News

News

Σάββατο
Ιούνιος, 3

Πως Λειτουργεί ο Εξολκέας; | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Πρόσφατα είχαμε δημοσιεύσει ένα άρθρο για τη λειτουργία του κλειδώματος του κλείστρου κατά τη τελευταία βολή το οποίο μπορείτε να το διαβάσετε πατώντας στο «Γιατί το κλείστρο μένει ανοιχτό στη τελευταία βολή;». Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ένα άλλο μηχανισμό των ημιαυτόματων και αυτόματων όπλων, το μηχανισμό του εξολκέα.

Στο προηγούμενο άρθρο χρησιμοποιήσαμε ως παραδείγματα ένα ημιαυτόματο πιστόλι Glock και μία αραβίδα AR-15. Σε αυτό το άρθρο θα κάνουμε το ίδιο με το πιστόλι 1911 διαμετρήματος .45 ACP και το τυφέκιο μάχης HK G3. Προτού προχωρήσουμε όμως στις επιμέρους τεχνικές αναλύσεις ας ορίσουμε ποια είναι η λειτουργία του εξολκέα.

Ο εξολκέας έχει στόχο την αφαίρεση του άδειου κάλυκα έπειτα από κάθε βολή σε ένα αυτόματο ή ημιαυτόματο όπλο. Εκμεταλλεύεται τη μετακίνηση του μηχανισμού του κλείστρου για να το επιτύχει αυτό και κατά κανόνα αποτελείται από δύο εξαρτήματα. Ένα άγκιστρο που ασφαλίζει στο αυλάκι που έχουν οι σφαίρες που είναι σχεδιασμένες για τέτοιου τύπου όπλα.

eksolkeas_02

Και ένα μοχλό που σπρώχνει τον άδειο κάλυκα εκτός του μηχανισμού του κλείστρου. Με αυτό το απλό σύστημα ο εξολκέας κρατάει σε σωστή θέση το κάλυκα και με μία απότομη κίνηση τον αφαιρεί από το μηχανισμό του κλείστρου ώστε να του επιτρέψει τη τροφοδότηση του με την επόμενη σφαίρα από το γεμιστήρα κατά την επιστροφή του στη κλειστή θέση. Γνωρίζοντας αυτά μπορούμε να προχωρήσουμε στην επιμέρους ανάλυση που όπως θα δείτε δε διαφέρει πολύ στα περισσότερα όπλα.

eksolkeas_03

Τυφέκιο Μάχης HK G3
Για γενικές πληροφορίες σχετικά με αυτό το όπλο μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο «Τυφέκιο Μάχης ΗΚ G3» που είχαμε αναρτήσει παλαιότερα. Αν αφαιρέσουμε το μηχανισμό του κλείστρου από το τυφέκιο θα εντοπίσουμε πολύ εύκολα το άγκιστρο του εξολκέα, δηλαδή το άγκιστρο αυτό που κλειδώνει στο αυλάκι της σφαίρας όπως δείξαμε παραπάνω. Το άγκιστρο αυτό το βλέπετε μέσα στο κόκκινο πλαίσιο στην επόμενη φωτογραφία.

eksolkeas_04

Με τη πρώτη ματιά φαίνεται άκαμπτο αλλά αν προσέξουμε θα δούμε ότι συγκρατείται με ένα έλασμα που του επιτρέπει να ανοίγει όσο χρειάζεται ώστε να υποδέχεται τη σφαίρα για την οποία είναι σχεδιασμένο.

eksolkeas_05

Ο πείρος που βλέπετε παραπάνω χρησιμεύει στην ασφάλιση από τις ρόδες του κλείστρου που δεν έχει καμία άμεση σχέση με το θέμα που περιγράφουμε. Ουσιαστικά μας ενδιαφέρει το ελατήριο του εξολκέα και ασφαλώς ο ίδιος ο εξολκέας και πως αυτά είναι τοποθετημένα στο κλείστρο. Στη πραγματικότητα βλέπετε πως είναι αυτά τα εξαρτήματα εδώ.

eksolkeas_06

Επίσης είναι ξεκάθαρο από το άνοιγμα που βλέπετε στο κλείστρο πως ο εξολκέας επιτρέπει στη σφαίρα να μπει και να κλειδώσει σε αυτό. Λογικά σε αυτό το σημείο θα είναι κατανοητό πως ο εξολκέας συγκρατεί τον άδειο κάλυκα όταν οπισθοδρομεί ο μηχανισμός του κλείστρου από τη πίεση των αερίων. Πως όμως αφαιρείται ο κάλυκας;

eksolkeas_07

Στο κάτω μέρος του το κλείστρο έχει ένα κενό-αυλάκι. Εκεί μπαίνει ο μοχλός του εξολκέα ο οποίος βρίσκεται μέσα στο μηχανισμό της σκανδάλης στο τυφέκιο μάχης HK G3. Οπότε, καθώς το κλείστρο οπισθοδρομεί, αυτός ο μοχλός βρίσκεται μέσα σε αυτό το αυλάκι και σπρώχνει τον κάλυκα εκτός του κλείστρου. Το μοχλό αυτό τον βλέπετε καλύτερα παρακάτω.

eksolkeas_08

Καθώς ο μηχανισμός του κλείστρου οπισθοδρομεί, πιέζει προς τα κάτω αρχικά τη σφύρα της σκανδάλης (δηλαδή την οπλίζει) και εν συνεχεία το πίσω μέρος του μοχλού που βλέπετε παραπάνω στο κόκκινο πλαίσιο. Όπως πιέζεται προς τα κάτω ανασηκώνεται το μπροστινό του μέρος που μπαίνει στο αυλάκι από το κλείστρο και σπρώχνει τη σφαίρα έξω από τη θαλάμη. Αυτός ο μοχλός δεν έχει καμία άλλη σύνδεση με το μηχανισμό της σκανδάλης παρά μόνο μία βίδα στο κέντρο του ώστε να λειτουργεί με αυτό το τρόπο.

eksolkeas_09

Για να μπορέσει ο μοχλός να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση, στο κάτω μέρος του υπάρχει ένα μικρό ελατήριο επαναφοράς το οποίο μπορείτε να το δείτε καλύτερα από το εγχειρίδιο οπλουργού της εταιρίας HK όπως είναι στην επόμενη επεξηγηματική εικόνα.

eksolkeas_10

Σε αυτό το σημείο πρέπει να είναι κατανοητό πως ο εξολκέας συγκρατεί τον άδειο κάλυκα αλλά και τον αφαιρεί έπειτα από κάθε βολή επιτρέποντας στο όπλο ημιαυτόματη ή αυτόματη βολή. Στη συνέχεια θα κάνουμε μία παρόμοια ανάλυση για το πιστόλι 1911.

eksolkeas_11
 
Πιστόλι 1911
Αρχικά, αν θέλετε να μάθετε κάποιες γενικές πληροφορίες σχετικά με αυτό το ημιαυτόματο πιστόλι μπορείτε να μεταβείτε στο άρθρο «Πιστόλι Αμερικής Μ1911 των 0.45» που έχουμε δημοσιεύσει στο παρελθόν.

eksolkeas_12

Και εδώ, ο εξολκέας αποτελείται από τα ίδια δύο εξαρτήματα. Αν κλειδώσουμε τον ολισθητήρα στην ανοιχτή θέση και κοιτάξουμε μέσα θα δούμε δίπλα από τη θύρα εξόδου του άδειου κάλυκα το πρώτο εξάρτημα του εξολκέα, το άγκιστρο. Το βλέπετε εδώ μέσα στο κόκκινο πλαίσιο.

eksolkeas_13

Στα περισσότερα μοντέλα του 1911 ο εξολκέας βρίσκεται στο εσωτερικό του ολισθητήρα όπως ακριβώς το βλέπετε στη παραπάνω φωτογραφία. Ωστόσο, κάποια μοντέλα τον έχουν εξωτερικά όπως το μπορείτε να το δείτε εδώ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σε κάθε περίπτωση, στο πιστόλι 1911 ο εξολκέας δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία ειδικά σχεδιασμένη μεταλλική ράβδο με ένα άγκιστρο που κλειδώνει κατάλληλα πάνω στο αυλάκι ασφάλισης της σφαίρας. Το εξάρτημα αυτό είναι ασφαλισμένο πάνω στον ολισθητήρα και μετακινείται μαζί του.

eksolkeas_15

Το άγκιστρο του εξολκέα συγκρατεί τη σφαίρα με ασφάλεια. Αυτό συμβαίνει χάρη στο ειδικό αυλάκι που έχουν όλες οι σφαίρες που είναι σχεδιασμένες για αυτόματα και ημιαυτόματα όπλα. Το πως ακριβώς αγκιστρώνει πάνω στη σφαίρα το βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία.

eksolkeas_16

Όταν από τη πίεση των αερίων ο ολισθητήρας θα αρχίσει να οπισθοδρομεί, το άγκιστρο θα μεταφέρει τον άδειο κάλυκα μαζί του. Αυτό συμβαίνει μέχρι να χτυπήσει στο μοχλό του εξολκέα που μπορείτε να τον δείτε καλύτερα παρακάτω μέσα στο κόκκινο πλαίσιο.

eksolkeas_17

Ο μοχλός αυτός είναι προσαρμοσμένος στο κορμό του όπλου και δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία μεταλλική πλάκα που μπορεί να αφαιρεθεί εξίσου εύκολα όταν έχουμε λύσει το όπλο όπως βλέπετε εδώ.

eksolkeas_18

Με αυτά τα δύο πολύ απλά εξαρτήματα το ημιαυτόματο πιστόλι 1911 μπορεί να προσφέρει αξιόπιστη εξαγωγή του άδειου κάλυκα έπειτα από κάθε βολή. Όλα τα παραπάνω μαζί είναι ορατά και στη παρακάτω κινούμενη εικόνα.

eksolkeas_19

Κλείνοντας, όλα τα όπλα έχουν κάποιες μικρές διαφορές στο σχεδιασμό του μηχανισμού του εξολκέα ωστόσο η βασική αρχή παραμένει σε όλα η ίδια. Κάποιο άγκιστρο ασφαλίζει τη σφαίρα και ένας μοχλός πιέζει τον άδειο κάλυκα κατά τη μετακίνηση του όπλου για να τον αφαιρέσει από το μηχανισμό του κλείστρου. Είναι ένας από τους πιο βασικούς μηχανισμούς σε οποιοδήποτε ημιαυτόματο ή αυτόματο όπλο καθώς χωρίς αυτό η ημιαυτόματη ή αυτόματη λειτουργία θα ήταν αδύνατη.

eksolkeas_20

το βρήκαμε εδώ

Οπλουργία
#Πως #Λειτουργεί #Εξολκέας #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...