News

News

Σάββατο
Δεκέμβριος, 2

Ρολόι G-SHOCK GW9400-3 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Πριν από πάνω από δύο χρόνια είχαμε δημοσιεύσει το άρθρο «Ρολόι PRO TREK PRG270». Όπως είχαμε αναφέρει εκείνο το ρολόι είχε κάποιους περιορισμούς και έτσι κάπως, ο γράφων επέστρεψε στα G-SHOCK και πιο συγκεκριμένα στο GW9400-3 RANGEMAN. Έπειτα από σχεδόν δύο έτη καθημερινής χρήσης σε αυτό το άρθρο θα δούμε το ρολόι αυτό και την εμπειρία μας μαζί του.

Πηγή: GShock.com

Το GW9400-3 ανήκει στη οικογένεια των RANGEMAN που υποδεικνύει ότι απευθύνεται σε ανθρώπους που ασχολούνται με τη σκοποβολή. Η σειρά RANGEMAN είναι η νεώτερη σειρά των ρολογιών G-SHOCK μέχρι σήμερα και είναι σχεδιασμένα για σκληρή χρήση με δεδομένη τη χρήση που κάνουν οι περισσότεροι σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Η τιμή του συγκεκριμένου μοντέλου είναι στα $300 για τις ΗΠΑ και €299 για την Ευρώπη. Βεβαίως αυτή η τιμή μπορεί να διαφέρει ελαφρώς αλλά αυτές είναι οι τιμές που δηλώνει η ίδια η εταιρία. Το ρολόι αυτό βγήκε το 2013 και προσωπικά το θεωρούμε τη καλύτερη επιλογή μέχρι σήμερα. Προτού εμβαθύνουμε στα τεχνικά χαρακτηριστικά του, και εφόσον ξεκαθαρίσαμε το οικονομικό θέμα, ας λύσουμε την απορία που ίσως να έχουν αρκετοί. Γιατί θεωρούμε αυτό το ρολόι πολύ καλύτερο από το ρολόι PRO TREK PRG270.

Πηγή: Atomic811.com

Όπως είχαμε αναλύσει στο άρθρο μας «Ρολόι PRO TREK PRG270» το ρολόι αυτό είχε κάποια σοβαρά μειονεκτήματα. Πρώτον ήταν ο αυτόματος φωτισμός (που μπορεί να απενεργοποιηθεί), δεύτερον ήταν ο τρόπος ρύθμισης της ώρας, και τέλος ήταν οι λάθος μετρήσεις του αισθητήρα του. Το G-SHOCK GW9400-3 RANGEMAN τα λύνει όλα αυτά ενώ διατηρεί όλα τα πλεονεκτήματα που του PRO TREK PRG270. Βέβαια, έχει κάποια άλλα αρνητικά τα οποία όμως τα θεωρούμε μικρότερης σημασίας. Και τώρα ας μπούμε στα τεχνικά.

Πηγή: Pinterest.com

Εξωτερικά το ρολόι είναι αρκετά ογκώδες αλλά ομοιόμορφο. Έχει χρώμα λαδί με κίτρινες ενδείξεις και το κάλυμμα του είναι κατασκευασμένο από ρητίνη για να απορροφά τους κραδασμούς. Για την ακρίβεια έχει ύψος 55.2 χιλιοστά, πλάτος 53.5 χιλιοστά και πάχος 18.2 χιλιοστά. Χρησιμοποιεί τη τεχνολογία G-SHOCK Protection όπου πρακτικά το ρολόι είναι σφραγισμένο σε μία σειρά από καλύμματα για αντοχή σε ακραίες καταστάσεις, βλέπετε παρακάτω μία επεξηγηματική εικόνα. Στις δοκιμές τα ρολόγια κάνουν ελεύθερη πτώση από 10 μέτρα για 200 φορές και δεν πρέπει να παρουσιάσουν οποιαδήποτε βλάβη ή μειωμένη απόδοση.

Πηγή: Casio-Zone.blogspot.com

Κοιτώντας το ρολόι από μπροστά βλέπουμε τις ενδείξεις G-SHOCK Protection στο στεφάνη του μαζί με κίτρινες ενδείξεις που δηλώνουν σε τι αντιστοιχεί το κάθε κουμπί. Οι ενδείξεις είναι ADJUST (Ρύθμιση), REVERSE (Πίσω), FORWARD (Μπροστά) και MODE (Κατάσταση). Επίσης, υπάρχει ένα κίτρινο βέλος που δείχνει στο κουμπί επιλογής του τριπλού αισθητήρα και ένα κουμπί στο κέντρο που είναι για το φωτισμό της οθόνης. Όπως βλέπετε, όλα τα κουμπιά είναι αρκετά μεγάλα ώστε να μπορούν να πατηθούν και με γάντια χωρίς δυσκολία και έχουν μάλιστα και αντιολισθητική επιφάνεια. Η οθόνη έχει ένα χοντρό και σκληρό ορυκτό κρύσταλλο που δε σπάει και δε μπορεί να γρατσουνιστεί εύκολα. Οι τέσσερις περιμετρικές ανοξείδωτες βίδες είναι για τη καλύτερη ασφάλιση του εξωτερικού καλύμματος με το εσωτερικό σώμα του ρολογιού.

Πηγή: ShadesDaddy.com

Το λουράκι του δεν έχει τόσο επιθετική παθητική ασφάλεια κλοπής όπως φαίνεται καθαρά στην επόμενη φωτογραφία. Αυτό μας έκανε αρκετά εντύπωση όπως επίσης και άλλα χαρακτηριστικά του που δε φαίνεται να συμβαδίζουν με την αποστολή του.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Το δεύτερο χαρακτηριστικό που δε συμβαδίζει καθόλου με το ρολόι αυτό είναι η θηλιά ασφάλισης του που είναι μεταλλική και λόγω του βάρους της δεν είναι εύκολο να παραμένει στη θέση της. Αυτό πρώτον προσθέτει βάρος χωρίς κανένα λόγο, και δεύτερον προσθέτει ένα πολύ σπουδαίο τακτικό μειονέκτημα καθώς είναι πολύ γυαλιστερή και μπορεί να αποκαλύψει εύκολα τη θέση μας στον εχθρό. Προσωπικά θεωρούμε σωστό να καλύψετε με ταινία ή να αφαιρέσετε αυτή τη θηλιά.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Στο κάτω μέρος του ρολογιού βλέπει κανείς χαραγμένο το έμβλημα της σειράς RANGEMAN όπως επίσης και ότι το ρολόι είναι ουσιαστικά ο μηχανισμός 3410 της εταιρίας G-SHOCK. Κάτι άλλο που φαίνεται από τη πίσω όψη είναι ότι το ρολόι είναι κατασκευασμένο στη Ταϊλάνδη. Ακόμη μία φορά βλέπουμε ότι δεν έχουν προσθέσει «αυτάκια» ανασήκωσης στις άκρες, κάτι που άλλα μοντέλα έχουν κάνοντας το ρολόι πιο σταθερό αλλά και πιο ψηλό. Ίσως γι’αυτό να μην το επέλεξαν καθώς ήδη το ρολόι είναι αρκετά ογκώδες.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ένα από τα βασικά κριτήρια αγοράς, όπως και στη προηγούμενη περίπτωση, ήταν το ρολόι να μη χρειάζεται φόρτιση και να έχει μεγάλη αυτονομία. Πράγματι και αυτό το ρολόι έχει το ίδιο πάνελ ηλιακής ενέργειας για φόρτιση ενώ η μπαταρία του διαρκεί για 7 μήνες χωρίς καμία έκθεση στον ήλιο. Με απλά λόγια, δε θα χρειαστεί για πολλά χρόνια να αλλάξετε μπαταρία ή να κάνετε κάποιου είδους συντήρηση. Το ρολόι έχει επίσης αυτόματο αισθητήρα που απενεργοποιεί πολλές λειτουργίες (π.χ. οθόνη) όταν μένει ακίνητο για ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία, είναι η λειτουργία PowerSave (PS). Παρακάτω μπορείτε να δείτε μέσα στο κόκκινο πλαίσιο την ένδειξη ηλιακής φόρτισης που έχει τις τιμές L (Low, χαμηλή), M (Medium, μέτρια), και H (High, υψηλή). Στην ίδια φωτογραφία αριστερά βλέπετε την ένδειξη PS που σημαίνει ότι το ρολόι θα κάνει οικονομία ενέργειας όταν δε χρησιμοποιείται. Έχουμε καλύψει με μαύρο χρώμα τα σημεία που δεν έχουν σημασία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όσον αφορά τις αντοχές του, είναι πιστοποιημένα αδιάβροχο για βάθος μέχρι 200 μέτρα (ή αλλιώς για πίεση 20 bar) αλλά επίσης είναι και πιστοποιημένο για χρήση σε λάσπη. Όλα του τα ανοίγματα έχουν δοκιμαστεί ώστε να μη μπορεί να συγκεντρωθεί λάσπη στο εσωτερικό του. Ασφαλώς και έχει όλα τα χαρακτηριστικά των περισσοτέρων ψηφιακών ρολογιών όπως χρονόμετρα κανονικής και αντίστροφης μέτρησης, ξυπνητήρια, προβολή της ώρας σε διαφορετικές ζώνες ώρας, κτλ. Αλλά έχει και ένα πιο σπάνιο χαρακτηριστικό που προσωπικά θεωρούμε πολύ σημαντικό. Είναι ένα ατομικό ρολόι, δηλαδή έχει τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια. Χρησιμοποιεί το παγκόσμιο δίκτυο RCC (Radio-Controlled Clock, Ασύρματα Ελεγχόμενα Ρολόγια) μέχρι και έξι φορές την ημέρα για να συγχρονίζεται απόλυτα βάση των εκπομπών του δικτύου RCC. Με αυτό το τρόπο το ρολόι έχει τεράστια ακρίβεια και είστε σίγουροι ότι είναι άψογα ρυθμισμένο πάντα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σήμερα τα περισσότερα σήματα συγχρονισμού χρόνου δεν έρχονται από επίγειες κεραίες αλλά από δορυφόρους πλοήγησης GPS. Αριστερά στη κύρια οθόνη του ρολογιού υπάρχει η ένδεικη «RC Indicator» (Δείκτης ασύρματης ενημέρωσης) που αν το ρολόι δεν έχει καταφέρει να συγχρονιστεί μειώνεται κατά μία μπάρα ανά ημέρα. Εάν ο συγχρονισμός δε λειτουργεί, τότε στη χειρότερη περίπτωση το ρολόι θα έχει απόκλιση έως και 15 δευτερόλεπτα το μήνα. Κάτι αρκετά σπουδαίο να γνωρίζει κανείς. Το βλέπετε καλύτερα στη συνέχεια.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όσον αφορά το τριπλό αισθητήρα (υψόμετρο, βαρόμετρο με θερμοκρασία, και πυξίδα) έχει πολύ διαφορετικό τρόπο αναπαράστασης από άλλα ρολόγια και απαιτεί κάποια εξοικείωση. Το συγκεκριμένο έχει νεότερης γενιάς αισθητήρα που λειτουργεί πολύ πιο αποτελεσματικά εκτός από τη θερμοκρασία. Υποθέτουμε, βάση προσωπικών δοκιμών ότι η αιτία είναι ότι ο αισθητήρας έχει τοποθετηθεί πολύ κοντά στο χέρι, και μάλιστα στην εσωτερική πλευρά που σχεδόν πάντα θα έχει υψηλότερη θερμοκρασία από το περιβάλλον. Βλέπετε που είναι ο τριπλός αισθητήρας καλύτερα στην επόμενη φωτογραφία μέσα στο κόκκινο πλαίσιο.

Πηγή: OcabJ.net (επεξεργασμένη)

Όσον αφορά τα μειονεκτήματα του, σίγουρα είναι ο όγκος και το βάρος του που θα σας πάρει αρκετές εβδομάδες καθημερινής χρήσης μέχρι να το συνηθίσετε. Επίσης, το λουράκι και ιδιαίτερα η θηλιά του, όπως ήδη περιγράψαμε, είναι απαράδεκτα για ένα ρολόι τακτικής χρήσεως. Για το τέλος κρατήσαμε το πιο σημαντικό. Το G-SHOCK GW9400-3 της οικογένειας RANGEMAN το θεωρούμε προσωπικά το πιο όμορφο ρολόι της G-SHOCK αλλά εάν είχαμε την ευκαιρία θα το αλλάζαμε άμεσα με το G-SHOCK GW9400-1. Ο λόγος δεν είναι το εξωτερικό κάλυμμα που στο ένα είναι μαύρο και στο άλλο χακί, ο λόγος είναι η απόχρωση της οθόνης. Το GW9400-3 έχει τη λεγόμενη αρνητική οθόνη (δηλαδή μαύρο φόντο και χρυσά γράμματα) ενώ το GW9400-1 έχει τη κανονική. Σίγουρα η αρνητική οθόνη φαίνεται ωραία στις φωτογραφίες αλλά στη πράξη είναι δύσκολη η ανάγνωση της ώρας σε πολλές περιπτώσεις. Αυτό είναι για εμάς το μεγαλύτερο, με τεράστια διαφορά, μειονέκτημα που έχει.

Πηγή: ToughTacticalWatches.com

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν αξίζει τα λεφτά του, είναι πολύ ποιοτικό ρολόι και μέχρι σήμερα δε μας έχει απογοητεύσει. Βέβαια, ακόμα και μετά από χρόνια καθημερινής χρήσης πάντα αντιλαμβάνεσαι το βάρος του όταν το αφαιρείς από το καρπό σου, αλλά αυτό είναι κάτι που ισχύει για πολλά ρολόγια της εταιρίας G-SHOCK. Επιπρόσθετα, παρότι το χρώμα του φαντάζει δύσκολο ή πολύ ιδιαίτερο για καθημερινή χρήση, είναι αρκετά διακριτικό και μουντό ώστε να ταιριάζει εύκολα με σχεδόν οτιδήποτε ρούχα και αν φοράτε.

Πηγή: OcabJ.net

Με τα διαθέσιμα ρολόγια της αγοράς σήμερα, θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο συνδυάζει σημαντικά χαρακτηριστικά ενώ παραμένει όμορφο εμφανισιακά και εύκολο στη χρήση ρολόι. Έχει διορθώσει σχεδόν όλα τα σοβαρά τακτικά μειονεκτήματα των άλλων G-SHOCK αλλά έχει ασφαλώς ακόμα περιθώρια βελτίωσης. Ποιος ξέρει, ίσως στο μέλλον να δούμε ένα καλύτερο ρολόι χωρίς αυτά τα προβλήματα.

Πηγή: GShockVisions.com

Κλείνοντας, εάν ψάχνετε για ένα ρολόι για τακτική αλλά και καθημερινή χρήση τότε αξίζει να ρίξετε μία ματιά και σε αυτό το ρολόι της εταιρίας G-SHOCK. Ίσως να μη ταιριάζει στις απαιτήσεις σας αλλά εάν ταιριάζει, τότε το πιθανότερο είναι ότι δε θα σας απογοητεύσει.

Πηγή: Guns.ru

το βρήκαμε εδώ

Άλλος εξοπλισμός
#Ρολόι #GSHOCK #GW94003 #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...