News

News

Δευτέρα
Δεκέμβριος, 11

Παλτό Pentagon LCP 2.0 «The Rock»

Ένας φίλος πριν από περίπου ένα χρόνο μας έπεισε να δοκιμάσουμε τα χειμερινά ρούχα της ελληνικής εταιρίας Pentagon. Μία αξιόλογη εταιρία που υπάρχει στο χώρο για αρκετά χρόνια τώρα. Κάπως έτσι, και εξαιτίας διαφόρων συμπτώσεων, ο γράφων αγόρασε το εν λόγω παλτό και έπειτα από χρήση του σε πολλά και διαφορετικά χειμερινά περιβάλλοντα θα μοιραστούμε το τι έχουμε αποκομίσει από το LCP 2.0 «The Rock» όπως ονομάζεται.

Πηγή: YouTube.com/watch?v=a88-uMKjriA

Η εταιρία Pentagon λειτουργεί με έδρα τη Θεσσαλονίκη από το 1993 και τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο γνωστή. Βέβαια, δε μπορεί παρά να αφήνει ένα ίχνος απογοήτευσης ότι πολλά προϊόντα της κατασκευάζονται στη Κίνα. Αλλά ας μην ασχοληθούμε τόσο με την εταιρία και ας δούμε το συγκεκριμένο παλτό σε μεγαλύτερο βάθος. Το Pentagon LCP 2.0 «The Rock» είναι ένα χειμερινό παλτό για θερμοκρασίες της τάξης των -10°C με την όριο τη θερμοκρασία -15°C σύμφωνα με τη κατασκευάστρια εταιρία. Έχει πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ειδικά σχεδιασμένα για τις σύγχρονες απαιτήσεις σε τακτικό επίπεδο και θα τα δούμε όλα ένα προς ένα.

Πηγή: Pentagon.com.gr
Πηγή: Pentagon.com.gr

Εξωτερικά το παλτό έχει ύφασμα νάιλον Taslon με ραφή ripstop. Αυτό του προσφέρει έναν πολύ ανθεκτικό εξωτερικό φλοιό ο οποίος του δίνει αδιάβροχη και αντιανεμική ιδιότητα. Φυσικά, δεν είναι μόνο το νάιλον Taslon που το προσφέρει αυτό. Ο εξωτερικός φλοιός του διαθέτει δύο ακόμα επιστρώσεις. Η πρώτη είναι η GORE-TEX® Laminate που λειτουργεί ως μία μεμβράνη αδιαβροχοποίησης με ικανότητα της τάξης των 8000 χιλιοστών βροχής ανά ημέρα χωρίς η υγρασία να εισχωρήσει στο εσωτερικό της. Βλέπετε τη σχηματική αναπαράσταση αυτής της μεμβράνης καλύτερα στη παρακάτω επεξηγηματική εικόνα.

Πηγή: Gore-Tex.co.uk (επεξεργασμένη)
Πηγή: Gore-Tex.co.uk (επεξεργασμένη)

Πέρα από το GORE-TEX® Laminate, ο εξωτερικός φλοιός έχει και μία δεύτερη επίστρωση με υλικό που επιτρέπει την αναπνοή από το εσωτερικό του παλτού. Και κάπως έτσι φτάνουμε στο μονωτικό υλικό του παλτού το οποίο είναι από πατενταρισμένο υλικό της εταιρίας PrimaLoft® που ειδικεύεται σε μονωτικά χειμερινού εξοπλισμού όπως υπνόσακοι, σακίδια και παλτά. Το ύφασμα που επέλεξε η Pentagon για αυτό το παλτό είναι το Eco® της εταιρίας PrimaLoft® το οποίο θα το περιγράψουμε πολύ σύντομα εδώ. Το μονωτικό ύφασμα PrimaLoft® Eco® αποτελείται από 100% πολυεστερικές μικροίνες και ανήκει στη, λεγόμενη, χρυσή σειρά προϊόντων της. Δηλαδή, στη κατηγορία για τη μέγιστη μόνωση από το χαμηλές θερμοκρασίες. Ο λόγος που ονομάζεται Eco® είναι γιατί κατά 70% βασίζεται σε ανακυκλώσιμα υλικά. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε το πως ακριβώς λειτουργεί αυτό το πατενταρισμένο μονωτικό υλικό.

Με όλα αυτά, το παλτό φτάνει σε ένα βάρος περίπου 950 γραμμαρίων το οποίο είναι πολύ λογικό αναλογικά με αυτά που προσφέρει. Εξίσου σημαντικό είναι ότι χάρη σε αυτό τον συνδυασμό υλικών παραμένει πολύ λεπτό αλλά με εξαιρετική μόνωση. Από προσωπική εμπειρία μπορούμε να μοιραστούμε κάτι θετικό με αυτό το παλτό. Το έχουμε χρησιμοποιήσει τόσο σε δυνατές βροχές όσο και σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, δηλαδή της τάξης των -5°C με -8°C, και έχει το εξής ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Δε ζεσταίνει αυτόν που το φοράει αλλά σε καμία περίπτωση δεν αφήνει το κρύο, την υγρασία ή το νερό να μπει στο εσωτερικό του. Δηλαδή αποτελεί ένα εξαιρετικό σύστημα μόνωσης που λειτουργεί πολύ καλά βάση της εμπειρίας μας. Τα χρώματα στα οποία κατασκευάζεται είναι μπεζ, γκρι και μαύρο και για εύκολη μεταφορά μπορεί να διπλωθεί μέσα στην ενσωματωμένη κουκούλα του όπως βλέπετε παρακάτω αν και εμείς δε το βρίσκουμε ιδιαίτερα πρακτικό τρόπο μεταφοράς.

Πηγή: Pentagon.com.gr
Πηγή: Pentagon.com.gr

Η κουκούλα έχει κάτι που το θεωρούμε αρνητικό αλλά αυτό φυσικά είναι και θέμα προσωπικού γούστου. Η κουκούλα στο LCP 2.0 «The Rock» δε μπορεί να αφαιρεθεί ή να κρυφτεί στο γιακά ή αλλού. Άρα είτε τη χρησιμοποιείτε είτε όχι, θα πρέπει να υπάρχει επάνω στο παλτό. Και ας δούμε τώρα τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του ξεκινώντας από επάνω προς τα κάτω. Η κουκούλα σε αντίθεση με πολλά παλτά δεν είναι απλώς ένα κομμάτι νάιλον αλλά διαθέτει επένδυση και στο ύψος του λαιμού έχει απαλό ύφασμα στο εσωτερικό για να είναι ευχάριστη χωρίς να ενοχλεί ή να ερεθίζει το λαιμό. Επίσης, η κουκούλα έχει γείσο που βοηθάει πολύ στο να εμποδίζει το νερό της βροχής να πέφτει στο πρόσωπο. Τόσο στο πίσω μέρος της όσο και κρυμμένο στις μπροστινές πλευρές έχει κλιπ που συγκρατούν ένα εσωτερικό λάστιχο για σφίξιμο της εφόσον το επιθυμείτε. Βλέπετε πως είναι καλύτερα στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: Pentagon.com.gr
Πηγή: Pentagon.com.gr

Αντίστοιχα, στη παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να δείτε καλύτερα τόσο τα δύο κλιπ σφιξίματος που έχει δεξιά και αριστερά όσο και την εσωτερική μαλακή επένδυση για το λαιμό που αναφέραμε παραπάνω.

Πηγή: Pentagon.com.gr
Πηγή: Pentagon.com.gr

Προτού προχωρήσουμε παρακάτω αξίζει να αναφέρουμε κάτι σημαντικό για τις ραφές. Όλες οι ραφές είναι διπλές από νάιλον κλωστές. Αυτές οι νάιλον κλωστές είναι πάρα πολύ ανθεκτικές και η διπλή ραφή τις κάνει ακόμα πιο ανθεκτικές. Για κάποιο λόγο που δε γνωρίζουμε όμως αρκετά συχνά έχουμε παρατηρήσει ραφές να σπάνε. Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε ότι το παλτό αυτό ανήκει στη σειρά προϊόντων T.D. (Tactical Duty) της εταιρίας που απευθύνεται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, όχι απλά σε αυτούς που θέλουν, αλλά σε αυτούς που χρειάζονται το καλύτερο εξοπλισμό για πεδία μάχης και τακτική χρήση σε αστικά περιβάλλοντα.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Κατεβαίνοντας προς τα κάτω πάμε στα μανίκια όπου έχουν αρκετά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Στο ύψος των ώμων έχει και από τις δύο πλευρές Velcro (τη θηλυκή πλευρά) για να μπορεί όποιος θέλει να προσθέτει διακριτικά. Στη δεξιά πλευρά η επιφάνεια Velcro έχει και ραμμένο με μαύρη κλωστή το λογότυπο της εταιρίας. Βλέπετε καλύτερα το συγκεκριμένο σημείο στη συνέχεια.

Πηγή: Pentagon.com.gr
Πηγή: Pentagon.com.gr

Κάτω από αυτά τα δύο σημεία Velcro υπάρχουν δύο μικρές τσέπες όπου στο εσωτερικό τους έχουν έναν ελαστικό ιμάντα αλλά και μία ελαστική θηλιά για ασφάλιση των αντικειμένων που θα αποθηκεύουμε εκεί. Όλα τα φερμουάρ εκτός του κεντρικού είναι από τη Κινεζική εταιρία THC. Το κεντρικό από τη πιο γνωστή εταιρία κατασκευής φερμουάρ στο κόσμο, της Γιαπωνέζικης YKK. Όλα τα φερμουάρ διαθέτουν ύφασμα για εύκολο άνοιγμα με γάντια. Βλέπετε το εσωτερικό της θήκης ώμου καλύτερα στη παρακάτω φωτογραφία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Αναφερόμενοι στα φερμουάρ είναι εξίσου σημαντικό να αναφέρουμε ότι έχουν εξαιρετική αδιαβροχοποίηση που φαίνεται καλύτερα στην επόμενη φωτογραφία. Επίσης, πέραν του κεντρικού φερμουάρ όλα έχουν πολύ καλή αίσθηση χωρίς ποτέ να έχουμε παρατηρήσει οποιοδήποτε κόλλημα κατά το άνοιγμα ή το κλείσιμο τους.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Στο αριστερό μανίκι, ακριβώς πίσω από τον καρπό στο χέρι, υπάρχει μία δεύτερη μικρή τσέπη που είναι πολύ χρήσιμη για μικρά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε συχνά. Και αυτή η τσέπη έχει ελαστική θηλιά ασφάλισης στο εσωτερικό της όπως βλέπετε και στην επόμενη φωτογραφία. Είναι αρκετά μεγάλη ώστε να χωράει συνηθισμένα μικροαντικείμενα όπως κάρτες εισόδου, ταυτότητα, κτλ. Βέβαια, καθώς αυτή η τσέπη υπάρχει μόνο στο αριστερό μανίκι υποθέτουμε ότι η εταιρία στοχεύει κυρίως σε δεξιόχειρες καθώς σε αριστερόχειρες αυτή η τσέπη δεν θα είναι πολύ εύχρηστη.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Τελειώνοντας με τα μανίκια, έχουμε το τελείωμα τους που έχει λάστιχο στη κάτω πλευρά και Velcro ασφάλισης με το λογότυπο της εταιρίας στην επάνω. Προσωπικά αυτό το θεωρούμε πολύ σημαντικό γιατί μπορεί εύκολα να ρυθμιστεί κατάλληλα με τον εξοπλισμό που φέρετε στο χέρι σας όπως ρολόγια, δέκτες GPS, κτλ. Βλέπετε την αντίστοιχη φωτογραφία εδώ.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όπως αναφέραμε παραπάνω το παλτό έχει πάρα πολύ καλή μόνωση, κάτω από τις μασχάλες έχει διπλά φερμουάρ που στο εσωτερικό τους έχουν δίχτυ εξαερισμού. Δηλαδή, σε ένα βαθμό θυμίζει τη ζακέτα Peckham SPEAR (PolarTec 300). Προσωπικά δεν έχουμε εμπειρία από χρήση αυτής της δυνατότητας του παλτού αλλά είναι σίγουρα σημαντικό να το γνωρίζετε. Μία σχετική φωτογραφία μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Πηγή: Pentagon.com.gr
Πηγή: Pentagon.com.gr

Και πάμε στις δύο εξωτερικές τσέπες που έχουν ενδιαφέρον καθώς έχουν ένα πολύ πρωτότυπο σχεδιασμό. Αρχικά, είναι πάρα πολύ μεγάλες καλύπτοντας σχεδόν όλη τη μπροστινή πλευρά του παλτού. Δεύτερον, το εσωτερικό τους έχει μαλακή επένδυση για να είναι ζεστές και ευχάριστες στα χέρια. Στο εσωτερικό τους υπάρχουν δύο θήκες, μία για στυλό και μία μεγαλύτερη για άλλα αντικείμενα. Λόγω του μεγέθους τους τα φερμουάρ τους ξεκινάνε λίγο χαμηλότερα από το ύψος της μασχάλης. Βλέπετε το εσωτερικό από τη μπροστινή τσέπη εδώ.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Το τελευταίο εξωτερικό χαρακτηριστικό δεν είναι τίποτα άλλο από το κεντρικό φερμουάρ ασφάλισης για το οποίο ήδη είπαμε ότι σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα δεν είναι της THC αλλά της YKK. Όπως κάθε ποιοτικό ρούχο έχει εσωτερικό ύφασμα για αποφυγή σκαλώματος του φερμουάρ στα εσωτερικά ρούχα ή εξοπλισμό. Ωστόσο, για κάποιο λόγο που δεν τον έχουμε εντοπίσει μέχρι σήμερα, αρκετές φορές το φερμουάρ αυτό δεν ξεκλειδώνει καθόλου εύκολα. Είναι ένα από τα πράγματα που δε μας αρέσει σε αυτό το παλτό.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Και σχεδόν τελειώσαμε με τη περιήγηση μας σε αυτό το παλτό. Τα δύο τελευταία χαρακτηριστικά του είναι μία εσωτερική τσέπη που κλείνει με φερμουάρ και έχει δίχτυ όπως φαίνεται και παρακάτω. Η τσέπη αυτή υπάρχει μόνο στην αριστερή εσωτερική πλευρά που ενισχύει την υπόθεση μας ότι μάλλον η εταιρία στόχευε αποκλειστικά σε δεξιόχειρες ως αγοραστικό κοινό.

Πηγή: Pentagon.com.gr
Πηγή: Pentagon.com.gr

Το τελευταίο χαρακτηριστικό που υπάρχει στο παλτό είναι στο κάτω μέρος από την εσωτερική πλευρά όπου τόσο στη δεξιά όσο και στην αριστερή πλευρά έχει δύο κλιπ ασφάλισης ενός ελαστικού ιμάντα που υπάρχει περιμετρικά του κατώτερου μέρους του παλτού για σφίξιμο του. Κάτι πολύ θετικό που είδαμε εκεί που δείχνει προσοχή στη λεπτομέρεια είναι ότι παρότι τα μεταλλικά αυτά τρουκ σχεδόν δε φαίνονται η εταιρία έχει τυπώσει επάνω τους το λογότυπο της. Φυσικά έχει το λογότυπο της και στα πλαστικά κλιπ που συγκρατούν τον ελαστικό ιμάντα όπως βλέπετε. Επίσης, τα πλαστικά κλιπ που συγκρατούν τον ελαστικό ιμάντα μέσης είναι επίσης ραμμένα στο εσωτερικό του παλτού ώστε να μη μπορούν να μετακινηθούν.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Και τώρα που κάναμε αυτή την εισαγωγή σε αυτό το παλτό και έχετε και εσείς μία ιδέα μπορούμε να εκφράσουμε τις προσωπικές μας απόψεις. Αρχικά, το κόστος του κυμαίνεται €150 με €180 σήμερα στην Ευρώπη όπως βλέπουμε με μία σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο. Προσωπικά το θεωρούμε αρκετά λογική τιμή για αυτά που προσφέρει. Αλλά είναι κάτι για όλους ή καλό μόνο για εξειδικευμένες χρήσεις; Αρχικά, είναι από τα πιο διακριτικά παλτά με τόσες δυνατότητες που υπάρχει στην αγορά σήμερα. Άρα σίγουρα μπορείτε να το φοράτε σε καθημερινή βάση χωρίς να τραβάει τη προσοχή. Ακόμα και το λογότυπο της εταιρίας σχεδόν δε φαίνεται. Πρέπει κάποιος κυριολεκτικά να το αναζητήσει για να το δει.

Πηγή: issuu.com
Πηγή: issuu.com

Βέβαια, το ότι η κουκούλα δεν αφαιρείται, το ότι είναι γενικά σχεδιασμένο για δεξιόχειρες, και ίσως να μην έχει αυτό που ψάχνετε μπορεί να το κάνει ακατάλληλο. Το μόνο πρόβλημα που έχουμε παρατηρήσει είναι ότι δε ξεκλειδώνει εύκολα το κεντρικό φερμουάρ και αρκετές φορές έχουμε δει ραφές να σπάνε. Ίσως αυτά να είναι κάποια κατασκευαστικά ελαττώματα που αφορούν ειδικά το συγκεκριμένο παλτό, αλλά είναι άξια αναφοράς. Πέρα από αυτά, δεν έχουμε βρει οποιοδήποτε ποιοτικό χαρακτηριστικό που να θεωρούμε ότι είναι προβληματικό. Είναι ένα πολύ καλό παλτό για κρύα κλίματα που είναι ελαφρύ, λεπτό και πολύ εύχρηστο με όλες τις δυνατότητες που έχει. Όπως ξεκινήσαμε και αυτό το άρθρο, παρότι είναι μεγάλη μας χαρά να βλέπουμε ελληνικές εταιρίες στο χώρο αυτό, το ότι κατασκευάζεται στη Κίνα μετριάζει κάπως αυτή την υπερηφάνεια καθώς μόνο ένα μέρος των εσόδων καταλήγει στην Ελλάδα. Κρίνοντας το καθαρά ως παλτό, θα λέγαμε ότι είναι καλό για τα λεφτά του αλλά σε καμία περίπτωση ότι καλύτερο έχουμε δει. Όμως, αν αποφασίσετε να το αγοράσετε δε νομίζουμε να σας απογοητεύσει και σε καμία περίπτωση δε θα νοιώσετε ότι πετάξατε τα χρήματα σας.

Πηγή: DSolutions.sk
Πηγή: DSolutions.sk

το βρήκαμε εδώ

Ένδυση και Υπόδηση
#Παλτό #Pentagon #LCP #Rock

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...