Μία από τις πιο αστείες πρακτικές που κάνουν υπηρεσίες που δε γνωρίζουν από πρακτικές OPSEC (Operations Security, Ασφάλεια Επιχειρήσεων) είναι η χρήση παραμορφώσεων σε εικόνες χωρίς να αντιλαμβάνονται τι πρέπει να χρησιμοποιείται και πότε. Παραδείγματα αποκάλυψης απόρρητων εγκαταστάσεων χάρη σε αυτή τη γκάφα έχουμε δει και στο άρθρο μας «GEOINT: Χρήση του Google Maps», αλλά εδώ θα δούμε ένα πραγματικό εξευτελισμό των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης. Γι’αυτό ξεκάθαρα το παρόν άρθρο ανήκει στις αστείες αναφορές μας αν και περιλαμβάνει και ένα μεγάλο μάθημα.
Όλα ξεκίνησαν με τη παραπάνω φωτογραφία από τις 22 Ιουλίου του 2019. Πιθανότατα κάποια τοπική υπηρεσία θα τους είπε ότι είναι καλή ιδέα να παραμορφώσουν το χάρτη των επιχειρήσεων και να δημοσιεύσουν τη φωτογραφία. Το σωστό θα ήταν να μη δημοσιευτεί καν μία φωτογραφία που περιέχει ένα χάρτη επιχειρήσεων. Αλλά βρήκατε το λάθος;
Εάν θέλεις να κρύψεις κάτι είναι καλύτερα να μη το δημοσιεύσεις καθόλου όπως ήδη αναφέραμε. Εδώ όμως έχουμε μία πολύ αστεία γκάφα. Και στις δύο αυτές φωτογραφίες υπάρχουν πολλά σημεία στο χάρτη που δεν έχουν παραμορφωθεί. Μελετώντας αυτά τα σημεία, και με δεδομένο ότι μιλάμε για μία μικρή χώρα όπως η Λιβύη, δεν είναι δύσκολο να βρούμε ακριβώς το σημείο που δείχνει ο παραπάνω στρατιωτικός με το χέρι του. Βλέπετε τα ακάλυπτα σημεία καλύτερα στην επόμενη φωτογραφία.
Κυριολεκτικά λεπτά μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας πολλοί χομπίστες αναλυτές πληροφοριών είχαν εντοπίσει το ακριβές σημείο στις συντεταγμένες 32°32’41.6″N 13°01’04.8″E στο στάδιο Αλ-Σαλάμ της περιοχής Αλ-Αζίζιγια, και έκαναν αστεία για τη πολύ κακή προσπάθεια απόκρυψης. Ειδικά η «κυκλική διασταύρωση» που φαίνεται κάτω αριστερά της φωτογραφίας είναι αρκετά χαρακτηριστικό για να εντοπίσει κανείς με ακρίβεια εκατοστών το σημείο που σημαδεύει με το μαρκαδόρο ο στρατιωτικός.
Συνεχίζοντας από αυτό το χαρακτηριστικό σημείο μπορείτε να εντοπίσετε και τα υπόλοιπα όπως σπίτια, χωράφια, δρόμους, κτλ. καταλήγοντας στο σημείο που αναφέραμε παραπάνω. Σίγουρα μία τεράστια γκάφα από τις υπηρεσίες της Λιβύης αλλά και ένα χρήσιμο μάθημα για όσους δε γνωρίζουν από πρακτικές OPSEC. Εάν θέλεις να κρατήσεις κάτι κρυφό με σωστή εφαρμογή αρχών OPSEC, τότε μη το δημοσιεύεις στο διαδίκτυο. Επίσης, μη προκαλείς αναλυτές με ανούσιες πρακτικές όπως τέτοιες παραμορφώσεις που υπό περιπτώσεις είναι μέχρι και πλήρως αναστρέψιμες ακόμα και εάν εφαρμοστούν σωστά.
Αναφορές Αστείες
#Όταν #προσπαθείς #να #έχεις #επιχειρησιακή #ασφάλεια #αλλά #δεν #έχεις #ιδέα