Το άρθρο αυτό αποτελεί έργο συλλογικής εργασίας υπό το «Πρόγραμμα ΕΝΥΩ». Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους D C και Γεράκι για τη βοήθεια τους σε αυτή την έρευνα.
Στο άρθρο μας «Ραντάρ ναυτικής επιτήρησης Ντάγιογλου» μελετήσαμε ένα ραντάρ ναυτικής επιτήρησης του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας που βρίσκεται απέναντι από τη Σάμο. Ασφαλώς, αυτό δε μπορεί να καλύψει όλο το Αιγαίο Πέλαγος και έτσι περί τα 350 χιλιόμετρα νοτιότερα του, εις τη περιοχή Νεοχωρίου (Yeniköy) της πόλης Αντίφελλο στη Τουρκία, υπάρχει ένα άλλο. Το ραντάρ αυτό βρίσκεται εις τας συντεταγμένας 36°13’59.0″N 29°36’04.0″E και μπορείτε να το δείτε και μόνοι σας από αυτό το σύνδεσμο προς την υπηρεσία Google Maps. Αυτή την υποδομή θα μελετήσουμε εις το παρόν άρθρο.
Η εγκατάσταση αυτή αποτελείται από δύο υποδομές που τις χωρίζει ένας μικρός δρόμος μήκους 200 μέτρων. Οι υποδομές βρίσκονται στο υψηλότερο σημείου του όρους εις υψόμετρον 1100 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας. Αυτό ασφαλώς έχει γίνει ώστε να υπάρχει η μέγιστη κάλυψη χωρίς εμπόδια για τις κεραίες που φιλοξενούν αυτές οι δύο στρατιωτικές υποδομές.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι από τη παραπάνω δορυφορική λήψη το φυλάκιο φαντάζει να βρίσκεται αρκετά μακριά από τη βάση. Αυτό όμως έχει να κάνει κυρίως με την υψομετρική διαφορά. Το φυλάκιο βρίσκεται μόλις 200 μέτρα από την υποδομή Α. Στη συνέχεια μπορείτε να το δείτε λίγο καλύτερα και αμέσως μετά θα ξεκινήσουμε την ανάλυση των δύο μεγαλυτέρων υποδομών της βάσεως.
Υποδομή Α
Αυτή η υποδομή αποτελεί το κυρίως μέρος της μονάδος. Αυτό συμπεραίνεται από το γεγονός ότι διαθέτει μεγαλύτερο αριθμό κτηρίων, λιγότερες κεραίες-ιστία, και βρίσκεται πιο κοντά εις το δημόσιο δρόμο. Βλέπετε τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της υποδομής παρακάτω.
Όπως βλέπετε δεν αναγνωρίσαμε την αποστολή των δύο μεγάλων κτηρίων αλλά βάσει άλλων πηγών φαίνεται ότι είναι βοηθητικά κτήρια όπως θάλαμοι, μαγειρεία, και λοιπές υποδομές που απαιτούνται εις μία στρατιωτική βάση σε απομακρυσμένη περιοχή. Μάλιστα, μέσω ανοικτών πηγών εντοπίσαμε και μία φωτογραφία του 2017 από το εσωτερικό των μαγειρείων της εν λόγω βάσεως την οποία μπορείτε να δείτε στη συνέχεια (έχουμε καλύψει τα πρόσωπα των ανθρώπων για προστασία των προσωπικών τους δεδομένων).
Αυτή η υποδομή βρίσκεται μόλις 7 χιλιόμετρα (σε ευθεία) από το Καστελόριζο και συχνά έχουμε παρατηρήσει κληρωτούς ναύτες που υπηρετούν εκεί να δημοσιεύουν φωτογραφίες από τη περίμετρο του στρατοπέδου που επιβεβαιώνει την εγγύτητα του εις ελληνικόν έδαφος. Παράδειγμα από αυτό μπορείτε να δείτε και μόνοι σας παρακάτω.
Όπως βλέπετε και στη παραπάνω εικόνα, το στρατόπεδο διαθέτει περίφραξη με συρματόπλεγμα και κονσερτίνα παρά το δύσβατο της περιοχής στην οποία ευρίκσεται. Αυτό το παρατηρήσαμε σε όλες τις φωτογραφίες από μέσα κοινωνικής δικτύωσης ατόμων που υπηρέτησαν ή υπηρετούν ακόμα εις αυτή τη μονάδα του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας. Από σύγκριση των δορυφορικών λήψεων του ραντάρ Ντάγιογλου που είχαμε παρουσιάσει σε παλαιότερο άρθρο και του ραντάρ που μελετούμε εις το παρόν άρθρο, φαίνεται ότι έχουν ίδιες διαστάσεις και δομή, παρέχοντας ενδείξεις ότι πιθανότατα είναι ίδιας τεχνολογίας, κάτι που ενισχύει την υπόθεση ότι ανήκουν εις το ίδιο δίκτυο ναυτικής επιτήρησης.
Επιπρόσθετα, το έτος 2019 φαίνεται ότι έγινε επίστρωση με στεγανωτικό εις την οροφή του κτηρίου που φιλοξενεί το ραντάρ, κάτι που ίσως να υποδεικνύει κακή ποιότητα κατασκευής ή προβλήματα λόγω παλαιότητος του κτηρίου.
Ίσως για αυτό το λόγο τον Ιούλιο του 2020 να έγινε μία σοβαρή ανακαίνιση του συγκεκριμένου κτηρίου όπως βλέπετε και μόνοι σας εις την ακόλουθη φωτογραφία από την ιδιωτική εταιρεία που είχε αναλάβει την εν λόγω ανακαίνιση της οροφής του.
Από την ίδια εργασία συντηρήσεως έχουμε και μία καθαρή εικόνα του ραντάρ που φιλοξενείται εκεί, το οποίο συμβαδίζει με τις δορυφορικές αναλύσεις των άρθρων μας. Για την ακρίβεια, είναι το «Coast Watcher 100» (παλαιότερα γνωστό ως Suricate) της εταιρείας Thales. Φαίνεται να έχει γίνει ανάποδη τοποθέτηση της κεραίας τύπου «τετραγωνικής συντέμνουσας» προκειμένου το ραντάρ να παρέχει καλή κάλυψη και σε κοντινές αποστάσεις, παρά το υψόμετρο που είναι τοποθετημένο.
Στις 13 Σεπτεμβρίου του 2020 ο Υπουργός Αμύνης της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, επισκέφθηκε το ραντάρ που μελετάμε σε αυτό το άρθρο. Στην ακόλουθη απεικόνιση βλέπετε το χώρο εντός της βάσεως.
Τη 1η Αυγούστου του 2020 εις το τοπικό τύπο κυκλοφόρησαν οι επίσημες φωτογραφίες επισκέψεως της τοπικής ηγεσίας στα σημαντικότερα σημεία και υπηρεσίες της περιοχής ως μέρος εορτασμών της θρησκευτικής περιόδου του Κουρμπάν Μπαϊράμ. Εκεί διαβάζουμε ότι έγινε και επίσκεψη στη Διοίκηση του Ναυτικού Σταθμού Επιτήρησης το οποίο είναι η βάση που μελετάμε εδώ. Βλέπετε το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό παρακάτω.
Υποδομή Β
Εδώ έχουμε δύο μεγάλα ιστία επάνω στα οποία έχουν τοποθετηθεί πολλές διαφορετικές κεραίες. Όπως είδαμε παραπάνω ο δρόμος που οδηγεί εις την υποδομή Α συνεχίζει εξωτερικά του στρατοπέδου και καταλήγει στην υποδομή Β.
Και εδώ έχουμε μία καλύτερη οπτική άποψη για το τι υπάρχει εκεί από φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τουριστικές ιστοσελίδες καθότι στο χωριό Νεοχωρίου υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία τα οποία έχουν ορατότητα προς τα ιστία αυτά. Βλέπετε το πως φαίνονται αυτά από το δρόμο στη συνέχεια.
Και δύο ακόμα φωτογραφίες από ξενοδοχεία της περιοχής μπορείτε να δείτε στη συνέχεια. Και αυτές προσφέρουν μία διαφορετική προοπτική στις υποδομές που μελετάμε εδώ.
Από την επίσκεψη του Υπουργού Αμύνης της Τουρκίας το Σεπτέμβριο του 2020 μπορείτε παρακάτω να δείτε μία άλλη φωτογραφία του, αυτή φορά ευρισκόμενος εις την υποδομή Β που αναλύουμε σε αυτή την ενότητα. Αυτό επιβεβαιώνει ότι οι δύο υποδομές είναι μέρος της ίδιας στρατιωτικής εγκατάστασης καθώς η επίσκεψη είχε τη δομή επιθεώρησης ραντάρ.
Η ακόλουθη φωτογραφία ενός κληρωτού Τούρκου ναύτη σε καθήκοντα σκοπού μας επιβεβαιώνει με ακόμα ένα τρόπο ότι το ραντάρ ανήκει στο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας, και ότι φυλάσσεται και από ένοπλους σκοπούς. Η φωτογραφία είναι από το Σεπτέμβριο του 2020. Βλέπουμε επίσης ότι ο ναύτης φέρει ασύρματο και όπλο γερμανικής προελεύσεως HK G3 A3 με το ειδικό προστατευτικό σκανδάλης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για αποφυγή αυτοκτονιών. Για τους αναγνώστες που ίσως να μη το γνωρίζουν, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είχαν σοβαρά προβλήματα με θέματα αυτοκτονιών κληρωτών οπλιτών και έτσι ανέπτυξαν αυτή τη πατέντα που δεν επιτρέπει τη τοποθέτηση του δακτύλου εις τη σκανδάλη παρά μόνο με σωστή λαβή στη πιστολοειδή λαβή.
Από το 2015 εντοπίσαμε τη παρακάτω φωτογραφία από Τούρκο ο οποίος ανέφερε ότι η φωτογραφία προέρχονταν από τη θητεία του σε αυτή τη βάση.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η υποδομή Β προϋπήρχε της υποδομής Α. Συγκεκριμένα βλέπουμε να υπάρχει σε δορυφορικές λήψεις τουλάχιστον από το 2001 ενώ η υποδομή Α φαίνεται να ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2011 και η πρώτη δορυφορική λήψη όπου φαίνεται κοντά στη τελική της μορφή είναι από το 2013. Αυτό ίσως να ήταν διότι είναι κατάλληλο σημείο εγκατάστασης τηλεπικοινωνιακών κεραιών. Σύμφωνα με μέλη της ομάδος ΕΝΥΩ και βάσει των δορυφορικών λήψεων, η αρχική του χρήση πιθανόν να ήταν για επικοινωνία στα βραχεία που προσφέρει ικανότητα μετάδοσης σε σκάφη και υποβρύχια του πολεμικού ναυτικού. Εάν γνωρίζετε περισσότερα για την ιστορική χρήση της υποδομής, γράψτε μας στα σχόλια του άρθρου.
Τέλος, παρακάτω μπορείτε να δείτε μία εκτίμηση του τομέα κάλυψης που προσφέρουν τα δύο ραντάρ που έχουμε παρουσιάσει ως τώρα. Στο επάνω μέρος είναι το ραντάρ από το άρθρο μας «Ραντάρ ναυτικής επιτήρησης Ντάγιογλου» και στο κάτω μέρος το ραντάρ που παρουσιάσαμε εδώ.
Εάν γνωρίζετε περισσότερα για αυτό το ραντάρ του δικτύου ναυτικής επιτήρησης του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας γράψτε μας στα σχόλια του άρθρου μας.
Βάσεις-Εγκαταστάσεις
#Ραντάρ #ναυτικής #επιτήρησης #Νεοχωρίου #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα