News

News

Κυριακή
Ιούνιος, 4

Ο κανόνας των δύο στην ανάλυση πληροφοριών

Η τεχνική που θα δούμε εδώ δεν αφορά μόνο τους αναλυτές πληροφοριών από υπηρεσίες πληροφοριών, ιδιωτικές ή κρατικές, αλλά και όλους όσους δημοσιεύουν έρευνες όπως σπουδαστές, δημοσιογράφους, αρθρογράφους, κτλ. Η τεχνική είναι πολύ απλή και αφορά τη διασταύρωση-εξακρίβωση πληροφοριών. Ας τη δούμε.

Πηγή: NYTimes.com

Σήμερα ζούμε σε ένα κόσμο όπου οι πληροφορίες είναι ευρέως διαθέσιμες, αλλά η ποιότητα και η αξιοπιστία τους σπάνια είναι υψηλή. Από παρερμηνεύσεις, ψεύτικες αναφορές, ανακρίβειες, κτλ. Σε αυτό έρχεται να δώσει λύση ο «κανόνας των δύο». Μία αρχή που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες από υπηρεσίες πληροφοριών ανά το κόσμο. Η τεχνική του κανόνα των δύο είναι πολύ απλή στην εφαρμογή. Ουσιαστικά, για κάθε πληροφορία που λαμβάνουμε θα πρέπει να την εξακριβώσουμε με (τουλάχιστον) μία δεύτερη πηγή. Για να γίνει καλύτερα κατανοητό αυτό, θα δούμε ένα παράδειγμα.

Πηγή: EllinLolis.com

Θα χρησιμοποιήσουμε τη δημοσίευση που είχαμε κάνει με το άρθρο μας «Κέντρο της τουρκικής SAT» στο παρελθόν. Αρχικά, με βασικές αρχές συλλογής OSINT (Open Source Intelligence, Πληροφορίες από ανοικτές πηγές) εντοπίσαμε ένα βίντεο τουρκικών ΜΜΕ από μία πρόσφατη στρατιωτική άσκηση της εν λόγω μονάδας ειδικών επιχειρήσεων της Τουρκίας.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Παραπάνω χρησιμοποιήσαμε το σύστημα διαβάθμισης πληροφοριών του ΝΑΤΟ (περισσότερα στο άρθρο μας «Σύστημα διαβάθμισης πληροφοριών NATO») για να ορίσουμε ότι είναι C (αρκετά αξιόπιστη πηγή) και 2 (πιθανόν αλήθεια). Στη συνέχεια συνεχίσαμε τη συλλογή με μέσα GEOINT (Geospatial Intelligence, Γεωδιαστημικές Πληροφορίες) όπου χρησιμοποιήσαμε αρχές όπως αυτές που είχαμε δει στο άρθρο μας «GEOINT: Χρήση του Google Maps» και εντοπίσαμε την ακριβή γεωγραφική θέση της εγκατάστασης. Άρα πλέον είχαμε δύο πηγές για τη συγκεκριμένη πληροφορία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Βάσει του κανόνα που αναλύουμε σε αυτό το άρθρο μας, σε αυτό το σημείο θα μπορούσαμε να δημοσιεύουμε το άρθρο μας και να έχουμε μία αρκετά υψηλή αξιοπιστία σε όσα γράφουμε. Ωστόσο, όπως αναφέραμε και νωρίτερα σε αυτό το άρθρο μας, ο κανόνας των δύο λέει ότι τουλάχιστον δύο διαφορετικές πηγές πρέπει να υπάρχουν για κάθε πληροφορία που διαμοιραζόμαστε. Άρα για να μειώσουμε τις πιθανότητες παραπληροφόρησης επεκτείναμε λίγο παραπάνω την έρευνα μας με περαιτέρω OSINT για μία τρίτη πηγή.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ελπίζουμε αυτό να σας έδωσε μία εικόνα του πως χρησιμοποιείται αυτή η αρχή, γιατί είναι τόσο σημαντική, και το ότι έχει τεράστια εφαρμογή σε αμέτρητους τομείς πέραν των υπηρεσιών πληροφοριών. Από δημοσιογράφους, αρθρογράφους, αναλυτές, ή απλά ανθρώπους που θέλουν να επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που λαμβάνουν από τα διάφορα μέσα στη καθημερινότητα τους.

Source link

Ανάλυση πληροφοριών
#κανόνας #των #δύο #στην #ανάλυση #πληροφοριών

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...