News

News

Τρίτη
Οκτώβριος, 3

Πιστόλι Smith & Wesson M&P 2.0

Τον Ιανουάριο του 2017 στο Λας Βέγκας έγινε η μεγάλη έκθεση SHOT Show 2017. Εκεί παρουσιάστηκε και αυτό το νέο μοντέλο της οικογενείας Military & Police, ή M&P για συντομία, της γνωστής εταιρίας όπλων Smith & Wesson. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι καινούργιο φέρνει αυτό το πιστόλι στην αγορά.

Πηγή: Smith-Wesson.com

Πριν αρκετό καιρό, για την ακρίβεια το Δεκέμβριο του 2014 είχαμε κάνει μία εισαγωγή στην οικογένεια ημιαυτόματων πιστολιών M&P της εταιρίας Smith & Wesson στο άρθρο μας «Smith&Wesson M&P». Για αυτό το λόγο σε αυτό το άρθρο δε θα κάνουμε επανάληψη όσων ήδη είχαμε αναφέρει εκεί αλλά θα δούμε τι διαφορές έχει το νέο M&P 2.0 που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Πηγή: MyGunCulture.com
Πηγή: MyGunCulture.com

Ακόμα και εμφανισιακά το όπλο έχει αρκετές διαφορές και θα ξεκινήσουμε από αυτές προχωρώντας στις βαθύτερες λεπτομέρειες του σταδιακά. Καταρχήν επάνω στον ολισθητήρα υπάρχουν στην αριστερή πλευρά χαραγμένα τα γράμματα M2.0 που δείχνουν ότι ανήκει στη νέα γενιά που ξεκίνησε τη κυκλοφορία της το 2017.

Πηγή: Smith-Wesson.com
Πηγή: Smith-Wesson.com

Η δεύτερη έντονη εξωτερική διαφορά είναι η λαβή του που έχει νέα, πιο άγρια αντιολισθητική επιφάνεια. Πρακτικά είναι το ίδιο σχέδιο που έχει και το M&P45 SHIELD που είχε κυκλοφορήσει λίγους μήνες νωρίτερα. Η επιφάνεια αυτή προσφέρει πολύ πιο γερή λαβή και είναι σίγουρα μία βελτίωση. Ένα ακόμα θετικό είναι ότι πλέον, το πιστόλι δεν έρχεται μόνο με τρεις διαφορετικές ράχες λαβής αλλά με τέσσερις. Ουσιαστικά, στις προηγούμενες Small, Medium, και Large, προστέθηκε μία νέα που ονομάζεται Medium/Large και είναι μία ενδιάμεση επιλογή. Έτσι ακόμα περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν μία λαβή που να είναι ακριβώς στα μέτρα τους χωρίς επιπρόσθετα έξοδα.

Πηγή: Range365.com
Πηγή: Range365.com

Κάτι ακόμα πολύ εμφανές στο εξωτερικό του μέρος είναι ότι ο ολισθητήρας έχει πλέον στο μπροστινό του μέρος τέσσερις χαραγές που επιτρέπουν τον εύκολο χειρισμό του τόσο από το μπροστινό όσο και από το πίσω μέρος. Σίγουρα μικρή αλλαγή αλλά μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για κάποιους ανθρώπους.

Πηγή: MyGunCulture.com
Πηγή: MyGunCulture.com

Και τώρα μπαίνουμε στις πιο σημαντικές και πιο πολύπλοκες βελτιώσεις. Αρχικά, ο αναστολέας του γεμιστήρα επανασχεδιάστηκε και είναι πλέον μεταλλικός και όχι πλαστικός όπως ήταν στα αρχικά M&P. Και πάλι μπορεί να μεταφερθεί εύκολα σε οποιαδήποτε πλευρά για να είναι εύχρηστο τόσο σε δεξιόχειρες όσο και σε αριστερόχειρες, αλλά πλέον είναι πολύ πιο ανθεκτικός καθώς είναι μεταλλικός και όχι πλαστικός.

Πηγή: BreachBangClear.com
Πηγή: BreachBangClear.com

Το δεύτερο που δε φαίνεται αλλά κάνει μεγάλη διαφορά είναι η ολοκαίνουργια σκανδάλη του όπλου. Η σκανδάλη στο M&P 2.0 σχεδιάστηκε από την αρχή με νέα ελατήρια και ελάσματα ώστε να είναι πολύ πιο απότομη, πιο ελαφριά και να κάνει πιο έντονο κλικ όταν επαναφέρεται μετά από κάθε βολή. Από τη παραπάνω φωτογραφία οι πιο παρατηρητικοί αναγνώστες θα πρόσεξαν ότι και ο μοχλός κλειδώματος του ολισθητήρα διαφέρει αισθητά. Βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία επάνω το παλιό M&P και ακριβώς από κάτω το νέο.

Πηγή: YouTube.com/channel/UCWJHDMgKWWvOsdyRF3HPVEw
Πηγή: YouTube.com/channel/UCWJHDMgKWWvOsdyRF3HPVEw

Πρακτικά ο νέος μοχλός λύνει ένα πρόβλημα που έχουν τα περισσότερα ημιαυτόματα πιστόλια. Εάν δε γνωρίζετε πως ενεργοποιείται ο μοχλός κλειδώματος του ολισθητήρα μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας «Γιατί το κλείστρο μένει ανοιχτό στη τελευταία βολή;». Το πρόβλημα με τα περισσότερα σύγχρονα ημιαυτόματα πιστόλια είναι ότι εάν κάποιος τοποθετήσει με δύναμη το νέο γεμιστήρα ο μοχλός κλειδώματος του ολισθητήρα θα απασφαλιστεί και όπλο θα οπλίσει μόνο του. Οι περισσότεροι το έχουν συνηθίσει αυτό αλλά το νέο M&P 2.0 λύνει μια και για πάντα αυτό το πρόβλημα με τη προσθήκη μίας ασφάλειας στο μοχλό αυτό. Όσο και αν το χτυπήσει κανείς ο ολισθητήρας δε θα απελευθερωθεί παρά μόνο εάν ο χειριστής οπλίσει το όπλο ή πιέσει το μοχλό.

Πηγή: YouTube.com/channel/UCWJHDMgKWWvOsdyRF3HPVEw
Πηγή: YouTube.com/channel/UCWJHDMgKWWvOsdyRF3HPVEw

Πρακτικά, όταν ο μοχλός μετακινείται ένας δεύτερος μικρότερος μοχλός που βρίσκεται μπροστά του τον κλειδώνει σε αυτή τη θέση. Το μόνο μειονέκτημα από αυτή τη βελτίωση είναι ότι δε μπορεί να γίνει λύση και αρμολόγηση του όπλου εάν ο χειριστής του δεν απασφαλίσει πρώτα αυτό το μοχλό. Στα παλαιότερα μοντέλα αυτό γίνονταν γιατί όταν δεν υπάρχει γεμιστήρας στο όπλο το ελατήριο του μοχλού τον πιέζει προς τα κάτω. Ωστόσο, σε αυτό το μοντέλο ο μοχλός παραμένει στη θέση του εάν δεν τον απελευθερώσει ο χειριστής του όπλου. Παραμένοντας στο εσωτερικό του όπλου υπάρχει ακόμα μία σημαντική βελτίωση. Ολόκληρος ο εσωτερικός σκελετός του επανασχεδιάστηκε για μεγαλύτερη αντοχή.

Πηγή: TheFirearmBlog.com
Πηγή: TheFirearmBlog.com

Παραπάνω βλέπετε το εσωτερικό του κορμού που είναι παχύτερο καθώς πλέον περιέχει ένα εσωτερικό σκελετό από ανοξείδωτο ατσάλι. Αυτό προσφέρει αξεπέραστη στιβαρότητα στο πιστόλι αλλά και καλύτερη ευστοχία και πιο γρήγορη επαναφορά. Ο λόγος είναι ότι το σώμα του όπλου δε ταλαντώνεται όσο έντονα ταλαντώνονταν με το προηγούμενο πλαστικό πλαίσιο. Κάτι που επίσης ενισχύθηκε είναι οι ράγες πάνω στις οποίες κινείται ο ολισθητήρας. Βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία αριστερά τις ράγες από το παλαιότερο M&P και δεξιά τις ράγες από το νέο M&P 2.0. Στην ίδια φωτογραφία βλέπετε και μέρος του νέου ενισχυμένου κορμού, ιδιαίτερα στο μπροστινό μέρος του όπλου.

Πηγή: YouTube.com/channel/UCWJHDMgKWWvOsdyRF3HPVEw
Πηγή: YouTube.com/channel/UCWJHDMgKWWvOsdyRF3HPVEw

Οι ράγες αυτές κάνουν το όπλο ακόμα πιο ανθεκτικό αλλά και με μικρότερες ταλαντώσεις στη κάννη με κάθε βολή. Όλα αυτά συμβάλλουν σε ένα πιο εύστοχο όπλο με πιο ελεγχόμενη ανάκρουση. Επίσης, όλα τα παραπάνω σημαίνουν και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής καθώς προσφέρουν μεγαλύτερα επίπεδα αντοχής αλλά και ανοχής σε σκληρή χρήση.

Πηγή: MyGunCulture.com
Πηγή: MyGunCulture.com

Αν σκεφτεί κανείς ότι τα M&P της Smith & Wesson είχαν μείνει στάσιμα από το 2005, ήταν καιρός για κάτι νέο. Είναι πολύ θετικό που η εταιρία δεν έκανε αλλαγές στα μέρη του όπλου που λειτουργούσαν καλά παρά μόνο σε σημεία όπου του προσφέρουν σημαντικές βελτιώσεις χωρίς να χάνει τα ήδη καλά χαρακτηριστικά του. Ωραίο όπλο και πολύ πρακτικές βελτιώσεις. Δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα όλα τα μοντέλα του παλιού M&P με τις βελτιώσεις του 2.0 αλλά πιστεύουμε ότι είναι απλά θέμα χρόνου.

Πηγή: Smith-Wesson.com
Πηγή: Smith-Wesson.com

Source link

Φορητά Όπλα
#Πιστόλι #Smith #Wesson

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...