News

News

Τετάρτη
Νοέμβριος, 29

Μπλούζα Μάχης UF Pro Striker XT Gen.2 (Multicam)

Η εταιρία UF Pro έχει έδρα στη Σλοβενία και κατασκευάζει κάποια εντυπωσιακά ποιοτικά υλικά. Προσωπικά έχουμε αγοράσει δύο τέτοιες μπλούζες μάχης τα τελευταία 4 χρόνια και δε μας έχουν απογοητεύσει καθόλου. Να ξεκαθαρίσουμε όμως, ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση οικονομική επιλογή. Σύμφωνα με τη UF Pro σήμερα μία τέτοια μπλούζα κοστίζει από €90 έως €110 ανάλογα με το μέγεθος και την απόχρωση. Εμείς έχουμε εμπειρία με τη παραλλαγή Multicam οπότε θα συγκεντρωθούμε σε αυτή.

Πηγή: UFPro.com

Ας ξεκινήσουμε από τα γενικά χαρακτηριστικά, η Striker XT Gen.2 είναι μία εξελιγμένη έκδοση της σειράς Striker XT. Υπάρχει διαθέσιμη σε ένα μεγάλο εύρος από διαφορετικές αποχρώσεις και παραλλαγές, βλέπετε ενδεικτικά παρακάτω, και έχει κάποια πολύ πρακτικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά. Να τονίσουμε ότι η έκδοση παραλλαγής Multicam έχει το αυθεντικό αμερικανικό ύφασμα Multicam και όχι κάποια παρόμοια παραλλαγή. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η UF Pro είναι σε θέση να κατασκευάσει την ίδια μπλούζα σε οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή ή απόχρωση εάν η παραγγελία είναι για ανάλογο αριθμό τεμαχίων.

Πηγή: UFPro.com

Ας ξεκινήσουμε από επάνω προς τα κάτω. Η έκδοση MultiCam έχει 50% μάλλινο και 50% συνθετικό ύφασμα που δεν είναι πυρίμαχο, και έχει ύφανση Ripstop. Το μαλακό μέρος της (ο κορμός δηλαδή) είναι από ένα πατενταρισμένο συνθετικό υλικό που επιτρέπει αναπνοή του δέρματος, υψηλή αντοχή, και χαμηλό βάρος. Αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι το συνολικό βάρος της μπλούζας είναι 500 γραμμάρια.

Πηγή: UFPro.com

Η μπλούζα έρχεται σε αυτή την υφασμάτινη σακούλα πολλαπλών χρήσεων που στο πίσω μέρος της αναγραφεί και το ακριβές μοντέλο και σειριακό αριθμό της συγκεκριμένης μπλούζας.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Το πρώτο που μας άρεσε ήταν η προσοχή στη λεπτομέρεια στο γιακά και στο φερμουάρ του. Όπως βλέπετε το φερμουάρ έχει εσωτερικό ύφασμα για να μην πιάνετε σε τρίχες ή το δέρμα, έχει κορδόνι για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με γάντια, και στη κορυφή έχει ένα φάκελο από ύφασμα στο οποίο μπορεί να μπει για να μη μας ενοχλεί όταν έχει αέρα, ή κάνουμε άλματα, ή κάτι αντίστοιχο. Ο γιακάς όπως βλέπετε έχει εσωτερική μαλακή επένδυση που το κάνει πολύ πιο ευχάριστο από τις περισσότερες μπλούζες μάχης που έχουμε χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Κάτω και από τους δύο ώμους υπάρχουν ενισχυμένες βάτες air/pac που κάνουν τη μεταφορά σακιδίων ή/και αορτήρα πολύ πιο άνετη καθώς προσφέρουν μία μαλακή επιφάνεια. Να τονίσουμε εδώ ότι στα παλαιότερα μοντέλα (όπως οι δικές μας μπλούζες) αυτές οι ενισχύσεις air/pac δεν αφαιρούνται αλλά στα νεώτερα μοντέλα μπορούν να αφαιρεθούν.

Πηγή: UFPro.com

Στις μασχάλες η μπλούζα μάχης XT Striker Gen.2 έχει μεγάλους αεραγωγούς που φτάνουν αρκετά ψηλά. Αυτό επιτρέπει καλύτερη αναπνοή του σώματος σε αυτό το σημείο που έχει συνήθως μεγάλη εφίδρωση.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Οι τσέπες ώμων ακολουθούν το τυπικό πολυχρηστικό σχεδιασμό της UF Pro. Όπως μπορείτε να δείτε από την επόμενη φωτογραφία είναι τύπου 3D (δηλαδή ανοίγουν εάν βάλουμε μέσα πράγματα, αλλιώς παραμένουν λεπτές), έχουν οπή αποστράγγισης στο κάτω μέρος, Velcro για τοποθέτηση διακριτικών στο κέντρου τους, και δύο φερμουάρ με κορδόνια.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Το μπροστινό φερμουάρ βρίσκεται σε μία πολύ εργονομική θέση προσφέροντας εύκολο άνοιγμα. Το πίσω φερμουάρ είναι ένας επιπρόσθετος αεραγωγός που βρίσκεται περίπου στο ύψος του τρικέφαλου και μπορεί να το ανοίξει κανείς εάν θέλει λίγο καλύτερη ροή αέρα, π.χ. σε ζεστά κλίματα. Βλέπετε πως γίνεται αυτό στη συνέχεια.

Πηγή: UFPro.com

Από τις παραπάνω φωτογραφίες ίσως να παρατηρήσατε και ένα μικρό κομματάκι από ύφασμα που εξέχει στις τσέπες ώμων. Είναι αυτό που βλέπετε στο κόκκινο πλαίσιο στη παρακάτω φωτογραφία. Αυτά υπάρχουν και στις δύο πλευρές της μπλούζας και χρησιμεύουν εάν θέλουμε να βγάλουμε τη μπλούζα. Με απλά λόγια είναι σαν ιμάντες-λαβές για να τη βγάζουμε πιο εύκολα εάν είναι βρεγμένη.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Προχωρώντας παρακάτω έχουμε τις επιαγκωνίδες. Η μπλούζα δεν έρχεται με τις επιαγκωνίδες Flex Elbow της εταιρίας, αλλά έχει ειδικά εσωτερικά ανοίγματα για τοποθέτηση τους εάν το επιθυμεί κανείς. Ωστόσο, ακόμα και χωρίς τις επιπρόσθετες επιαγκωνίδες η μπλούζα έχει πολύ πιο χοντρό ύφασμα σε αυτό το σημείο.

Πηγή: UFPro.com

Πιο κάτω στα μανίκια υπάρχουν οι θήκες γενικής χρήσης που είναι μία σε κάθε πλευρά. Οι θήκες αυτές έχουν φερμουάρ με κορδόνι, διπλό ύφασμα, εξωτερική ραφή τύπου MOLLE για προσάρτηση εξοπλισμού και εσωτερικά έχουν και ελαστικούς ιμάντας για συγκράτηση αντικειμένων. Μπορείτε να τα δείτε καλύτερα αυτά εδώ.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ασφαλώς, στο κάτω μέρος από τα μανίκια έχει και ιμάντες ρύθμισης που ασφαλίζουν με Velcro και έχουν τέτοια ραφή ώστε να το ύφασμα που περισσεύει να διπλώνει προς τα μέσα όπως βλέπετε παρακάτω.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Τέλος, έχουμε το κορμό που είναι από συνθετικό υλικό με αντοχή στη τριβή που επιτρέπει στο σώμα να αναπνέει και κάνει τη μεταφορά φορέα βαλλιστικών πλακών και εξοπλισμού πιο εύκολη.

Πηγή: UFPro.com

Κλείνοντας, στα θετικά είναι σίγουρα όλες οι μικρές λεπτομέρειες όπως οι εξαερισμοί, αθόρυβα φερμουάρ με κορδόνια, τσέπες, εσωτερικές επιαγκωνίδες, βάτες, κτλ. Αλλά σίγουρα υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης. Για παράδειγμα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε κάθε επαγγελματία σήμερα είναι οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, και αυτή η μπλούζα δε προσφέρει πυρίμαχες ιδιότητες. Επίσης, ο κορμός της είναι από κάποιο συνθετικό υλικό που δε συγκρίνεται με τη πολύ πιο ευχάριστη αίσθηση που έχουν οι μπλούζες μάχης με ύφασμα TenCate DefenderM των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Βέβαια αν αναλογιστούμε τη τιμή της είναι μία πολύ καλή επιλογή καθώς μία «καλύτερη» μπλούζα μάχης, π.χ. της Crye Precision, θα κόστιζε τουλάχιστον το διπλάσιο. Οπότε, θα λέγαμε ότι η Striker XT Gen.2 της UF Pro είναι χωρίς αμφιβολία αρκετά πάνω από το μέσο όρο, αλλά όχι ακόμα στη κορυφή, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στη τιμή της όμως.

Πηγή: UFPro.com

το βρήκαμε εδώ

Ένδυση και Υπόδηση
#Μπλούζα #Μάχης #Pro #Striker #Gen.2 #Multicam

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...