News

News

Παρασκευή
Δεκέμβριος, 1

Πορεία αντιπαρακολούθησης J | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Μία από τις παλαιότερες αλλά και συνάμα πιο αποτελεσματικές τεχνικές πορείας αντιπαρακολούθησης στη φύση, είναι η πορεία J που είναι επίσης γνωστή και ως στροφή J στο χώρο των ενόπλων δυνάμεων. Η τεχνική αυτή αποσκοπεί στο να προσφέρει στο άτομο που την εκτελεί επαρκή χρόνο εντοπισμού οποιουδήποτε θα προσπαθήσει να τον ακολουθήσει. Η τεχνική είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη σε καταστάσεις επιβίωσης στη φύση και γι’αυτό διδάσκεται στα περισσότερα αντίστοιχα σχολεία.

Πηγή: AirForceMag.com

Ας υποθέσουμε ότι είμαστε στο παρακάτω σημείο και θέλουμε να φτιάξουμε ένα καταφύγιο επιβίωσης εις το σημείο που φαίνεται με τη κόκκινη ένδειξη γιατί προσφέρει τακτική πλεονεκτήματα όπως ύψωμα, κάλυψη με δέντρα, κτλ. Το πως θα πάμε σε αυτό το σημείο είναι η τεχνική που μελετάμε εδώ.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Αν πάμε σε ευθεία (όπως θα έκαναν οι περισσότεροι άνθρωποι), τότε αν κάποιος γνωρίζει τεχνικές ανίχνευσης ή έχει στη διάθεση του κάποιο εκπαιδευμένο σκύλο, μπορεί εύκολα να ακολουθήσει τα ίχνη μας, και να μας αιφνιδιάσει ενώ θα ευρισκόμεθα εις το καταφύγιο μας. Βλέπετε το «λάθος» τρόπο παρακάτω. Το βάζουμε σε εισαγωγικά καθώς δεν είναι λάθος, απλώς δεν είναι ιδανικός εάν η βαρύτητα μας δίδεται εις την αντιπαρακολούθηση.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Τη λύση σε αυτό δίνει η στροφή J η οποία πρακτικά θα έμοιαζε με κάτι όπως αυτό που βλέπετε στη συνέχεια. Με αυτή τη τεχνική, αν κάποιος ακολουθήσει τα ίχνη μας τότε θα οδηγηθεί σε μία πορεία που θα μας επιτρέψει να τον εντοπίσουμε πολύ προτού θα είναι σε θέση να μας αιφνιδιάσει. Έτσι, κερδίζουμε αυτό το τακτικό πλεονέκτημα και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε κατά βούληση. Για παράδειγμα, για κάνουμε μία ενέδρα, για διαφυγή, ή κάτι ανάλογο. Επιπρόσθετα, μπορούμε να τοποθετήσουμε και συσκευές παγίδευσης σε αυτή τη πορεία με την ίδια λογική.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Έχοντας κάνει αυτή τη πορεία αντιπαρακολούθησης κατά τη προσέγγιση μας στο χώρο του καταφυγίου μας, τότε στη συνέχεια μπορούμε να παρατηρούμε από το ύψωμα με κατάλληλη παραλλαγή ώστε να μη γινόμαστε αντιληπτοί. Ενδεικτικά, εις την ακόλουθη εικόνα βλέπετε το τομέα ευθύνης που θα είχαμε στο κεκαλυμμένο παρατηρητήριο μας για εχθρική προσέγγιση.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Ακολουθώντας ένα σχέδιο προσέγγισης όπως το παραπάνω, θα είναι σχεδόν αδύνατο να μπορέσει να μας αιφνιδιάσει κάποιος. Προτού κλείσουμε, να τονίσουμε ότι η ίδια τεχνική αντιπαρακολούθησης είναι χρήσιμη όχι μόνο στη κατασκευή καταφυγίου, αλλά γενικά όταν βρισκόμαστε στη φύση και θέλουμε να εντοπίσουμε αν κάποιος μας παρακολουθεί. Γι’αυτό άλλωστε επισήμως η τεχνική αυτή υπάγεται εις το αντικείμενο των τεχνικών αντιπαρακολούθησης.

Source link

Αντιπαρακολούθηση,Επιβίωση
#Πορεία #αντιπαρακολούθησης #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...