Το 2011 είδαμε κάτι που μας έκανε να γελάσουμε αρκετά, και καθώς έχουμε ήδη εξηγήσει πως λειτουργεί «η κρυπτογράφηση του Καίσαρα» αλλά και πόσο εύκολα αποκρυπτογραφείται με τη «κρυπτανάλυση με Ν-γραμματική πιθανοτική ανάλυση» εδώ και παραπάνω από 1000 χρόνια, πάμε στην υπόθεση μας που πιστεύουμε ότι στο τέλος θα δείτε και εσείς ότι δικαιωματικά της αξίζει μία θέση εις τις «αστείες αναφορές» μας.
Παραπάνω βλέπετε τον σήμερα 40 ετών Βρετανό υπήκοο Ρατζίμπ Καρίμ, γεννημένος στη Ντάκα του Μπαγκλαντές, ο οποίος το 2011 καταδικάστηκε σε 30 έτη φυλάκισης καθώς σχεδίαζε να εκτελέσει μία τρομοκρατική βομβιστική επίθεση σε βρετανικό αεροσκάφος. Ο Ρ. Καρίμ είχε πιάσει δουλειά το 2007 στην αεροπορική εταιρία British Airways ως τεχνικός υπολογιστών και μάλιστα πτυχιούχος, κάτι που μας προδιαθέτει να υποθέσουμε ότι γνώριζε τουλάχιστον βασικές αρχές ασφαλούς επικοινωνιών. Εν τέλει, οι ακραίες θρησκευτικές του πεποιθήσεις βρήκαν απάντηση σε ένα γυμναστήριο όπου βρήκε ομοϊδεάτες του και έγινε μέλος της ακραίας ισλαμικής οργάνωσης JMB (Jamaat-ul Mujahideen Bangladesh, Ένωση Μπαγκλαντεσιανών Μουτζαχεντίν) και εν τέλει, το 2009, ήρθε σε απευθείας επαφή με τον ανώτατο στρατολόγο και συνιδρυτή της Αλ Κάιντα, τον Αμερικανό-Υεμένιο Ανουάρ αλ Αουάκι, μέσω διαδικτύου όπου είχαν συχνές επικοινωνίες. Αρετές φορές ο Ρ. Καρίμ διέρρεε στους τζιχαντιστές πληροφορίες από τον εργοδότη του και το τρόπου λειτουργίας του, αλλά σύντομα τα πράγματα θα γίνονταν αρκετά πιο σοβαρά.
Βάσει αυτών των πληροφοριών, μαζί με τον Ανουάρ αλ Αουάκι σχεδίασαν μία τρομοκρατική βομβιστική επίθεση σε αεροσκάφος της British Airways. Οι αντιτρομοκρατικές δράσεις της Μεγάλης Βρετανίας εντόπισαν σε ομάδες επικοινωνίας τζιχαντιστών αυτό το σχέδιο, το αποκρυπτογράφησαν, και εν τέλει με αυτά τα στοιχεία οδήγησαν στη καταδίκη του τρομοκράτη Ρατζίμπ Καρίμ. Συγκεκριμένα, ο Ρατζίμπ Καρίμ είχε ανταλλάξει παραπάνω από 300 μηνύματα με τον Ανουάρ αλ Αουάκι αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι παρότι ο ίδιος γνώριζε για ισχυρές μεθόδους κρυπτογράφησης, όπως είναι το PGP που χρησιμοποιούσε για να κρυπτογραφεί τα προσωπικά του δεδομένα στους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους του, επέλεξε να κάνει κάτι τουλάχιστον αστείο σε αυτή τη περίπτωση.
Ο Ρατζίμπ Καρίμ έκανε μία απλή υλοποίηση του αλγόριθμου κρυπτογράφησης του Καίσαρα στο λογισμικό Microsoft Excel, και το μοιράστηκε με τον Ανουάρ αλ Αουάκι για «ασφαλή επικοινωνία». Μάλιστα, είχε ονομάσει το πρόγραμμα αυτό «Μυστικά των Μουτζαχεντίν» και ανέφερε ότι το έκανε γιατί οι «άπιστοι» δε θα γνωρίζουν τι κρυπτογράφηση είναι.
Περιττό να αναφέρουμε ότι προφανώς και οι αστυνομικοί της Μεγάλης Βρετανίας αποκρυπτογράφησαν τα μηνύματα δίχως καμία εξωτερική βοήθεια, και ήταν από τα βασικά αποδεικτικά στοιχεία της τρομοκρατικής του δράσεως. Ελπίζουμε να βλέπετε και εσείς την αστεία πλευρά της ιστορίας. Μιλάμε για ένα άτομο που είχε διδαχθεί αρχές ασφαλούς επικοινωνίας, τις χρησιμοποιούσε στη καθημερινότητα του, αλλά επέλεξε να χρησιμοποιήσει μία μέθοδο που γνωρίζουμε πως να αποκρυπτογραφούμε εδώ και παραπάνω από 1000 χρόνια για να διαμοιράζει σχέδια τρομοκρατικών επιθέσεων. Και ο λόγος; Γιατί οι «άπιστοι» γνωρίζουν τις άλλες μεθόδους.
Αναφορές Αστείες
#Όταν #οι #τρομοκράτες #δε #ξέρουν #από #ασφαλείς #επικοινωνίες