News

News

Τρίτη
Δεκέμβριος, 5

NSA: Κέντρο TITANPOINTE | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Το 2013 ο κύριος Έντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυψε μία μυστική τοποθεσία μαζικών παρακολουθήσεων της NSA (National Security Agency, Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας) που κανένας δε θα φαντάζονταν ποτέ, ένας ουρανοξύστης στο κέντρο της Νέας Υόρκης. Το κωδικό όνομα του κέντρου ήταν «TITANPOINTE» και αυτό θα παρουσιάσουμε και εμείς σε αυτό το άρθρο μας.

Πηγή: DailyMail.co.uk

Από το 1974 μέχρι και σήμερα στο νούμερο 33 της οδού Thomas Street στο κέντρο της Νέας Υόρκης υπάρχει αυτό το κτίριο που βλέπετε στη παραπάνω φωτογραφία. Είναι ένα κτίριο 29 ορόφων με συνολικό ύψος 170 μέτρων που επίσημα ανήκει στην αμερικανική εταιρία τηλεπικοινωνιών AT&T. Βέβαια κάτι που τραβάει τη προσοχή αμέσως είναι ότι αυτό το πολύ μεγάλο κτίριο δεν έχει κανένα παράθυρο.

Πηγή: SmartAge.pl

Η ιδιαιτερότητα του όμως δε σταματάει στο ότι δεν έχει παράθυρα. Ο αρχιτέκτονας του, Τζων Καρλ Γούορνεκ το σχεδίασε ως το «πιο ασφαλές κτίριο στην Αμερική» που όμως «ταιριάζει με το περιβάλλον του και δε τραβάει τη προσοχή». Μάλιστα αξίζει να αναφέρουμε ότι το όνομα που του είχε δώσει στα σχέδια που έκανε ήταν «Project X» (Πρόγραμμα Χ). Ας δούμε τι σχεδιαστικά χαρακτηριστικά ασφαλείας γνωρίζουμε με τα διαθέσιμα στοιχεία ότι έχει…

  • Το μέσο ύψος κάθε ορόφου είναι 5.5 μέτρα
  • Δυνατότητα αντοχής 150 κιλών/τετραγωνικό μέτρο
  • Εξωτερικοί τοίχοι από γρανίτη υψηλής σκληρότητας
  • Μεγάλο αυτόνομο σύστημα αεραγωγών
  • Ανεξάρτητη (δηλαδή μόνο για αυτό το κτίριο σε όλη τη Νέα Υόρκη) παροχή νερού
  • Ανεξάρτητες (δηλαδή μόνο για αυτό το κτίριο σε όλη τη Νέα Υόρκη) παροχές φυσικού αερίου
  • Γεννήτριες πετρελαίου για ρεύμα
  • Πλήρης προστασία από πυρηνικές εκρήξεις έως και 2 εβδομάδες μετά τη πυρηνική έκρηξη
  • Αποθέματα φαγητού και πόσιμου νερού για 1500 ανθρώπους για διάρκεια 2 εβδομάδων

Πηγή: Adactio.com

Στις ΗΠΑ το κτίριο αυτό συχνά αναφέρεται ως «Long Lines Building» (Κτίριο Υπεραστικών Γραμμών) καθώς η εταιρία τηλεπικοινωνιών AT&T το χρησιμοποιούσε αρχικά ως το κεντρικό κόμβο υπεραστικών τηλεπικοινωνιών. Ωστόσο, το 2016 ο κύριος Ε. Σνόουντεν διέρρευσε κάποια έγγραφα που δείχνουν ότι υπάρχει και κάτι ακόμα σε αυτό το κτίριο.

Πηγή: Google.com

Σύμφωνα με τα άκρως απόρρητα έγγραφα της NSA που διέρρευσε ο κύριος Ε. Σνόουντεν το κτίριο αυτό αναφέρεται με τη κωδική ονομασία «TITANPOINTE» και είναι το κέντρο διαχείρισης των διασυνδέσεων γραμμών εξωτερικού της εταιρίας ΑΤ&Τ. Καθώς αυτό προσφέρει μία αξεπέραστη πηγή μαζικής παρακολούθησης, η NSA έχει εγκαταστήσει εκεί ένα πολύπλοκο σύστημα υποκλοπών που μπορεί να καταγραφεί οποιοσδήποτε επικοινωνίες περνάνε από τα δίκτυα της AT&T όπως μηνύματα ηλ. ταχυδρομείου, τηλεφωνικές επικοινωνίες, βίντεο-κλήσεις, τηλεδιασκέψεις, φαξ, κτλ. Λέγεται ότι μέσω του TITANPOINTE η NSA παρακολουθεί τουλάχιστον 38 χώρες και διεθνείς οργανισμούς όπως η Γερμανία, Ιαπωνία, Γαλλία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τη Παγκόσμια Τράπεζα, και πολλά ακόμη. Βλέπετε τη διαφάνεια από την άκρως απόρρητη εσωτερική παρουσίαση της NSA που διέρρευσε ο κύριος Ε. Σνόουντεν στη συνέχεια.

Πηγή: Aneh.co

Βλέπετε ότι το «TITANPOINTE» περιγράφεται ως «SCIF» (Sensitive Compartmented Information Facility, Εγκατάσταση Ευαίσθητων Πληροφοριών) και έχει ανοικτό κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, στις παρουσιάσεις αυτές το κίτρινο είναι εγκαταστάσεις συνεργατών και το πορτοκαλί εγκαταστάσεις της NSA. Εδώ βλέπουμε ότι το «TITANPOINTE» είναι ένας συνδυασμός από τα δύο. Επίσης, διαβάζουμε ότι αυτό το κέντρο υποκλοπών έχει αναγνωριστικό μοναδικό αριθμό US-984T και έχει άδεια από απόφαση δικαστηρίου για παρακολούθηση όλων των διευθύνσεων IP, σε όλες τις εικονικές θύρες. Επίσης, ήταν από τις πρώτες φορές που είδαμε το χαρακτηρισμό «RGT» (RAGTIME) που είναι ο χαρακτηρισμός της δυνατότητας υποκλοπής και εγχώριων επικοινωνιών, που είναι αντίθετο με το σύνταγμα των ΗΠΑ. Τέλος, βλέπουμε ότι το «TITANPOINTE» ανήκει στο κομμάτι του «Site Processing» (Σημείο Επεξεργασίας) που φαίνεται πολύ λογικό εάν συνδυάσουμε όλα τα παραπάνω.

Πηγή: CommonDreams.org

Σύμφωνα με μετέπειτα διαρροές και στοιχεία, το «TITANPOINTE» λειτουργεί ως μία εγκατάσταση στενής συνεργασίας της AT&T με τη NSA τουλάχιστον από το 1985. Για την ακρίβεια, τα πρώτα στοιχεία για τη συνεργασία σε αυτή την υποδομή είναι από το 1983 όπου επίσημη συμφωνία της AT&T παραχωρεί τρεις ορόφους του εν λόγω κτιρίου στην αμερικανική κυβέρνηση. Αλλά βάσει των μέχρι σήμερα διαθέσιμων στοιχείων, φαίνεται πως οι υποκλοπές μαζικού χαρακτήρα ξεκίνησαν αργότερα, γύρω στο 1985, και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Πηγή: TheIntercept.com

Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, οι δημοσιογράφοι κύριος Χένρικ Μόλτκε και κυρία Λάουρα Πόιτρας ξεκίνησαν μία μεγάλη έρευνα για περισσότερα στοιχεία. Σύντομα ανακάλυψαν ότι το «TITANPOINTE» παρέχει σε πραγματικό χρόνο υποκλοπές με ταχύτητες 700Mbps, η ΑΤ&Τ έχει εγκατεστημένο εξοπλισμό παρακολουθήσεων της NSA σε 59 υποδομές της σε όλο το κόσμο, και από σχέδια του κτιρίου που κατάφεραν να αποσπάσουν εντόπισαν ότι στη ταράτσα του υπάρχουν δύο μεγάλες κεραίες δορυφορικής επικοινωνίας όπως βλέπετε στη παραπάνω φωτογραφία από το σχέδιο του κτιρίου, αλλά και από την επόμενη δορυφορική φωτογραφία.

Πηγή: NYMag.com

Το τελευταίο έχει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί αφορά το πρόγραμμα δορυφορικών υποκλοπών «SKIDROWE» της NSA το οποίο θα το δούμε σε μεγαλύτερο βάθος σε μελλοντικό μας άρθρο. Αυτό ταιριάζει και απόλυτα τη προηγούμενη διαφάνεια που είδαμε όπου βλέπουμε ότι στο «TITANPOINTE» χρησιμοποιούνταν το σύστημα «WEALTHYCLUSTER2» για τη διαχείριση αυτού του μεγάλου όγκου δεδομένων, αλλά αργότερα είδαμε την ακόλουθη διαφάνεια που εξηγεί πως το σύστημα δορυφορικών υποκλοπών «SKIDROWE» σταδιακά θα αντικαταστήσει το «WEALTHYCLUSTER2».

Πηγή: TheIntercept.com

Η συνεργασία των κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών με τον ιδιωτικό τομέα δεν είναι κάτι καινούργιο και είναι απολύτως φυσιολογικό. Ωστόσο, μία τόσο μακροχρόνια μυστική συνεργασία με εντυπωσιακές τεχνολογίες και υποδομές δεν είναι κάτι που το βλέπουμε σε καθημερινή βάση. Εάν περάσετε ποτέ από το Thomas Street στη Νέα Υόρκη, κοιτάξτε το κτίριο του αριθμού 33, τόσο ως υποδομή όσο και ως ιστορία είναι ένα πολύ ξεχωριστό «αξιοθέατο».

Πηγή: TheIntercept.com

το βρήκαμε εδώ

ΗΠΑ
#NSA #Κέντρο #TITANPOINTE #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...