News

News

Παρασκευή
Ιούνιος, 2

Πομπός T-1151 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Αν έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το Εθνικό Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (National Museum of the US Air Force) στην αεροπορική βάση Ράιτ-Πάττερσον που βρίσκεται στη πολιτεία του Οχάιο των ΗΠΑ θα δείτε ένα πολύ περίεργο έκθεμα από τον Πόλεμο του Βιετνάμ. Ουσιαστικά, είναι ένας ηλεκτρονικός πομπός καμουφλαρισμένος μέσα σε κάτι που με τη πρώτη ματιά μοιάζει με κόπρανα σκύλου. Αυτό τον έξυπνο μηχανισμό και τη χρήση του θα δούμε σε αυτό το άρθρο.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ οι Αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, στρατιωτικές και μη, προσπαθούσαν να βρουν έξυπνους τρόπους συλλογής πληροφοριών στο αφιλόξενο περιβάλλον της ζούγκλας. Κατά τις αρχές του 1970 η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (Central Intelligence Agency), η γνωστή σε όλους μας CIA, κατασκεύασε μία συσκευή που θα άλλαζε πολύ τα δεδομένα, το πομπό «T-1151 Dog Doo». Η πρώτη χρήση του έγινε στο γνωστό «Μονοπάτι Χο Τσι Μιν», ουσιαστικά η γραμμή ανεφοδιασμού του Απελευθερωτικού Στρατού του Νοτίου Βιετνάμ υπό τη διοίκηση του κομουνιστή Χο Τσι Μιν που είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος του Βιετνάμ το Μάρτιο του 1946.

pompos_t1151_02

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σε συνεργασία με τη CIA έριχνε τέτοιους πομπούς από αεροσκάφη σε αυτό το ορεινό μονοπάτι. Αρχικά, ο πομπός αποτελούνταν από έναν ανιχνευτή δονήσεων και ένα πομπό ραδιοσημάτων που λειτουργούσαν με μία μπαταρία νικελίου-καδμίου. Μπορείτε να δείτε το εσωτερικό του από φωτογράφιση με ακτίνες Χ παρακάτω.

pompos_t1151_03

Κατά τις νυχτερινές ώρες, κατασκοπευτικά αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας, στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών αλλά και της CIA πετούσαν πάνω από το μονοπάτι Χο Τσι Μιν και ενημέρωναν τις επιμέρους διοικήσεις για εντοπισμό κίνησης, τις διαδρομές και τις ώρες δράσης των κομουνιστών ανταρτών. Η συσκευή όταν ανίχνευε δονήσεις έστελνε με ραδιοσήματα (συνήθως με κωδικοποίηση Μορς) τις δονήσεις που ανίχνευσε και τον σειριακό αριθμό της. Επίσης, χάρη στην εμφάνιση της ελάχιστες φορές ανακαλύφθηκε και καταστράφηκε από τις εχθρικές δυνάμεις.

pompos_t1151_04

Έτσι συνήθως η λειτουργία της σταματούσε όταν άδειαζε η μπαταρία της. Οι συσκευές τοποθετούνταν από αεροπλάνα μερικές ημέρες ή εβδομάδες πριν από την επιχείρηση για την αναγνώριση των κινήσεων των εχθρικών δυνάμεων. Παρατηρώντας ότι σχεδόν ποτέ δεν εντοπιζόντουσαν, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ βρήκαν ακόμα μερικές χρήσεις για το πομπό T-1151. Η πρώτη ήταν η παρακολούθηση φορτίων που μερικές φορές τα άφηναν στοχευμένα για να κλαπούν από τους κομουνιστές αντάρτες και χάρη στο πομπό να αποκαλύψουν τις θέσεις τους.

pompos_t1151_05

Η δεύτερη χρήση ήταν για τον εντοπισμό αιχμαλώτων πολέμου ή επιζώντων από ατυχήματα. Έτσι δίνονταν σε ομάδες που εκτελούσαν επιχειρήσεις πίσω από τις γραμμές του εχθρού όπως Ειδικές Δυνάμεις και υπηρεσίες πληροφοριών. Σε περίπτωση ατυχήματος ή αιχμαλωσίας ο άτυχος στρατιώτης μπορούσε να ενεργοποιήσει τη συσκευή και να την τοποθετήσει κάπου κοντά του. Και σε αυτό το τομέα ο πομπός T-1151 έφερε εντυπωσιακά καλά αποτελέσματα καθώς σχεδόν ποτέ δεν απομακρύνθηκε από τους αντάρτες. Όταν ενεργοποιούνταν έστελνε συνεχώς ένα σήμα κινδύνου που μπορούσε να εντοπιστεί από κατασκοπευτικά αεροσκάφη που με ραδιογωνιόμετρα εντόπιζαν την ακριβή θέση εκπομπής.

pompos_t1151_06

Δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν είναι γνωστές οι τεχνικές λεπτομέρειες όπως συχνότητες λειτουργίας, ακριβή μέθοδος αποστολής μηνυμάτων, φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης του κυκλώματος, κτλ. Ωστόσο, παραμένει ένα καλό παράδειγμα δημιουργικής σκέψης στο χώρο των υπηρεσιών πληροφοριών για την υποστήριξη και προστασία των Ενόπλων Δυνάμεων σε μία μάχη με πολλά στοιχεία ανορθόδοξου πολέμου.

το βρήκαμε εδώ

ΗΠΑ
#Πομπός #T1151 #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...