News

News

Σάββατο
Ιούνιος, 3

ΝΑΤΟ: Ενημέρωση για τη πειρατεία (2010)

Πρόσφατα είχαμε αναρτήσει ένα άρθρο βασισμένο στον οδηγό επιβίωσης από την EU-NAVFOR ATALANTA (European Union Naval Force, δηλαδή, Ναυτική Δύναμη Ευρωπαϊκής Ένωσης) στη Σομαλία. Ήταν το άρθρο με τίτλο «Επιβιώνοντας σε Κατάσταση Πειρατείας». Εδώ θα δούμε μία παρουσίαση της συμμαχίας ΝΑΤΟ από το 2010 που δημοσιεύτηκε ως ενημέρωση για τις επιχειρήσεις καταπολέμησης της πειρατείας. Η παρουσίαση είχε γίνει στο NATO Shipping Centre (NSC) από την Πλωτάρχη του Βρετανικού Ναυτικού, κυρία Ντόνα Μπάρνετ.

Ο στόχος της παρουσίασης ήταν η ενημέρωση των συμμαχικών δυνάμεων για τη κατάσταση, τις ενέργειες των επιχειρήσεων, την υποστήριξη προς το εμπορικό ναυτικό και τέλος τη προστασία από καταστάσεις πειρατείας. Η παρουσίαση βασίζεται σε στοιχεία μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2010.

nato_peirateia_02

Όπως ανέφερε στη παρουσίαση της η Πλωτάρχης, οι πειρατές της Σομαλίας εκμεταλλεύονται την απώλεια σταθερότητας της χώρας για την εκτέλεση της δράσης τους. Το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι αυτή είναι η πηγή του προβλήματος στο Κέρας της Αφρικής και αναγνωρίζει ότι οφείλεται στους παρακάτω σημαντικούς παράγοντες.

  • Έλλειψη λειτουργικής κεντρικής διακυβέρνησης
  • Απουσία εφαρμογής νόμων
  • Εμφύλιος πόλεμος από το 1991
  • Κυριαρχία από φατρίες και πρεσβύτερους
  • Τακτικές ανταρτών του Αλ Σαχάμπ εμπνευσμένες από την Αλ Κάιντα
  • Πίστη σε τοπικούς άρχοντες
  • Φτώχεια και πείνα

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, οι πειρατές δρουν στο χώρο ανάμεσα στην απόλυτη αναρχία και τους νόμους του ανύπαρκτου κράτους. Εκείνη τη περίοδο η ακτή του Γκαλμουντούκ που ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σομαλία υπό τη κυριαρχία του Σομαλού δικτάκτορα Μοχάμεντ Σιάντ Μπάρε το 2006 θεωρούνταν σημείο κλειδί. Ο ίδιος ο Μοχάμεντ Σιάντ Μπάρε ήθελε να διώξει τους πειρατές που έλεγχαν τη πόλη αλλά και να βοηθήσει στη μάχη των φατριών από πειρατές στο Χόμπιο και την απομάκρυνση δυνάμεων ανταρτών του Μογκαντίσου, της πρωτεύουσας της Σομαλίας.

nato_peirateia_03

Το βασικό πρόβλημα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που προστατεύουν τα διερχόμενα εμπορικά πλοία από το Κόλπο του Άντεν παραμένει όμως ένα. Η αναγνώριση των πειρατών είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω του μεγάλου αριθμού μικρών νόμιμων αλιευτικών σκαφών.

nato_peirateia_04

Ανάμεσα τους κρύβονται εγκληματίες που δρουν σε όλο το φάσμα εγκληματικών δραστηριοτήτων, και ασφαλώς, και πειρατείες πλοίων του εμπορικού ναυτικού. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπουμε ένα σκάφος διακίνησης μεταναστών αριστερά και δεξιά ένα άλλο που διακινεί μετανάστες ενώ κάνει και λαθρεμπόριο.

nato_peirateia_05

Το πιο συνηθισμένο σκάφος, ή πιο σωστά σκιφ, είναι αυτό του τύπου Υεμένης κατά τον οδηγό αναγνώρισης σκαφών του ΝΑΤΟ. Αυτά είναι στενά και μακριά σκιφ κατασκευασμένα από φάιμπεργκλας και συνήθως διαθέτουν δύο εξωλέμβιους κινητήρες. Είναι πολύ συνηθισμένα από εγκληματικές ομάδες στο Κόλπο του Άντεν και της Σομαλίας. Βλέπετε σε αυτή τη φωτογραφία ένα τέτοιο που μεταφέρει μετανάστες. Χαρακτηριστικό είναι ότι διαθέτει δύο κινητήρες αλλά μόνο ο ένας είναι σε λειτουργία.

nato_peirateia_06

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ενημερώνονται για κάποια οπτικά χαρακτηριστικά που συνήθως υποδηλώνουν νόμιμη αλιευτική δραστηριότητα και σπάνια συναντούνται στα σκιφ των εγκληματικών ομάδων. Ένα από αυτά είναι η ύπαρξη σηματοδότησης για δίχτυα (σημαδούρες) όπως βλέπετε παρακάτω.

nato_peirateia_07

Όπως επίσης και λάμπες φθορίου που χρησιμοποιούνται για νυχτερινή αλιεία και σχεδόν ποτέ δεν έχουν παρατηρηθεί σε σκιφ πειρατών ή άλλων εγκληματιών της περιοχής του Κόλπου του Άντεν και της Σομαλίας. Βλέπετε ακόμα μερικές φωτογραφίες από τη παρουσίαση που δείχνουν νόμιμα αλιευτικά σκάφη με λάμπες φθορίου και γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας.

nato_peirateia_08

Στη συνέχεια παρουσιάζονται μερικοί διαφορετικοί τύποι σκιφ που χρησιμοποιούν οι πειρατές από 6 μέχρι και 14 μέτρα σε μήκος. Από απόσταση είναι εύκολα ορατή η σκάλα που έχουν για να ανεβαίνουν στα εμπορικά πλοία καθώς και η έλλειψη αλιευτικού εξοπλισμού. Αυτά είναι δύο από τα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι ομάδες ασφαλείας της περιοχής.

nato_peirateia_09

Με τόσο μεγάλη δραστηριότητα από πειρατεία, οι πειρατές δεν πηγαίνουν τυφλά σε κάθε εμπορικό πλοίο που παρατηρούν. Χάρη στη τεχνολογία των ασυρμάτων και του διαδικτύου μπορούν να μάθουν πληροφορίες για ένα πλοίο από απόσταση και να δράσουν αντίστοιχα. Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ τα εμπορικά πλοία που κινούνται στη περιοχή χωρίζονται από τις συμμαχικές δυνάμεις σε χαμηλού και υψηλού κινδύνου.

nato_peirateia_10

Χαμηλής επικινδυνότητας είναι τα πλοία με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά που εύκολα μπορούν να αναγνωριστούν από τους πειρατές από ασφαλή απόσταση.

  • Γρήγορα πλοία με ταχύτητες άνω των 15 κόμβων
  • Ψηλά πλοία με ύψος εξάλων μεγαλύτερο των 6 μέτρων
  • Πλοία που κάνουν νυκτερινή διέλευση
  • Πλοία που φαίνονται να έχουν πλήρωμα σε εγρήγορση
  • Πλοία με μέτρα ασφαλείας

nato_peirateia_11

Αντίστοιχα, τα εμπορικά πλοία υψηλής επικινδυνότητας έχουν περίπου τα αντίθετα χαρακτηριστικά από αυτά που ήδη αναφέραμε. Αυτά είναι:

  • Πλοία με χαμηλές ταχύτητες κάτω των 15 κόμβων
  • Χαμηλά πλοία με ύψος εξάλων μικρότερο των 6 μέτρων
  • Πλοία που εκτελούν διέλευση την ημέρα
  • Πλοία με ευησυχασμένο πλήρωμα
  • Πλοία χωρίς μέτρα ασφαλείας

Οι τακτικές των πειρατών επίσης διαφέρουν ανάλογα με τη φατρία στην οποία ανήκουν. Αυτό κάνει την αναγνώριση τους πιο εύκολη στις συμμαχικές δυνάμεις. Η Πλωτάρχης μας δίνει δύο παραδείγματα από δύο μεγάλες συμμορίες. Αρχικά η Ντάροντ η οποία δρα κυρίως στο Κόλπο του Άντεν και της Σομαλίας και στην Αραβική Θάλασσα.

nato_peirateia_12

Η συμμορία αυτή εκτελεί συνήθως αποστολές με διάρκεια 3-4 ημερών εκτός και αν έχει καταλάβει μεγαλύτερα αλιευτικά πλοία (τα γνωστά στη Σομαλία ως Ντόου). Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να εκτελέσει αποστολές πειρατείας διάρκειας μέχρι και 3-4 εβδομάδων. Στις περισσότερες περιπτώσεις ωστόσο 1-2 σκιφ φεύγουν από την ακτή του Πούντλαντ της Σομαλίας με 5-9 ένοπλους πειρατές και περιμένουν για κάποιο εύκολο στόχο. Συνήθως κινούνται στον διεθνή χώρο διέλευσης εμπορικών πλοίων αλλά κατά περιπτώσεις συνεχίζουν Βόρεια προς την Υεμένη.

nato_peirateia_13

Η συμμορία αυτή στοχεύει σε πλοία που δεν ακολουθούν τις πρακτικές ασφαλείας και αν τα καταλάβει τα μεταφέρει στην Ανατολική ακτή, στο αγκυροβόλιο του Γκάρασαντ της Σομαλίας. Τα μεγάλα αλιευτικά πλοία που καταλαμβάνουν τα μεταφέρουν και στη περιοχή του Κισμάιο . Η δεύτερη μεγάλη φατρία που δρα στη περιοχή είναι η Χαουίγιε.

nato_peirateia_14

Αυτή η φατρία εκτελεί μεγαλύτερης διάρκειας (3-4 εβδομάδες) αποστολές μέχρι και πάνω από 900 ναυτικά μίλια από το Μογκαντίσου της Σομαλίας. Η τακτική τους είναι η χρήση μεγάλων αλιευτικών σκαφών που σέρνουν δύο γρήγορα σκιφ. Χάρη σε αυτό μπορούν να κάνουν επιθέσεις για ώρες με συνεχή ανεφοδιασμό και υλικοτεχνική υποστήριξη. Συνήθως ξεκινούν από τις μεγάλες ακτές του Μογκαντίσου αλλά και Νοτιότερα στο Κισμάιο. Οι κύριες βάσεις τους είναι στις πόλεις Χόμπιο και Χαραρντχίρε της Σομαλίας.

nato_peirateia_15

Όταν καταλαμβάνουν κάποιο πλοίο το οδηγούν για να αγκυροβολίσει στις κεντρικές ακτές της Σομαλίας προς το Μογκαντίσου. Από αυτά που περιγράψαμε παραπάνω είναι κατανοητό το πόση μεγάλη δραστηριότητα πειρατών υπάρχει στις ακτές της Σομαλίας. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ προσπαθούν να συλλέξουν όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούν για την οργάνωση και δομή των εγκαταστάσεων των πειρατών.

nato_peirateia_16

Παραπάνω βλέπετε εκστρατευτικούς χώρους και ακτές προετοιμασίας πειρατικών σκιφ. Χαρακτηριστική είναι η επόμενη επεξηγηματική φωτογραφία της παρουσίασης από την ακτή του Νότιου Χόμπιο. Βλέπετε σκιφ, μεγάλα σκάφη (γνωστά στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ ως whaler), οχήματα για ρυμούλκηση των σκαφών, βαρέλια καυσίμων, κτλ.

nato_peirateia_17

Βλέπετε εν συνεχεία ένα χάρτη από τις επιθέσεις (πράσινο χρώμα) και τις επιτυχημένες πειρατείες (κόκκινο χρώμα) στο Κέρας της Αφρικής από τη περίοδο του Φεβρουαρίου 2008 μέχρι τον Ιούλιο του 2010. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι πειρατές επεκτείνονται στις ακτές τις Σομαλίας, στην Αραβική Θάλασσα και στον Ινδικό Ωκεανό.

nato_peirateia_18

Η δράση του ΝΑΤΟ στη περιοχή γίνεται με το εξής τρόπο, o κόλπος έχει χωριστεί σε τομείς και κάθε έθνος είναι υπεύθυνο για μέρος της διαδρομής των εμπορικών πλοίων. Όπως φαίνεται από το παρακάτω σχέδιο, η Ελληνική δύναμη (SALS), ήταν υπεύθυνη για τους τομείς S17, T17 και U17.

nato_peirateia_19

Πέρα από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη προστασία του εμπορικού ναυτικού, σε αντίστοιχες αποστολές συμμετέχουν αρκετά ακόμα έθνη. Συγκεκριμένα η Κίνα, Ιαπωνία, Ιράν, Νότια Κορέα, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ινδία και Ινδονησία. Στον επόμενο χάρτη βλέπετε τις ναυτικές δυνάμεις που είχαν εκείνη τη περίοδο στον Κόλπο του Άντεν τα προαναφερθέντα έθνη.

nato_peirateia_20

Επιπρόσθετα, το ΝΑΤΟ δημιούργησε και ένα σύστημα προσβάσιμο μέσω διαδικτύου όπου όσοι συμμετέχουν στην επιχείρηση έχουν τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης αλλά και επικοινωνίας για τα τεκταινόμενα στο χώρο της καταπολέμησης της πειρατείας. Το σύστημα ονομάζεται «Mercury: Counter Piracy Coordination», δηλαδή «Ερμής: Συντονισμός Καταπολέμησης Πειρατείας» και βλέπετε μία εικόνα από αυτό το πρόγραμμα εδώ.

nato_peirateia_21

Στη συνέχεια, η Πλωτάρχης παρουσίασε τα περιστατικά που αντιμετώπισε η δύναμη τον Αύγουστο του 2010 με μία σύντομη αναφορά στο κάθε ένα. Συνολικά υπήρξαν 24 περιστατικά από τα οποία μόλις δύο κατέληξαν σε πειρατεία του πλοίου ενώ 10 από αυτά αποτράπηκαν χάρη στην επέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων. Βλέπετε στην ακόλουθη διαφάνεια όλα τα περιστατικά με το κωδικό όνομα του πλοίου, την ημέρα που συνέβη και το ακριβές σημείο στον Κόλπο του Άντεν.

nato_peirateia_22

Αντίστοιχα, στα στοιχεία από την ακτή της Σομαλίας του Απριλίου 2010 βλέπουμε μεγαλύτερη δραστηριότητα στην επέμβαση των συμμάχων σε PAG (Pirate Action Group, Ομάδα Δράσης Πειρατών) όπως είναι γνωστό στο χώρο του ΝΑΤΟ. Παρατηρούμε συνολικά 33 περιστατικά από τα οποία 4 ήταν με την Ελληνική δύναμη. Συγκεκριμένα, ήταν τα εξής:

  • 1 Απριλίου: Φρεγάτα Λήμνος
  • 7 Απριλίου: Φρεγάτα Λήμνος
  • 8 Απριλίου: Φρεγάτα Λήμνος
  • 9 Απριλίου: Φρεγάτα Λήμνος

nato_peirateia_23

Συνεχίζοντας με τα στατιστικά στοιχεία της επιχείρησης, η Πλωτάρχης παρουσίασε τα αποτελέσματα από το 2008 μέχρι το 2010 για το Κόλπο του Άντεν όπου με κόκκινο χρώμα είναι οι πειρατείες, με κίτρινο οι επιθέσεις και με μπλε οι επεμβάσεις για καταπολέμηση της πειρατείας. Τα στοιχεία είναι μέχρι τη 1 Σεπτεμβρίου 2010 και δείχνουν ξεκάθαρα την αξία της συμμαχικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ στη περιοχή.

nato_peirateia_24

Ακολουθεί μία αντίστοιχη διαφάνεια που αφορά τα ίδια στατιστικά αλλά αυτή τη φορά για τις περιοχές γύρω από τις ακτές της Σομαλίας που είναι εξίσου ενθαρρυντικά αν και η δραστηριότητα είναι σαφώς μεγαλύτερη.

nato_peirateia_25

Στη συνέχεια παρουσιάζονται επιγραμματικά τέσσερα προγράμματα για την υποστήριξη και προστασία του εμπορικού ναυτικού από το ΝΑΤΟ. Τα προγράμματα αυτά που ήταν ήδη σε λειτουργία για αρκετό διάστημα πριν από αυτή τη παρουσίαση είναι τα παρακάτω.

nato_peirateia_26

Το NSC (NATO Shipping Centre, Κέντρο Ναυτικού του ΝΑΤΟ) είναι το κέντρο επικοινωνίας με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που οργανώνει τις επιχειρήσεις ανάμεσα στο ναυτικό και τις στρατιωτικές δυνάμεις. Εκτελεί ενημερωτικά προγράμματα για το εμπορικό ναυτικό, παρέχει συνεχής έγκαιρες ενημερώσεις για τη κατάσταση και κινδύνους της περιοχής και συμβουλεύει τα διερχόμενα εμπορικά πλοία αλλά και σχετικούς οργανισμούς.

nato_peirateia_27

Το δεύτερο είναι το MSCHOA (Maritime Security Centre – Horn of Africa, Ναυτικό Κέντρο Ασφαλείας – Κεράς της Αφρικής). Όλα τα διερχόμενα εμπορικά πλοία καταγράφονται στην ιστοσελίδα του και το κέντρο παρέχει συμβουλές και οδηγίες.

Το τρίτο είναι το UKMTO (United Kingdom Marine Trade Operations, Αποστολές Εμπορικού Ναυτικού Ηνωμένου Βασιλείου) που βρίσκεται στο Ντουμπάι και παρέχει εικόνα της κίνησης των πλοίων στη περιοχή, συμβουλές και είναι επίσης το πρώτο σημείο επαφής των πλοίων σε περιπτώσεις πειρατείας ή επιθέσεων από πειρατές.

Τέλος, το τέταρτο είναι το MARLO (Maritime Liaison Office, Γραφείο Επικοινωνίας Ναυτικού) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που βρίσκεται στη ναυτική βάση του Μπαχρέιν. Παρέχει συμβουλές και ανταλλαγή πληροφοριών με τις δυνάμεις καταπολέμησης της πειρατείας και το εμπορικό ναυτικό.

Ασφαλώς, το πρώτο επίπεδο προτεινόμενης ασφάλειας κατά το ΝΑΤΟ είναι η αυτοπροστασία των πλοίων. Στην επόμενη διαφάνεια βλέπετε κάποια παραδείγματα από τέτοια μέτρα. Πάνω βλέπετε μάνικες νερού που αποτρέπουν τους πειρατές από το να πλησιάσουν, και κάτω από τα αριστερά προς τα δεξιά, συρματοπλέγματα ώστε να είναι δύσκολη η πρόσβαση των πειρατών, παρατηρητές και ξύλα που εμποδίζουν τη τοποθέτηση σκάλας. Διαβάζουμε επίσης ότι οι πειρατές δε θα τα παρατήσουν εκτός και αν δεν μπορούν να ανέβουν στο πλοίο ή απειληθούν.

nato_peirateia_28

Το ναυτικό προσφέρει το BMP (Best Management Practices, Καλύτερες Πρακτικές Διοίκησης) που ανανεώνεται τακτικά και δίνει οδηγίες για τις καλύτερες πρακτικές στο χώρο της καταπολέμησης της πειρατείας. Είναι μία σειρά από οδηγίες που έχει υπογραφεί από όλους τους μεγάλους ναυτικούς οργανισμούς και φέρνει πραγματικά αποτελέσματα σε όσους το εφαρμόζουν.

nato_peirateia_29

Η μετάφραση στα Ελληνικά της παραπάνω κάρτας καλύτερων πρακτικών είναι διαθέσιμη στη συνέχεια.

==========================================================
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
ΥΠΟΨΙΑΣ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΠΕΙΡΑΤΩΝ

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΚΑΦΟΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

  • Ενημερώστε το UKMTO στο Ντουμπάι ότι είναι πιθανή μία επίθεση
  • Σκεφτείτε αν πρέπει να γίνει εκπομπή σήματος έκτακτης ανάγκης (σήμα Pan-pan)

ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

  • Ενεργοποιήστε το σύστημα συναγερμού ασφαλείας του πλοίου (SSAS)
  • Διατηρήστε τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα
  • Εξετάστε τη δυνατότητα ελιγμών διαφυγής (σύντομης συχνότητας ζιγκ-ζαγκ) διατηρώντας τη μέγιστη ταχύτητα
  • Ενεργοποιήστε τις αντλίες νερού πυρόσβεσης ώστε οι μάνικες νερού να καλύψουν τα πιθανά σημεία επιβίβασης και/ή ελέγχετε τα ευαίσθητα σημεία για επιβίβαση
  • Χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε άλλο (μη θανατηφόρο) αμυντικό μέσο
  • Αν το αυτόματο σύστημα αναγνώρισης (AIS) είναι απενεργοποιημένο, ενεργοποιήστε το και ρυθμίστε το στη μέγιστη ισχύ
  • Ενημερώστε το πλήρωμα με συναγερμό πειρατείας και μαζέψτε τους στο ασφαλές σημείο σε καταστάσεις πειρατείας (Citadel)
  • Κάντε μία ονομαστική αναφορά για να είστε σίγουροι ότι όλο το πλήρωμα είναι εκεί
  • Ασφαλίστε το σημείο για καταστάσεις πειρατείας (Citadel)

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

  • Συνεχίστε τους ελιγμούς διαφυγής
  • Σήμα κινδύνου στο VHF κανάλι 16 (ή στο κανάλι 08)
  • Άμεση αναφορά στο UKMTO στο Ντουμπάι
  • Αποστολή σήματος κινδύνου με DSC ή Imarsat
  • Ενεργοποιήστε όλα τα διαθέσιμα αμυντικά μέσα

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ

  • Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμος
  • Μείνετε ενωμένοι όσο αυτό είναι εφικτό
  • Οποιοδήποτε μέλος του πληρώματος δε βρίσκεται στο ασφαλές σημείο ή στη γέφυρα πρέπει να είναι σε συνεχή επικοινωνία με τη γέφυρα ή το ασφαλές σημείο
  • Μην φέρνετε αντίσταση
  • Συνεργαστείτε με τους πειρατές
  • Αφήστε οποιοδήποτε σύστημα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης ενεργοποιημένο

Αν το σχέδιο ασφαλείας του πλοίου ορίζει εκκένωση όλου του πληρώματος στο ασφαλές σημείο, επιβεβαιώστε ότι η κύρια μηχανή έχει σταματήσει, το πλοίο έχει αρκετό χώρο να πλεύσει και το ασφαλές σημείο παρέχει ικανοποιητική ασφάλεια.

  • ΜΗΝ – Χρησιμοποιήσετε όπλα, ακόμα και αν είναι διαθέσιμα
  • ΜΗΝ – Κάνετε απότομες κινήσεις προς τους πειρατές
  • ΜΗΝ – Χρησιμοποιείτε φωτογραφικές μηχανές με φλας
  • ΜΗΝ – Χρησιμοποιείτε φωτοβολίδες ή άλλα πυροτεχνήματα όπως όπλα

ΠΛΟΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ

  • Παραμείνετε ήρεμος και συνεργαστείτε με τους πειρατές
  • Όταν είναι εφικτό ελέγξτε ότι το πλήρωμα είναι μαζί σε ένα σημείο
  • Αποφύγετε οποιαδήποτε φυσική επαφή με τους πειρατές
  • Αν είναι εφικτό καταγράφετε τι συμβαίνει

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

  • Μείνετε χαμηλά στο κατάστρωμα
  • Καλύψτε το κεφάλι σας και με τα δύο χέρια, με τα χέρια εμφανή και άδεια

==========================================================

Κάθε εμπορικό πλοίο μπορεί να έχει μέτρα ασφαλείας για τη προστασία του, απώθηση, αποτροπή, ή τουλάχιστον τη καθυστέρηση μίας επίθεσης πειρατών. Μερικά παραδείγματα βλέπετε στην επόμενη διαφάνεια.

nato_peirateia_30

Σύμφωνα με την έκδοση 3 των καλύτερων πρακτικών όπως αυτές είναι ορισμένες στο BMP που αναφέραμε παραπάνω, διαβάζουμε στη σελίδα 33 για το «Ασφαλές Σημείο Συγκέντρωσης» εντός του πλοίου που ορίζεται όπως διαβάζετε εδώ:

Ένα Ασφαλές Σημείο Συγκέντρωσης είναι μία προκαθορισμένη περιοχή σε ικανό βαθμό εσωτερικά του πλοίου με ισχυρή κατασκευή (κατά προτίμηση προστασία διπλού διάτοιχου πλοίου) ικανή να αντέξει πυρά φορητών όπλων και αντιαρματικών ρουκετών RPG όπου:
α) Σε περίπτωση μίας επίθεσης, μη απαραίτητο πλήρωμα ή επιβάτες μπορούν να συγκεντρωθούν με ασφάλεια, ή
β) Στη περίπτωση επικείμενης επιβίβασης πειρατών, όλο το υπόλοιπο πλήρωμα μπορεί να συγκεντρωθεί, κατά προτίμηση καθιστοί με τα χέρια τους να φαίνονται καθαρά.

Στο ίδιο έγγραφο διαβάζουμε επίσης τον ορισμό του «Citadel», δηλαδή του «φρούριου» που μπορούν όλοι να καταφύγουν σε περιπτώσεις κινδύνου όπως αυτή που περιγράφει αυτή η παρουσίαση. Ο ορισμός του Citadel κατά το BMP, έκδοση 3 είναι:

Το Citadel είναι μία προκαθορισμένη προ-σχεδιασμένη περιοχή κατασκευασμένη μέσα στο πλοίο όπου, στη περίπτωση επικείμενης επιβίβασης πειρατών, όλο το πλήρωμα θα βρει καταφύγιο. Το Citadel είναι σχεδιασμένο και κατασκευασμένο να αντιστέκεται σε έναν αποφασισμένο πειρατή που προσπαθεί να εισέλθει. Ένας τέτοιος χώρος πιθανόν έχει, αλλά δεν περιορίζεται, αυτόνομο κλιματισμό, γεύματα έκτακτης ανάγκης, παροχή νερού, καλή εξωτερική επικοινωνία, δυνατότητα έκτακτης παύσης λειτουργίας των κινητήρων, και σύστημα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης με απομακρυσμένο έλεγχο.

Κλείνοντας, η τελευταία διαφάνεια της παρουσίασης έχει τα εμβλήματα των εμπλεκόμενων δυνάμεων της συμμαχίας ΝΑΤΟ.

nato_peirateia_31

Source link

NATO
#ΝΑΤΟ #Ενημέρωση #για #τη #πειρατεία

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...