση με τη πραγματικότητα ή τουλάχιστον έχει απόκλιση δεκάδων ποδών. Ακόμα και στο ίδιο σημείο είναι πιθανόν να εμφανίσει διαφορετικές μετρήσεις ανάλογα με τον καιρό (ατμοσφαιρική πίεση και θερμοκρασία). Οι μετρήσεις του είναι πολύ αργές και θα έλεγα ότι είναι χρήσιμο μόνο για πολύ γενικές ενδείξεις υψομέτρου. Αναφέρω για παράδειγμα, σε ένα άλμα με αλεξίπτωτο το είχα φορέσει δίπλα από το κανονικό αλτίμετρο και πρώτον, έπειτα από λίγα δευτερόλεπτα σταματούσε να παίρνει μετρήσεις αλλά ακόμα και όταν έπαιρνε ήταν λανθασμένες, για παράδειγμα στα 500 πόδια έγραφε 580 πόδια! Οπότε θα έλεγα ότι είναι από τα πιο άχρηστα αντικείμενα του ρολογιού εκτός και αν το χρησιμοποιείτε για πολύ γενικές μετρήσεις όπως περίπου σε τι ύψος βρίσκεστε σε μία ανάβαση. Το επόμενο κουμπί είναι το B (Barometer) που το βλέπετε παρακάτω.
Βλέπετε στο επάνω μέρος ένα γράφημα με τις διακυμάνσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης, από κάτω τη μέτρηση 999hPa (έχει επιλογή και για inHg), στο κάτω μέρος τη θερμοκρασία που είναι 6.4°C (έχει επίσης δυνατότητα προβολής της και σε °F) και δεξιά μία τελεία που δείχνει τη διαφορά ατμοσφαιρικής πίεσης από τη τελευταία μέτρηση με τη κλίμακα που βρίσκεται τυπωμένη πάνω στο δεξί εσωτερικό δαχτυλίδι του ρολογιού και ξεκινάει από 10 (επάνω) μέχρι -10 (κάτω). Σε αυτή τη φωτογραφία η διαφορά ατμοσφαιρικής πίεσης είναι στο -1hPa. Αυτό είναι από τα πιο χρήσιμα εργαλεία του ρολογιού και είναι σχετικά ακριβές. Ωστόσο, έχει ένα σχεδιαστικό μειονέκτημα. Λόγω του ότι ο αισθητήρας είναι στην αριστερή πλευρά του, ότι ρούχο και να φορέσετε το πιθανότερο είναι ότι θα τον καλύπτει, έστω και εν μέρη, αλλοιώνοντας τις μετρήσεις. Αν θέλετε καλή μέτρηση της ατμοσφαιρικής πίεσης και της θερμοκρασίας θα πρέπει να βγάλετε το ρολόι. Τέλος, έχουμε την πυξίδα με το κουμπί C (Compass).
Μέσα στους κόκκινους κύκλους βλέπετε τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα όπου ο Βορράς ξεχωρίζει εύκολα καθώς έχει τρεις τελείες αντί για μία. Στο επάνω μέρος του ρολογιού γράφει τη κατεύθυνση που βλέπουμε, σε αυτή τη περίπτωση Νοτιοανατολικά (SE, South East) και από κάτω την απόκλιση που έχουμε από το Βορρά που είναι 125° σε αυτή τη φωτογραφία. Η πυξίδα έχει το μειονέκτημα ότι δε μπορεί να λειτουργεί για πάνω από 60 δευτερόλεπτα συνεχόμενα αλλά η ακρίβεια της είναι τόσο καλή που σε κάνει, έστω για λίγο, να αγνοήσεις τα μειονεκτήματα των άλλων μετρήσεων του ρολογιού. Ασφαλώς, για μετρήσεις ακριβείας πρέπει να έχουμε το ρολόι τελείως επίπεδο σε σχέση με το έδαφος άρα ίσως να είναι καλύτερα να το βγάλουμε και να το τοποθετήσουμε δίπλα στο χάρτη μας. Αλλά ακόμα και χωρίς να το βγάλουμε η πυξίδα του προσφέρει πολύ καλές μετρήσεις.
Τώρα που έχετε μία γενική ιδέα περί του ρολογιού μπορώ να εκφέρω την άποψη μου. Θα έλεγα ότι σε καμία περίπτωση δεν με εντυπωσίασε και θα ήμουν πολύ επιφυλακτικός στο να το προτείνω σε κάποιον καθώς με τα ίδια χρήματα μπορεί να πάρει κάτι εξίσου καλό, αν όχι καλύτερο. Για κάποιον που κάνει κάποιες βασικές υπαίθριες δραστηριότητες είναι καλό, όχι όμως εξαιρετικό. Για σοβαρές μετρήσεις δε θα το πρότεινα σε καμία απολύτως περίπτωση. Παρ’όλα αυτά, στη κατηγορία της επιβίωσης πιστεύω ότι είναι από τα καλύτερα στο είδος του κυρίως γιατί φορτίζει με ηλιακή ενέργεια, έχει πολλές ζώνες για διαφορετικές πόλεις, έχει μία εξαιρετικά καλή πυξίδα απαραίτητη για πλοήγηση και ένα βαρόμετρο που μπορεί να βοηθήσει στη πρόβλεψη του καιρού. Από πλευράς αντοχής είναι υποδεέστερο από τα ξαδερφάκια του, τα G-SHOCK, αλλά δεν είναι και έτη φωτός μακριά τους. Άρα αν δεν μιλάμε για πολύ ακραίες καταστάσεις δεν θα έχετε πρόβλημα όσον αφορά την ανθεκτικότητα του στις κακουχίες.
Άλλος εξοπλισμός
#Ρολόι #PRO #TREK #PRG270 #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα