Εάν ασχολείστε με τις πολεμικές τέχνες τότε είναι πολύ πιθανόν να έχετε ακούσει όρους όπως «πυραμίδα μαχαιριού», «γωνίες επιθέσεως με μαχαίρι», κτλ. Αν και πολλοί έχουν υιοθετήσει τη συγκεκριμένη θεμελιώδη τεχνική μάχης με δικούς τους όρους, η αρχή προέρχεται από τη φιλιππινέζικη πολεμική τέχνη Εσκρίμα (γνωστή και ως Κάλι, και Αρνίς). Στο Έσκριμα οι αρχές που διδάσκονται έχουν πρακτική εφαρμογή σε κάθε όπλο χειρός (μαχαίρι, ρόπαλο, σπαθιά, κτλ.) και ίσως η πιο βασική εξ’αυτών είναι οι γωνίες επιθέσεως.
Η εικόνα που βλέπετε στη συνέχεια περιγράφει όλες τις πιθανές γωνίες επιθέσεως με ένα όπλο χειρός. Η λογική είναι ότι ο εκπαιδευόμενος πρέπει να κάνει αρκετές φορές τις κινήσεις αυτές ώστε να του γίνονται ως μηχανική κίνηση. Δικαιολογημένα μπορεί πει κανένας, μα καλά θα επιτεθείς σε κανέναν με τόσο μακριές-μεγάλες σε διαδρομή κινήσεις; Όχι και εδώ είναι αξία αυτής της αρχής. Το μέγεθος της κίνησης έχει να κάνει με το στόχο. Εάν ο στόχος είναι ο κορμός του εχθρού, τότε θα είναι πιο μεγάλη κίνηση, εάν είναι ο λαιμός του θα είναι μικρότερη, και ούτω καθεξής. Αλλά η κίνηση του χεριού είναι ίδια κάθε φορά. Γι’αυτό θα δείτε αυτή την αρχή να αναφέρεται και ως οι πιθανές κατευθύνσεις μιας λεπίδας.
Στη συνέχεια βλέπετε πως φαίνονται αυτές οι κινήσεις με ραβδί, ένα κλασικό όπλο στο Εσκρίμα. Ωστόσο, όπως ήδη αναφέραμε οι ίδιες είναι οι μοναδικές γωνίες επιθέσεως για κάθε όπλο χειρός.
Μία σύγχρονη εξαιρετική αναπαράσταση από αυτό είδαμε από το πρώην στέλεχος των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ, κύριο Του Λαμ, το οποίο μπορείτε να το παρακολουθήσετε στη συνέχεια. Όπως σε κάθε αντικείμενο πολεμικών τεχνών, η ακρίβεια και προσοχή στη λεπτομέρεια είναι ότι πιο σημαντικό κατά την εκπαίδευση. Με αυτό το τρόπο διδάσκουμε το μυαλό και το σώμα μας πως να εκτελέσει μία κίνηση σωστά και αποτελεσματικά χωρίς να το σκεφτεί όταν αυτό απαιτηθεί.
Ένας άλλος τρόπος που μπορεί να δει κανείς τις γωνίες επιθέσεως του Εσκρίμα είναι η κατεύθυνση η οποία έχουν. Πρακτικά υπάρχουν μόνο τέσσερις κατευθύνσεις σε κάθε γωνία επιθέσεως και τις βλέπετε καλύτερα εδώ.
Αξίζει να τονίσουμε ότι οι γωνίες επιθέσεων έχουν εφαρμογή και στην άοπλη μάχη, αλλά εκεί που πραγματικά βάζουν τα θεμέλια είναι στην ένοπλη μάχη και ιδιαιτέρως με μαχαίρια. Κάτι άλλο που επιτρέπει αυτή η τεχνική είναι η καλύτερη συγκέντρωση στο στόχο. Σύμφωνα με το Εσκρίμα έχουμε τρία επίπεδα στόχων στον αντίπαλο (κεφάλι, κορμός, πόδια). Άρα ανάλογα με το πιο στόχο επιθυμούμε να πετύχουμε επιλέγουμε το κατάλληλο μέγεθος και ύψος της γωνία επιθέσεως. Ασφαλώς, για να είμαστε εις θέση να κάνουμε μία τέτοια σκέψη σε κατάσταση μάχης, πρέπει αυτές οι κινήσεις να μας έχουν γίνει δεύτερη φύση. Επίσης, εάν είμαστε επαρκώς εκπαιδευμένοι μπορούμε να εφαρμόσουμε την ίδια αρχή και σε μικρότερους στόχους όπως λαιμός, μασχάλες, κτλ. Μία καλή τακτική εκπαιδεύσεως είναι να κάνουμε τη πυραμίδα σε διαφορετικά ύψη. Δηλαδή, τη πρώτη φορά με επίκεντρο τη κοιλιακή χώρα, την επόμενη με επίκεντρο το πρόσωπο, και ούτω καθεξής. Επίσης, απαιτείται εξάσκηση και με τα δύο χέρια.
Το πιο σπουδαίο πλεονέκτημα από αυτή την αρχή του Εσκρίμα είναι ότι είναι εξαιρετικά εύκολο να το μάθει κανείς. Εάν κάνετε μόλις μερικές επαναλήψεις θα δείτε ότι έχει μία λογική ροή. Ασφαλώς, αυτό είναι μόνο το πρώτο στάδιο της εκπαιδεύσεως καθώς για να γίνει μηχανική κίνηση απαιτείται πολύ εξάσκηση. Ωστόσο, η μέθοδος αυτή απλοποιεί σε τεράστιο βαθμό το πως εκτελούμε ένοπλες επιθέσεις και έτσι το μόνο που απαιτεί είναι εξάσκηση και προπόνηση.
Εκπαίδευση σε Όπλα,Πολεμικές Τέχνες
#Οι #γωνίες #επιθέσεως #του #Εσκρίμα