News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

Μπορείς να ρίξεις 5.56 από όπλο 7.62 χιλιοστών;

Αυτή τη πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση λάβαμε πρόσφατα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, «μπορείς να ρίξεις 5.56 από όπλο 7.62 χιλιοστών;» που με άλλα λόγια μας λέει κάτι σαν το εξής. Αν έχουμε ένα τυφέκιο τύπου AK-47 και βάλουμε μέσα ένα φυσίγγιο από ένα τυφέκιο τύπου AR-15 θεωρητικά θα πρέπει να δουλέψει καθώς τα φυσίγγια του AK-47 (διαμέτρημα 7.62×39mm) έχουν μεγαλύτερη διάμετρο από τα 5.56×45mm του AR-15. Ας δούμε εάν ισχύει.

Πηγή: Deskgram.org

Η διάμετρος του βλήματος από το φυσίγγιο 5.56×45mm είναι .22″ ενώ του 7.62×39mm είναι .30″ οπότε θεωρητικά το ερώτημα αυτό στέκει. Επίσης, η πίεση ενός φυσιγγίου 5.56×45mm είναι αρκετά μικρότερη από αυτή ενός 7.62×39mm αλλά μάλλον δε θα υπάρχει πρόβλημα υπερβολικής πίεσης στη θαλάμη ή στη κάννη του όπλου. Κάναμε πρόσφατα μία πρακτική δοκιμή για να βρούμε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα και έγινε περίπου ότι θα περίμενε κανείς. Όσον αφορά την εσωτερική βαλλιστική, τα πράγματα δε πήγαν πολύ καλά. Καθώς ο κάλυκας του 5.56×45mm είναι λεπτότερος από αυτόν του 7.62×39mm κατά τη πυροδότηση ένα μέρος της ενέργειας δε πήγε στη προώθηση του βλήματος, αλλά στο άνοιγμα του κάλυκα καθώς δε ταίριαζε απόλυτα στη μεγαλύτερη θαλάμη. Επίσης, για τον ίδιο λόγο η τροφοδότηση από γεμιστήρα ήταν αδύνατη. Η τροφοδότηση έπρεπε να γίνεται ένα-ένα φυσίγγιο με το χέρι. Βλέπετε το αποτέλεσμα από το κάλυκα 5.56×45mm που έχει παραμορφωθεί λόγω του ότι η θαλάμη ήταν μεγαλύτερη παρακάτω.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Βέβαια το πιο ενδιαφέρον έγινε στη συνέχεια, στην εξωτερική βαλλιστική συμπεριφορά του βλήματος. Καθώς το βλήμα έχει διάμετρο .22″ (ενώ η κάννη του Καλάσνικοφ έχει διάμετρο .30″) «έπλεε» μέσα στη κάννη. Έτσι κάποιες φορές ακουμπούσε και άλλες όχι. Ως αποτέλεσμα, όταν το βλήμα εξέρχεται από τη κάννη δεν έχει ελεγχόμενη περιστροφική πορεία αλλά απόλυτα άναρχη. Και στις τρεις δοκιμές, τα βλήματα χτύπησαν το στόχο με το πλάι αντί για τη μύτη του βλήματος όπως βλέπετε και μόνοι σας εδώ.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Άρα, πράγματι μπορείς να ρίξεις 5.56 από όπλο 7.62 χιλιοστών αλλά το αποτέλεσμα δε θα είναι σε καμία περίπτωση αυτό που περίμενες. Ούτε θα είναι πολύ εύστοχη η βολή σου, ούτε θα έχει την ισχύ που θα είχε εάν ήταν από το κατάλληλο όπλο. Βέβαια, σε κάποια απόλυτη ακραία περίπτωση που είναι η τελευταία μας λύση, είναι καλό να το γνωρίζουμε ότι θα έχουμε μία ευκαιρία με αυτή τη προσέγγιση. Ρεαλιστικά μιλώντας όμως, το θεωρούμε κάτι ανούσιο και δε πιστεύουμε ότι προσφέρει οποιαδήποτε πρακτική εφαρμογή παρατηρώντας τα αποτελέσματα.

Source link

Πυρομαχικά
#Μπορείς #να #ρίξεις #από #όπλο #χιλιοστών

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...