News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

Πτυσσόμενο μαχαίρι SOG Twitch II LT

Εδώ και περίπου ένα χρόνο χρησιμοποιούμε αυτό το μικρό πτυσσόμενο μαχαίρι ως μέρος των αντικειμένων EDC (Every Day Carry, Καθημερινής Μεταφοράς). Για την ακρίβεια το έχουμε ως ένα εύκολα προσβάσιμο μικρό πτυσσόμενο μαχαίρι για οποιαδήποτε καθημερινή χρήση όπως άνοιγμα συσκευασιών, κόψιμο ταινιών, κτλ. Η τιμή του σήμερα είναι περίπου $40, αλλά ας δούμε σε βάθος τι ακριβώς είναι αυτό το μικρό μαχαίρι.

Πηγή: Pinterest.com

Το Twitch II LT κατασκευάζεται εδώ και λίγα χρόνια από την αμερικανική εταιρία SOG και έχει κωδικό TWI18BX-4053. Ζυγίζει μόλις 95 γραμμάρια και έχει συνολικό μήκος (με ανεπτυγμένη τη λεπίδα) 15.75 εκατοστά. Η λεπίδα του έχει μήκος 6.73 εκατοστά και είναι κατασκευασμένη από ατσάλι AUS-8, ένα υψηλό σε άνθρακα ατσάλι που έχει υποστεί κρυογονική σκλήρυνση και έτσι συνδυάζει εξαιρετική κόψη με αντοχή. Επίσης, η λεπίδα έχει γυαλιστεί ώστε να έχει ματ επιφάνεια χωρίς όμως να έχει κάποια επίστρωση από άλλο υλικό.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ολόκληρο το σώμα του μαχαιριού είναι από ανοδιωμένο αλουμίνιο 6061-T6 που είναι και ο βασικός λόγος που παραμένει τόσο ελαφρύ. Στη πίσω όψη του βλέπουμε ότι το μαχαίρι έχει κάποιες βίδες ασφάλισης τύπου Torx που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το λύσιμο του για συντήρηση. Επίσης, μπορείτε να δείτε και το κλιπ ζώνης που διαθέτει. Το κλιπ είναι στιβαρό και κρατάει το μαχαίρι με ασφάλεια στη θέση του.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όπως θα παρατηρήσατε, το μαχαίρι έχει διπλό μηχανισμό ανάπτυξης. Είτε με το κομβίο που έχει επάνω της η λεπίδα όπως έχουν τα περισσότερα μαχαίρια, είτε με το κομβίο ταχείας ανάπτυξης με υποβοήθηση ελατηρίου. Στη βάση της λεπίδας υπάρχει ο πατενταρισμένος μηχανισμός SAT (SOG Assisted Technology, Τεχνολογία Υποβοήθησης SOG) ο οποίος έχει ένα συμπιεσμένο ελατήριο ώστε να γίνεται πιο γρήγορα και εύκολα η ανάπτυξη της λεπίδας.

Πηγή: NagornysKnives.com

Ο μηχανισμός έχει τον επίσης πατενταρισμένο μηχανισμό διπλής ασφαλείας του εφηύρε ο Σπένσερ Φρέιζερ και είναι σήμα κατατεθέν στα μαχαίρια της σειράς Twitch, μία σειρά ειδικά σχεδιασμένη για EDC όπως βλέπετε και στη συσκευασία που το αναγράφει στη φωτογραφία παρακάτω.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όταν το μαχαίρι αναπτυχθεί είναι αδύνατο να κλείσει εκτός και αν πατήσουμε το κουμπί που έχει στη ράχη του. Αυτό συμβαίνει γιατί μία μεταλλική «θηλιά» κλειδώνει στη βάση της λεπίδας και δε της επιτρέπει οποιαδήποτε μετακίνηση. Αυτό φαίνεται καλύτερα παρακάτω όπου βλέπετε το μαχαίρι με την ασφάλεια ενεργοποιημένη αριστερά, και απενεργοποιημένη δεξιά.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ακριβώς πίσω από αυτό το κουμπί βλέπετε το δεύτερο μηχανισμό ασφαλείας. Είναι ένα μικρό κουμπί το όποιο μπορούμε να σύρουμε εμπρός ή πίσω. Όταν είναι μπροστά τότε δεν επιτρέπει στο μαχαίρι να ανοίξει (εάν είναι κλειστό), ή να κλείσει (εάν είναι ανεπτυγμένο) ασχέτως με το τι κάνουμε με την άλλη ασφάλεια. Αυτό προστέθηκε ως ένα επιπρόσθετο μέτρο ασφαλείας λόγω του μηχανισμού ταχείας ανάπτυξης.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Το συγκεκριμένο μαχαίρι κατασκευάζεται στην Ιαπωνία και έχει εφ’όρου ζωής εγγύηση. Αλλά τώρα που τελειώσαμε με τα τεχνικά χαρακτηριστικά, πάμε να δούμε τη προσωπική μας άποψη έπειτα από καθημερινή χρήση ενός περίπου έτους. Το πρώτο και πιο σημαντικό, το μαχαίρι έρχεται παραπάνω από έτοιμο προς χρήση. Ο μηχανισμός του είναι λαδωμένος, και η λεπίδα του είναι κυριολεκτικά από τις πιο κοφτερές λεπίδες που έχουμε συναντήσει ποτέ σε μαχαίρι. Για να το κάνουμε πιο κατανοητό, έχουμε δει ξυράφια που έκοβαν λιγότερο από αυτό το μαχαίρι. Οπότε θέλει μεγάλη προσοχή. Εμφανισιακά είναι πολύ όμορφο, μικρό, και διακριτικό χωρίς κανένα επιθετικό χαρακτηριστικό. Δηλαδή ότι θα ήθελε κανείς ένα μαχαίρι για EDC στη πόλη. Επίσης, ο μηχανισμός SAT είναι πολύ εύχρηστος έπειτα από μία μικρή εξοικείωση, τόσο με τα κομβία ανάπτυξης όσο και με τις ασφάλειες. Τέλος, και το βάρος του είναι μικρό για καθημερινή μεταφορά.

Πηγή: DLTTrading.com

Πηγαίνοντας στα μειονεκτήματα, είναι πολύ κοφτερό, ίσως υπερβολικά πολύ για ένα μαχαίρι EDC. Αυτό σημαίνει ότι η κόψη του φθείρεται πιο γρήγορα με λίγο πιο σκληρή χρήση. Βέβαια λόγω του ατσαλιού AUS-8 μπορεί να ακονιστεί εύκολα. Επίσης, είναι αρκετά μικρό σε διαστάσεις που σε συνδυασμό με τη κόψη του το κάνει επικίνδυνο για ατυχήματα. Τα παραπάνω όμως με εξάσκηση ξεπερνιούνται. Κάτι τελευταίο είναι η λαβή από αλουμίνιο που ακόμα και με λίγο ιδρώτα στα χέρια ή ελάχιστο νερό γλιστράει αρκετά. Η λαβή δεν έχει καμία απολύτως αντιολισθητική επιφάνεια. Σίγουρα είναι μαχαίρι EDC και όχι μαχαίρι μάχης ή επιβίωσης, αλλά αυτό είναι κάτι που το θεωρούμε μειονέκτημα. Θα μπορούσε να έχει κάποιες αντιολισθητικές χαραγές ή κάτι ανάλογο για να μη γλιστράει τόσο εύκολα ενώ θα παραμένει διακριτικό.

Πηγή: BayShop.com

Κλείνοντας, αξίζει τα λεφτά του; Ναι χωρίς δεύτερη σκέψη. Εάν θέλετε ένα μαχαίρι για EDC σε αστικό περιβάλλον που να είναι ποιοτικό, διακριτικό, και τόσο μικρό και ελαφρύ που ξεχνάς ότι το έχεις επάνω σου, τότε το SOG Twitch II LT αποτελεί μία πάρα πολύ καλή πρόταση. Από την άλλη πλευρά, ίσως να μην είναι ιδανικό ακόμα και για αστικό περιβάλλον εάν έχετε βρεγμένα, λαδωμένα, κτλ. χέρια στη δουλειά σας γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα σας γλιστράει. Επίσης, δε θα το προτείναμε για πρώτο μαχαίρι, δηλαδή σε άτομα χωρίς εμπειρία, γιατί έχει αρκετά «μυστικά» και μία πάρα πολύ κοφτερή λεπίδα. Δεν είναι μαχαίρι για να μάθει κανείς. Είναι για ευσυνείδητα άτομα με εμπειρία, που θέλουν ένα ποιοτικό μαχαίρι για EDC.

το βρήκαμε εδώ

Ξιφολόγχη/Μαχαίρι
#Πτυσσόμενο #μαχαίρι #SOG #Twitch

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...