News

News

Τετάρτη
Νοέμβριος, 29

Νέοι ΑΕΜ σε βάση της Αλ Σαμπάμπ

Η ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση Αλ Σαμπάμπ έχει λάβει τεχνογνωσία από πολλές αντίστοιχες ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις της Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Στις 12 Φεβρουαρίου του 2019 οι ειδικές δυνάμεις της Σομαλίας εκτέλεσαν μία ειδική αντιτρομοκρατική επιχείριση στο Σαγκούνι, επαρχία Κομπόν (βρίσκεται στη περιοχή Τζούμπα), σε βάση εκπαιδεύσεως της Αλ Σαμπάμπ, και κατάφεραν να κατασχέσουν αρκετούς ΑΕΜ (Αυτοσχέδιους Εκρηκτικούς Μηχανισμούς) της οργάνωσης.

Πηγή: Τwitter.com/HarunMaruf

Παραπάνω βλέπετε μερικές τροποποιημένες μπαταρίες και κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούνται στη κατασκευή ΑΕΜ ως πηγή ενέργειας και πυροδοτικοί μηχανισμοί αντίστοιχα. Στη συνέχεια βλέπετε μία καλύτερη φωτογραφία από το παραπάνω που φαίνονται και άλλοι αυτοσχέδιοι ασύρματοι πυροδοτικοί μηχανισμοί και μικρή ποσότητα εκρηκτικών υλών.

Πηγή: Τwitter.com/HarunMaruf

Προσωπικά θεωρούμε αρκετά ενδιαφέρον τον ΑΕΜ που βλέπετε στη συνέχεια από αυτή την επιχείρηση και θα εξηγήσουμε αμέσως τους λόγους για αυτό.

Πηγή: Τwitter.com/HarunMaruf

Αυτό το τύπο ΑΕΜ το συναντάμε όλο και συχνότερα στη Σομαλία σε ακριβώς αυτή τη διαμόρφωση. Είναι ένας μεγάλης ισχύος ΑΕΜ που θάβεται κάτω από το έδαφος και πυροδοτείται απομακρυσμένα. Πρακτικά, είναι ένα μεταλλικό δοχείο γεμάτο με εκρηκτική ύλη με ένα άνοιγμα από το οποίο προεξέχει ένα ακαριαίο πυραγωγό σχοινί με ένα μικρό πυροδοτικό μηχανισμό. Βλέπετε το μπροστινό μέρος του καλύτερα εδώ.

Πηγή: Τwitter.com/HarunMaruf

Για να γίνει καλύτερα κατανοητό αυτό, δείτε την ακόλουθη φωτογραφία Σομαλών πυροτεχνουργών του στρατού που εργάζονται σε ένα σημείο ανάμεσα στις περιοχές Αουντχέγκλ και Μπαρίρ, στη περιοχή Σαμπέλ. Η φωτογραφία είναι από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019.

Πηγή: Facebook.com/CiidankaQalabkaSida/

Όπως βλέπετε στη παραπάνω φωτογραφία, ο πρώτος πυροτεχνουργούς εντόπισε ένα ύποπτο αντικείμενο θαμμένο στη μέση από αυτό το επαρχιακό μονοπάτι. Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε τη συστηματική έρευνα για την αποκάλυψη του ΑΕΜ που ανακαλύφθηκε. Όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις το έδαφος σκάβεται με τα χέρια ή λεπτά εργαλεία για αποφυγή οποιουδήποτε ατυχήματος.

Πηγή: Facebook.com/CiidankaQalabkaSida/

Τέλος, εδώ μπορείτε να δείτε τον ΑΕΜ που εξουδετερώθηκε από τη παραπάνω ομάδα. Οι ομοιότητες στη τεχνογνωσία με εκείνο που κατασχέθηκε στη βάση Σαγκούνι της Αλ Σαμπάμπ το Φεβρουάριο του 2019 είναι εμφανείς.

Πηγή: Facebook.com/CiidankaQalabkaSida/

Η Αλ Σαμπάμπ παραμένει μία από τις σοβαρές απειλές στην Αφρική ενώ υπολογίζεται ότι σύντομα θα ξεπεράσει τα δέκα χιλιάδες μέλη, κυρίως σε Σομαλία, Υεμένη, Τανζανία, Μοζαμβίκη και Κένυα. Παρότι δεν έχει επεκταθεί εκτός αυτών των περιοχών ακόμη, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρακτικά είναι ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα άρα εύκολα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τρομοκρατικές επιθέσεις και εκτός της Αφρικής.

το βρήκαμε εδώ

ΑΕΜ
#Νέοι #ΑΕΜ #σε #βάση #της #Αλ #Σαμπάμπ

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...