News

News

Τετάρτη
Νοέμβριος, 29

Μύθοι ταινιών: Βάρος χρημάτων | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ο πρώτος μύθος που πάντοτε μας ενοχλεί κυριολεκτικά σε κάθε ταινία που έχουμε δει και έχει μία τέτοια σκηνή, είναι το βάρος των μετρητών. Σκεφτείτε, πόσες φορές έχετε δει σκηνές όπως η παρακάτω από τη ταινία «HEAT» όπου κάποιος κλέβει τεράστιες ποσότητες μετρητών, τις τοποθετεί σε μαύρους σάκους, και φεύγει μεταφέροντας τους σάκους με τα χέρια.

Πηγή: YouTube.com/watch?v=UK32KG5EcbA

Αυτός ο μύθος είναι ενοχλητικός διότι τα μετρητά είναι πολύ βαριά. Για την ακρίβεια, ένα χαρτονόμισμα δολαρίου έχει βάρος 1 γραμμάριο. Μία δεσμίδα των 100 χαρτονομισμάτων των $100, δηλαδή δέκα χιλιάδες δολάρια που είναι η μεγαλύτερη δεσμίδα χρημάτων στις ΗΠΑ, ζυγίζει 100 γραμμάρια. Αυτό σημαίνει ότι στη παραπάνω σκηνή της ταινίας «HEAT, εάν υποθέσουμε ότι ήταν δεσμίδες των $100, τότε έχουμε τις τυποποιημένες συσκευασίες ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε εκατο-δόλαρα που λαμβάνουν οι τράπεζες. Στη ταινία, ο ηθοποιός τοποθετεί δύο τέτοιες συσκευασίες ανά μαύρο σάκο. Έπειτα βγαίνει έξω τρέχοντας με δύο τέτοιους σάκους, άρα τέσσερα εκατομμύρια δολάρια σε χαρτονομίσματα των $100, στον ώμο του. Άρα έχουμε, 40000 γραμμάρια ή αλλιώς 40 κιλά!

Πηγή: YouTube.com/watch?v=UK32KG5EcbA

Στη παραπάνω σκηνή βλέπετε έναν άνθρωπο να τρέχει χαλαρά με σάκους βάρους 40 κιλών στον ένα του ώμο χωρίς ούτε καν να γέρνει ελαφρώς. Ελπίζουμε να αντιλαμβάνεστε τώρα γιατί αυτός το μύθος των ταινιών μας είναι τόσο ενοχλητικός. Και δεν είμαστε οι μόνοι, παρακάτω είναι ένα απόσπασμα σε ελληνική απόδοση από το βιβλίο «The Dark Art» από έναν πολύ έμπειρο αξιωματικό υπό κάλυψη της DEA (Drug Enforcement Administration, Διοίκηση Δίωξης Ναρκωτικών) των ΗΠΑ.


«Ακριβώς την επόμενη ημέρα κοιτούσα περισσότερα χρήματα απ’όσα θα έβγαζα σε δέκα χρόνια εργασίας. Μισό εκατομμύριο δολάρια σε μετρητά μέσα σε δύο μαύρους σάκους. Δεν είναι όπως βλέπετε στις ταινίες, ολοκαίνουργιες δερμάτινες βαλίτσες γεμάτες με όμορφα στοιβαγμένες δεσμίδες με εκατο-δόλαρα που μόλις έχουν τυπωθεί.

Ήταν πραγματικά χρήματα από εμπόριο ναρκωτικών. Μισό εκατομμύριο σε μικρά χαρτονομίσματα, πολύ χρησιμοποιημένα εικοσα-δόλαρα και δεκα-δόλαρα. Είναι εντυπωσιακό όταν τα πιάνεις για πρώτη φορά. Σίγουρα, τα χαρτονομίσματα είναι «χαρτί» αλλά μοιάζουν ελαφριά, έτσι δεν είναι; Προκαλώ οποιονδήποτε να σηκώσει μισό εκατομμύριο δολάρια σε μικρά χαρτονομίσματα και να τα κουβαλήσει για μια μικρή απόσταση. Τα μετρητά είναι πολύ βαριά.

Έβαλα στη πλάτη μου το κάθε σάκο, που ήταν 30-35 κιλά. Τους έριξα στο πορτμπαγκάζ του μαύρου μου Ford αυτοκινήτου. Και άρχισα να οδηγώ γρήγορα στον αυτοκινητόδρομο μέχρι το αεροδρόμιο του Λος Άντζελες. Μία ομάδα των αντρών μας από τη DEA ήταν εκεί, και περάσαμε χωρίς να μας ελέγξουν. Δε μπορούσαμε να πάμε απευθείας στη Μπανγκόκ, άρα έπρεπε να κάνουμε μία στάση στο Χονγκ Κονγκ. Είχα $500,000 από εμπόριο ναρκωτικών – δεν υπάρχει περίπτωση να έδινα για έλεγχο αυτές τις αποσκευές.»


Πηγή: ShutterStock.com

Στη παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε 36 δεσμίδες των $100, άρα 3.6 κιλά για $36000. Σίγουρα λιγότερα χρήματα απ’όσο αναφέρουν στις ταινίες, και επίσης σίγουρα πολύ πιο βαριά απ’όσο δείχνουν. Ένα άλλο εξαιρετικό απόσπασμα για το ίδιο θέμα είναι από μία συνέντευξη του Λάρι Λάουτον, ενός από τους μεγαλύτερους ληστές των ΗΠΑ που σήμερα συνεργάζεται με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου για να βοηθήσει στον εντοπισμό και σύλληψη ληστών. Το 2019 στο Vanity Fair είχε πει τα ακόλουθα αναφορικά με τις ταινίες και το πόσο ελαφριά κάνουν να φαντάζουν τα χαρτονομίσματα.


«Πόσο νομίζετε ότι ζυγίζουν τα χρήματα; Το μετρητό χρήμα είναι ο βασιλιάς, αλλά το μετρητό χρήμα είναι βαρύ. Πετάνε αυτά τα μετρητά μεταξύ τους λες και είναι πούπουλα, τα μετρητά είναι πολύ βαριά. Είναι ένα γραμμάριο το κάθε χαρτονόμισμα. Κάθε τσάντα είναι τουλάχιστον 35 κιλά και περπατάνε έξω λες και έχουν τσαντάκια 5 κιλών. Είναι τελείως μη ρεαλιστικό. Τα μετρητά είναι βαριά!

Γι’αυτό οι άνθρωποι προτιμούν να ληστεύουν διαμάντια. Μπορείς να κλέψεις ένα διαμάντι αξίας εκατό χιλιάδων δολαρίων που είναι όσο ένα κέρμα ενός λεπτού. Αλλά ξέρεις γιατί το μετρητό είναι ο βασιλιάς; Γιατί δε χρειάζεται να κάνεις συναλλαγές με κάποιον ενδιάμεσο. Είναι ο τύπος που του δίνεις ότι κλεμμένο έχεις και σου δίνει μετρητά για αυτά τα πράγματα. Χρειάζεσαι τέτοιο άτομο για τα διαμάντια, για ηλεκτρονικές συσκευές, ακόμα και για ρούχα. Ότι και εάν κλέψεις, χρειάζεσαι κάποιον τέτοιο. Όχι όμως με τα μετρητά. Γι’αυτό το μετρητό είναι βασιλιάς.»


Πηγή: Pinterest.com

Στο παραπάνω ράφι βλέπετε μία συσκευασία με 45 δεσμίδες των δέκα χιλιάδων με χαρτονομίσματα των $100. Άρα, έχουμε βάρος 4.5 κιλά. Ελπίζουμε να αντιλαμβάνεστε και εσείς τώρα γιατί αυτός ο μύθος που έχουν δημιουργήσει οι ταινίες είναι τόσο εξωπραγματικός που καταντάει εκνευριστικό ότι συνεχίζεται μέχρι και τις ημέρες μας.

το βρήκαμε εδώ

Μύθοι ταινιών
#Μύθοι #ταινιών #Βάρος #χρημάτων #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...