Παρότι οι εταιρίες offshore (υπεράκτια εταιρία) δεν είναι παράνομες σε κάποιες χώρες, συχνά χρησιμοποιούνται για παράνομες δράσεις. Σήμερα στο διαδίκτυο υπάρχει μία σελίδα που μπορεί να μας βοηθήσει σε συλλογή πληροφοριών OSINT (Open Source Intelligence, Πληροφορίες ανοικτών πηγών) όταν αναζητούμε κάτι σχετικό με υπεράκτιες εταιρίες. Είναι το η ιστοσελίδα OffShoreLeaks που μπορείτε να τη βρείτε ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο.
Η ιστοσελίδα OffShoreLeaks έχει πάρει όλες τις γνωστές διαρροές στοιχείων περί υπεράκτιων εταιριών και τις έχει διαθέσιμες για αναζήτηση. Αυτό περιλαμβάνει παραπάνω από 785 χιλιάδες υπεράκτιες εταιρίες από διαρροές όπως τα «Panama papers», «Bahamas Leaks», «Offshore Leaks», κτλ. Για παράδειγμα, βλέπουμε ότι σχετιζόμενες με την Ελλάδα υπάρχουν 232 υπεράκτιες εταιρίες.
Στο μέλλον θα δούμε περιπτώσεις όπου αυτό το εργαλείο αποδείχθηκε χρήσιμο. Αλλά όπως αντιλαμβάνεστε μπορείτε να δείτε εάν κάποιο άτομο ή κάποια εταιρία που υποπτεύεστε ότι κάνει κάποια περίεργη συναλλαγή μέσω offshore εταιρίας υπάρχει σε κάποια από τις γνωστές διαρροές. Μάλιστα, η ιστοσελίδα αυτή φτιάχνει και ένα δίκτυο συνδέσεων ανάμεσα στις πληροφορίες που έχει. Βλέπετε ένα παράδειγμα εδώ.
Τέλος, να τονίσουμε και πάλι ότι οι υπεράκτιες εταιρίες δεν είναι σε καμία περίπτωση παράνομες, και πολλές από αυτές τις υποθέσεις έχουν διερευνηθεί και ήταν απόλυτα νόμιμες εταιρίες. Ωστόσο, κάποιες από αυτές εμπλέκονται και σε παράνομες δραστηριότητες και εκεί είναι που ένα τέτοιο εργαλείο μπορεί να μας βοηθήσει σε μία συλλογή πληροφοριών OSINT.
OSINT
#OSINT #Συλλογή #πληροφοριών #μέσω #OffShoreLeaks