News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

Πατέντα Μάχης: Κάλυμμα Κάννης | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Εδώ θα δούμε μία πατέντα που υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι μία πατέντα που όλοι οι έμπειροι χειριστές όπλων γνωρίζουν και χρησιμοποιούν πάντα και παντού. Για την ακρίβεια, την πατέντα αυτή ίσως να την έχετε δει και από το πρώην μέλος της Delta Force, τον κύριο Λάρυ Βίκερς όπως την παρουσίασε πριν από μερικά χρόνια. Μπορείτε να δείτε τη σχετική τηλεοπτική εκπομπή με Ελληνικούς υπότιτλους στο άρθρο μας «TacTV – Δοκιμή M4».

Πηγή: Pinterest.com

Καταρχήν, ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι το κάλυμμα της κάννης έχει πρακτική αξία μόνο σε αμφίβιες ή υποβρύχιες επιχειρήσεις. Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι, αν μέσα στη κάννη μπει οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο όπλο. Για παράδειγμα, εάν ένα μικρό πετραδάκι πέσει μέσα στη κάννη τότε μπορεί κατά τη βολή να χαράξει τις εσωτερικές ραβδώσεις της κάννης καταστρέφοντας την ευθυβολία του τυφεκίου. Στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να προκαλέσει πλήρη καταστροφή της κάννης μπλοκάροντας την έξοδο της σφαίρας. Βλέπετε ένα τέτοιο αποτέλεσμα εδώ.

Πηγή: Quora.com
Πηγή: Quora.com

Εφόσον είναι ένα τόσο ευρέως γνωστό ζήτημα, γιατί το τοποθετήσαμε στη κατηγορία αυτή θα αναρωτηθεί κανείς. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ειδικά τυποποιημένα καλύμματα κάννης που έχουν ακριβώς αυτό το στόχο. Τη προστασία του όπλου μας και κυρίως του εσωτερικού της κάννης. Βλέπετε ένα τέτοιο παράδειγμα παρακάτω.

Πηγή: ProTexOutdoors.com
Πηγή: ProTexOutdoors.com

Από την άλλη, για πρακτικούς λόγους τέτοια καλύμματα σπάνια χρησιμοποιούνται εκτός των αγωνιστικών χώρων. Φυσικά, οι Ένοπλες Δυνάμεις προσπάθησαν να βρουν λύση αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν πολύ καλύτερα από το παραπάνω. Δείτε για παράδειγμα τη λύση για κάλυμμα κάννης που είχαν κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Αμερικανικές δυνάμεις στο τυφέκιο M1 Garand παρακάτω.

Πηγή: TommyGunShow.com
Πηγή: TommyGunShow.com

Βέβαια, αν το συγκρίνουμε με τους προγόνους του ήταν ένα βήμα προς τα εμπρός. Βλέπετε για παράδειγμα στην επόμενη φωτογραφία ένα κάλυμμα κάνης από το 1896 που χρησιμοποιούνταν στο τυφέκιο Madsen-Rasmussen Μ1896 από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Δανίας.

Πηγή: ForgottenWeapons.com
Πηγή: ForgottenWeapons.com

Τελικά, οι πολεμιστές άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι η χρήση κάποιου προστατευτικού που θα πρέπει να αφαιρείται από το όπλο δεν είναι μία πρακτική λύση. Η λύση είναι να έχεις κάτι μέσα από το οποίο μπορείς να βάλλεις αν χρειαστεί χωρίς το επιπρόσθετο βήμα που απαιτεί η αφαίρεση του. Έτσι από τα μέσα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αρχίσαμε να βλέπουμε μία πολύ πρακτική πατέντα. Οι στρατιώτες απλά τοποθετούσαν ένα προφυλακτικό στη κάννη του όπλου τους. Αυτό προστάτευε το εσωτερικό της κάννης και ταυτόχρονα επέτρεπε στις σφαίρες να βγαίνουν χωρίς αντίσταση.

Πηγή: Libertatea.ro
Πηγή: Libertatea.ro

Η χρήση του τυφεκίου μάχης Μ-16 εισήγαγε μία δεύτερη παράμετρο στην εξίσωση. Ο τρόπος λειτουργίας του τυφεκίου Μ-16 είναι με ένα μικρό κανάλι από όπου τα αέρια οδηγούνται πίσω και σπρώχνουν το μηχανισμό του κλείστρου. Όμως, αν κάτι μπει μέσα σε αυτό το κανάλι τότε το όπλο δε θα μπορέσει να κάνει επαναφορά, δηλαδή θα έχει εμπλοκή, και στη χειρότερη των περιπτώσεων ολόκληρο το σύστημα αερίων του θα διαλυθεί από το συνδυασμό της πίεσης του νερού με τα αέρια.

Πηγή: Wikipedia.org
Πηγή: Wikipedia.org

Τότε οι στρατιώτες άρχισαν να χρησιμοποιούν άλλες τεχνικές. Για προστασία και της κάννης από την εισροή νερού το πιο διαδεδομένο ήταν τα προστατευτικά δακτύλων όπως βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία. Αυτό το προστατευτικό είναι αρκετά λεπτό ώστε να προσαρμόζεται άψογα στεγανοποιώντας το εσωτερικό της κάννης. Ταυτόχρονα, όταν το κλείστρο βρίσκεται στη κλειστή του θέση εφαρμόζει απόλυτα πάνω στη θαλάμη του όπλου και έτσι η κάννη είναι σφραγισμένη και από τις δύο πλευρές.

Πηγή: RealWorldSurvivor.com
Πηγή: RealWorldSurvivor.com

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει σταματήσει και η χρήση του παραπάνω και πλέον η πατέντα αυτή γίνεται με απλή κολλητική ταινία γενικής χρήσης (ή χαρτοταινία). Βλέπετε τα βήματα και το αποτέλεσμα στις επόμενες φωτογραφίες (επιλέξαμε ασημένια ταινία για να φαίνεται πιο καθαρά στις φωτογραφίες). Είναι ουσιαστικά η τεχνική που είδαμε και από τον κύριο Λάρυ Βίκερς στο άρθρο μας «Βίντεο: TacTV – Δοκιμή M4».

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι τρόπο κατασκευής της ίδιας πατέντας με παρόμοια υλικά. Βλέπετε για παράδειγμα, στη συνέχεια βλέπετε έναν άντρα που έχει συνδυάσει τα δύο παραπάνω. Δηλαδή προστατευτικό δακτύλου με ηλεκτρολογική μονωτική ταινία για να το ασφαλίσει.

Πηγή: RealWorldSurvivor.com
Πηγή: RealWorldSurvivor.com

Άλλοι πάλι κάνουν το ίδιο με χαρτί και μονωτική ταινία αλλά η κύρια ιδέα παραμένει η ίδια. Ο βασικός αντίλογος στη παραπάνω πατέντα είναι ο επηρεασμός της εξερχόμενης σφαίρας από τη κάννη. Βέβαια, είναι μία τελείως αβάσιμη δικαιολογία καθώς έχουν γίνει αμέτρητες μελέτες που αποδεικνύουν με δεδομένα το αντίθετο. Μία από τις πιο πρόσφατες ήταν και από το περιοδικό Rifle Shooter Magazine όπου το 2014 δημοσίευσε το άρθρο «Fact or Fiction: The Tale of the Tape» (Μύθος ή Πραγματικότητα: Η Ιστορία της Ταινίας). Σε αυτό το άρθρο διαβάζουμε ότι δεν υπήρξε καμία διαφορά στην απόκλιση σε βολές με και χωρίς ταινία στη κάννη.

Πηγή: RifleShooterMag.com
Πηγή: RifleShooterMag.com

Αυτό βέβαια θα έπρεπε ήδη να το γνωρίζουμε καθώς αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται από επαγγελματίες στο χώρο της άμυνας και της ασφάλειας για δεκαετίες. Μάλιστα, ακόμα και σκοπευτές ακριβείας όπως ακροβολιστές και ελεύθεροι σκοπευτές εφαρμόζουν τη μέθοδο αυτή. Η έλλειψη κάλυψης της κάννης μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα και έτσι το ερώτημα κατά πόσο είναι χρήσιμη πατέντα ή όχι είναι σχεδόν περιττό. Μπορείτε να δείτε στη συνέχεια μία αραβίδα Μ4, για την ακρίβεια είναι ένα Colt XM177E2 των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ που έχει προετοιμαστεί για μάχη. Πέρα από τη ταινία επάνω στο σιγαστήρα βλέπουμε ότι ο χειριστής του έχει επίσης κολλήσει τη ράβδο καθαρισμού στο επάνω μέρος του χειροφυλακτήρα ώστε να μπορέσει να αφαιρέσει κάτι που τυχόν θα σφηνώσει στη κάννη.

Πηγή: AR15.com
Πηγή: AR15.com

το βρήκαμε εδώ

Πατέντες Μάχης
#Πατέντα #Μάχης #Κάλυμμα #Κάννης #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...