News

News

Σάββατο
Ιούνιος, 10

Πατέντες Μάχης: Ανάποδη Θήκη Χειροβομβίδας

Ασφαλώς οι πατέντες μάχης δε θα είναι χρήσιμες σε όλους. Από την άλλη όμως, είναι πάντα χρήσιμο να μαθαίνουμε από εμπειρίες άλλων. Μία τέτοια περίπτωση θα δούμε σήμερα που αφορά το τρόπο μεταφοράς χειροβομβίδων στις ειδικά σχεδιασμένες θήκες τους.

Πηγή: Army.mil

Η διαδικασία ρίψης χειροβομβίδας είναι σχετικά απλή και απαιτεί μόνο κάποια στοιχειώδη εκπαίδευση ωστόσο, η εκπαίδευση σε όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας ξεκινάει από το στάδιο όπου η χειροβομβίδα είναι ήδη στα χέρια του στρατιώτη. Με αυτό το τρόπο αγνοείται ένα από σημαντικότερα βήματα, η αφαίρεση της από τη θήκη. Σήμερα υπάρχουν πολλές διαφορετικές θήκες που κρατάνε ασφαλή τη χειροβομβίδα ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν τη γρήγορη πρόσβαση σε αυτή, βλέπετε ένα τέτοιο παράδειγμα στη παρακάτω φωτογραφία.

Πηγή: First-Spear.com
Πηγή: First-Spear.com

Παρ’όλα αυτά, υπάρχει μία περίπτωση που σχεδόν καμία από τις γνωστές θήκες χειροβομβίδων δεν επιτρέπει εύκολη πρόσβαση και αυτή η περίπτωση δεν είναι άλλη από τη δυνατότητα πρόσβασης στη χειροβομβίδα όταν για κάποιο λόγο ο στρατιώτης βρίσκεται μπρούμυτα στο έδαφος, με το σώμα του πάνω από τη θήκη. Αυτό το πρόβλημα σχεδόν κόστισε τη ζωή στον κύριο Μπεν Τόμας, έναν πρώην Navy SEAL και από τα πρώτα στελέχη της θρυλικής Αμερικανικής εταιρίας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας Blackwater. Παρακάτω βλέπετε τον κύριο Μπεν Τόμας σε μία από τις πιο γνωστές φωτογραφίες της εταιρίας Blackwater από τον πόλεμο του Ιράκ σε συνεργασία με τις Αμερικανικές Δυνάμεις Πεζοναυτών.

Πηγή: NBCNews.com
Πηγή: NBCNews.com

Όπως έχει πει σε συνέντευξη του, τη πρώτη φορά που χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει χειροβομβίδα σε πραγματικές συνθήκες βρίσκονταν πεσμένος μπρούμυτα και ουσιαστικά το άνοιγμα της θήκη της χειροβομβίδας πιέζονταν από το βάρος ολόκληρου του σώματος του. Επίσης, όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει, «σε αντίθεση με ότι μας διδάσκουν στις εκπαιδεύσεις δεν είναι δυαντό να ρίξεις στη πράξη χειροβομβίδα ξαπλωμένος. Πρέπει να τη βγάλεις από τη θήκη, να αφαιρέσεις τη περόνη και μετά, γρήγορα να σηκωθείς στα πόδια ή στα γόνατα σου και να τη πετάξεις. Αλλιώς θα τη ρίξεις χωρίς να βλέπεις.». Εκείνη την ημέρα, ο κύριος Μπεν Τόμας με την ομάδα του από την εταιρία Blackwater ήταν αποκλεισμένοι σε μία ταράτσα και οι αντάρτες τους πλησίαζαν όλο και περισσότερο χωρίς να τους αφήνουν χρόνο να σηκώσουν έστω και λίγο το κεφάλι τους. Σε αυτή την άβολη θέση, μπρούμυτα, ο κύριος Μπεν Τόμας προσπαθούσε να ανοίξει τη θήκη της χειροβομβίδας που έπειτα από μεγάλη προσπάθεια το κατάφερε. Ακόμα και όταν κατάφερε όμως, έπρεπε να τραβήξει τη χειροβομβίδα προς τα επάνω που τον ανάγκασε να σηκωθεί εκθέτοντας τον εαυτό του σε κίνδυνο από τα εχθρικά πυρά. Έπειτα από αυτή την εμπειρία του πήγε σε έναν φίλο του που κατασκευάζει γιλέκα μάχης και έφτιαξε ένα κατά-παραγγελία γιλέκο μάχης που περιελάμβανε τη λύση σε αυτό το πρόβλημα. Οι θήκες για τις χειροβομβίδες ανοίγουν προς τα κάτω. Βλέπετε το γιλέκο μάχης του κυρίου Μπεν Τόμας στη παρακάτω φωτογραφία.

Πηγή: AR15.com
Πηγή: AR15.com

Με αυτό το τρόπο σε όποια στάση σώματος και αν βρίσκεται με το που ανοίξει τη θήκη, η χειροβομβίδα μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς καμία αντίσταση. Όπως έχει αναφέρει ο ίδιος αυτή ήταν μία από τις πιο σημαντικές βελτιώσεις-πατέντες που τον βοήθησαν σε μάχες στο Ιράκ και αργότερα στο Αφγανιστάν. Αυτό φαίνεται ακόμα καλύτερα στην επόμενη φωτογραφία από τη δεύτερη γενιά του γιλέκου μάχης του κυρίου Μπεν Τόμας όπου βλέπετε κάτω αριστερά πως είναι τοποθετημένες οι χειροβομβίδες.

Πηγή: Altervista.org
Πηγή: Altervista.org

Όπως έχει πει σε πολλές συνεντεύξεις του, δέχθηκε πολύ άσχημες κριτικές για αυτό το γιλέκο μάχης από άντρες των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς το θεωρούσαν επικίνδυνο τρόπο μεταφοράς. Σίγουρα όμως όχι για τον ίδιο τον κύριο Μπεν Τόμας καθώς αργότερα του έσωσε τη ζωή στο όταν είχε βρεθεί και πάλι σε αντίστοιχη κατάσταση. Οπότε, σίγουρα μία τέτοια πατέντα είναι αξιόλογη και χρήσιμο να τη γνωρίζουμε παρότι μπορεί να μην είναι πρακτική για όλους τους επαγγελματίες.

το βρήκαμε εδώ

Πατέντες Μάχης
#Πατέντες #Μάχης #Ανάποδη #Θήκη #Χειροβομβίδας

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...