Στο παρελθόν έχουμε κάνει αναλύσεις για τις πτέρυγες αλεξιπτωτιστή στην Ελλάδα (σχετικό άρθρο) όπως επίσης και στις ΗΠΑ (διαβάστε περισσότερα εδώ) αλλά και στη Γερμανία (ολόκληρο το άρθρο εδώ). Σε αυτό το μέρος θα δούμε τα αντίστοιχα διακριτικά από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ολλανδίας.
Οι Ολλανδικές Ένοπλες Δυνάμεις δε φημίζονται για τους αλεξιπτωτιστές τους και αυτό διότι η βασική εκπαίδευση αλεξιπτωτιστή πραγματοποιείται από τις περισσότερες μονάδες και όχι κατά κανόνα από τις Ειδικές Δυνάμεις. Είναι ένα σχολείο που μπορεί κάποιος να πραγματοποιήσει τόσο εντός όσο και εκτός των στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε ιδιωτικές εταιρίες που βρίσκονται σε όλη τη χώρα.
Σήμερα στην Ολλανδία υπάρχει μόνο μία μονάδα αλεξιπτωτιστών, η 11 Luchtmobiele Brigade (11 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία) αν και οι περισσότεροι στρατιωτικοί έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση αλεξιπτωτιστή για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω. Η 11 Luchtmobiele Brigade έχει δύναμη 4000 στρατιωτών με την έδρα της να βρίσκεται στη περιοχή Schaarsbergen στο Assen και το σύνθημα της να είναι «Nec Temere, Nec Timide» (Ούτε Απερίσκεπτα, Ούτε Δειλά). Το έμβλημα της είναι το ακόλουθο.
Και όσοι υπηρετούν σε αυτή ξεχωρίζουν αμέσως από το χαρακτηριστικό μπορντό μπερέ όπως μπορείτε να δείτε και στην επόμενη φωτογραφία.
Το έμβλημα που διακρίνεται πάνω στο μπερέ είναι το διακριτικό της ειδικότητας και υπομονάδας του κάθε στρατιώτη. Ο παραπάνω φέρει το σήμα του Συντάγματος Grenadiers (Πυροβολικού) της 11 Luchtmobiele Brigade. Το σήμα αυτό είναι το παρακάτω (για την επίσημη στολή).
Μετά την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης εδάφους και τα πρώτα πέντε άλματα στατικού ιμάντα, είτε αυτά πραγματοποιηθούν σε στρατιωτικές ή ιδιωτικές εγκαταστάσεις, ο υποψήφιος αποκτά το πτύχιο του μαζί με τις πτέρυγες αλεξιπτωτιστή στατικού ιμάντα επιπέδου Α.
Όλες οι πτέρυγες αλεξιπτωτιστών (πουλάδες) στην Ολλανδία είναι διαθέσιμες μόνο σε ραφτά έγχρωμα ή χαμηλής ορατότητας. Έτσι, παρότι μπορεί να βρείτε τα σήματα αυτά σε μεταλλικά, είναι κάτι που δεν είναι σύμφωνο με τους στρατιωτικούς κανονισμούς της Ολλανδίας και για αυτό το λόγο σχεδόν ποτέ δε θα δείτε κάποιον Ολλανδό αλεξιπτωτιστή να φέρει τις πτέρυγες σε μεταλλικό σήμα σε οποιαδήποτε στολή.
Καθώς οποιοσδήποτε μπορεί να λάβει μέρος σε ένα σχολείο βασικής εκπαίδευσης αλεξιπτωτιστή στατικού ιμάντα σε μία Ολλανδική ιδιωτική εταιρία για περίπου €500, τα πτυχία είναι διαθέσιμα και στην Αγγλική γλώσσα όπως το παρακάτω.
Σύμφωνα πάντα με τον Ολλανδικό στρατιωτικό κανονισμό VS 2-1100 7B/554 οποιοσδήποτε θέλει να φέρει τις πτέρυγες στη στολή του πρέπει να πάρει την έγκριση από τη διοίκηση της μονάδας του με την επίδειξη του παραπάνω πιστοποιητικού. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις χώρες της συμμαχίας ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα.
Ο Ολλανδικός κανονισμός έχει ακόμα μία παράγραφο κατά την οποία αν ο αλεξιπτωτιστής δεν εκτελέσει τουλάχιστον ένα άλμα σε διάστημα τριών μηνών πρέπει να επαναλάβει μέρος της αρχικής εκπαίδευσης. Στη συνέχεια, υπάρχει το B επίπεδο, αυτό απαιτεί και την ολοκλήρωση άλλων εκπαιδεύσεων όπως ανιχνευτή (σχετικό άρθρο για τους ανιχνευτές των ΗΠΑ εδώ), αλλά και τουλάχιστον τουλάχιστον 8 νυχτερινά άλματα στατικού ιμάντα και τουλάχιστον 3 άλματα στατικού ιμάντα με πλήρη φόρτο μάχης. Μετά την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ο αλεξιπτωτιστής πιστοποιείται με το επόμενο σήμα.
Το τελευταίο επίπεδο σε άλματα στατικού ιμάντα είναι το επίπεδο του εκπαιδευτή που απαιτεί όλα τα προηγούμενα σε συνδυασμό με μερικά ακόμα σχολεία εκπαιδευτή και ακόμα μεγαλύτερο αριθμό αλμάτων. Το παλαιό σήμα εκπαιδευτή το βλέπετε εδώ.
Και το καινούργιο είναι το παρακάτω.
Φυσικά, όπως σε κάθε χώρα έτσι και στην Ολλανδία όλα τα παραπάνω είναι διαθέσιμα και σε χαμηλής ορατότητας όπως τα βλέπετε εδώ.
Αν κάποιος έχει ολοκληρώσει τις πιστοποιήσεις επιπέδου Α ή Β και έχει εκτελέσει αντίστοιχο αριθμό αλμάτων σε συνθήκες μάχης μπορεί να φέρει τα παρακάτω σήματα που έχουν τις ίδιες απαιτήσεις με μόνη διαφορά ότι ο αριθμός αλμάτων αφορά άλματα που έχουν πραγματοποιηθεί για επιχειρησιακούς λόγους και όχι για λόγους ασκήσεων ή εκπαίδευσης.
Αντίστοιχα, επάνω βλέπετε τις πτέρυγες αλεξιπτωτιστή μάχης επιπέδου B και από κάτω τις αντίστοιχες επιπέδου A. Όσοι ανήκουν στις Δυνάμεις Πεζοναυτών (Korps Mariniers) έχουν ακόμα ένα διακριτικό που είναι γνωστό ως «SLS brevet» (Πιστοποίηση SLS) και απαιτεί: πιστοποίηση Α, 4 άλματα στατικού ιμάντα ημέρας, 3 νυχτερινά άλματα στατικού ιμάντα και ένα νυχτερινό άλμα με πλήρη φόρτο μάχης. Το σήμα αυτό είναι το παρακάτω.
Όσοι ανήκουν στις Ειδικές Δυνάμεις και πιο συγκεκριμένα στο Korps Commandotroepe (Δυνάμεις Καταδρομών) και εφόσον έχουν ολοκληρώσει τα ακόλουθα:
- De groene baret
Ο πράσινος μπερές. Αντίστοιχα με την Ελλάδα, αποκτάται έπειτα από τη βασική εκπαίδευση καταδρομέα. Ο μπερές φέρει πάνω το έμβλημα των δυνάμεων καταδρομών της Ολλανδίας. - Brevet A
Πτέρυγες στατικού ιμάντα επιπέδου Α
Μπορούν να παρακολουθήσουν το σχολείο ελεύθερης πτώσης από μεγάλα ύψη όπου, εφόσον το ολοκληρώσουν, μπορούν να πάρουν τη πρώτη πιστοποίηση (τη πιστοποίηση B). Συνολικά υπάρχουν τέσσερα επίπεδα, B, C, C-OPS και D. Οι πτέρυγες της πιστοποίησης ελεύθερης πτώσης Β δηλώνουν ότι ο αλεξιπτωτιστής έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον 20 άλματα ελεύθερης πτώσης (3 με τεχνική AFF), συσκευασία αλεξιπτώτου ελεύθερης πτώσης, εκπαίδευση στη χρήση οξυγόνου και άνοιγμα του αλεξιπτώτου τουλάχιστον μία φορά στα 10000 πόδια (HAHO – High Altitude/High Opening (Άλμα από Υψηλό Υψόμετρο/Άνοιγμα Αλεξιπτώτου Ψηλά), μία φορά στα 5000 πόδια και μία φορά στα 3000 πόδια (HALO – High Altitude/Low Opening (Άλμα από Υψηλό Υψόμετρο/Άνοιγμα Αλεξιπτώτου Χαμηλά).
Το επόμενο επίπεδο ελεύθερης πτώσης (επίπεδο C), περιλαμβάνει τουλάχιστον 20 άλματα ελεύθερης πτώσης, τουλάχιστον ένα νυχτερινό άλμα ελεύθερης πτώσης και τουλάχιστον ένα νυχτερινό άλμα ελεύθερης πτώσης με πλήρη φόρτο μάχης. Όλα τα παραπάνω εκτελούνται από ύψος 12000 ποδών (4 χιλιομέτρων) και είναι μέρος του σχολείου Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Καταδρομένα (Voortgezette Commando-opleiding). Οι πτέρυγες αυτού του επιπέδου είναι οι ακόλουθες.
Σε αυτό το στάδιο υπάρχει ένα ενδιάμεσο επίπεδο, το C-OPS που όπως δηλώνει το όνομα του το αποκτά ο καταδρομέας που έχει ολοκληρώσει το σχολείο Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Καταδρομένα (Voortgezette Commando-opleiding) και έχει εκτελέσει σε επιχειρησιακό επίπεδο τουλάχιστον ένα άλμα ελεύθερης πτώσης ημέρα και ένα νύχτα με ομάδα.
Το μέγιστο επίπεδο είναι το D που περιλαμβάνει άλματα από μεγάλα ύψη (10 χιλιόμετρα – 33000 πόδια) με χρήση οξυγόνου. Ο υποψήφιος πρέπει να εκτελέσει τόσο άλματα HAHO όσο και HALO και ο αριθμός αλμάτων για την πιστοποίηση δεν είναι σταθερός αλλά εξαρτάται από την αξιολόγηση των εκπαιδευτών για κάθε υποψήφιο ανεξάρτητα.
Υπάρχει ένα σήμα που πρώτη φορά αποδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2009 στους άντρες της ομάδας Task Force 55 των Δυνάμεων Καταδρομών (Korps Commandotroepen) για άλματα ελεύθερης πτώσης από μεγάλα ύψη (δηλαδή HAHO/HALO) για επιχειρησιακούς λόγους. Η συγκεκριμένη ομάδα ως μέρος της αποστολής της εκτέλεσε άλματα ελεύθερης πτώσης μεγάλου υψόμετρου τον Ιούλιο του 2009 στο Αφγανιστάν. Από τότε, το έμβλημα αυτό έχει αποδοθεί και σε άλλες ομάδες που συμμετείχαν σε παρόμοιες επιχειρήσεις.
Κλείνοντας, λόγω της ευκολίας στην απόκτιση τους, πάρα πολλοί Έλληνες στρατιωτικοί, ακόμα και έφεδροι, έχουν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση σε μία ιδιωτική σχολή αλεξιπτωτισμού στην Ολλανδία και έπειτα από έγκριση του ανωτέρου τους μπορούν να φέρουν το εν λόγω έμβλημα.
Για παράδειγμα, παρακάτω βλέπουμε μία φωτογραφία από τις 12 Νοεμβρίου 2012 όπου ο τότε Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Γκίνης (δεξιά) επισκέφθηκε, συνοδευόμενος από το Διοικητή της ΑΣΔΕΝ, Αντιστράτηγο κ. Βασίλειο Τελλίδη (στο βάθος) τη Περιοχή Ευθύνης (ΠΕ) της 98 ΑΔΤΕ.
Αριστερά, ο Υποστράτηγος κ. Δημήτρης Μήττας, Διοικητής της 98 ΑΔΤΕ φέρει πάνω από το δεξιό του στήθος το σήμα Ολλανδών αλεξιπτωτιστών στατικού ιμάντα επιπέδου Α και από πάνω του το έμβλημα του Σχολείου Καταδρομών (σχετικό άρθρο εδώ). Στο αριστερό του στήθος έχει το έμβλημα αλεξιπτωτιστή ελεύθερης πτώσης (περισσότερα εδώ) ενώ απέναντι του, ο Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Γκίνης έχει τις Ελληνικές πτέρυγες αλεξιπωτιστή στατικού ιμάντα (σχετικό άρθρο εδώ).
Σήματα/Διακριτικά
#Ολλανδία #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα