News

News

Σάββατο
Σεπτέμβριος, 30

Πουλάδες Τουρκία | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

Στο παρελθόν έχουμε δημοσιεύσει άρθρα για τις πτέρυγες αλεξιπτωτιστού (πουλάδες) από πολλές χώρες, συγκεκριμένα: Ελλάδα, ΗΠΑ, Γερμανία και Ολλανδία. Συνεχίζοντας θα δούμε τα αντίστοιχα διακριτικά των Τούρκων αλεξιπτωτιστών που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμάς τους Έλληνες.

Ως μέλος της συμμαχίας ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει υιοθετήσει μία εκπαίδευση αλεξιπτωτιστών παρόμοια με τα περισσότερα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Στη παραπάνω φωτογραφία βλέπετε ένα Τουρκικό C-160D Transall που είναι ένα από τα 20 που απέκτησε η Τουρκία το 1971. Στο παρελθόν ανήκαν στη πρώην Πολεμική Αεροπορία της Δυτικής Γερμανίας και σήμερα υπάγονται στη Türk Hava Kuvvetleri (Τουρκική Πολεμική Αεροπορία) ενώ μόλις 15 από αυτά είναι ικανά για χρήση. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτά χρησιμοποιήθηκαν κατά τη Τουρκική εισβολή στη Κύπρο. Για να είμαστε πιο ακριβείς, σήμερα τα 15 εν-ενεργεία C-160D βρίσκονται στη 221 Filo (221 Μοίρα) στο Ερκιλέτ.

poulades_tourkia_02

Από το 1965 μέχρι και σήμερα στη πόλη της Καισαρείας στη Καππαδοκία, κοντά στο αεροδρόμιο του Ερκιλέτ βρίσκεται η Σχολή Αλεξιπτωτιστών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που υπάγεται στη 1 Komando Tugayı (1 Ταξιαρχία Καταδρομών), Hava İndirme Tugayı (Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία). Η 1 Komando Tugayı ήταν από τις βασικές μονάδες της επιχείρηση εισβολής στη Κύπρο και μάλιστα από αυτήν ακριβώς τη βάση. Επιπρόσθετα, η Τουρκική ηγεσία παρασημοφόρησε τους συμμετέχοντες καταδρομείς με το παράσημο «Kıbrıs Üstün Cesaret ve Feragat Altın Madalyası» που μεταφράζεται ως «Χρυσό Μετάλλιο Διακεκριμένου Θάρρους και Απαλλαγής για τη Κύπρο» που το βλέπετε παρακάτω ως διεμβολή, μεγάλο μετάλλιο και μικρό μετάλλιο που μπορούν να φέρονται από τους κατόχους πάνω από την αριστερή τσέπη του χιτωνίου.

poulades_tourkia_03

Σήμερα η 1 Komando Tugayı η οποία παρέχει και την εκπαίδευση αλεξιπτωτιστή στη Τουρκία αποτελείται από τις ακόλουθες μονάδες.

 • 4 adet Komando Taburu (4 Μοίρες Καταδρομών)
 • 1 adet Hava İndirme Taburu (1 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία)
 • 1 adet Topçu Taburu (1 Μοίρα Πυροβολικού)
 • 1 adet Lojistik Destek Taburu (1 Λόχο Υλικού Πολέμου)
 • 1 adet Eğitim Taburu (1 Λόχο Εκπαιδεύσεως)
 • 1 adet Eğitim Destek Taburu (1 Λόχο Υποστήριξης Εκπαιδεύσεως)
 • 1 adet Muhafız Bölüğü (1 Λόχο Φρουράς Διοικητηρίου)
 • 1 adet Tanksavar Birliği (1 Λόχο Αντιαρματικών)
 • 1 adet Muhabere Elektronik Sistemler Bölüğü (1 Λόχο Διαβιβάσεων)
 • 1 adet Hizmet Birliği (1 Λόχο Υποστήριξης)

Το σύνθημα της ταξιαρχίας είναι «Güçlüyüz, Cesuruz, Hazırız» που στα Ελληνικά μεταφράζεται ως «Δυνατοί, γενναίοι, έτοιμοι» και αντίστοιχα, το έμβλημα της φέρει το όνομα της με αυτό το σύνθημα ενώ δείχνει ένα αλεξίπτωτο στα χρώματα της Τουρκίας με την ημισέληνο και το αστέρι στη κορυφή του. Στο κέντρο του υπάρχει μία χειροβομβίδα και πτέρυγες που έχουν σε χιαστί δύο τυφέκια μάχης HK G3 (για τα τυφέκια μάχης HK G3 μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο άρθρο μας «Τυφέκιο Μάχης ΗΚ G3»).

poulades_tourkia_04

Λόγω του αρκετά μεγάλου μεγέθους της, η ταξιαρχία είναι χωρισμένη σε τρία στρατόπεδα που είναι τα παρακάτω.

 1. General Adnan DOĞU Kışlası (Köşk Kışla)
  Στρατόπεδο Στρατηγού Adnan DOĞU Kışlası (Στρατώνας Αρχοντικό)
 2. General Vecihi AKIN Kışlası (Zincidere Kışlası)
  Στρατόπεδο Στρατηγού Vecihi AKIN Kışlası (Στρατώνας Ζιντζίντερε)
 3. Erkilet Kışlası
  Στρατόπεδο Ερκιλέτ

Όλα αυτά τα στρατόπεδα βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο και μπορείτε να τα βρείτε με την υπηρεσία Google Maps ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο.

poulades_tourkia_05

Στα της εκπαιδεύσεως τώρα, σε αυτές τις εγκαταστάσεις πραγματοποιείται η εκπαίδευση αλεξιπτωτιστών για όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας. Η εκπαίδευση αλεξιπτωτιστή μπορεί να έχει διάρκεια από 3 μέχρι και 9 εβδομάδες ανάλογα με το σχολείο που παρακολουθεί ο κάθε υποψήφιος (Στατικού Ιμάντα, Ελεύθερης Πτώσης, κτλ.). Μετά την επιτυχή αποφοίτηση ο υποψήφιος μπορεί να φέρει το αντίστοιχο διακριτικό πάνω από την αριστερή τσέπη του χιτωνίου. Τα διαθέσιμα διακριτικά αλεξιπτωτιστού στις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας σήμερα είναι τα εξής:

Στατικού Ιμάντα
Για όσους έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία το Σχολείο Βασικής Εκπαιδεύσεως Αλεξιπτωτιστή (ΣΒΕΑ) μαζί με τον προβλεπόμενο αριθμό των τουλάχιστον τεσσάρων αλμάτων όπως συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της συμμαχίας ΝΑΤΟ. Ανάλογα με τη στολή ο κάτοχος μπορεί να φέρει το μεταλλικό ή το ραφτό σήμα πάντα πάνω από την αριστερή τσέπη του χιτωνίου.

poulades_tourkia_06
 
Ελεύθερης Πτώσης
Αντίστοιχα με το προηγούμενο, εφόσον ο υποψήφιος έχει ολοκληρώσει το σχολείο ελεύθερης πτώσης μπορεί να φέρει το διακριτικό αυτό πάνω από την αριστερή τσέπη του χιτωνίου. Αυτό το σχολείο απαιτεί ο υποψήφιος να έχει ήδη ολοκληρώσει το σχολείο στατικού ιμάντα και να έχει εκτελέσει 15-20 άλματα ελεύθερης πτώσης. Επίσης, στη Τουρκία τα διακριτικά που έχουν παραλληλόγραμμο σχήμα είναι διαθέσιμα και σε πιο τετραγωνισμένη μορφή για να ταιριάζουν καλύτερα στις στολές. Έτσι αυτό το διακριτικό υπάρχει σε μεταλλικό, έγχρωμο και σε δύο μεγέθη σε χαμηλής ορατότητας.

poulades_tourkia_07
 
Αρχηγού Ρίψης
Εν συνεχεία έχουμε τις πτέρυγες αρχηγού ρίψης που απονέμονται αντίστοιχα έπειτα από την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου σχολείου αλεξιπτωτιστών και είναι οι ακόλουθες. Ξανά, αντίστοιχα και αυτές της ελεύθερης πτώσης, υπάρχουν σε μεταλλικό σήμα, έγχρωμο υφασμάτινο και σε δύο μεγέθη σε χαμηλής ορατότητας.

poulades_tourkia_08
 
Συσκευαστή
Σε αντίθεση με την Ελλάδα και τις ΗΠΑ στη Τουρκία υπάρχουν δύο ανεξάρτητα διακριτικά για τους συσκευαστές αλεξιπτώτων και για τους ρίπτες που κερδίζονται μέσα από δύο διαφορετικές εκπαιδεύσεις. Οι συσκευαστές έχουν το παρακάτω το οποίο γράφει «UZMAN» που στα Ελληνικά σημαίνει «ΕΙΔΙΚΟΣ». Το διακριτικό αυτό υπάρχει σε μεταλλικό ή έγχρωμο υφασμάτινο σήμα καθώς και σε χαμηλής ορατότητας σε δύο διαθέσιμες διαστάσεις.

poulades_tourkia_09
 
Ρίπτη
Αντίστοιχα, οι πτέρυγες ρίπτη έχουν ένα άλλο διακριτικό που δείχνει τη ρίψη ενός κιβωτίου και υπάρχει σε μεταλλικό σήμα ή χαμηλής ορατότητας σε δύο διαφορετικές διαστάσεις ακριβώς όπως και τα προηγούμενα. Τα σήματα αυτά τα βλέπετε και παρακάτω.

poulades_tourkia_10
 
Ώστε να γίνει πιο κατανοητό πως φέρουν τα εν λόγω διακριτικά οι αλεξιπτωτιστές των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας ακολουθούν δύο παραδείγματα. Εδώ βλέπετε μία στολή ενός Çavuş (Λοχίας) που φέρει επάνω από την αριστερή του τσέπη το διακριτικό της ΜΑΚ (Muharebe Arama Kurtarma, που σημαίνει Έρευνα και Διάσωση Μάχης), και από κάτω υπάρχουν δύο ακόμα διακριτικά, ένα είναι οι πτέρυγες αλεξιπτωτιστή στατικού ιμάντα που είδαμε σε αυτό το άρθρο και το δεύτερο είναι το σήμα ειδικού εσωτερικής ασφαλείας που έχει να κάνει με εκπαίδευση σε αντιτρομοκρατία, διάσωση ομήρων, κτλ. για το οποίο θα κάνουμε αναφορά σε άλλο άρθρο.

poulades_tourkia_11
 
Και στη συνέχεια μπορείτε να δείτε έναν Başçavuş (Αρχιλοχία) των Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας που φέρει στο πέτο του το σήμα από το όπλο του Piyade (Πεζικού) και πάνω από την αριστερή τσέπη του χιτωνίου τις πτέρυγες αρχηγού ρίψης. Ακριβώς από κάτω, από τα αριστερά προς τα δεξιά όπως βλέπουμε τη φωτογραφία έχει το έμβλημα των καταδρομών και δίπλα του το έμβλημα των Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας.

TUZ GOLU-2009 TATBIKATI

Η φωτογραφία αυτή είναι από τη διακλαδική στρατιωτική άσκηση «TUZ GOLU-09» που έλαβε χώρα στις 11 Μαΐου 2009 στην Αλμυρά Λίμνη (ή στα Τουρκικά: Tuz Gölü) και δημοσιεύτηκε από το επίσημο Τουρκικό ειδησιογραφικό πρακτορείο Anadolu Ajansı, γνωστό και ως AA.

Source link

Σήματα/Διακριτικά
#Πουλάδες #Τουρκία #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...