News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

Πιστόλι Glock 18 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Έχουμε γράψει κάποια γενικά άρθρα για τα αυστριακά πιστόλια Glock αλλά το μοντέλο 18 είναι αρκετά ξεχωριστό ώστε να αξίζει να του αφιερώσουμε ένα δικό του άρθρο. Σας προτείνουμε προτού μελετήσετε αυτό το άρθρο να διαβάσετε τα άρθρα μας «Πιστόλι Glock» και «Ασφάλειες στο πιστόλι Glock» για να έχετε μία καλή βάση για αυτό το άρθρο.

Πηγή: Battlefield.wikia.com

Το 1986, τέσσερα μόλις χρόνια μετά το πρώτο πιστόλι του αυστριακού κυρίου Γκάστον Γκλοκ για το Υπουργείο Άμυνας της Αυστρίας, το Glock 18 έκανε την εμφάνιση του. Ο κύριος Γκάστον Γκλοκ είχε καταχωρήσει τη 17η πατέντα του που ήταν για το πρώτο του ημιαυτόματο πιστόλι για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αυστρίας. Δηλαδή το όπλο που έγινε ευρέως γνωστό ως Glock 17 λόγω αυτού του αριθμού πατέντας. Το 1986 ο Γ. Γκλοκ μπόρεσε να μετατρέψει το 9×19 χιλιοστών Glock 17 σε ένα αυτόματο πιστόλι. Αυτό το έκανε για ένα διαγωνισμό που είχε ανακοινώσει η αυστριακή αντιτρομοκρατική υπηρεσία EKO Cobra (Einsatzkommando Cobra, Διοίκηση Καταδρομέων Κόμπρα) για αυτόματα πιστόλια. Βλέπετε μία φωτογραφία αντρών της EKO Cobra παρακάτω.

Πηγή: ArmedForcesMuseum.com
Πηγή: ArmedForcesMuseum.com

Και έτσι γεννήθηκε το επόμενο όπλο του κυρίου Γκάστον Γκλοκ που λογικά ονομάστηκε 18 καθώς το προηγούμενο ήταν το νούμερο 17. Εξωτερικά η μόνη διαφορά που μπορεί να δει κανείς είναι ότι στην αριστερή πλευρά το πιστόλι έχει έναν επιλογέα πυρός. Όταν είναι στη κάτω θέση το όπλο λειτουργεί ως αυτόματο (δηλαδή για όσο η σκανδάλη είναι πιεσμένη συνεχίζει να ρίχνει – θα δούμε στη συνέχεια το πως ακριβώς λειτουργεί μηχανικά) ενώ όταν είναι στην επάνω θέση το όπλο λειτουργεί σε ημιαυτόματη κατάσταση, δηλαδή όπως ακριβώς και το Glock 17. Αυτό οπτικά φαίνεται με τις ενδείξεις που βλέπετε και στην επόμενη φωτογραφία. Η μία τελεία συμβολίζει την ημιαυτόματη λειτουργία και οι δύο την αυτόματη.

Πηγή: Tonnel-ufo.ru
Πηγή: Tonnel-ufo.ru

Τελικά το Glock 18 αποδείχθηκε ελάχιστα χρήσιμο σε πρακτικό επίπεδο καθώς ήταν αδύνατη η χρήση του για στοχευμένες βολές. Αντίθετα όμως, από τη πλευρά της διαφήμισης και των πωλήσεων ήταν ένα αξεπέραστο εργαλείο διότι με μοναδική αξιοπιστία ρίχνει με ταχυβολία της τάξης των 1100 με 1200 σφαιρών ανά λεπτό. Παρότι όλοι οι γεμιστήρες για τα πιστόλια Glock 17 ταιριάζουν στα Glock 18, η ταχυβολία του αυτή δημιούργησε την ανάγκη για μεγαλύτερη χωρητικότητα. Σκεφτείτε ότι μπορεί να αδειάσει ένα γεμιστήρα 17 φυσιγγίων σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Έτσι, μαζί με το Glock 18 βγήκαν στη κυκλοφορία το 1986 και οι πρώτοι γεμιστήρες 33 φυσιγγίων που μέχρι και σήμερα παραμένουν ιδιαίτερα δημοφιλείς στους κατόχους πιστολιών 9×19 χιλιοστών της γνωστής αυστριακής εταιρίας.

Πηγή: GunsKnowledge.com
Πηγή: GunsKnowledge.com

Το Glock 18 πέρα από τον επιλογέα που του προσφέρει αυτόματη λειτουργία και το προαιρετικό μεγαλύτερο γεμιστήρα, είχε και κάτι ακόμα. Είχε ανοίγματα στο επάνω μέρος της κάννης του για να προσφέρει καλύτερο έλεγχο της ανάκρουσης. Έτσι με τη κάθε βολή ένα μέρος των αερίων φεύγουν από εκεί και πιέζουν το όπλο προς τα κάτω. Με αυτό το τρόπο η κάννη του δεν ανεβαίνει ανεξέλεγκτα προς τα επάνω. Βλέπετε τα ανοίγματα αυτά καλύτερα παρακάτω.

Πηγή: GEOCITIES.ws
Πηγή: GEOCITIES.ws

Αυτό προσέφερε ελαφρώς καλύτερο έλεγχο στο όπλο αλλά όχι κάτι το εντυπωσιακό. Σε πολύ σύντομο διάστημα ο κύριος Γκάστον Γκλοκ βρήκε τρόπο να βελτιώσει την απόδοση του όπλου με ένα νέο μοντέλο που το ονόμασε Glock 18C. Το C είναι από τη λέξη Compensator (ισοσταθμιστής) καθώς είναι μόνη διαφορά του με το αρχικό Glock 18. Πρακτικά, ο compensator του Glock 18C είναι ένα άνοιγμα που έχει ο ολισθητήρας το επάνω μέρος του όπως μπορείτε να το δείτε καθαρά στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: GIGAZINE.net
Πηγή: GIGAZINE.net

Σήμερα αντίστοιχο compensator συναντάμε στα περισσότερα πιστόλια της εταιρίας Glock που απευθύνονται στην αγωνιστική σκοποβολή. Αυτή η ιδέα όμως γεννήθηκε με το Glock 18C. Το άνοιγμα αυτό πρώτον μειώνει το βάρος του ολισθητήρα και δεύτερον επιτρέπει στα ανοίγματα της κάννης να σπρώχνουν το όπλο προς τα κάτω με κάθε βολή. Το ίδιο συνέβαινε και με το Glock 18 αλλά μόνο όταν ο ολισθητήρας είχε οπισθοχωρήσει αρκετά ώστε να είναι εκτεθειμένες αυτές οι οπές. Με αυτό το κόψιμο οι οπές είναι πάντα εκτεθειμένες και άρα το πιστόλι έχει εντυπωσιακά μειωμένη ανοδική μετακίνηση και ανάκρουση με κάθε βολή. Στη παρακάτω φωτογραφία βλέπετε ένα πιστόλι Glock 18C με γεμιστήρα 33 φυσιγγίων και με τον επιλογέα στη θέση ημιαυτόματης βολής.

Πηγή: Military-Today.com
Πηγή: Military-Today.com

Τώρα που είναι κατανοητό σε όλους το τι είναι το Glock 18 και γιατί είναι αρκετά ξεχωριστό ώστε να του αφιερώσουμε ένα άρθρο, πάμε στα τεχνικά. Πως λειτουργεί η επιλογή αυτόματης κατάστασης; Για να το κατανοήσει κάποιος αυτό θα πρέπει να κατανοήσει αρχικά το πως λειτουργεί η ημιαυτόματη λειτουργία των Glock. Όπως μπορείτε να δείτε στην επόμενη επεξηγηματική αναπαράσταση, όταν ο χειριστής πιέζει τη σκανδάλη τραβάει ένα μικρό άγκιστρο που έχει στο κάτω μέρος του ο επικρουστήρας. Λόγω του σχήματος του ελάσματος της σκανδάλης που πιάνει σε αυτό το άγκιστρο του επικρουστήρα έπειτα από ένα σημείο χάνεται η επαφή και έτσι το ελατήριο σπρώχνει προς τα εμπρός τον επικρουστήρα ο οποίος πυροδοτεί το καψύλιο του φυσιγγίου οδηγώντας στη πυροδότηση του όπλου.

Πηγή: Reddit.com
Πηγή: Reddit.com

Ο παραπάνω τρόπος λειτουργίας είναι αυτός που έχουν όλα τα ημιαυτόματα Glock. Ας δούμε τη μικρή μετατροπή του κυρίου Γκάστον Γκλοκ που έκανε το ημιαυτόματο Glock 17, αυτόματο. Από τη πλευρά του ολισθητήρα ο επιλογέας είναι ένας απλός μοχλός ο οποίος όταν είναι στην επάνω θέση δε διαφέρει σε τίποτα από ένα Glock 17, δηλαδή δεν αλλάζει καθόλου το τρόπο λειτουργίας του όπλου, αλλά όταν είναι στη κάτω θέση (αυτόματη βολή) βλέπουμε ότι εξέχει ένα μικρό μεταλλικό στοιχείο, κάτι σαν διακόπτης.

Πηγή: PewPewTactical.com
Πηγή: PewPewTactical.com

Εάν δούμε το κορμό του όπλου θα παρατηρήσουμε ότι και εκεί υπάρχει μία μικρή μετατροπή. Η μετατροπή είναι στο μηχανισμό της σκανδάλης και για την ακρίβεια στο λεγόμενο «σταυρό». Ο «σταυρός» είναι το εξάρτημα της σκανδάλης που είδαμε νωρίτερα να αγκιστρώνει στον επικρουστήρα. Βλέπετε αριστερά το σταυρό από ένα Glock 17 και δεξιά από ένα Glock 18. Όπως βλέπετε στο Glock 18 υπάρχει ένα μεταλλικό μέρος που είναι στραμμένο προς τα επάνω.

Πηγή: Pinterest.com & PerfectUnion.com
Πηγή: Pinterest.com & PerfectUnion.com

Αυτή η μικρή αλλαγή κάνει τεράστια διαφορά και ο λόγος είναι ότι μετά από την επαναφορά του ολισθητήρα το έλασμα συγκράτησης της σκανδάλης θα πιέζεται προς τα κάτω. Δηλαδή θα κάνει τη κίνηση που είδαμε παραπάνω όταν πατάμε τη σκανδάλη με τη διαφορά ότι η σκανδάλη θα είναι ήδη πατημένη. Δείτε ξανά τη κινούμενη επεξηγηματική εικόνα παρακάτω και παρατηρήστε τη κίνηση που κάνει ο «σταυρός» όταν πιέζουμε τη σκανδάλη. Πρακτικά απλά κινείται προς τα κάτω.

Πηγή: Reddit.com
Πηγή: Reddit.com

Με την ίδια λογική, όταν ο επιλογέας είναι στην αυτόματη βολή τότε με το που ευθυγραμμιστεί το μεταλλικό στοιχείο που εξέχει από τον επιλογέα με το αυτόματο «σταυρό», θα τον πιέσει προς τα κάτω. Παρακάτω μπορείτε να δείτε καλύτερα το νέο εξάρτημα από τον αυτόματο «σταυρό» που επιτρέπει στον επιλογέα να τον πιέσει προς τα κάτω σε κάθε επαναφορά του ολισθητήρα εξομοιώνοντας τη κίνηση που κάνει η σκανδάλη όταν το πιέζει.

Πηγή: PewPewTactical.com
Πηγή: PewPewTactical.com

Αυτό σημαίνει ότι για όσο η σκανδάλη είναι πατημένη, ο σταυρός θα πιέζεται με κάθε επαναφορά του ολισθητήρα οδηγώντας σε αυτόματη βολή. Όταν ο χειριστής σταματήσει να πιέζει τη σκανδάλη τότε η ασφάλειες της σκανδάλης θα την εμποδίσουν από το να πιεστεί και έτσι θα σταματήσει η αυτόματη βολή. Αυτές οι δύο πολύ μικρές μετατροπές δημιούργησαν το Glock 18, ένα αυτόματο Glock 17 που έμεινε στην ιστορία για την αξιοπιστία και τη ταχυβολία του.

Πηγή: Reddit.com
Πηγή: Reddit.com

Source link

Φορητά Όπλα
#Πιστόλι #Glock #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...