News

News

Τρίτη
Δεκέμβριος, 5

Πρώτες Βοήθειες: Σημείο Τοποθέτησης Ιμάντα Ίσχαιμης Περίδεσης

Στη σελίδα μας έχουμε κάνει εκτενείς αναλύσεις για τους ιμάντες ίσχαιμης περίδεσης (tourniquet) και τη χρήση τους. Επιτέλους, ο Ερυθρός Σταυρός συμπεριλαμβάνει τη χρήση ιμάντα ίσχαιμης περίδεσης ως μέσο βασικών πρώτων βοηθειών, αλλά χρησιμοποιεί μία διαφορετική τοποθέτηση από όσα έχουμε μάθει από το πρωτόκολλο TCCC (Tactical Combat Casualty Care, Τακτική Φροντίδα Απωλειών Μάχης). Αυτή τη διαφορά θα παρουσιάσουμε και θα εξηγήσουμε σε αυτό το άρθρο μας.

Εάν δεν έχετε εμπειρία με οποιοδήποτε ιμάντα ίσχαιμης περίδεσης (tourniquet), τη χρησιμότητα του, ή τις μεθόδους χρήσης, σας προτείνουμε να μελετήσετε πρώτα τα παρακάτω άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει σχετικά με μερικούς από τους πιο δημοφιλείς ιμάντες ίσχαιμης περίδεσης.

Πηγή: RedCrossTourniquet.com

Παραπάνω βλέπετε τα βήματα για χρήση του ιμάντα ίσχαιμης περίδεσης του Ερυθρού Σταυρού. Με τη πρώτη ματιά μοιάζουν απόλυτα ίδια με όσα διδάσκει το TCCC με τον ιμάντα ίσχαιμης περίδεσης CAT, ωστόσο υπάρχει μία σημαντική διαφορά. Παρακάτω βλέπετε τον εγκεκριμένο από τον Ερυθρό Σταυρό ιμάντα ίσχαιμης περίδεσης που δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα αντίγραφο του SOFT-T σε κόκκινο χρώμα.

Πηγή: RedCrossStore.org

Η διαφορά είναι απλή αλλά πολύ σημαντική στο να τη γνωρίζουμε. Αφορά το που πρέπει να τοποθετηθεί σε σχέση με το τραύμα. Παραθέτουμε τις δύο διαφορετικές αρχές εδώ.

  • TCCC: Η τοποθέτηση του ιμάντα ίσχαιμης περίδεσης πρέπει να γίνεται όσο πιο ψηλά γίνεται στο άκρο, κοντά στο κορμό του τραυματία.
  • Βασικές Πρώτες Βοήθειες Ερυθρού Σταυρού: Η τοποθέτηση του ιμάντα ίσχαιμης περίδεσης πρέπει να γίνεται 2 ίντσες (5 εκατοστά) πιο πάνω από το τραύμα.

Πηγή: HendonPub.com

Ο λόγος για αυτό είναι η διαφορετική φύση των τραυμάτων. Πράγματι, στα περισσότερα ατυχήματα με αρτηριακή αιμορραγία (π.χ. ακρωτηριασμοί) με τον ιμάντα δύο ίντσες πιο πάνω από το τραύμα το πιθανότερο είναι ότι θα σταματήσει την αιμορραγία. Επίσης, με αυτό το τρόπο μειώνεται η πιθανότητα απώλειας ολόκληρου του άκρου εάν ο τραυματίας παραμείνει χωρίς ιατρική βοήθεια για πάνω από 3 ώρες.

Πηγή: BuyHandH.com

Από τη πλευρά των απωλειών μάχης (πρωτόκολλο TCCC), η βασική αιτία των τραυμάτων είναι βολίδες από πυροβόλα όπλα ή θραύσματα. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις σχεδόν ποτέ δε γνωρίζουμε προς τα που προχώρησαν οι βολίδες ή τα θραύσματα. Υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις όπου κάποιος δέχθηκε βολή κάτω από τον αγκώνα και η βολίδα χτύπησε στο κόκκαλο και προχώρησε προς τα επάνω μέχρι το ύψος του ώμου προτού σταματήσει. Σε αυτή τη περίπτωση η τοποθέτηση ενός ιμάντα ίσχαιμης περίδεσης δύο ίντσες επάνω από το τραύμα εισόδου δε θα σταματούσε την αρτηριακή αιμορραγία καθώς η αρτηρία είχε τραυματιστεί πολύ πιο ψηλά εσωτερικά. Γι’αυτό το TCCC έχει την αρχή «high and tight» (ψηλά και σφιχτά).

Πηγή: NARescue.com

Δυστυχώς, πήρε δεκαετίες στον Ερυθρό Σταυρό μέχρι να υιοθετήσει αυτό το σωτήριο μέσο πρώτων βοηθειών και πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα αλλάξει και την αρχή των 2″ επάνω από το τραύμα σε «ψηλά και σφιχτά» γιατί είναι η πιο ασφαλής και απλή τεχνική για οποιοδήποτε τραυματισμό αρτηριακής αιμορραγίας. Παρ’όλα αυτά, θεωρούμε πολύ σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε γιατί υπάρχει αυτή η διαφορετική προσέγγιση και πως, πράγματι, είναι λογική για τη πλειοψηφία των περιπτώσεων βάσει του επιχειρησιακού περιβάλλοντος. Κλείνουμε με μία πραγματική ακτινογραφία που δείχνει πως το σημείο εισόδου δε σημαίνει ότι η βολίδα σταμάτησε εκεί και δε προχώρησε προς τα επάνω, κάτω, ή οπουδήποτε αλλού, τραυματίζοντας την αρτηρία στη πορεία των θραυσμάτων της.

Πηγή: Pinterest.com

Source link

Πρώτες Βοήθειες
#Πρώτες #Βοήθειες #Σημείο #Τοποθέτησης #Ιμάντα #Ίσχαιμης #Περίδεσης

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...