Δεν είναι καθόλου απίθανο σε μία τακτική κατάσταση ένας άνθρωπος να θέλει να λάβει κάποιο απλό παυσίπονο για κάποια ενόχληση, ή πόνο από γνωστή αιτία. Όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα αντικείμενα, όταν μιλάμε για τακτική χρήση τότε δε μπορούμε να λαμβάνουμε οτιδήποτε χωρίς δεύτερη σκέψη καθώς ίσως να έχει άσχημες επιπτώσεις. Εδώ θα δούμε ποιο αποτελεί τη καλύτερη επιλογή και γιατί.
Στη συνέχεια βλέπετε δύο πολύ διαδεδομένες μάρκες από αυτά τα δύο φάρμακα, αριστερά έχουμε ιβουπροφαίνη υπό την επωνυμία Motrin, και δεξιά παρακεταμόλη (ή αλλιώς ακεταμινοφαίνη) υπό την επωνυμία Tylenol. Στη συνέχεια θα δώσουμε απάντηση στο ερώτημα του τίτλου του άρθρου μας. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτά τα δύο φάρμακα που δεν απαιτούν συνταγογράφηση στις περισσότερες χώρες, τότε διαβάστε τα ακόλουθα άρθρα μας.
Η απάντηση είναι ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε κάτι όπως το Tylenol, δηλαδή παρακεταμόλη. Ο λόγος είναι ότι το ιβουπροφαίνη έχει αυξημένο ρίσκο αιμορραγίας αναλογικά με τη παρακεταμόλη διότι επηρεάζει την πηκτική ιδιότητα του αίματος. Συγκεκριμένα, μειώνει τη δράση πήξης των αιμοπεταλίων στο αίμα. Κατ’επέκταση, η χειρότερη επιλογή θα ήταν κάτι όπως η ασπιρίνη στο σενάριο που μελετάμε εδώ. Όπως αντιλαμβάνεστε, κάθε στέλεχος μίας τακτικής ομάδας έχει μεγάλη πιθανότητα τραυματισμού άρα γι’αυτό είναι καλύτερη η χρήση παρακεταμόλης που δε θα έχει αρνητικές επιπτώσεις όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη που «αραιώνουν» το αίμα και κάνουν τον έλεγχο της αιμορραγίας πιο δύσκολο.
Σχεδόν πάντα στις τακτικές ομάδες ακόμα και κάτι τόσο όπλο όσο ένα παυσίπονο χορηγείται αποκλειστικά από το διασώστη της ομάδας ώστε να κάνει τη κατάλληλη επιλογή αλλά και να γνωρίζει τι έχει λάβει το κάθε στέλεχος σε περίπτωση που χρειαστεί ιατρική φροντίδα. Όπως βλέπετε, έστω και ένα παυσίπονο μπορεί να επηρεάσει ένα περιστατικό σε τακτικά περιβάλλοντα.
Πρώτες Βοήθειες
#Παρακεταμόλη #ιβουπροφαίνη #για #τακτική #χρήση