News

News

Παρασκευή
Δεκέμβριος, 1

Πατέντα Μάχης: Γάντια για πολλαπλές απώλειες

Το συγκεκριμένο κόλπο το μάθαμε πρόσφατα κατά τη διάρκεια μίας εκπαίδευσης σε πρώτες βοήθειες μάχης από έναν αμερικανό διασώστη με μεγάλη πρακτική εμπειρία στο χώρο. Η πατέντα προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα του πρώτου κανόνα πρώτων βοηθειών σε περιστατικά που έχουν πολλαπλές απώλειες (τροχαία με πολλά θύματα, τρομοκρατικές επιθέσεις, φυσικές καταστροφές, κτλ.). Ο πρώτος κανόνας είναι η ασφάλεια, ποτέ δε παρέχουμε πρώτες βοήθειες εάν δεν έχουμε εξασφαλίσει την ασφάλεια καθώς έτσι θα δημιουργήσουμε απλώς περισσότερα θύματα.

Πηγή: ABCNews.com

Όσοι έχετε εκπαιδευτεί σε τέτοια σενάρια ή έχει χρειαστεί να τα αντιμετωπίσετε, γνωρίζετε ήδη ότι το υποχρεωτικό μέτρο ασφαλείας που είναι να αλλάζουμε γάντια από το ένα θύμα στο άλλο μπορεί να σας καθυστερήσει σημαντικά. Αυτό όμως είναι απαραίτητο γιατί αναλογιστείτε να παρέχετε βασικές πρώτες βοήθειες σε ένα θύμα με ένα μικροτραυματισμό αλλά επειδή δεν αλλάξατε γάντια να του μεταφέρετε κάποια σοβαρή χρόνια ασθένεια όπως AIDS, ηπατίτιδα, κτλ. που ίσως κάποιο από τα προηγούμενα θύματα να είχε. Η λύση είναι εντυπωσιακά απλή και πρακτική. Φοράμε αρκετά γάντια, το ένα πάνω από το άλλο, με το πρώτο επίπεδο να είναι κάποιο χρωματιστό (μωβ, μαύρο, κίτρινο, μπλε, κτλ.). Από προσωπική εμπειρία μπορούμε να πούμε ότι έως και 5-6 γάντια δεν αλλοιώνουν σχεδόν καθόλου την αίσθηση αφής. Παρακάτω βλέπετε πως είναι πέντε ζευγάρια με μαύρο ως βάση.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Με αυτό το τρόπο απλά πετάτε το επάνω ζευγάρι όταν φεύγετε από το ένα θύμα και έχετε ήδη έτοιμο ένα καθαρό ζευγάρι για το επόμενο θύμα στο οποίο θα παρέχετε πρώτες βοήθειες. Όταν δείτε ότι φτάσατε στο μαύρο (ή οποιοδήποτε άλλο χρώμα έχετε επιλέξει) γνωρίζετε ότι πρέπει να φορέσετε νέα γάντια.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι εάν επιλέξετε μαύρα γάντια ως βάση, τότε να θυμάστε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη, η παροχή πρώτων βοηθειών με μαύρα γάντια. Ο λόγος είναι ότι είναι υπερβολικά δύσκολο να ξεχωρίσετε το κόκκινο χρώμα του αίματος από οποιοδήποτε άλλο υγρό. Έτσι, αν για παράδειγμα ψηλαφίζετε τη πλάτη ενός θύματος για τραύματα και το θύμα έχει βραχεί ή έχει ιδρώσει έντονα, θα είναι αδύνατο να κάνετε μία γρήγορη διάγνωση. Οπότε, εάν χρησιμοποιείτε μαύρα γάντια ως βάση, τότε να ξέρετε ότι όταν τα δείτε πρέπει να βάλετε νέα ζευγάρια από επάνω και όχι να προχωρήσετε στη παροχή πρώτων βοηθειών σε ακόμα ένα θύμα. Μερικοί λένε ότι μπορούμε να έχουμε προετοιμάσει «συλλογές» γαντιών για ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα, αλλά βάσει προσωπικής εμπειρίας δε το θεωρούμε καλή επιλογή γιατί τα πολλαπλά επίπεδα θα φουσκώσουν όταν θα πάμε να τα βάλουμε και θα πάρει αρκετή ώρα, ίσως περισσότερη απ’όσο όταν τα βάζουμε ένα-ένα. Ασφαλώς, είναι σημαντικό να το δοκιμάσετε και αυτό για να δείτε και μόνοι σας. Βλέπετε μία τέτοια έτοιμη «συλλογή» με 5 λευκά γάντια και 1 μαύρο παρακάτω.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Η πατέντα αυτή μπορεί να σας κερδίσει πολύτιμο χρόνο σε περιστατικά πολλαπλών απωλειών και γι’αυτό είναι καλό να τη γνωρίζετε. Ασφαλώς, μη τη χρησιμοποιήσετε σε πραγματικά περιστατικά εάν πρώτα δεν την έχετε δοκιμάσει σε κάποια εκπαιδευτική δραστηριότητα για να δείτε εάν είναι πρακτική για εσάς. Προσωπικά τη θεωρούμε αρκετά αποτελεσματική.

Πηγή: NewsWeek.com

το βρήκαμε εδώ

Πατέντες Μάχης
#Πατέντα #Μάχης #Γάντια #για #πολλαπλές #απώλειες

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...