News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

Ποια είναι η πιο ασφαλής θέση σε αεροπλάνο, τρένο, λεωφορείο και πλοίο – γενικη ενημερωση ΔΔ

Featured in:

Όταν ταξιδεύουμε το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι να επιλέξουμε συνήθως την θέση που μας προσφέρει περισσότερη άνεση δίχως να ασχολούμαστε με την ασφάλεια. Ίσως γιατί δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποια θέση στην οποία θα είμαστε καλύτερα προστατευμένοι σε περίπτωση ατυχήματος.

Οι μελέτες των δυστυχημάτων και οι στατιστικές έχουν αποδείξει ότι υπάρχουν σημεία στα μέσα μεταφοράς στα οποία βρίσκονται συνήθως οι επιζώντες ή αυτοί που τραυματίζονται πιο ελαφρά.

Στο αεροπλάνο

Σε πολλά αεροπορικά δυστυχήματα δεν υπάρχει κανένας επιζών αλλά σε αυτά που κάποιοι γλύτωσαν και είχαν το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας ήταν αυτοί που κάθονταν στα πίσω καθίσματα. Συνήθως αυτοί που βρίσκονται μπροστά είναι αυτοί που δεν γλιτώνουν. Στην μέση υπάρχουν οι δεξαμενές καυσίμων που βρίσκονται στα φτερά. Ενώ συνήθως αυτοί που κάθονται κοντά στην ουρά έχουν και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν.

Στο τρένο

Στο τρένο ασφαλέστερα βαγόνια είναι το 5ο ή 6ο βαγόνι, που είναι πιο κοντά στο μέσο του τρένου. Συνήθως όταν εμφανίζονται περιστατικά εκτροχιασμού βαγονιών αυτά θα είναι είτε τα πρώτα είτε τα τελευταία και αυτά που βρίσκονται στο μέσο είναι και τα πιο ασφαλή. Αντίθετα, σε περίπτωση σύγκρουσης με άλλο τρένο όσο πιο πίσω βρισκόμαστε τόσο το καλύτερο.

Στο λεωφορείο

Το ίδιο πάνω κάτω ισχύει, και στο λεωφορείο. Στην μέση του οχήματος είσαι περισσότερο προστατευμένος από σύγκρουση στο εμπρός ή στο πίσω μέρος. Επίσης, οι θέσης δίπλα στα παράθυρα μας αφήνουν εκτεθειμένους στον κίνδυνο να τραυματιστούμε από την θραύση κρυστάλλων σε περίπτωση ατυχήματος.

Στο πλοίο

Σε αρκετά περιστατικά με πλοία που άρχισαν να βυθίζονται διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι επιβάτες έχασαν την ζωή τους γιατί βρίσκονταν την ώρα του ναυαγίου στα κατώτερα καταστρώματα. Έτσι μια καμπίνα που βρίσκεται πλησιέστερα στο κυρίως κατάστρωμα του πλοίου μειώνει τον χρόνο επιβίβασης μας σε μια σωστική λέμβο. Υπάρχει ο μύθος ότι όσο χαμηλότερα βρίσκεται η καμπίνα μας θα αισθανόμαστε και λιγότερο το κούνημα της θάλασσας. Αν όμως συμβεί κάτι την νύχτα την ώρα που κοιμόμαστε ίσως πάνω στον πανικό να μην βρεθεί κάποιος να μας ειδοποιήσει.

Φυσικά μην ξεχνάμε ότι κάθε περιστατικό ατυχήματος είναι μια ξεχωριστή περίπτωση με τον κίνδυνο να εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά. Όμως σε γενικές γραμμές με βάση την εμπειρία δεκαετιών ισχύουν τα δεδομένα που αναλύσαμε στο άρθρο.

epiviosi.gr

το βρήκαμε εδώ

Επιβίωση – survival
#Ποια #είναι #πιο #ασφαλής #θέση #σε #αεροπλάνο #τρένο #λεωφορείο #και #πλοίο #γενικη #ενημερωση #ΔΔ

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...