News

News

Σάββατο
Δεκέμβριος, 2

Μπλούζα Μάχης Ερήμου Ηνωμένου Βασιλείου

Εδώ και λίγα χρόνια τα καταστήματα στρατιωτικών ειδών έχουν κατακλυστεί με μπλούζες μάχης ερήμου από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Παρότι αυτή η παραλλαγή σπανίως χρησιμοποιείται πλέον σήμερα, θεωρούμε ότι αυτές οι μπλούζες είναι μία από τις καλύτερες αγορές που υπάρχουν εκεί έξω αναλογικά τιμής και ποιότητας.

Πηγή: WarIsBoring.com

Τα τέλη της δεκαετίας του 1980 οι βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις ανέπτυξαν τη παραλλαγή ερήμου DPM. Το όνομα της είναι από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων «Disruptive Pattern Material» (Υλικό Διασπαστικού Μοτίβου) και είναι διαθέσιμο σε διάφορες αποχρώσεις. Από τις αρχές του 1990 οι Ένοπλες Δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας ξεκίνησαν τη χρήση του και στην απόχρωση ερήμου. Κάτι που λίγοι γνωρίζουν και ήδη θα σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί θεωρούμε αυτό το προϊόν μία καλή ευκαιρία είναι και το εξής. Πέρα από τα άλλα στρατιωτικά πρότυπα για τα υλικά παραλλαγής DPM ερήμου, ένα από τα προαπαιτούμενα είναι να έχει επίστρωση IRR (Ifra-Red Reduction, Μείωση Υπέρυθρης Ακτινοβολίας) για να αφήνει το ελάχιστο δυνατό ίχνος σε συσκευές νυχτερινής παρατήρησης. Βλέπετε πως είναι η βρετανική παραλλαγή DPM ερήμου παρακάτω.

Πηγή: VeteransToday.com
Πηγή: VeteransToday.com

Τα τελευταία χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο κινείται προς τις παραλλαγές τύπου MultiCam και έτσι το παραπάνω σχέδιο σιγά σιγά εξαφανίζεται. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος της μεγάλης διαθεσιμότητας αυτής της μπλούζας μάχης σε καταστήματα στρατιωτικών αποθεμάτων. Σήμερα, μπορεί να βρει κανείς τη συγκεκριμένη μπλούζα μάχης για κάτω από $20 που είναι εντυπωσιακά χαμηλή τιμή αναλογικά με όσα προσφέρει.

Πηγή: Pinterest.com
Πηγή: Pinterest.com

Οι μπλούζες μάχης ήταν η λογική εξέλιξη της μάχης σε θερμά κλίματα με φορείς βαλλιστικών πλακών και εξαρτήσεις στήθους. Τα παραδοσιακά χιτώνια προκαλούν τεράστια εφίδρωση στο κορμό του μαχητή και είναι δύσκαμπτα όταν από επάνω τους τοποθετούνται φορείς βαλλιστικών πλακών και εξαρτήσεις στήθους. Αυτά τα προβλήματα λύνουν οι μπλούζες μάχης όπου όλος ο κορμός είναι από λεπτά υλικά και τα άκρα από μεγάλης αντοχής, ανώτερης των χιτωνίων, υφάσματα με ειδικές ενισχύσεις.

Πηγή: UKForcesAfghanista.wordpress.com
Πηγή: UKForcesAfghanista.wordpress.com

Όλος ο κορμός στη συγκεκριμένη μπλούζα είναι από πολύ λεπτό υλικό που αναπνέει ώστε να μη προκαλεί μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ότι ήδη προκαλεί ο φόρτος μάχης. Όπως βλέπετε και από τη παραπάνω φωτογραφία τα μόνα σημεία που δεν έχουν αυτό το πολύ λεπτό και ελαφρύ υλικό είναι όσα είναι εκτεθειμένα. Το περίεργο αυτό απαλό, ελαφρύ υλικό που αναπνέει σε όλο το κορμό είναι το πατενταρισμένο υλικό Coolmax.

Πηγή: GAGABOO.com (επεξεργασμένη)
Πηγή: GAGABOO.com (επεξεργασμένη)

Επιπρόσθετα, στα εκτεθειμένα σημεία έχει χοντρή μαλακή ενίσχυση για να διευκολύνει τον στρατιώτη. Συγκεκριμένα, στα σημεία όπου είναι μέσα στα κόκκινα πλαίσια στην επόμενη φωτογραφία η μπλούζα έχει χοντρή (πάχους ενός εκατοστού) ενίσχυση από σφουγγάρι. Στους ώμους αυτό εξυπηρετεί στη μεταφορά φόρτου μάχης και στα χέρια στη πιο άνετη μετάβαση και βολή από στάση πρηνηδόν.

Πηγή: MilitaryClothing.com (επεξεργασμένη)
Πηγή: MilitaryClothing.com (επεξεργασμένη)

Η μπλούζα διαθέτει δύο τσέπες που ασφαλίζουν με Velcro, μία σε κάθε ώμο. Στην αριστερή τσέπη υπάρχει ραμμένη η σημαία της Μεγάλης Βρετανίας ενώ και στις δύο πλευρές εξωτερικά οι τσέπες έχουν τρεις λωρίδες από θηλυκό Velcro για τοποθέτηση διακριτικών. Βλέπετε την αριστερή τσέπη κλειστή και ανοιχτή παρακάτω.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όπως βλέπετε και από τις φωτογραφίες η τσέπες έχουν εσωτερικά τρεις θηλιές ενώ ολόκληρος ο σχεδιασμός τους είναι σχετικά πρωτότυπος. Όλες οι ραφές είναι υψηλής ποιότητας όπως και το σύνολο της κατασκευής. Προχωρώντας προς τα κάτω στα μανίκια υπάρχουν δύο αγγλικού τύπου κουμπιά με έναν ιμάντα ρύθμισης του ανοίγματος των μανικιών. Το βλέπετε καλύτερα και εδώ.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ένα ακόμα αξιόλογο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης μπλούζας είναι ο γιακάς της που για να μη μπλέκεται με το φόρτο μάχης όπως επίσης και για να μην ενοχλεί τον μαχητή, είναι λεπτό και ίσιο. Στο κέντρο του έχει ένα μικρό φερμουάρ το όποιο έχει και εσωτερικό ύφασμα για να εξασφαλίζει ότι το φερμουάρ δε θα πιαστεί σε τίποτα όταν ανοίγει ή κλείνει. Προσωπικά δε μας αρέσουν οι γιακάδες σε μπλούζες μάχης διότι σχεδόν πάντα γίνονται ενοχλητικοί σε συνδυασμό με το φορέα βαλλιστικών πλακών. Ωστόσο, συγκριτικά με άλλες μπλούζες μάχης δεν έχει πολύ ψηλό γιακά.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Η μπλούζα αυτή είναι καταχωρημένη στα πρότυπα του ΝΑΤΟ με τον μοναδικό αριθμό 8415-99-219-7230 το οποίο μπορείτε να το δείτε από την ετικέτα που έχει κάτω αριστερά στην εσωτερική πλευρά της. Η ετικέτα, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Μεγάλης Βρετανίας, πρέπει επίσης να έχει ενδείξεις «Name» (Όνομα) και «No.» (Αριθμός) όπου ο κάθε στρατιώτης γράφει τα στοιχεία του. Στην ίδια ετικέτα αναγράφεται και ο αριθμός συμβολαίου της ιδιωτικής εταιρίας που τη κατασκεύασε. Στη περίπτωση μας γράφει DC2CESL/3129 που αντιστοιχεί στο συμβόλαιο του Υπουργείου Αμύνης της Μεγάλης Βρετανίας με την εταιρία Cooneen Watts & Stone από το 2006.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Κλείνοντας, θεωρούμε ότι με τη τιμή στην οποία πωλείται είναι δύσκολο να βρει κανείς κάτι ανώτερο. Μπορεί η παραλλαγή να μην είναι ότι καλύτερο υπάρχει αλλά είναι ένα πολύ ποιοτικό προϊόν που αξίζει πέρα για πέρα τα λεφτά του. Αναμφισβήτητα μπορεί να βρει κανείς καλύτερες μπλούζες που είναι πυρίμαχες, πιο άνετες, κτλ. αλλά σε αυτή την αναλογία τιμής και ποιότητας δεν έχουμε συναντήσει ακόμα κάτι καλύτερο. Υπάρχουν μπλούζες μάχης που κοστίζουν κυριολεκτικά είκοσι φορές παραπάνω και δεν έχουν πολύ περισσότερα να προσφέρουν οπότε σίγουρα αξίζει για κάποιον που χρησιμοποιεί μπλούζες μάχης να προσθέσει μερικές τέτοιες στα αποθέματα του εφόσον έχει την οικονομική δυνατότητα.

Πηγή: DailyMail.co.uk
Πηγή: DailyMail.co.uk

το βρήκαμε εδώ

Εξοπλισμός Στρατού
#Μπλούζα #Μάχης #Ερήμου #Ηνωμένου #Βασιλείου

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...