News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

Νάρκη Α/Τ TMK-2 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Η Αντιαρματική (Α/Τ) νάρκη ΤΜΚ-2 είναι Ρωσικής κατασκευής και έχει ένα πολύ ιδιαίτερο σχεδιασμό και τρόπο λειτουργίας. Εδώ θα τη δούμε σε λίγο μεγαλύτερο βάθος ώστε να τη γνωρίσουμε καλύτερα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέχρι και σήμερα τη συναντάμε σε αρκετές χώρες.

Σύντομη Ιστορία
Έπειτα από μελέτες των αδύνατων σημείων των τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης της δεκαετίας του 1950, οι ειδικοί της Σοβιετικής Ένωσης είχαν καταλήξει στο ότι το πιο αδύνατο σημείο βρίσκεται στη κοιλιά του άρματος λόγω της ελαφριάς θωράκισης του. Με αυτό κατά νου αλλά και τη βλάστηση των περιοχών στα σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης σχεδιάστηκε το 1955 η νάρκη TMK-2. Σήμερα τη συναντάμε όλο και σε περισσότερες χώρες με καταγεγραμμένες αναφορές ναρκαλιευτών από την Αγκόλα, Αζερμπαϊτζάν, Αιθιοπία, Αφγανιστάν, Ερυθραία, Ιράκ, Μοζαμβίκη και Ναμίμπια.

narkh_tmk2_02

 
Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Τύπου TMK-2
Βάρος 12.5 κιλά
Γέμισμα 6 κιλά ΤΝΤ ή 6.5 κιλά TG-50
Χώρα Προέλευσης Σοβιετική Ένωση
Έτος Αρχικής Κατασκευής 1955

 
Δομή και Χαρακτηριστικά
Το σώμα της νάρκης αποτελείται από δύο τμήματα κωνικού σχήματος. Το επάνω τμήμα είναι κενό και χρησιμεύει στο να δημιουργεί κατάλληλο χώρο, σαν οδηγός, για τη κίνηση των αερίων κατά την έκρηξη. Το κάτω μέρος του σώματος της περιέχει το γέμισμα κοίλου σχήματος με 6 κιλά εκρηκτική ύλης ΤΝΤ ή 6.5 κιλά εκρηκτικής ύλης TG-50.

narkh_tmk2_03

Στη παραπάνω εικόνα μπορείτε να δείτε τις διαστάσεις καθώς και το σχήμα της νάρκης Α/Τ ΤΜΚ-2 από το πλάι. Ολόκληρο το σώμα της είναι μεταλλικό και είναι σχεδιασμένη να λειτουργεί αξιόπιστα σε θερμοκρασίες από -50 μέχρι 50 βαθμούς Κελσίου. Η αρχή λειτουργίας της είναι ότι η νάρκη βρίσκεται θαμμένη σε 30-35 εκατοστά βάθος στο έδαφος (χώμα, χιόνι, κτλ.) με μόνο τη κεραία-αισθητήρα της να προεξέχει. Όταν ένα άρμα μάχης σπρώξει αυτή τη κεραία-αισθητήρα η νάρκη θα πυροδοτηθεί.

narkh_tmk2_04

Το σχήμα του εκρηκτικού γεμίσματος σε συνδυασμό με το κενό τμήμα του σώματος της θα δημιουργήσει μία κατευθυνόμενη έκρηξη ακριβώς κάτω από το άρμα μάχης που έσπρωξε τον αισθητήρα της. Αν η νάρκη έχει γέμισμα 6 κιλών ΤΝΤ μπορεί να διαπεράσει θωράκιση πάχους 60 χιλιοστών και με το γέμισμα των 6.5 κιλών TG-50 η διατρητικότητα της φτάνει τα 110 χιλιοστά θωράκισης. Βλέπετε στις παρακάτω εικόνες πως το σχήμα της καθοδηγεί τα αέρια της έκρηξης προς ένα σημείο για μέγιστη διατρητικότητα.

narkh_tmk2_05

Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η γόμωση της ώστε να επιτευχθεί αυτό είναι λιώνοντας το γέμισμα εκρηκτικής ύλης και τοποθετώντας μέσα στη νάρκη ΤΜΚ-2 από μία σχετική οπή που διαθέτει στο πλάι της. Μπορείτε να το δείτε καλύτερα αυτό από την κάτω όψης της νάρκης στην επόμενη εικόνα.

narkh_tmk2_06

Στη βάση της υπάρχει επίσης η λαβή μεταφοράς της. Προτού προχωρήσουμε στο πως λειτουργεί ο πυροδοτικός μηχανισμός της παραθέτουμε μία επεξηγηματική εικόνα με όλα τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της νάρκης Α/Τ ΤΜΚ-2 που περιγράφουμε σε αυτό το άρθρο.

narkh_tmk2_07

 
Πυροδοτικός Μηχανισμός
Για να κατανοήσουμε την αρχή λειτουργίας του πυροδοτικού μηχανισμού πρέπει πρώτα να δούμε το πως είναι δομημένο το εσωτερικό του αλλά και το εσωτερικό ολόκληρης της νάρκης Α/Τ ΤΜΚ-2. Στην επόμενη εικόνα βλέπουμε το εσωτερικό της νάρκης.

narkh_tmk2_08

Η κεραία-αισθητήρας βιδώνεται πάνω στη μεταλλική βάση που έχει στο σώμα της η νάρκη όπως μπορείτε να δείτε στα αριστερά στη παρακάτω φωτογραφία. Στη κορυφή της η κεραία-αισθητήρας έχει μία βίδα η οποία επιτρέπει τη ρύθμιση του ύψους της αν κάτι τέτοιο είναι επιθυμητό.

narkh_tmk2_09

Στη βάση της κεραίας υπάρχει ο εναυστήρας MBK-2 (στα Ρώσικα). Αυτός ο εναυστήρας συγκρατεί έναν επικρουστήρα υπό πίεση και τον απελευθερώνει όταν η κεραία δεχθεί κλίση 24-36 μοιρών. Κάτι πολύ πιθανό όταν ένα άρμα μάχης περάσει από επάνω της. Βλέπετε στη συνέχεια μία επεξηγηματική εικόνα από τα μέρη που περιλαμβάνονται στον εναυστήρα MBK-2 που βρίσκεται στο εσωτερικό της κεραίας της νάρκης Α/Τ ΤΜΚ-2.

narkh_tmk2_10

Ο τρόπος λειτουργίας του εναυστήρα MBK-2 (όπως φαίνεται και από το παραπάνω σχήμα) είναι χάρη στη μεταλλική ράβδο που κρατάει υπό πίεση μέσω του εμβόλου τα μεταλλικά σφαιρίδια. Όταν η ράβδος μετακινηθεί το έμβολο στο οποίο καταλήγει θα ανασηκωθεί και έτσι τα σφαιρίδια δε θα βρίσκονται υπό πίεση. Εν συνεχεία, τα σφαιρίδια θα φύγουν στο χώρο που απελευθερώθηκε από το έμβολο και θα αφήσουν τον επικρουστήρα να πέσει με τη φόρα που του δίνει το ελατήριο του πάνω στο πυροκροτητή. Η νάρκη TMK-2 χρησιμοποιεί τον πυροκροτητή του πυροδοτικού μηχανισμού МД-7М (στα Ρώσικα, MD-7M στα Αγγλικά) που τον βλέπετε πιο αναλυτικά στο επόμενο επεξηγηματικό σχέδιο.

narkh_tmk2_11

Με αυτό το τρόπο όταν ο εναυστήρας MBK-2 πυροδοτήσει το καψύλλιο πυροδότησης του MD-7M θα αναφλέξει το στοιχείο καθυστέρησης που καίει για 0.3 με 0.45 δευτερόλεπτα. Αρκετός χρόνος σύμφωνα με τους κατασκευαστές ώστε το άρμα να έχει προχωρήσει και η νάρκη να βρίσκεται κοντά στο κέντρο της κοιλιάς του. Στη συνέχεια πυροδοτείται ο πυροκροτητής που για τη νάρκη Α/Τ ΤΜΚ-2 που περιγράφουμε εδώ είναι ο ДУМ-2 (στα Ρώσικα) ή αλλιώς, DUM-2 στα Αγγλικά. Αυτό το πυροκροτητή τον βλέπετε στην επόμενη επεξηγηματική εικόνα.

narkh_tmk2_12

Άρα ο εναυστήρας καθυστερεί τη πυροδότηση του ДУМ-2 κατά 0.3 με 0.45 δευτερόλεπτα και εν συνεχεία ο ДУМ-2 δεν είναι τίποτα παραπάνω από δύο πυροκροτητές συνδεδεμένοι με ακαριαίο πυραγωγό σχοινί που οδηγούν στη πυροδότηση της νάρκης. Αυτό διότι η μία πλευρά του είναι συνδεδεμένη με τον εναυστήρα και η δεύτερη με το γέμισμα εκρηκτικής ύλης της νάρκης. Μπορείτε να δείτε λίγο καλύτερα πως όλα αυτά αλληλεπιδρούν στην επόμενη φωτογραφία από τη διατομή μίας νάρκης Α/Τ ΤΜΚ-2.

narkh_tmk2_13

Περιληπτικά, όταν ένα άρμα πιέσει τη κεραία-αισθητήρα που προεξέχει σε κλίση 24-36 μοιρών, θα απελευθερωθεί ο επικρουστήρας του εναυστήρα MBK-2 που θα προσκρούσει στο καψύλλιο πυροδότησης του МД-7М και έτσι θα το πυροδοτήσει. Το καψύλλιο με τη σειρά του θα αναφλέξει το στοιχείο καθυστέρησης ώστε να δώσει στο άρμα αρκετό χρόνο να προχωρήσει πάνω από τη νάρκη. Όταν φτάσει στο τέλος του το στοιχείο καθυστέρησης θα πυροδοτήσει τον πυροκροτητή ДУМ-2 ο οποίος μέσω του ακαριαίου πυραγωγού σχοινιού και του πυροκροτητή που είναι προσαρμοσμένος στην άκρη του θα πυροδοτήσει το κύριο γέμισμα της νάρκης.

narkh_tmk2_14
 
Ναρκοθέτηση
Η διαδικασία δεν μπορεί να γίνει αυτοματοποιημένα μέσω κάποιας συσκευής ναρκοθέτησης. Αρχικά ο στρατιώτης κόβει ακαριαίο πυραγωγό σχοινί όσο απαιτείται για τη σύνδεση του ДУМ-2. Εν συνεχεία το συνδέει με το σώμα της νάρκης, τοποθετεί τον εναυστήρα MD-7M στην ειδική βάση και συνδέει την άλλη άκρη του ДУМ-2 εκεί. Το βλέπετε αυτό στην επόμενη φωτογραφία.

narkh_tmk2_15

Έπειτα, ο στρατιώτης που κάνει τη ναρκοθέτηση σκάβει μία τρύπα βάθους 30-35 εκατοστών, τοποθετεί τη νάρκη και εν συνεχεία της βιδώνει τη κεραία-αισθητήρα MBK-2. Τέλος, τη σκεπάζει προσεκτικά ώστε να μην κουνήσει τη κεραία και κάνει την απαραίτητη απόκρυψη.

narkh_tmk2_16
 
Εξουδετέρωση
Η εξουδετέρωση νάρκης TMK-2 έχει σοβαρό κίνδυνο διότι ακούσια μετακίνηση της κεραίας-αισθητήρα μπορεί να την πυροδοτήσει. Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι από απόσταση κόψιμο του ακαριαίου πυραγωγού σχοινιού που ενώνει τους δύο πυροκροτητές (για παράδειγμα με κάποιο εργαλείο όπως το K-Cutter) και στη συνέχεια η αφαίρεση τους από ειδικό πυροτεχνουργό. Μία άλλη μέθοδος είναι το προσεκτικό σκάψιμο γύρω από τη νάρκη και η αφαίρεση των δύο πυροκροτητών ξεβιδώνοντας τους. Καθώς ο κίνδυνος ακούσιας μετακίνησης της κεραίας-αισθητήρα είναι μεγάλος προτείνεται η ελεγχόμενη καταστροφή-πυροδότηση από ασφαλές σημείο εφόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

narkh_tmk2_17

το βρήκαμε εδώ

Νάρκες
#Νάρκη #ΑΤ #TMK2 #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...