News

News

Σάββατο
Δεκέμβριος, 2

MIT: Προϋπολογισμός 2019 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Πρόσφατα είδαμε σε πολλές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες να αναφέρουν ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας έκανε επίσημη ανακοίνωση για το προϋπολογισμό της Τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, της MIT (Millî İstihbarat Teşkilatı, Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών), για το έτος 2019. Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε τη δική μας οπτική γωνία σε αυτή την ανακοίνωση.

Πηγή: HurriyetDailyNews.com

Η είδηση έφτασε στις 31 Δεκεμβρίου του 2018 όταν η εφημερίδα της Τουρκικής κυβερνήσεως ανακοίνωσε το προϋπολογισμού της ΜΙΤ για το έτος 2019. Ο προϋπολογισμός είναι 2.157.741.000 τουρκικές λίρες. Σύμφωνα με τη σημερινή ισοτιμία αυτό αντιστοιχεί σε σχεδόν $405 εκατομμύρια, ή αλλιώς €346 εκατομμύρια. Σίγουρα ένα πολύ μεγάλο ποσό για μία υπηρεσία που έχει χάσει μεγάλο αριθμό στελεχών το τελευταίο διάστημα. Βλέπετε τον διοικητή της MIT, Χακάν Φιντάν, παρακάτω.

Πηγή: TapaTalk.com

Εάν δούμε ιστορικά το προϋπολογισμό της MIT τα τελευταία έτη, θα παρατηρήσουμε μία πολύ ενδιαφέρουσα πορεία που όμως δεν αντικατοπτρίζεται στις ειδήσεις των Ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Βλέπετε ενδεικτικά ένα πρόχειρο διάγραμμα που κάναμε με τους τελευταίους προϋπολογισμούς της MIT σύμφωνα με τις κρατικές αναφορές της Τουρκίας.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Σημαίνει αυτό ότι το 2019 υπήρξε πτώση στο προϋπολογισμό της MIT; Σύμφωνα με τον ανακοινωθέντα προϋπολογισμό έχουμε πτώση 20.07% συγκριτικά με το έτος 2018. Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Στη MIT πέρα από τον επίσημα ανακοινωθέντα προϋπολογισμό, με προεδρικό διάταγμα προστίθενται το λεγόμενο «Örtülü Ödenek» (Πίστωση κάλυψης) καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, κάτι που ξεκίνησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αφορά τις επιχειρήσεις υπό κάλυψη, κατά κανόνα για τη προώθηση του ισλαμισμού και της δικτατορίας του καθεστώτος Ερντογάν εντός και εκτός της Τουρκίας. Για παράδειγμα, το 2018 ο προϋπολογισμός που είχε ανακοινωθεί ήταν 1.3 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες, αλλά μέσω του «Örtülü Ödenek» έφτασε στα 2.7 δισεκατομμύρια στους πρώτους οκτώ μήνες του έτους. Υποθέτουμε το ίδιο θα συμβεί και κατά το έτος 2019.

Πηγή: GazeteManifesto.com

Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι το ανακοινωθέν ποσό είναι το πιθανότερο μικρότερο από το πραγματικό ποσό για το έτος 2019. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι συμφωνούμε με τα σχόλια αρκετών δημοσιογράφων που συγκρίνουν τη MIT με την ΕΥΠ και με έμφαση τονίζουν κατά πόσο μικρότερος είναι ο προϋπολογισμός της Ελληνικής υπηρεσίας. Σε αντίθεση με τη MIT, η ΕΥΠ έχει πολύ πιο περιορισμένη αποστολή και αρμοδιότητες, κινούμενη αποκλειστικά στο χώρο των υπηρεσιών πληροφοριών. Από την άλλη πλευρά, η MIT έχει περισσότερο χαρακτήρα στρατιωτικής δύναμης ειδικών επιχειρήσεων με μεγαλύτερη συγκέντρωση στο χώρο των πληροφοριών.

Πηγή: iEfimerida.gr

Παραπάνω βλέπετε μία φωτογραφία του κυρίου Ιωάννη Κοραντή, πρώην διοικητή της ΕΥΠ. Θα κλείσουμε με ένα απόσπασμα από συνέντευξη του από το 2018 που είχαμε δημοσιεύσει στο άρθρο μας «Βίντεο: Ο πόλεμος των κατασκόπων» και είχε ερωτηθεί για σύγκριση της ΜΙΤ με την ΕΥΠ. Παρακάτω βλέπετε την απάντηση του. Το δικό μας σχόλιο είναι ότι καλό θα ήταν να μη βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα απλά με ένα νούμερο, όπως κάνουν αρκετοί δημοσιογράφοι, χωρίς να έχουμε ιδέα περί του θέματος που πραγματευόμαστε.


«Η σύγκριση είναι ανόμοια. Η MIT πρώτα απ’όλα έχει ένα τερατώδη προϋπολογισμό. Έχει εκ του νόμου αρμοδιότητες που κατά πολύ υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες που έχει η ΕΥΠ… Οι οποίες είναι εξωφρενικές. Δηλαδή πρόκειται περί μίας δικτατορίας μέσα σε ένα καθεστώς που δεν είναι και ιδιαίτερα δημοκρατικό. Έχει εξουσίες που είναι πρωτάκουστες για οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα, και οι οποίες ευτυχώς δεν υπάρχουν παρ’ ημίν. Διαθέτει βεβαίως ένα προσωπικό υπερπολλαπλάσιο από το δικό μας, αλλά αν βάλετε ένα προς ένα τα στελέχη της υπηρεσίας μας με τα στελέχη της MIT, εφόσον με ρωτάτε γι’αυτήν, θα σας έλεγα ότι τηρουμένων των αναλογιών, καλά στεκόμαστε»


το βρήκαμε εδώ

Τουρκία
#MIT #Προϋπολογισμός #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...