News

News

Σάββατο
Δεκέμβριος, 2

Νάρκη Tret-Mi.59 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Η Tret-Mi.59 ή πιο σωστά η Tretmine 59 είναι μία νάρκη κατά προσωπικού (Κ/Π) από την Σουηδία που έχει σχεδιασμό βασισμένο στη Γερμανική DM-11 καθώς και τη Σουηδική νάρκη Κ/Π Truppmina 10. Η νάρκη Κ/Π Tret-Mi.59 χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

 

Σύντομη Ιστορία
Δυστυχώς δε γνωρίζουμε πολλά για την ιστορία αυτής της νάρκης. Τα στοιχεία που έχουμε είναι ότι κατασκευάζονταν στη Σουηδία για χρήση στις Σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις από την εταιρία LIAB (Lindbergs Industries AB). Είναι μία σύγχρονη Κ/Π νάρκη με σχεδόν ανύπαρκτα μεταλλικά μέρη με βασικό στοιχείο της πυροδότησης της το έλασμα Belleville, αντίστοιχο με αυτό που είχε η νάρκη Κ/Π M14 που είδαμε σε προηγούμενο άρθρο.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Τύπου                                        : Tret-Mi.59
Βάρος                                        : 200 γραμμάρια
Γέμισμα                                    : 114 γραμμάρια TNT
Χώρα Προέλευσης                 : Σουηδία
Έτος Αρχικής Κατασκευής  : Άγνωστο

 

Δομή και Χαρακτηριστικά
Η νάρκη αποτελείται από το κέλυφος της κατασκευασμένο από ανθεκτικό συνθετικό υλικό με διάμετρο 8.4 εκατοστά και ύψος 3.8 εκατοστά. Η μικροσκοπική αυτή νάρκη Κ/Π χωρίζεται σε δύο εξωτερικά τμήματα, το σώμα της νάρκης (κέλυφος) και το καπάκι της (ασφάλεια). Βλέπετε τα δύο εξωτερικά της μέρη στην παρακάτω φωτογραφία.

tretmi59_02

Το συνολικό της βάρος είναι 200 γραμμάρια και έχει γέμισμα 114 γραμμαρίων TNT (σχετικό άρθρο εδώ) αλλά και 1.6 γραμμάρια πρωτεύον εκρηκτική ύλη Tetryl. Επίσης είναι διαθέσιμη σε χακί ή μπεζ χρώμα και η πυροδότηση της απαιτεί πίεση 5 ή περισσοτέρων κιλών πάνω στην πλάκα πιέσεως της. Βλέπετε τα δύο εξωτερικά της τμήματα και από άλλη οπτική γωνία παρακάτω.

tretmi59_03

Εδώ μπορείτε να παρατηρήσετε ότι στο επάνω μέρος της η νάρκη έχει ένα πώμα. Το πώμα διάφανου χρώματος λειτουργεί ως ασφάλεια ενώ στην επόμενη παράγραφο θα δούμε τι συμβαινει όταν η νάρκη είναι έτοιμη για πυροδότηση. Στην επόμενη εικόνα βλέπουμε όλα τα εξωτερικά μέρη της νάρκης Κ/Π Tret-Mi.59.

tretmi59_04

 

Πυροδοτικός Μηχανισμός
Για να κατανοήσουμε τον πυροδοτικό μηχανισμό της νάρκης αυτής πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε την αρχή λειτουργίας του ελάσματος Belleville. Το έλασμα Belleville πήρε το όνομα του από τον δημιουργό τον, τον Julian F. Belleville που το σχεδίασε και χρησιμοποιείται σε πολλές εφαρμογές στο χώρο της μηχανολογίας. Παρακάτω βλέπουμε πως λειτουργεί όταν ασκηθεί πίεση σε αυτό από το επάνω μέρος.

m14_mine_04

Όταν ασκηθεί πίεση το έλασμα αναστρέφει την κορυφή του κώνου που δημιουργεί. Με βάση αυτό ας προχωρήσουμε στο εσωτερικό της νάρκης Κ/Π Tret-Mi.59 που βλέπουμε σήμερα.

tretmi59_05

Στην παραπάνω φωτογραφία φαίνεται με κίτρινο χρώμα το γέμισμα (ΤΝΤ) της νάρκης, με κόκκινο χρώμα ο πυροκροτητής εκρηκτικής ύλης Tetryl, με μπεζ το πλαστικό σώμα της και με χακί τα εσωτερικά της τμήματα. Στη βάση της βλέπουμε τον επικρουστήρα στο κέντρο από ένα έλασμα Belleville στραμμένο προς το έδαφος. Επίσης μπορούμε να δούμε ότι αν της ασκηθεί πίεση το έλασμα θα αναστραφεί οδηγώντας τον επικρουστήρα πάνω στον πυροκροτήτη και κατ’ επέκταση πυροδοτώντας τη νάρκη. Αν τοποθετήσουμε το καπάκι ασφαλείας στη νάρκη τότε θα μοιάζει κάπως έτσι.

tretmi59_06

Με αυτό το καπάκι ασφαλείας η πίεση πάνω στη νάρκη δεν είναι δυνατή καθώς την προστατεύει. Στην προηγούμενη παράγραφο αναφέραμε το διάφανο πλαστικό πώμα ασφαλείας. Εκείνο το πώμα δε διαθέτει πυροκροτητή και έτσι η νάρκη μπορεί να μεταφερθεί με ασφάλεια. Το κανονικό πώμα της νάρκης έχει μαύρο χρώμα και μοιάζει όπως αυτό που βλέπετε στη συνέχεια (αν και από το συγκεκριμένο έχει αφαιρεθεί ο πυροδοτικός μηχανισμός).

tretmi59_07

Για λόγους ασφαλείας, κατά τη μεταφορά της η νάρκη πρέπει να φέρει τόσο το καπάκι ασφάλισης όσο και διάφανο πώμα (δηλαδή χωρίς πυροκροτητή). Όπως μόλις είδαμε είναι μία πολύ απλή στη λειτουργία νάρκη χωρίς μηχανισμούς παγίδευσης ή αυτοκαταστροφής και αρκετά αξιόπιστη.

 

Ναρκοθέτηση
Η ναρκοθέτηση της γίνεται από ομάδες στρώσεως ναρκοπεδίων καθώς δεν υπάρχει αυτοματοποιημένη μέθοδο για τη στρώση αυτού του τύπου ναρκών. Η νάρκη τοποθετείται σε βάθος 2-3 εκατοστά ενώ για λόγους ασφαλείας εφόσον έχει ολοκληρωθεί η στρώση του ναρκοπεδίου τοποθετούνται τα πώματα με τους πυροκροτητές.

 

Εξουδετέρωση
Καθώς είναι μια γενικά ασφαλής στο χειρισμό νάρκη, ο ναρκαλιευτής μπορεί να τοποθετήσει το καπάκι ασφάλισης και εν συνεχεία να αφαιρέσει προσεκτικά το πώμα με τον πυροκροτητή. Ωστόσο, το ότι είναι κατασκευασμένη από συνθετικά υλικά και έχει διάμετρο μόλις 8.4 εκατοστά κάνει τον εντοπισμό της ιδιαίτερα δύσκολο. Χάρη στο πλαστικό της κέλυφος όμως, τον Ιούνιο του 2003 στο Ευρωπαϊκό συνέδριο «Lasers and Electro-Optics» της ΙΕΕΕ παρουσιάστηκε η έρευνα «Nd:YAG laser interaction with AP-mine wrapping materials» (Αλληλεπίδραση με Υλικά Συσκευασίας Ναρκών Κ/Π και Λέϊζερ Nd:YAG». Στην παρουσίαση αυτή υπήρχε παράδειγμα εξουδετέρωσης νάρκης Κ/Π Tret-Mi.59 με χρήση λέϊζερ Nd:YAG.

το βρήκαμε εδώ

Νάρκες
#Νάρκη #TretMi.59 #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...