News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

Πατέντα Μάχης: Χημικά φώτα χαμηλού ίχνους

Τα χημικά φώτα, με ηγέτη σε αυτή τη κατηγορία την εταιρία Cyalume, αποτελούν εξοπλισμό-κλειδί για το σύγχρονο μαχητή. Είτε μιλάμε για σηματοδότηση, είτε μιλάμε για αναγνώριση φίλιων-εχθρικών δυνάμεων, επικοινωνία, κατάδειξη σημείων, και πολλά ακόμη. Στη νυχτερινή μάχη τα χημικά φώτα παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Παρότι υπάρχει μία πληθώρα επιλογών στις διαθέσιμες διαμορφώσεις, οι περισσότεροι έχουν τα κανονικών διαστάσεων χημικά φώτα τακτικής χρήσης. Αυτό δημιουργεί αρκετά προβλήματα στη νυχτερινή μάχη και ένα από αυτά λύνει αυτή η πατέντα.

Πηγή: TNVC.com

Παραπάνω βλέπετε τη πατέντα του άρθρου μας στη πράξη. Εάν δεν αντιλαμβάνεστε περί τίνος πρόκειται είναι το εξής. Οι περισσότεροι άνθρωποι στο χώρο των τακτικών μονάδων χρησιμοποιούν χημικά φώτα αντίστοιχα με αυτά που βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Είτε μιλάμε για χημικά φώτα ορατού φάσματος ή υπέρυθρης ακτινοβολίας, όταν αυτά λάμπουν είναι εκτυφλωτικά εάν χρησιμοποιούμε κάποια συσκευή νυχτερινής όρασης. Επιπρόσθετα, αφήνουν ένα τεράστιο ίχνος φωτός που μπορεί να αποκαλύψει τη θέση μας στον εχθρό, ειδικά σε περιβάλλοντα με μηδενικό φως (π.χ. υπόγεια, τούνελ, και άλλους κλειστούς χώρους). Το μόνο που χρειαζόμαστε για αυτή τη πατέντα είναι είτε ηλεκτρολογική, είτε απλή υφασμάτινη ταινία. Εμείς επιλέξαμε ηλεκτρολογική διότι είναι πιο λεπτή. Εάν κάνετε αυτή τη πατέντα με υφασμάτινη ταινία, τότε πρέπει να κόψετε τις λωρίδες στη μέση ώστε να είναι πιο λεπτές.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να καλύψουμε ένα μεγάλο μέρος του χημικού φωτός με ταινία ώστε να μειώσουμε το ίχνος φωτός που αφήνει. Ασφαλώς, ανάλογα με τη χρήση ίσως να θέλουμε καλύψουμε μεγαλύτερο ή μικρότερο μέρος του. Μία συνήθης πρακτική είναι η κάλυψη του όπως βλέπετε παρακάτω που μειώνει αισθητά το ίχνος του, αλλά του επιτρέπει να παραμένει ορατό από κοντινές αποστάσεις.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Φυσικά το ποσοστό κάλυψης είναι υποκειμενικό αλλά σε ακραίες συνθήκες μηδενικού φωτισμού ίσως να επιλέξετε να αφήσετε μόνο μία μικρή σχισμή ανοικτή καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εντοπισμού από τον εχθρό. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το παρακάτω.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Αυτό που κάνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου είναι πριν την επιχείρηση να προετοιμάζουν τα χημικά τους φώτα με κάλυψη ανάλογη με το επιχειρησιακό περιβάλλον. Μία παλαιότερη παραλλαγή της πατέντας που ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στους Βρετανούς στρατιώτες πεζικού στο Ιράκ, ήταν η ακόλουθη. Η συσκευασία των Cyalume έχει εσωτερικά μία ανακλαστική επιφάνεια σαν αλουμινόχαρτο.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Αρκετές φορές οι Βρετανοί στρατιώτες καλούνταν να σηματοδοτήσουν ένα μονοπάτι για νυχτερινή διέλευση. Ώστε να μη «τυφλώνουν» τους συναδέλφους τους που θα το περνούσαν με συσκευές νυχτερινής όρασης, έκοβαν λωρίδες στη συσκευασία όπως βλέπετε εδώ.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Έπειτα ενεργοποιούσαν τα χημικά φώτα, τα ασφάλιζαν με ταινία εάν απαιτούνταν, και τα κρεμούσαν για σηματοδότηση του μονοπατιού. Το αποτέλεσμα αυτής της πατέντας μπορείτε να το δείτε παρακάτω.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Η παραλλαγή αυτή έχει ένα σοβαρό μειωνέκτημα όμως. Η συσκευασία (και ειδικά εάν μεταφέρουμε αρκετά χημικά φώτα) προκαλεί έντονο θόρυβο που είναι κάθετα αντίθετο με την αρχή πειθαρχίας θορύβου. Μία θεμελιώδη αρχή της νυχτερινής μάχης. Άρα, κατά τη προσωπική μας άποψη, η πρώτη παραλλαγή της πατέντας είναι πιο πρακτική για περισσότερες εφαρμογές. Περιμένουμε στα σχόλια του άρθρου μας τις εμπειρίες σας εάν χρησιμοποιείτε αυτές ή παρόμοιες πατέντες μείωσης του ίχνους των χημικών φωτών.

το βρήκαμε εδώ

Πατέντες Μάχης
#Πατέντα #Μάχης #Χημικά #φώτα #χαμηλού #ίχνους

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...