free web page hit counter

Τυφέκιο Saiga 223

Σχόλια · 278 Προβολες

πό τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η γνωστή ρωσική βιομηχανία όπλων Kalashnikov Concern διατηρεί μία θυγατρική εταιρία, την εταιρία Saiga (сайга) που παράγει τα όπλα της στ

Το τυφέκιο 223 της ρωσικής εταιρίας Saiga βγήκε τις αρχές της δεκαετίας του 2000 με στόχο το άνοιγμα στις αγορές της δύσης όπου το πιο διαδεδομένο με μεγάλη διαφορά διαμέτρημα είναι το .223 Remington. Επιπρόσθετα, βλέποντας ότι το μεγαλύτερο αγοραστικό κοινό είναι από το χώρο του κυνηγιού, η Saiga πήρε το θρυλικό και ιστορικά αποδεδειγμένα αποτελεσματικό σχεδιασμό του AK, και το μετέτρεψε σε ένα τυφέκιο κυνηγίου για το διαμέτρημα .223 Remington. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι είναι πιστοποιημένο και για φυσίγγια διαμετρήματος 5.56×45mm NATO. Ο λόγος που αναγράφει .223 Remington και όχι 5.56×45mm NATO είναι καθαρά για ευκολότερη εξαγωγή σε Ευρώπη και ΗΠΑ ως τυφέκιο σκοποβολής και κυνηγιού, και όχι «πολεμικό» τυφέκιο όπως αναφέρονται συχνά από άτομα εκτός του χώρου.

Για τους παραπάνω λόγους, όπως μπορείτε να δείτε στις περισσότερες φωτογραφίες του άρθρου μας, έρχεται με ένα κορμό που ταιριάζει στο ρόλο του. Δηλαδή, έχει κοντάκιο χωρίς πιστολοειδή λαβή, διαφορετική (πιο ελαφριά) σκανδάλη, μεγάλο πλαστικό χειροφυλακτήρα, και δε διαθέτει φλογοκρύπτη. Συχνά θα τα δείτε τροποποιημένα ώστε να θυμίζουν περισσότερο κλασικά AK τυφέκια, αλλά από το εργοστάσιο βγαίνουν σε αυτή τη διαμόρφωση. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι όσον αφορά το μηχανισμό και τρόπο λειτουργίας, παραμένει ένα τυπικό AK χωρίς καμία τεράστια διαφορά.

\

Αναφορικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, είναι ένα όπλο με δικό του σχεδιασμό γεμιστήρων, εσωτερικά χρωμιωμένη κάννη μήκους 41.5 εκατοστών, πρεσαριστό κορμό, και βάρος 3.85 κιλά. Τα παρελκόμενα του είναι από συνθετικό υλικό αλλά συχνά πολλοί τα αντικαθιστούν με παρελκόμενα όπλων ΑΚ που το φέρνουν πιο κοντά στο όπλο στο οποίο βασίζεται.

Στα πλεονεκτήματα έχουμε ότι είναι ένα όπλο όχι απλά σε σχεδιασμό ΑΚ, αλλά κατασκευασμένο στο ίδιο εργοστάσιο, με τα ίδια εξαρτήματα σε πολλά μέρη του. Αυτό συνεπάγεται ότι έχει εξίσου καλή ποιότητα κατασκευής και ανθεκτικότητα. Επίσης, είναι σχεδιασμένο για το πολύ δημοφιλές διαμέτρημα .223 Remington, σχεδόν όλα τα παρελκόμενα από τυφέκια τύπου ΑΚ ταιριάζουν στο όπλο, και τέλος, καθώς είναι ίδιου σχεδιασμού, εάν γνωρίζετε πως να χρησιμοποιείτε τυφέκια τύπου ΑΚ τότε δεν έχετε να μάθετε κάτι καινούργιο.

Στα μειονεκτήματα έχουμε τον όγκο του, είναι ένα μεγάλο τυφέκιο για ένα τέτοιο διαμέτρημα. Βέβαια ο λόγος γι’αυτό είναι ότι απευθύνεται σε πρώτον σε κυνηγούς, και δεύτερον σε σκοπευτές, που θέλουν κάτι μεγάλο και σταθερό. Εξίσου αρνητικό θεωρούμε το βάρος του που ξεπερνάει τα 4 κιλά όταν το γεμίσουμε. Κάτι που το κάνει πολύ κουραστικό, πολύ γρήγορα. Αυτά είναι κατά τη γνώμη μας τα πιο σημαντικά μειονεκτήματα. Άλλα λιγότερο σημαντικά είναι ότι χρησιμοποιεί διαφορετικούς γεμιστήρες, έχει μόνο πλαϊνή ράγα σοβιετικού σχεδιασμού για προσάρτηση σκοπευτικών, και όπως τα περισσότερα ΑΚ, μία σκληρή σκανδάλη.

Παρότι δεν είχαμε ποτέ στη κατοχή μας ένα Saiga 223, έχουμε χρησιμοποιήσει τέτοια τυφέκια αρκετές φορές σε σκοπευτήρια. Εν συντομία, το πολύ μεγάλο βάρος και όγκος του σε συνδυασμό με το μικρό διαμέτρημα που χρησιμοποιεί, εξαλείφει σχεδόν οποιαδήποτε ανάκρουση. Όμως, για τον ίδιο λόγο ακόμα και έπειτα από μερικές δεκάδες βολές το όπλο γίνεται πολύ κουραστικό. Φανταζόμαστε ότι η μεταφορά του και επώμιση για ώρες κάτω από δύσκολες συνθήκες απλά θα μεγεθύνει αυτό το πρόβλημα. Σε θέμα αξιοπιστίας, ευστοχίας, εργονομίας, και λειτουργικότητας ήταν ότι θα περίμενε κανείς από ένα όπλο της οικογενείας ΑΚ. Ένα απλό στη χρήση τυφέκιο κατασκευασμένο για πολύ σκληρή χρήση. Βλέπετε ένα τυφέκιο Saiga 223 με το οποίο είχαμε ρίξει μερικές δεκάδες βολές παρακάτω.

Στο ερώτημα με το οποίο κλείνουμε πάντοτε τις κριτικές μας, αξίζει να το αγοράσει κανείς; Αυτή είναι μία δύσκολη ερώτηση καθώς η τιμή του είναι κάτω των $600 καινούργιο. Κάτι πολύ ανταγωνιστικό για ένα τόσο καλό ποιοτικά τυφέκιο. Ωστόσο, ο όγκος και βάρος του είναι κάτι που μας προβληματίζει έντονα. Άρα θα λέγαμε ότι για άμυνα στο σπίτι ή γενικά, χρήση κάποιου τύπου που δεν απαιτεί συνεχή μεταφορά ή επώμιση του, θα λέγαμε ότι είναι μια αξιόλογη πρόταση εάν θέλετε αυτό το συνδυασμό (δηλαδή 5.56×45mm σε όπλο τύπου ΑΚ). Σε κάθε άλλη περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και της κυνηγετικής χρήσης, δε θα το προτείναμε σε κάποιον.

Πηγη defensegr

Σχόλια