News

News

Δευτέρα
Δεκέμβριος, 11

Παντελόνι Μάχης UF Pro Striker HT (Multicam)

Πριν από τέσσερα ακριβώς χρόνια ο γράφων γνώρισε τα υλικά της εταιρίας UF Pro σε μία εκπαιδευτική δραστηριότητα στη Βόρεια Ευρώπη. Μάλιστα, ένας άντρας των Βελγικών ειδικών δυνάμεων είχε πει κατά λέξη «Η UF Pro είναι η Crye Precision της Ευρώπης». Κάπως έτσι ο γράφων αγόρασε κάποια ρούχα τους και εδώ θα δούμε ένα από αυτά, το παντελόνι μάχης (combat pants) Striker HT σε παραλλαγή Multicam που όπως δηλώνει και το όνομα του είναι σχεδιασμένο για θερμά κλίματα. Στο παρελθόν είχαμε δει και μία μπλούζα μάχης στο άρθρο μας «Μπλούζα Μάχης UF Pro Striker XT Gen.2 (Multicam)».

Πηγή: Pinterest.com

Επειδή πολλοί θα θέλουν να κάνουν αυτή την ερώτηση, σύμφωνα με τη σλοβένικη εταιρία UF Pro, σήμερα η τιμή τους είναι στα €210 που όπως θα δούμε τη θεωρούμε πολύ λογική για όσα προσφέρουν. Οπότε ας ξεκινήσουμε τη περιήγηση μας σε αυτό το παντελόνι μάχης. Το παντελόνι έχει πολλά διαφορετικά υφάσματα, από CORDURA® έως Schoeller® και διάφορα άλλα ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε σημείου. Άρα δε θα μπούμε σε βάθος σε αυτό, αλλά θα ξεκινήσουμε από επάνω προς τα κάτω για τα χαρακτηριστικά που έχει και τις εντυπώσεις μας έπειτα από χρόνια σκληρής χρήσης.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όπως βλέπετε στη μέση έχει λάστιχα για καλύτερη εφαρμογή, έχει διπλό σύστημα ασφάλισης (κουμπί και άγκιστρο), το φερμουάρ έχει εσωτερικό ύφασμα ώστε να μη πιάνεται πουθενά, και όλη η μέση είναι σχετικά πιο ψηλή από τα συμβατικά παντελόνια ώστε να παραμένει άνετο ακόμα και με χοντρές ζώνες μάχης. Επιπρόσθετα, βλέπετε στα αριστερά ότι έχουμε απασφαλίσει ένα κρίκο. Όλοι οι κρίκοι περιμετρικά του παντελονιού είναι διπλοί. Εσωτερικά σταθεροί αλλά απασφαλίζουν εξωτερικά όπως βλέπετε για ταχεία προσάρτηση εξοπλισμού. Παρακάτω βλέπετε τη πίσω όψη του επάνω μέρους.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Στη παραπάνω φωτογραφία βλέπετε καλύτερα τη ψηλή μέση του παντελονιού, το κρίκο για να κρεμάμε το παντελόνι στο κέντρο του, όπως επίσης και τις δύο πίσω τσέπες. Όλες οι τσέπες στο παντελόνι διαθέτουν κορδόνια για να μπορούμε να τις ανοίγουμε και με γάντια. Οι λευκοί λεκέδες που βλέπετε αριστερά είναι η μόνη φθορά που έχουμε παρατηρήσει έπειτα από χρόνια χρήσης. Για την ακρίβεια, έπειτα από σκληρή χρήση για δύο εβδομάδες συνεχόμενα (δηλαδή χωρίς να το αλλάξουμε) σε περιβάλλον ερήμου το παντελόνι ήταν σε άθλια εμφανισιακά κατάσταση αλλά μετά από ένα πλύσιμο ήταν σαν καινούργιο με εξαίρεση αυτούς τους λεκέδες που θα δείτε και σε άλλα σημεία στη συνέχεια. Πάμε στις μπροστινές τσέπες τώρα.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Και στις δύο μπροστινές τσέπες το παντελόνι έχει μία μικρή, σχεδόν κρυφή, εσωτερική τσέπη με ένα διακριτικό μαύρο φερμουάρ και τη μεγάλη τσέπη που όμως εσωτερικά έχει αναπνέων υλικό όπως βλέπετε καλύτερα στη φωτογραφία παραπάνω. Αυτό προσωπικά μας αρέσει διότι τοποθετούμε κάτι μικρό αλλά σημαντικό στην εσωτερική θήκη, και στις ανοικτές τσέπες μπορούμε να βάζουμε τα χέρια μας χωρίς να ιδρώνουν όσο εύκολα όσο σε παντελόνια που έχουν κανονικό ύφασμα. Και προχωράμε παρακάτω…

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όπως βλέπετε στο καβάλο υπάρχουν δύο ανοίγματα με φερμουάρ, σε θερμά κλίματα αυτά κάνουν μεγάλη διαφορά είτε το πιστεύετε είτε όχι. Προσωπικά το θεωρούμε ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του παντελονιού σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Δίπλα από αυτά τα ανοίγματα βλέπετε επίσης κάποιες άλλες οριζόντιες τσέπες. Αυτές είναι σχεδιασμένες για αντικείμενα όπως μαχαίρια, γεμιστήρες, κτλ. Αλλά προσωπικά δε τις βρίσκουμε ιδιαίτερα πρακτικές άρα δε τις θεωρούμε κάτι αξιοσημείωτο. Αξιοσημείωτες όμως είναι οι εντυπωσιακές πλαϊνές θήκες της UF Pro που βλέπετε στη συνέχεια.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Καταρχάς, είναι τύπου 3D. Δηλαδή, όσο τις γεμίζεις μεγαλώνουν αλλά όσο αφαιρείς αντικείμενα μαζεύουν χωρίς να εξέχουν στο πλάι όταν είναι άδειες. Δεύτερον, διαθέτουν εξωτερικά μία ανοικτή θήκη για γρήγορη πρόσβαση σε αντικείμενα χωρίς κάποιο μηχανισμό ασφάλισης. Όπως βλέπετε έχουν δύο φερμουάρ, ένα επάνω και ένα εμπρός. Και τα δύο δίνουν πρόσβαση στον ίδιο αποθηκευτικό χώρο αλλά είναι έτσι ώστε να παρέχουν εύκολη πρόσβαση στις τσέπες ανεξαρτήτως της στάσης σώματος (όρθιοι, μπρούμυτα, ανάσκελα, κτλ.) που έχουμε. Πραγματικά, αυτές οι θήκες της UF Pro θα απαιτούσαν ένα ξεχωριστό άρθρο για τη πρακτικότητα και ευελιξία που προσφέρουν. Προχωρώντας παρακάτω έχουμε τη προστασία για τα γόνατα.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Το παντελόνι γενικά έχει στενή αλλά ελαστική εφαρμογή, αυτό το κάνει πολύ άνετο και προσφέρει καλή αίσθηση του χώρου όταν κινείσαι. Δηλαδή δε φοβάσαι ότι ίσως να πιαστεί σε κάποιο αντικείμενο επειδή είναι φαρδύ και δεν έχεις καλή επίγνωση του χώρου που καταλαμβάνει. Για τα γόνατα, όπως βλέπετε και μόνοι σας, έχει από μόνο του τρεις ενισχύσεις. Ένα σκληρό μαξιλαράκι, και ένα πολύ χοντρό ύφασμα από κάτω. Ωστόσο, ένα θέλετε ακόμα περισσότερη προστασία μπορείτε να τοποθετήσετε τα ειδικά προστατευτικά όπως κάναμε εμείς παραπάνω. Και εδώ ένα τεράστιο τακτικό πλεονέκτημα του συγκεκριμένου έναντι του ανταγωνισμού, είναι ότι όλα αυτά γίνονται σε εσωτερικές θήκες και έτσι και παραμένουν σταθερά στη σωστή θέση και αποκλείεται να πιαστούν σε οτιδήποτε στο περιβάλλον όπου κινούμαστε. Δύο κλασικά προβλήματα με εξωτερικές επιγονατίδες ή ημι-εσωτερικές όπως για παράδειγμα στα παντελόνια μάχης της Crye Precision. Με όλα τα παραπάνω κυριολεκτικά ακόμα και σε σκληρούς βράχους με αιχμηρές γωνίες και μεγάλο φόρτο μάχης νοιώθεις λες και ακουμπάς σε κάποιο σφουγγάρι. Επίσης, τα ανοίγματα για τις επιγονατίδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως ανοίγματα εξαερισμού αντίστοιχα με αυτά που είδαμε νωρίτερα στο καβάλο.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Στο κάτω μέρος έχουμε ακόμα μία μικρή θήκη σε κάθε μπατζάκι. Τις θήκες αυτές τις βρίσκουμε ιδιαίτερα χρήσιμες για μικροσυλλογές που δε χρησιμοποιούμε συχνά αλλά πρέπει να έχουμε μαζί μας όπως για παράδειγμα, συλλογή επιβίωσης, συλλογή SSE (Sensitive Site Exploitation, Εκμετάλλευση Ευαίσθητου Χώρου), κτλ. Στο πλάι το παντελόνι ανοίγει και εσωτερικά έχουμε ιμάντα σύσφιξης. Και τα δύο αυτά του επιτρέπουν άψογο ταίριασμα με ότι άρβυλα και αν φοράμε και ειδικά σε περιβάλλοντα με ισχυρούς ανέμους ή άλματα με αλεξίπτωτα, κρατάει τα μπατζάκια στη θέση τους με ασφάλεια. Στο ίδιο σημείο από τη πίσω πλευρά το παντελόνι είναι όπως βλέπετε παρακάτω.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Αυτό είναι μία σκληρή και κάπως αντιολισθητική επένδυση που ακουμπάει στο πίσω μέρος από τα άρβυλα. Έτσι και δε φθείρεται και προσφέρει πολύ καλό ταίριασμα και σταθερότητα. Και έτσι τελειώσαμε τη περιήγηση μας σε αυτό το παντελόνι. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το βάρος του είναι στα 950 γραμμάρια και ένα σημαντικό μειονέκτημα του είναι ότι δεν είναι πυρίμαχο (σε αντίθεση με πολύ πιο απλά συμβατικά παντελόνια ενόπλων δυνάμεων όπως αυτά που είχαμε δει στα άρθρα μας «Ψηφιακή Στολή Παραλλαγής Π.Ν. των ΗΠΑ (NWU Τύπου ΙΙΙ)» και «Στολή Μάχης DefenderM MARPAT»). Παρ’όλα αυτά, θα συμφωνήσουμε με τον άντρα των Βελγικών ειδικών δυνάμεων ότι επάξια μπορούν να ανταγωνιστούν την αμερικανική Crye Precision στα παντελόνια μάχης, και μάλιστα για χαμηλότερη τιμή. Βλέπετε εδώ το επίσημο βίντεο προώθησης τους από την εταιρία UF Pro.

Εν κατακλείδι, πληρώσαμε αρκετά χρήματα πριν χρόνια για αυτό το παντελόνι, αλλά δε το έχουμε μετανοιώσει. Και σήμερα εάν κάποιος θα μας ζητούσε ένα ποιοτικό παντελόνι μάχης για θερμά κλίματα θα του λέγαμε προτού αποφασίσει να ρίξει μία ματιά και στη UF Pro. Προσωπικά, το βάζουμε στη κατηγορία του «ότι πληρώσεις παίρνεις». Σίγουρα είναι από τα ακριβά παντελόνια, αλλά εάν μας ρωτούσατε μία σύγκριση ανάμεσα στην αναλογία τιμής και απόδοσης του συγκεκριμένου με το επίσης Ευρωπαϊκό TRG που είδαμε στο άρθρο μας «Παντελόνι Carinthia TRG Multicam» για υγρά-κρύα κλίματα που κοστίζει μάλιστα παραπάνω (γύρω στα €300), τότε το UF Pro Striker HT είναι με μεγάλη διαφορά ο νικητής. Με δυο λόγια, εξαιρετική απόδοση ποιότητας και τιμής.

το βρήκαμε εδώ

Ένδυση και Υπόδηση
#Παντελόνι #Μάχης #Pro #Striker #Multicam

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...