News

News

Παρασκευή
Δεκέμβριος, 1

Πατέντα Μάχης: Σακούλα Θέρμανσης MRE

Πριν από λίγο καιρό είχαμε δημοσιεύσει το άρθρο «Έτοιμα Γεύματα MRE» που δίνει μία ιδέα του τι είναι τα MRE (Meal Ready-to-Eat, Γεύμα Έτοιμο προς Κατανάλωση). Σε εκείνο το άρθρο είχαμε πει «Μερικοί στρατιώτες προτιμούν να τρώνε τα γεύματα τους κρύα και να κρατάνε τις σακούλες αυτές για θέρμανση ροφημάτων ή ακόμα και ρούχων αλλά αυτό είναι κάτι που θα δούμε σε άλλο άρθρο στο μέλλον». Έτσι, εδώ θα δούμε τι ακριβώς πατέντες μάχης υπάρχουν με τη σακούλα θέρμανσης του γεύματος που περιλαμβάνεται μέσα σε κάθε συλλογή MRE. Είναι αρκετές πατέντες και χρησιμοποιούνται από πάρα πολλούς στρατιώτες στο πεδίο της μάχης.

Πηγή: TheReadyStore.com

Η σακούλα θέρμανσης των MRE επισήμως ονομάζεται FRH (Flameless Ration Heater, Θερμάστρα Γεύματος Χωρίς Φλόγα) και λειτουργεί μέσω μίας εξωθερμικής χημικής αντίδρασης. Αυτή η χημική αντίδραση παράγει θερμότητα 56°C για περίπου 12 λεπτά. Οπότε μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε εγκαύματα! Πως λειτουργεί λοιπόν, στο εσωτερικό της σακούλας υπάρχει ένας φάκελος που περιέχει μία σκόνη η οποία αποτελείται από ρινίσματα μεταλλικού μαγνησίου, σίδερο και αλάτι. Στη παραπάνω φωτογραφία είδατε αρκετές σακούλες FRH και βλέπετε και μία ακόμα στην επόμενη φωτογραφία. Όπως φαίνεται, μέσα της έχει το φάκελο με το χημικό. Επίσης, οι σακούλες FRH είναι σφραγισμένες για ασφάλεια.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Αν αφαιρέσουμε αυτή τη σακούλα από το εσωτερικό της FRH μπορούμε να τη δούμε λίγο καλύτερα. Ουσιαστικά, είναι ένα φακελάκι με τέσσερα χωρίσματα που θυμίζει φακελάκι από τσάι στην υφή. Όπως αναγράφει, είναι μία πατέντα (αρ. πατέντας US5611329A και μπορείτε να μελετήσετε ολόκληρη τη πατέντα αν σας ενδιαφέρει από αυτό το σύνδεσμο) από την εταιρία Truetech, Inc. και συγκεκριμένα από τον κύριο Marc Lamensdorf.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όταν αυτή η σκόνη έρθει σε επαφή με το νερό δημιουργείται οξειδοαναγωγή καθώς τα μόρια του νερού οξειδώνουν το μεταλλικό μαγνήσιο που περιέχει. Αυτή η αντίδραση οδηγεί στη ταχεία μεταφορά ηλεκτρονίων η οποία γίνεται αισθητή σε εμάς από την εξωθερμική αντίδραση που έχει η οποία συνοδεύεται και από παραγωγή υδρογόνου. Όπως ίσως να γνωρίζετε ήδη, το υδρογόνο είναι ένα πολύ εύφλεκτο αέριο και επίσης μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση στον άνθρωπο. Άρα η χρήση της σακούλας FRH δε προτείνεται αν ο χώρος δεν αερίζεται ή αν υπάρχει φωτιά κοντά της. Για όσους έχουν τη περιέργεια, αν κόψουμε μία από τις τέσσερις κυψέλες, το περιεχόμενο είναι αυτό που βλέπετε στη παρακάτω φωτογραφία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Και τώρα που κατανοούμε τι ακριβώς συμβαίνει όταν ρίχνουμε νερό σε μία σακούλα FRH πάμε να δούμε τι πατέντες γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Η πρώτη και πιο συνηθισμένη χρήση της σακούλας θέρμανσης των MRE, πέραν της χρήσης για την οποία σχεδιάστηκε, είναι ως θερμάστρα τσέπης. Ο στρατιώτης βάζει λίγο νερό μέσα στη σακούλα, και τη τοποθετεί σε μία από τις πλαϊνές τσέπες του παντελονιού του. Αυτή η πατέντα είναι καλή αλλά θέλει προσοχή ώστε να έχουμε ασφαλίσει καλά τη σακούλα για να μην έρθει σε επαφή το νερό που βρίσκεται εντός της FRH με το σώμα μας.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Αντίστοιχα, αν η θερμότητα που παράγει είναι πολύ μεγάλη ή θέλουμε να έχουμε ένα ζεστό ρούχο να φορέσουμε μπορούμε να το τυλίξουμε γύρω από τη σακούλα προτού την τοποθετήσουμε στη τσέπη μας. Έτσι και θα ζεσταινόμαστε και θα έχουμε ένα ζεστό ρούχο, πετσέτα, κτλ. μετά τα 10-15 λεπτά ζωής της σακούλας θέρμανσης FRH.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Συνεχίζοντας με τη θέρμανση μας, έχουμε μία πατέντα που τη χρησιμοποιούν τόσο στρατιώτες όταν βρίσκονται σε απομακρυσμένες αποστολές όσο και απλοί πολίτες που κατασκηνώνουν στη φύση και δε θέλουν να ανάψουν φωτιά για κάποιο λόγο, κατά κανόνα κυνηγοί δηλαδή ώστε να μην τρομάξουν τα θηράματα σε νυχτερινά κυνήγια. Η πατέντα έχει παρόμοια αρχή λειτουργίας με τις παραπάνω. Λίγα λεπτά πριν πέσουμε για ύπνο ενεργοποιούμε την αντίδραση της FRH και τη τοποθετούμε μέσα στον υπνόσακο. Στη συνέχεια μαζεύουμε όλο τον υπνόσακο κοντά στη σακούλα ώστε να ζεσταθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια του. Προσοχή όμως, μην ξεχνάτε τη παραγωγή υδρογόνου και ότι δε πρέπει να έρθει σε επαφή το νερό που είναι μέσα στη σακούλα με το σώμα μας. Έτσι, πριν ξαπλώσουμε, αφαιρούμε της σακούλα, τινάζουμε λίγο τον υπνόσακο για να αεριστεί, να φύγει το υδρογόνο, και θα είναι αρκετά ζεστός για έναν ευχάριστο ύπνο.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Μία ακόμα πολύ συνηθισμένη πατέντα μάχης με τη σακούλα FRU είναι κάτι εξίσου σημαντικό σε κρύα κλίματα. Ανάλογα με τη μονάδα στην οποία υπηρετεί κάποιος ίσως να είναι απαραίτητο να ξυρίζετε καθημερινά. Και σε αυτή τη περίπτωση, πολλοί προτιμούν να έχουν ένα ευχάριστο ζεστό ξύρισμα σε σχέση με ένα ζεστό γεύμα. Με δεδομένο ότι στο πεδίο της μάχης απαγορεύεται για τακτικούς λόγους το ανάμα φωτιάς, η μόνη πρακτική λύση είναι η σακούλα θέρμανσης MRE. Έτσι, δεν είναι απίθανο να δείτε στρατιώτες να ζεσταίνουν νερό για ξύρισμα με τρόπο αντίστοιχο με αυτόν που βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία. Ωστόσο, και εδώ απαιτείται κάποια προσοχή ώστε σε καμία περίπτωση να μην έρθει σε επαφή το νερό που βρίσκεται μέσα στη σακούλα θέρμανσης με αυτό που χρησιμοποιούμε για ξύρισμα.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Αντίστοιχα με το παραπάνω, η σακούλα FRH μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για δημιουργία ζεστών ροφημάτων. Αν χρησιμοποιήσουμε τις σακούλες ροφημάτων που περιέχουν τα MRE τότε απλώς τις βάζουμε μαζί και σύντομα θα έχουμε ένα όμορφο ζεστό ρόφημα. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε και να ζεστάνουμε κάποιο φαγητό όπως ένα σάντουιτς ή κάποιο τόστ. Βλέπετε για παράδειγμα παρακάτω κάποιον που έχει η σακούλα θέρμανσης έχει τοποθετηθεί πάνω από μία κονσέρβα για να τη ζεστάνει.

Πηγή: FlyFishNevada.com
Πηγή: FlyFishNevada.com

Μία άλλη σπάνια πατέντα που μάθαμε από έρευνα στο διαδίκτυο ήταν για παγωμένους σωλήνες νερού. Αν γνωρίζουμε κάποιο εκτεθειμένο σημείο ενός σωλήνα νερού που έχει παγώσει παρεμποδίζοντας έτσι τη ροή του νερού μπορούμε να το ζεστάνουμε με τρόπο αντίστοιχο με αυτόν που βλέπετε εδώ.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Για το τέλος αφήσαμε τρεις χρήσεις που δε τις προτείνουμε σε καμία περίπτωση αλλά είναι πραγματικές και συνηθισμένες. Η πρώτη είναι το άναμμα φωτιάς. Καθώς περιέχει ρινίσματα μεταλλικού μαγνησίου και παράγει υδρογόνο πρέπει να είναι αυτονόητο ότι είναι υλικό που μπορεί να γίνει πολύ εύφλεκτο. Παρότι πάντοτε, σε κάθε συλλογή MRE, περιλαμβάνονται σπίρτα μερικοί προτιμούν τη πιο σίγουρη λύση του ανάματος φωτιάς με το μαγνήσιο της σακούλας FRH. Υπάρχουν δύο τρόποι να γίνει αυτό. Ο πρώτος είναι αδειάζοντας μία από τις κυψέλες τις σακούλας, ρίχνοντας λίγο νερό επάνω του και εν συνεχεία ρίχνοντας σπινθήρες στα αέρια υδρογόνου που απελευθερώνει. Η δεύτερη και πιο απλή τεχνική είναι απλώς ρίχνοντας σπινθήρες στο υλικό της σακούλας θέρμανσης που έχουμε αδειάσει όπου επιθυμούμε. Μπορείτε να το δείτε αυτό στο παρακάτω βίντεο.

Η δεύτερη χρήση που δεν προτείνουμε να δοκιμάσει ο οποιοσδήποτε αλλά, καλώς ή κακώς, πολλοί στρατιώτες τη χρησιμοποιούν για «πλάκες» είναι η κατασκευή δακρυγόνου. Ουσιαστικά, εκμεταλλευόμενοι τα δύο υλικά που υπάρχουν σε κάθε συλλογή MRE μπορεί να κατασκευαστεί ένα πολύ ενοχλητικό αέριο. Το μόνο που χρειάζεται είναι το Tabasco που περιέχουν όλες οι συλλογές MRE, τη σακούλα FRH (ή μόνο το φάκελο με το χημικό της) και λίγο νερό. Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ ενοχλητικό αέριο.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Για το τέλος αφήσαμε την πιο ιδιαίτερη που δεν προτείνουμε σε καμία απολύτως περίπτωση. Οι περισσότεροι στρατιώτες δεν έχουν πολλά πράγματα για διασκέδαση και αυτό σε συνδυασμό με τα χημικά που περιέχει η σακούλα FRH οδήγησε στις λεγόμενες «βόμβες MRE» που πρακτικά δεν έχουν αρκετή ισχύ για να κάνουν κάποια σοβαρή καταστροφή αλλά πάντα υπάρχει κίνδυνος όταν ανατινάζεις πράγματα. Όπως γράφει και πάνω της η σακούλα, η εξωθερμική αντίδραση παράγει μεγάλη ποσότητα υδρογόνου. Οπότε, αν βάλουμε λίγο νερό σε ένα πλαστικό μπουκάλι, αδειάσουμε μέσα τη σκόνη από μία σακούλα FRH και το κλείσουμε, σε περίπου 4-5 λεπτά θα το δούμε να εκρήγνυται. Ο λόγος είναι προφανώς ότι η μεγάλη ποσότητα υδρογόνου γεμίζει το μπουκάλι μέχρι που δεν μπορεί να το συγκρατήσει άλλο και από τη πίεση σπάει απελευθερώνοντας βίαια το υδρογόνο. Προσοχή! Καθώς το υδρογόνο είναι εύφλεκτο δεν είναι καθόλου καλή ιδέα η τοποθέτηση τέτοιων βομβών κοντά σε φωτιές. Μπορείτε να τη δείτε στη πράξη από κάποιους Αμερικανούς Πεζοναύτες στο επόμενο βίντεο, μάλιστα, ο ένας προτείνει να βάλουν μέσα και Tabasco ώστε να την κάνουν δακρυγόνα χειροβομβίδα. Σε αυτή τη περίπτωση πήρε λίγο περισσότερο χρόνο διότι χρησιμοποίησαν ένα στρατιωτικό πλαστικό υδροδοχείο που έχει μεγαλύτερη αντοχή αλλά για τον ίδιο λόγο, στο τέλος η έκρηξη ήταν πιο ισχυρή.

https://www.youtube.com/watch?v=fo2V_6ID2Uk

Σίγουρα θα υπάρχουν πολλές ακόμα πατέντες μάχης με τις σακούλες θέρμανσης FRH των MRE αλλά αυτές είναι οι πιο γνωστές. Θα χαρούμε πολύ αν θέλετε στα σχόλια να μοιραστείτε άλλες πατέντες με τις σακούλες θέρμανσης των MRE που γνωρίζετε είτε από προσωπική εμπειρία είτε από αλλού καθώς σίγουρα θα υπάρχουν πολλές πέραν των όσων αναφέραμε.

Πηγή: Military.com
Πηγή: Military.com

το βρήκαμε εδώ

Πατέντες Μάχης
#Πατέντα #Μάχης #Σακούλα #Θέρμανσης #MRE

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...