News

News

Τρίτη
Δεκέμβριος, 5

NSA: Επίσκεψη Ρ. Φέργκιουσον | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ο πρώην υπάλληλος της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA – Central Intelligence Agency) και αργότερα συμβασιούχος αναλυτής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA – National Security Agency), Έντουαρντ Σνόουντεν διέρρευσε τον Οκτώβριο του 2014 ένα έγγραφο της υπηρεσίας από τις 22 Μαρτίου 2013. Το έγγραφο αφορούσε την επερχόμενη επίσκεψη του διευθυντή της ομάδας συντονισμού υπηρεσιών της Νέας Ζηλανδίας, του πρέσβη Ρόι Φέργκιουσον που τον βλέπετε και στη παρακάτω φωτογραφία.

Το έγγραφο δυστυχώς, για ακόμα μία φορά, δεν απέκτησε τη δημοσιότητα που του αρμόζει. Περιληπτικά, η συνάντηση έλαβε χώρα στην Αμερικανική στρατιωτική βάση Fort George G. Meade λίγες ημέρες μετά από την αποστολή αυτού του απόρρητου εγγράφου από την NSA στους Αμερικανούς αξιωματούχους. Τη πρώτη σελίδα του εγγράφου τη βλέπετε εδώ.

nsa_ferguson_02

Επίσης για να γίνει πιο εύκολα κατανοητό μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω ολόκληρο μεταφρασμένο στα Ελληνικά.

==========================================================
ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ, ΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Πρέσβης Ρόι Φέργκιουσον
Διευθυντής, Ομάδα Συντονισμού Υπηρεσιών Πληροφοριών
Τμήμα Πρωθυπουργού και Υπουργικού Συμβουλίου, Νέα Ζηλανδία
22 Μαρτίου 2013

 
Στρατηγός A Διπλωματική Κλήση: 0830-0900
Πρεσβύτερος Συνοδός: Κ. Τζέιμς Μ. Κιούσικ, Σύμβουλος Εξωτερικών Υποθέσεων (DIRFA)

 

ΥΠΟΒΡΑΘΡΟ: (ΜΗ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ) Αυτή είναι η τρίτη επίσκεψη του Πρέσβη Φέργκιουσον στην NSA ως Διευθυντής της Ομάδα Συντονισμού Υπηρεσιών Πληροφοριών. Έχει συνοδέψει άλλους επισκέπτες στην NSA στη προηγούμενη θέση του ως Πρέσβης της Νέας Ζηλανδίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Πρέσβης Φέργκιουσον είναι στην Ουάσινγκτον για τη Συζήτηση Πολιτικής Υπηρεσιών Πληροφοριών στο ODNI, και θα συναντηθεί επίσης με Υπηρεσίες Πληροφοριών, Κυβερνοασφάλειας, και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να αποσυρθεί σύντομα.

ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ: (ΜΗ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ) Ο κύριος λόγος της επίσκεψης του Πρέσβη Φέργκιουσον είναι η παροχή ενημέρωσης για τη νομοθεσία που προτάθηκε για τις Υπηρεσιές Πληροφοριών της Νέας Ζηλανδίας, που περιλαμβάνει μία μεγάλη συνιστώσα παράβλεψης.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ:

  • (ΜΗ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ) Διπλωματική κλήση με τον Στρατηγό Α.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΚΛΗΣΕΩΝ/ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ/ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗ NSA: (ΜΗ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ) Καμία.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: (ΜΗ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ) Η συνεδρίαση προετοιμασίας θα πραγματοποιηθεί από τον Επικεφαλή Αξιωματικό Δεδομένων της Νέας Ζηλανδίας από τις 08:25 μέχρι τις 08:30 στις 22 Μαρτίου.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ NSA/CSS: (ΜΗ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ) Καμία.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: (ΜΗ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ) Καμία.

ΚΟΙΝΑ ΘΕΜΑΤΑ: (ΜΗ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ) Μέλη της κοινότητας των Πέντε Συμμάχων.

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ:

  • (ΜΗ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ) Ενημέρωση για τη προτινόμενη νομοθεσία στις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Νέας Ζηλανδίας
  • (ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ//ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ) Επιχείρηση ΠΡΩΤΟ ΦΩΣ, και
  • (ΜΗ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ) Προτεραιότητες της NSA και των υπηρεσιών των ΗΠΑ

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ: (ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ//ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ) Ο Πρέσβης Φέργκιουσον πρέπει να έχει την ευκαιρία να κάνει νομοθετική ενημέρωση, που περιλαμβάνει μία μεγάλη συνιστώσα παράβλεψης. Θα είναι χαρούμενος να ακούσει τη προοπτική του Στρατηγού Α για την Επιχείρηση ΠΡΩΤΟ ΦΩΣ. Ίσως να ρωτήσει επίσης για την NSA και τις Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ.

ΔΟΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ: (ΜΗ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ) Η μόνη στάση του Πρέσβη Φέργκιουσον στην NSA θα είναι η διπλωματική κλήση με τον Στρατηγό Α, Κ. Ίνγκλις, και την Κα. Φλέιτς. Θα συναντήσει τον Αναπληρωτή Βοηθό Γραμματέα της Κυβέρνησης Έντγκαρντ Κάγκαν εκείνο το απόγευμα, και θα αναχωρήσει για τη Νέα Ζηλανδία αργότερα την ίδια ημέρα.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΘΕΜΑΤΑ: (ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ) Ο Πρέσβης Φέργκιουσον τελευταία φορά επισκέφθηκε την NSA/CYBERCOM τον Ιανουάριο του 2012, όταν έκανε τη τελευταία του ενημέρωση για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Νέας Ζηλανδίας. Οι συζητήσεις εστίασαν στη Πιλοτική Βάση Βιομηχανικής Άμυνας και Κυβερνο-Διοίκηση των θεμάτων παγκόσμιας κυβερνοασφάλειας.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΝΑΡΚΕΣ: (ΜΗ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ//ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ) Καμία.

ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: (ΜΗ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ) Το βιογραφικό του Πρέσβη Φέργκιουσον είναι συνημμένο.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ: (ΜΗ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ) Ο τύπος αναφέρει για τη παραίτηση του Χιού Γούλεφενσον (Αναπληρωτής Διευθυντής του GCSB) σε απάντηση του συμβάντος με τον Κιμ Ντοτκόμ:
█████████████████████████████████████████████████
(ΜΗ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ) Ένα πιο αναλυτικό άρθρο είναι εδώ:
█████████████████████████████████████████████████
==========================================================

Είναι απερίγραπτο πως ένα τέτοιο έγγραφο δεν προκάλεσε διεθνή σάλο. Αρχικά, διαβάζουμε επανειλημμένα ότι ο κύριος Ρ. Φέργκιουσον πρέπει να καταθέσει νομοθετικό πλαίσιο στη Νέα Ζηλανδία που να επιτρέπει στην NSA να εκτελεί κάποια δραστηριότητα (δείτε αναφορές στο «μεγάλη συνιστώσα παράβλεψης»). Η τελευταία αναφορά μας γράφει για την παραίτηση πρώην Αναπληρωτή Διευθυντή του GCSB (Government Communications Security Bureau – Ομοσπονδία Ασφαλείας Επικοινωνιών), κύριου Χιού Γούλεφενσον για τον επιχειρηματία Κιμ Ντοτκόμ σχετικά με την υπηρεσία MegaUpload όπου πιέζονταν από τις Αμερικανικές αρχές διότι δεν μπορούσε να παρέχει στοιχεία για τους πελάτες του αλλά ούτε να φιλτράρει το περιεχόμενο των διαμοιραζόμενων αρχείων.

Το τελευταίο, και ίσως και πιο αξιοσημείωτο, θέμα που βλέπουμε αφορά την Επιχείρηση ΠΡΩΤΟ ΦΩΣ (FIRST LIGHT). Η επιχείρηση αυτή, από τα γνωστά μέχρι σήμερα στοιχεία, αφορά τη πρόσβαση των Αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών σε ιδιωτικά δίκτυα για συλλογή πληροφοριών, σε αυτή τη περίπτωση, στη Νέα Ζηλανδία.

Άρα, συνοψίζοντας, το έγγραφο αυτό μας αποκαλύπτει τα ακόλουθα:

  • Η NSA πίεζε τη Νέα Ζηλανδία για θεσμική προστασία στις δραστηριότητες της.
  • Η σύλληψη και δίωξη του Κιμ Ντοτκόμ για το MegaUpload είχε έντονες επιρροές από τις ΗΠΑ.
  • Η παραίτηση του πρώην Αναπληρωτή Διευθυντή του GCSB κύριου Χιού Γούλεφενσον σχετίζεται άμεσα με αυτή την υπόθεση.
  • Η Νέα Ζηλανδία πιέζεται από τις Αμερικανικές υπηρεσίες για συνεργασία στην Επιχείρηση ΠΡΩΤΟ ΦΩΣ.

Αυτά δείχνουν ότι ακόμα και στους πολύ στενούς συμμάχους της (η Νέα Ζηλανδία ανήκει στο FVEY μαζί με Καναδά, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ) οι ΗΠΑ κρατούν σκληρή εξωτερική πολιτική και σίγουρα το ίδιο, αν όχι σε μεγαλύτερο βαθμό, μάλλον ισχύει και σε λιγότερο στενούς συμμάχους όπως για παράδειγμα η Ελλάδα.

το βρήκαμε εδώ

ΗΠΑ,Νέα Ζηλανδία
#NSA #Επίσκεψη #Φέργκιουσον #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...