Στο χώρο της κατασκοπείας υπάρχουν κάποιοι άγραφοι κανόνες «καλής συμπεριφοράς» ανάμεσα σε αντίπαλες υπηρεσίες που συνήθως τηρούνται, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να παραβιάζονται όλο και συχνότερα. Ένας από αυτούς τους κανόνες της Ρωσίας ήταν ότι εάν είσαι Αμερικάνος στη Μόσχα θα σε παρακολουθούμε, εάν βρεις κάποια αδυναμία μας και την εκμεταλλευτείς, καλώς. Αλλά μη προσπαθήσεις να κάνεις «εξυπνάδες» όταν και οι δύο ξέρουμε τι γίνεται. Εδώ θα δούμε μία αστεία ιστορία του τι συμβαίνει όταν κάποιος πάει να παραβεί αυτό το κανόνα.
Η ιστορία αυτή ήταν από μία παρουσίαση του κυρίου Ρίτσαρντ «Ντίκι» Τζωρτζ που σήμερα εργάζεται ως ανώτατος σύμβουλος κυβερνο-ασφαλείας στο τμήμα εφαρμοσμένης φυσικής του πανεπιστημίου Johns Hopkins στις ΗΠΑ. Πριν από αυτό είχε μία εντυπωσιακή καριέρα 41 ετών ως μαθηματικός της NSA (National Security Agency, Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας) των ΗΠΑ στο τμήμα κρυπτογραφίας, έχοντας δημοσιεύσει παραπάνω από 125 επιστημονικές έρευνες περί κρυπτογραφίας που έχουν βοηθήσει όλο το κόσμο να γίνει ασφαλέστερος. Συγκεκριμένα, εργάζονταν στη διοίκηση IA (Information Assurance, Διασφάλιση πληροφοριών) που είναι υπεύθυνη να ασφαλίζει όλα τα συστήματα των ΗΠΑ από επιθέσεις και υποκλοπές ενώ βοηθάει και τον ιδιωτικό τομέα όταν αυτό απαιτείται. Η διοίκηση IA αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι της NSA αλλά δεν είναι πολύ γνωστό στο ευρύ κοινό διότι δεν ασχολείται με τις επιθέσεις, αλλά με την άμυνα. Βλέπετε μία πρόσφατη φωτογραφία του κυρίου Ρίτσαρντ «Ντίκι» Τζωρτζ στη συνέχεια.
Τη παρακάτω ιστορία την αφηγήθηκε τον Απρίλιο του 2016 σε μία διάλεξη του στο CERIAS (Center for Education and Research in Information Assurance and Security, Κέντρο εκπαίδευσης και έρευνας για διασφάλιση πληροφοριών και ασφάλεια) στο πανεπιστήμιο Purdue στη πολιτεία της Ιντιάνα των ΗΠΑ. Μπορείτε να απολαύσετε την αστεία ιστορία παρακάτω.
Είναι ένας ενδιαφέρον κόσμος…
Είχαμε άτομα που ταξίδευαν στη Μόσχα γιατί προφανώς ως NSA είχαμε δουλειές να κάνουμε εκεί. Εμείς κάναμε «καθαρές δουλειές». Έπρεπε να πηγαίνουμε να ελέγχουμε τα συστήματα κρυπτογράφησης στη πρεσβεία για να δούμε ότι λειτουργούν όπως πρέπει και τέτοια πράγματα γενικά.
Αλλά όποτε πηγαίναμε εκεί το διαφημίζαμε ότι είμαστε από την NSA, όλα ανοικτά, ήξεραν τι κάναμε… Και τα μοναδικά διαθέσιμα δωμάτια ήταν πάντα στον έβδομο όροφο ενός συγκεκριμένου ξενοδοχείου. Έτσι, ξέραμε ποιος έμενε στον έκτο και όγδοο όροφο… Και δεν ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο.
Μια φορά στείλαμε μια ομάδα στη Μόσχα αλλά ήταν λίγο μεγαλύτερη απ’ότι στέλναμε συνήθως. Έτσι δεν υπήρχαν αρκετά δωμάτια για όλους στον έβδομο όροφο, και γι’αυτό ένας από την ομάδα πήρε ένα δωμάτιο στο πέμπτο όροφο. Και τι νομίζετε ότι έκαναν οι άνθρωποι μας εκεί;
Πήγαν στο πέμπτο όροφο να δουν τι διαφορά είχε εκείνο το δωμάτιο από αυτά του έβδομου ορόφου. Κοιτούσαν γύρω για περίπου 5 λεπτά όταν ξαφνικά χτυπάει η πόρτα. Ήταν ένας υπάλληλος του ξενοδοχείου από την υποδοχή.
Λέει «σας έφερα ένα φωτοτυπικό σε περίπτωση που θέλετε να βγάλετε τίποτα φωτοτυπίες», το έβαλε στη πρίζα και έφυγε. Τώρα… Ίσως τα πράγματα να διαφέρουν στη Ρωσία, αλλά ποτέ δεν έχω ακούσει να σου φέρνουν φωτοτυπικό στο δωμάτιο σου.
Οι άνθρωποι μας δεν ήταν χαζοί, ήταν μηχανικοί και ήξεραν τι πρέπει να κάνουν αμέσως. Το έβγαλαν από τη πρίζα, και μετά άρχισαν να μιλάνε. Και περίπου 5 λεπτά αργότερα, η πόρτα χτυπάει ξανά.
Ήταν ο ίδιος τύπος από την υποδοχή και λέει «σας έφερα ένα καινούργιο φωτοτυπικό γιατί αυτό που έχετε δε δουλεύει» και πηγαίνει και το βάζει στη πρίζα και παίρνει το άλλο.
Οπότε κατάλαβαν το μήνυμα ότι παραβίαζαν τους κανόνες κάνοντας συνάντηση στο πέμπτο, και όχι στον έβδομο όροφο. Και έτσι ανέβηκαν και συνέχισαν τη συνάντηση τους στον έβδομο όροφο, και όλα πήγαν καλά.
Δε τους φώναξαν, δε τους χρέωσαν παραπάνω, απλά τους έκαναν ξεκάθαρο ότι παραβιάζετε τους κανόνες. Και αυτό είναι πολύ καλό. Όταν έχεις τέτοιου είδους αλληλεπιδράσεις με τον εχθρό σου. Και οι δύο πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες του παιχνιδιού.
Αναφορές Αστείες
#Οι #κανόνες #κατασκόπων #και #το #χαλασμένο #φωτοτυπικό