News

News

Παρασκευή
Δεκέμβριος, 1

OSINT: Συλλογή πληροφοριών από αριθμούς κυκλοφορίας

Μία αρχή στη συλλογή πληροφοριών OSINT (Open Source Intelligence, Συλλογή πληροφοριών από ανοικτές πηγές) είναι ο εντοπισμός μοναδικών χαρακτηριστικών βάσει των οποίων μπορούμε να κάνουμε έρευνες συσχέτισης για ανακάλυψη νέων πληροφοριών. Ένα από τα πιο εύκολα προσβάσιμα μοναδικά χαρακτηριστικά είναι οι αριθμοί κυκλοφορίας που έχουν όλα τα οχήματα στις πινακίδες τους παντού στο κόσμο. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως μπορούμε να συλλέξουμε πληροφορίες με τεχνικές OSINT από αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό, τους αριθμούς κυκλοφορίας οχημάτων.

Πηγή: Enikonomia.gr

Για να κάνουμε πιο ενδιαφέρον το άρθρο μας, θα παραθέτουμε μερικές υποθετικές χρήσεις αυτών των πληροφοριών. Αλλά όπως αντιλαμβάνεστε και μόνοι σας, δεν υπάρχουν όρια στο πως θα χρησιμοποιήσουμε τις πληροφορίες αυτές. Ίσως να αποτελέσουν ξεκίνημα για μία νέα επιχείρηση συλλογής πληροφοριών, ίσως να είναι η απάντηση σε ότι ψάχνουμε, ή και οτιδήποτε άλλο. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Πηγή: KontraNews.gr

Ας δούμε αρχικά τι υπάρχει διαθέσιμο στην Ελλάδα, και δυστυχώς δεν είναι πολλά. Σε αντίθεση με τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα δεν έχει κάποιο διαδικτυακό σύστημα για πληροφορίες των καταγεγραμμένων οχημάτων. Παρ’όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες λύσεις. Ας υποθέσουμε ότι ένα όχημα μας παρακολουθεί και θέλουμε να μάθουμε όσο περισσότερα μπορούμε. Καταρχάς, από τις «Πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων της Ελλάδας» αμέσως μαθαίνουμε που είναι δηλωμένο και ανάλογα με το που βρίσκεται, μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα. Εάν έχουμε πρόσβαση στο ΑΦΜ του ιδιοκτήτη μέσω άλλης επιχείρησης συλλογής πληροφοριών μπορούμε να πάμε στη σελίδα του Ελληνικού Κέντρου Πληροφοριών και να κάνουμε αναζήτηση πληροφοριών για το εάν είναι ασφαλισμένο και που. Και πάλι, ανάλογα με τα αποτελέσματα ίσως να μας δώσει ενδείξεις για το κατά πόσο είναι πραγματικές οι πινακίδες, κτλ. Εάν έχουμε συλλέξει το ΑΦΜ του υποτιθέμενου ιδιοκτήτη αλλά η αναζήτηση δε φέρει αποτελέσματα ίσως να σημαίνει ότι είναι ψεύτικες πινακίδες ή δηλωμένο σε τρίτο πρόσωπο.

Πηγή: InsuranceLine.gr

Μπορούμε να δοκιμάσουμε έπειτα μία αντίστροφη αναζήτηση σε κάποια σελίδα όπως η PlatesMania.com. Η σελίδα αυτή παίρνει φωτογραφίες από το διαδίκτυο αλλά και φωτογραφίες που ανεβάζουν οι χρήστες και κάνει αναγνώριση πινακίδων ενώ συχνά οι χρήστες παραθέτουν και επιπρόσθετες πληροφορίες. Για παράδειγμα, στη παρακάτω φωτογραφία πέρα του ότι έχουμε μία ακόμα φωτογραφία του οχήματος που μας ενδιαφέρει βλέπουμε ότι αναρτήθηκε τη 1η Σεπτεμβρίου του 2019, λήφθηκε στο αεροδρόμιο των Χανίων Κρήτης και αναφέρει ότι οι πινακίδες είναι από τη Αχαΐα. Και πάλι, αυτό μπορεί ήταν πληροφορία κλειδί εάν για παράδειγμα την ίδια ημέρα βρισκόμασταν και εμείς στο ίδιο αεροδρόμιο, ή αν το όχημα που είδαμε με αυτή τη πινακίδα δεν ήταν το ίδιο με αυτό που βλέπουμε εδώ.

Πηγή: PlatesMania.com

Ας υποθέσουμε ότι μελετάμε μία ύποπτη κίνηση οχήματος σε κάποια υποδομή που προστατεύουμε στη Μεγάλη Βρετανία αυτή τη φορά. Εδώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη σελίδα της κυβέρνησης που είναι ειδικά σχεδιασμένη για αυτό το σκοπό. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε το ακόλουθο όχημα.

Πηγή: Building.co.uk

Εάν κάνουμε τη σχετική αναζήτηση βάσει του αριθμού κυκλοφορίας του θα δούμε ότι η περιγραφή καταγραφής του οχήματος ταιριάζει με αυτό που βλέπουμε άρα γνωρίζουμε ότι δεν είναι ψεύτικη η πινακίδα του. Επίσης, διαβάζουμε στην αναφορά ότι έχει πληρώσει το φόρο του και πρώτη φορά δηλώθηκε το Μάιο του 2014.

Πηγή: VehicleEnquiry.service.gov.uk

Πηγαίνοντας σε μία από τις δεκάδες ασφαλιστικές εταιρίες της Μεγάλης Βρετανίας μπορούμε να μάθουμε μερικά ακόμα στοιχεία. Για παράδειγμα, δοκιμάσαμε στη σελίδα CarAnalytics και ανάμεσα σε αρκετές παραπάνω λεπτομέρειες βλέπουμε ότι υπάρχει και αναλυτικό ιστορικό με τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει το όχημα σύμφωνα με τον ετήσιο έλεγχο του. Επίσης κάτι που ίσως να μας φανεί χρήσιμο στην έρευνα μας.

Πηγή: CarAnalytics.co.uk

Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι μαθαίνουμε τα προβλήματα που εντοπίσθηκαν κατά τον έλεγχο. Όπως διαβάζουμε, για παράδειγμα, στον έλεγχο από τη 31η Μαΐου του 2017 το εξωτερικό μπροστινό λάστιχο έχει ένα βαθύ πλαϊνό κόψιμο. Και πάλι, ανάλογα με την έρευνα μας αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει σπουδαία πληροφορία.

Πηγή: CarAnalytics.co.uk

Πάμε τώρα πιο μακριά, στις ΗΠΑ. Ας υποθέσουμε ότι σε ένα βίντεο ασφαλείας βλέπετε ένα αυτοκίνητο να διαφεύγει γρήγορα έπειτα από μία επίθεση. Όπως και στη Μεγάλη Βρετανία, έτσι και στις ΗΠΑ υπάρχουν πάρα πολλά διαδικτυακά μέσα για αναζητήσεις με αριθμούς κυκλοφορίας. Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε τη σελίδα RecordsFinder αρχικά.

Πηγή: RecordsFinder.com

Όπως βλέπετε στη παραπάνω εικόνα ακόμα και με τη δωρεάν έκδοση, χωρίς καν να κάνουμε εγγραφή, έχουμε τα αρχικά του ιδιοκτήτη και πληροφορίες για το όχημα. Εάν πληρώσουμε $5-$10 μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα πλήρη στοιχεία του ιδιοκτήτη του οχήματος με λεπτομέρειες όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση που είναι δηλωμένο το όχημα, κτλ. Εάν κάνουμε την ίδια αναζήτηση στη σελίδα FaxVIN βλέπουμε ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες για το όχημα που αναζητούμε.

Πηγή: FaxVIN.com

Και πάμε πίσω στην Ευρώπη σε ένα άλλο σενάριο. Ας υποθέσουμε ότι βρήκατε πεταμένη μία πινακίδα και θέλετε να δείτε σε τι όχημα αντιστοιχεί ώστε να κάνετε έρευνα για αυτό το τύπο οχήματος στη περιοχή ευθύνης σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επίσημη σελίδα του Υπουργείου Μεταφορών.

Πηγή: OVI.rdw.nl

Μάλιστα εδώ έχουμε αρκετές διαφορετικές καρτέλες συμπεριλαμβανομένης και μίας που αναφέρει εάν έχουν πληρωθεί όλα τα έξοδα (φόροι, ασφάλιστρα, κτλ.) όπως επίσης και το αν έχει δηλωθεί ως κλεμμένη ή όχι.

Πηγή: OVI.rdw.nl

Θα μπορούσαμε να συνεχίζουμε για χιλιάδες λέξεις με διάφορες χώρες και παραδείγματα αλλά όπως αντιλαμβάνεστε η τεχνική παραμένει η ίδια, και ήδη παρουσιάσαμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα από Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, και Ολλανδία. Σχεδόν σε κάθε χώρα σήμερα υπάρχουν σελίδες (κυρίως από Υπουργεία και ασφαλιστικές εταιρίες) για τέτοιες αναζητήσεις, ενώ υπάρχουν και μερικές σελίδες όπως η PlatesMania.com, η FindByPlate, ή η BadDrivers που περιλαμβάνουν και στοιχεία βάσει αναφορών ανθρώπων. Φυσικά, σε μία αναζήτηση για πληροφορίες δε πρέπει ποτέ να ξεχνάμε και τις μηχανές αναζήτησης διότι ίσως η πινακίδα που αναζητούμε να είχε αναφερθεί κάπου στο παρελθόν.

το βρήκαμε εδώ

OSINT
#OSINT #Συλλογή #πληροφοριών #από #αριθμούς #κυκλοφορίας

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...