News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

Πτυσσόμενα Μαχαίρια Opinel | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Υπάρχουν κάποια αντικείμενα που ακόμα και ακόμα και αν ποτέ δε τα έχεις χρησιμοποιήσει είναι αμέσως αναγνωρίσιμα. Ένα τέτοιο είναι τα πτυσσόμενα μαχαίρια της Γαλλικής Opinel που από το 1890 μέχρι και σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί από απλούς πολίτες και μεγάλους καλλιτέχνες όπως ο Πάμπλο Πικάσο, μέχρι και πολεμιστές στο πεδίο της μάχης. Αυτά τα μαχαίρια θα παρουσιάσουμε εν συντομία σε αυτό το άρθρο.

Πηγή: Opinel-USA.com

Η εταιρία Opinel ξεκίνησε ως μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση το 1890 στο Σεν Ζαν ντε Μαουρίν που βρίσκεται στο Σαβόι της Γαλλίας. Σήμερα παρότι συνεχίζει να έχει τα κεντρικά της στην ίδια πόλη δεν είναι σε καμία περίπτωση μία μικρή επιχείρηση. Υπολογίζεται ότι πουλάει πάνω από 15 εκατομμύρια πτυσσόμενα μαχαίρια το χρόνο και σήμερα, στο επίσημο λεξικό Λαρούς της Γαλλίας, η λέξη «opinel» περιγράφει όλα τα πτυσσόμενα μαχαίρια με ξύλινη λαβή. Η επιτυχία του βασίστηκε στο πολύ απλό σχεδιασμό του αλλά και τη ποιότητα κατασκευής του.

Πηγή: KnifeCenter.com
Πηγή: KnifeCenter.com

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο χάρη σε αυτά τα χαρακτηριστικά είχε γίνει το πιο χρήσιμο εργαλείο στους αγρότες, οινοποιούς και κτηνοτρόφους της περιοχής. Το 1909 η εταιρία πήρε τα πνευματικά δικαιώματα του ονόματος και καθιέρωσε το πολύ περίεργο λογότυπο της που είναι γνωστό ως «La Main Couronnée» (Το χέρι με στέμμα). Είναι το έμβλημα που υπάρχει χαραγμένο σε κάθε μαχαίρι της εταιρίας και μπορείτε να το δείτε και παρακάτω.

Πηγή: TenspeedHero.com
Πηγή: TenspeedHero.com

Οι πωλήσεις της εταιρίας εκτοξεύτηκαν με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά αυτό δε σταμάτησε τους σχεδιαστές τους από το να αναζητούν βελτιώσεις. Έτσι, το 1955 ο Μαρσέλ Οπινέλ, ιδιοκτήτης της εταιρίας σχεδίασε μία πατενταρισμένη ασφάλεια για τα μαχαίρια του που θεωρείται από τις καλύτερες μέχρι και σήμερα. Την ασφάλεια Virobloc η οποία μπορεί να κλειδώνει το μαχαίρι είτε με ανοικτή είτε με κλειστή τη λεπίδα περιστρέφοντας ένα μεταλλικό δίσκο στη βάση της λεπίδας.

Πηγή: coutellerie-Lodezienne.com
Πηγή: coutellerie-Lodezienne.com

Παρότι υπάρχουν πολλά μοναδικά συλλεκτικά μοντέλα της Opinel σήμερα, οι περισσότεροι τα γνωρίζουν από τα μαζικής παραγωγής απλά μοντέλα τους. Αυτά τα πτυσσόμενα μαχαίρια υπάρχουν σε 13 μεγέθη όπου το κάθε μέγεθος αντιστοιχεί στο μήκος της λεπίδας σε εκατοστά. Δηλαδή, το Νο.8 έχει οκτώ εκατοστά λεπίδα, το Νο.12 έχει δώδεκα εκατοστά λεπίδα, κτλ. Ωστόσο, από τα συνολικά 13 μεγέθη μόνο τα 11 συνεχίζουν να παράγοντα σήμερα. Τα δύο που έχουν σταματήσει είναι το νούμερο ένα και το νούμερο 11. Ταυτόχρονα, με μεγάλη διαφορά το πρώτο σε πωλήσεις είναι το Νο.8 ενώ ακολουθούν τα Νο.4, Νο.6, και τέλος το Νο.10. Το νούμερο είναι χαραγμένο επάνω στην ασφάλεια Virobloc στο λαιμό του μαχαιριού όπως βλέπετε στη συνέχεια.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Σήμερα, η εταιρία χρησιμοποιεί δύο μέταλλα για τις λεπίδες των μαχαιριών. Το πρώτο είναι το υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα XC90 (acier au carbone κατά την εταιρία), και το δεύτερο, είναι το ανοξείδωτο ατσάλι της Σκανδιναβικής εταιρίας Sandvik το οποίο η Opinel ονομάζει acier inox, και σε όλα τα μοντέλα η λαβή είναι από ξύλο οξιάς. Με τιμές της τάξης των €15-25 δε θέλει και ερώτημα γιατί αυτά τα μαχαίρια συνεχίζουν να είναι τόσο δημοφιλή. Κρατώντας τη παράδοση τους για μαχαίρια γενικής χρήσης για τον καθημερινό άνθρωπο έχουν πολύ καλή ποιότητα, κλασική ομορφιά και εξαιρετική τιμή. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η συσκευασία τους που είναι η ίδια απλή χάρτινη συσκευασία με την οποία πωλούνταν 126 χρόνια πριν.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Σήμερα το πτυσσόμενο μαχαίρι Opinel είναι στο μουσείο Βικτώρια & Άλμπερτ στο Λονδίνο ως ένα από τα 100 πιο όμορφα προϊόντα που έχουν κατασκευαστεί ποτέ στο κόσμο και δεν είναι καθόλου τυχαίο. Συνδυάζει την απλότητα, αισθητική ομορφιά, ποιότητα κατασκευής και, πάνω απ’όλα, πρακτικότητα. Ήταν ένα μαχαίρι για να εξυπηρετεί τον καθημερινό άνθρωπο πριν από πάνω από έναν αιώνα, και συνεχίζει να κάνει το ίδιο μέχρι σήμερα χωρίς να έχει επηρεαστεί κανένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Πηγή: Rakuten.co.jp
Πηγή: Rakuten.co.jp

το βρήκαμε εδώ

Ξιφολόγχη/Μαχαίρι
#Πτυσσόμενα #Μαχαίρια #Opinel #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...