News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

Πατέντα Μάχης: Κορδόνια από Αρτάνη

Πριν από λίγο καιρό είχαμε αναρτήσει το άρθρο «Βραχιόλι Επιβίωσης» όπου κάνουμε μία σύντομη εισαγωγή στα διαφορετικά είδη και χαρακτηριστικά του νήματος αλεξιπτώτου ή όπως είναι ευρέως γνωστό ως, αρτάνη ή paracord στα Αγγλικά. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μία απλή πατέντα που μπορεί να σώσει κυριολεκτικά ζωές σε κάποιες περιπτώσεις.

Πηγή: InternetBrothers.org

Αν δεν έχετε διαβάσει το παραπάνω άρθρο σας το προτείνουμε καθώς περιλαμβάνει μία σύντομη εισαγωγή στις αρτάνες και τα χαρακτηριστικά τους. Ουσιαστικά, είναι μία σειρά από πολύ ισχυρά νήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ως ένα πολύ ανθεκτικό σχοινί είτε ως μικρότερα νήματα με αντοχές της τάξης των δεκάδων κιλών ανά νήμα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πολλαπλάσιο μήκος σχοινιού με τα νήματα ή ένα πολύ ισχυρό σχοινί στην αρχική του μορφή.

Πηγή: AliExpress.com
Πηγή: AliExpress.com

Σήμερα, τα περισσότερα κορδόνια παπουτσιών είναι πολύ απλά υφασμάτινα ή συνθετικά κορδόνια με μικρές αντοχές. Κάνοντας χρήση αρτάνης στη θέση τους προσθέτουμε στον καθημερινό μας εξοπλισμό ένα ακόμα εφόδιο χωρίς επιπρόσθετα αντικείμενα ή βάρος. Σε αυτό το παράδειγμα θα χρησιμοποιήσουμε τα άρβυλα που είχαμε περιγράψει στο άρθρο μας «Άρβυλα Ζούγκλας» αλλά καθώς υπάρχουν αρτάνες σε δεκάδες διαφορετικά χρώματα, μπορούμε να το κάνουμε σχεδόν με κάθε παπούτσι μας.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Αρχικά, αφαιρούμε τα κορδόνια από τα παπούτσια, ή σε αυτή τη περίπτωση άρβυλα, και κόβουμε ένα ίσου μήκους κομμάτι από αρτάνη του χρώματος που επιθυμούμε. Αν θέλετε, καθαρά για αισθητικούς λόγους μπορείτε να τοποθετήσετε στις άκρες θερμοσυστελόμενα ελαστικά καλωδίων, μονωτική ταινία, ειδικές άκρες κορδονιών ή απλώς μπορείτε να κάψετε με έναν αναπτήρα τις άκρες ώστε να μην ξετυλίγονται τα εσωτερικά νήματα της αρτάνης. Βλέπετε κάποια τέτοια παραδείγματα για τις άκρες των κορδονιών από αρτάνη στη συνέχεια.

 Πηγές: EikiMartinson.com, ITSTactical.com, FrontierBushcraft.com, ModernCombatAndSurvival.com
Πηγές: EikiMartinson.com, ITSTactical.com, FrontierBushcraft.com, ModernCombatAndSurvival.com

Τέλος, τοποθετούμε τα κορδόνια από αρτάνη και έχετε ένα αναβαθμισμένο κορδόνι παπουτσιού που μπορεί να σας σώσει τη ζωή σε καταστάσεις επιβίωσης. Στη παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να δείτε αριστερά το άρβυλο με τα κορδόνια από αρτάνη και δεξιά αυτό με τα απλά κορδόνια με τα οποία πωλείται. Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε, η διαφορά δεν είναι εύκολα ορατή αλλά οι δυνατότητες που προσφέρουν μερικά μέτρα από αρτάνη μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά σημαντικές σε καταστάσεις επιβίωσης.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

το βρήκαμε εδώ

Πατέντες Μάχης
#Πατέντα #Μάχης #Κορδόνια #από #Αρτάνη

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...