News

News

Τρίτη
Οκτώβριος, 3

ΜΙΤ: Οι επιχειρήσεις κατά του Ενές Καντέρ

Για τις αρπαγές αντικαθεστωτικών Τούρκων από τη MIT (Millî İstihbarat Teşkilatı, Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών) έχουμε γράψει πολλάκις. Ωστόσο, εδώ θα δούμε μία προσπάθεια αρπαγής ενός ατόμου υψηλού προφίλ, του αθλητή καλαθοσφαίρισης του NBA, του Ενές Καντέρ. Ενός Τούρκου γεννημένου στην Ελβετία ο οποίος από το 2009 ζούσε στις ΗΠΑ, ενώ από το 2011 κατάφερε να μπει στο NBA όπου και εργάζεται έως σήμερα. Είναι ένας άνθρωπος που εδώ και παραπάνω από δέκα χρόνια καταδικάζει το καθεστώς Ερντογάν και έχει ανοιχτά δηλώσει ότι έχει προσωπικές σχέσεις με τον ίδιο τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον ιδρυτή του κινήματος FETO/PDY το οποίο κατά τη Τουρκία αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση.

Πηγή: BlazersEdge.com

Τα παραπάνω φυσικά τον έχουν βάλει στο στόχαστρο της ΜΙΤ η οποία τον έχει καταχωρημένο ως αντιφρονούντα με άμεσες επαφές με τη «τρομοκρατική οργάνωση» του κινήματος Γκιουλέν. Τι σημαίνει στη πράξη όμως αυτό; Η ΜΙΤ τον παρακολουθούσε στενά και ιδιαιτέρως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Ένα πρόσωπο με μεγάλη επιρροή όπως αυτός ανέβηκε ψηλά στη λίστα των ατόμων που πρέπει να μεταφερθούν στη Τουρκία για να καταδικαστούν. Από την άλλη πλευρά, ως πολίτης των ΗΠΑ και δημοφιλής αθλητής του NBA, ο Ε. Καντέρ είχε μεγαλύτερη προστασία από τον μέσο Τούρκο μετανάστη και αυτό φαίνεται να ήταν αυτό που τον έσωσε εν τέλει.

Πηγή: Okcfox.com

Από το Μάρτιο του 2017 ο Ενές Καντέρ ταξίδευε σε χώρες της Ασίας για αγώνες καλαθοσφαίρισης και εκδηλώσεις. Κάπως έτσι το Μάιο του 2017 βρίσκονταν στη πρωτεύουσα της Ινδονησίας, στη Τζακάρτα. Όπως είπε ο ίδιος ο Ε. Καντέρ σε συνέντευξη του, γύρω στις 02:30 τα ξημερώματα μπαίνει αναστατωμένος ο μάνατζερ του στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του και του λέει ότι πρέπει να φύγουν αμέσως από τη χώρα.

Πηγή: Al-Monitor.com

Όπως τον ενημέρωσαν, αξιωματικοί της υπηρεσίας ασφαλείας της Ινδονησίας τον αναζητούσαν υπό απόρρητες πληροφορίες που τους είχε μεταφέρει η ΜΙΤ ότι ένας Τούρκος καταζητούμενος τρομοκράτης βρίσκονταν στη περιοχή. Συγκεκριμένα, οι Ινδονήσιοι αστυνομικοί ρωτούσαν για το που βρίσκεται στο χώρο της εκδήλωσης. Αυτό γίνονταν μάλλον λόγω της συμφωνίας που είχαμε περιγράψει στο άρθρο μας «Οι μυστικές συμφωνίες της MIT για αρπαγές ανθρώπων». Οι δύο άντρες ενημέρωσαν τους ειδικούς ασφαλείας της ομάδας του, και έφυγαν άμεσα προς το αεροδρόμιο της Ινδονησίας με τη πρώτη διαθέσιμη πτήση. Μία πτήση προς τη Σιγκαπούρη. Από εκεί έκλεισαν αεροπορικά εισιτήρια για το Βουκουρέστι της Ρουμανίας, και από εκεί για τη Φρανκφούρτη της Γερμανίας.

Πηγή: DenverPost.com

Φαίνεται όμως ότι το δίκτυο πληροφοριών της ΜΙΤ εντόπισε τα αεροπορικά εισιτήρια που έκλεισαν και ενόσω οι δύο άντρες ήτο στο αεροπλάνο από τη Σιγκαπούρη προς το Βουκουρέστι, η ΜΙΤ ακύρωσε το διαβατήριο του Ενές Καντέρ. Στις 20 Μαΐου του 2017 ο Ε. Καντέρ με τον μάνατζερ του προσγειώνονται στο Βουκουρέστι και κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων ενημερώνονται ότι το διαβατήριο του έχει ακυρωθεί και πρέπει να μεταφερθεί με αστυνομική συνοδεία στη τοπική πρεσβεία της Τουρκίας το οποίο αρνήθηκε έντονα με τον μάνατζερ του να προσπαθεί μέσω των διασυνδέσεων του να σταματήσει τη διαδικασία. Βάσει άλλων περιστατικών, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι εάν πήγαινε στη πρεσβεία της Τουρκίας θα τον παραλάμβαναν στελέχη της ΜΙΤ και θα τον μετέφεραν μυστικά στη Τουρκία.

Πηγή: Twitter.com/Enes_Kanter

Εν τέλει, ο μάνατζερ του μέσω διασυνδέσεων του στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ που εξέδωσε ειδική βίζα για μετάβαση στη Μεγάλη Βρετανία και από εκεί στις ΗΠΑ. Βλέπετε παρακάτω τον ίδιο με αστυνομικούς του αεροδρομίου της Ρουμανίας όταν πλέον είχε λυθεί το ζήτημα και ετοιμάζονταν να φύγει για Μεγάλη Βρετανία.

Πηγή: Digi24.ro

Από τότε, το FBI (Federal Bureau of Investigation, Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών) τον προσέθεσε στα άτομα υψηλού κινδύνου για εχθρικές κατασκοπευτικές δράσεις και τον ενημέρωνε προσωπικά εάν εντόπιζαν κάτι ύποπτο προς το πρόσωπο του μέσω των δικτύων πληροφοριών των ΗΠΑ στο εξωτερικό (κυρίως μέσω της CIA (Central Intelligence Agency, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών)).

Πηγή: AllOnGeorgia.com

Στις 26 Μαΐου του 2017, δηλαδή μόλις 6 ημέρες μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ και τη συνεννόηση του με το FBI, το τμήμα αντιτρομοκρατίας της ΜΙΤ εκδίδει μέσω εισαγγελέα ένταλμα σύλληψης του ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, και ζητά την έκδοση του στη Τουρκία μυστικά μέσω της ΜΙΤ με όλες τις χώρες με τις οποίες έχει διπλωματικές σχέσεις η Τουρκία. Ωστόσο, οι αρχές των ΗΠΑ αρνούνται να το εκτελέσουν. Αυτό κάνει τον Ε. Κάντερ άτομο δίχως υπηκοότητα, δημιουργώντας του τεράστια προβλήματα στην επαγγελματική του καριέρα.

Πηγή: ESPN.com

Στις 20 Δεκεμβρίου του 2017 και ενώ οι ΗΠΑ αρνούνταν να τον εκδώσουν στη Τουρκία καθώς στις ΗΠΑ το κίνημα Γκιουλέν δεν αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση, η Τουρκία στέλνει ανακοίνωση στις ΗΠΑ ότι ο Ενές Καντέρ θα δικαστεί ερήμην με προτεινόμενη ποινή τουλάχιστον τέσσερα έτη φυλάκισης δίχως αναστολή εάν δε παραδοθεί στας τουρκικάς αρχάς άμεσα. Αυτό δε πτόησε τις ΗΠΑ που συνέχισαν να τον προστατεύουν.

Πηγή: APNews.com

Τον Ιούνιο του 2018 η τουρκική αστυνομία μέσω πληροφοριών του τμήματος αντιτρομοκρατίας της ΜΙΤ συνέλαβε τον πατέρα του ως ύποπτο μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης (μέλος του κινήματος Γκιουλέν), αλλά έπειτα από 5 ημέρες κράτησης αφέθηκε ελεύθερος υπό τη προϋπόθεση ότι θα συνεργάζονταν με τη ΜΙΤ. Το FBI (βάσει των προαναφερθέντων πηγών του) είπε στον Ε. Καντέρ να διακόψει όλες τις επικοινωνίες του με όλα τα μέλη της οικογένειας του και φίλους του στη Τουρκία καθώς θα τους έβαζε σε κίνδυνο και εκείνος ακολούθησε τις οδηγίες του FBI.

Πηγή: APNews.com

Το 2019 το FBI μέσω πληροφοριών που του παρείχε η CIA έμαθε ότι η MIT σχεδίαζε αρπαγή ή δολοφονία του Ενές Καντέρ εάν θα μετέβαινε σε χώρες όπου θα είχε τη δυνατότητα εκτέλεσης μίας τέτοιας επιχείρησης. Γι’αυτό, όπως δηλώνει ο ίδιος, του έδωσαν μία διαβαθμισμένη συσκευή παρακολούθησης και επικοινωνίας η οποία παρακολουθείται όλο το εικοσιτετράωρο από το κέντρο επιχειρήσεων του FBI και μπορεί να επέμβουν σε ελάχιστο χρόνο εάν την ενεργοποιήσει.

Πηγή: FoxNews.com

Τον Ιανουάριο του 2019, η ομάδα του (οι Knicks) είχαν αγώνα στο Λονδίνο αλλά το FBI του είπε ότι εάν ταξιδέψει υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα η ΜΙΤ να προσπαθήσει να τον δολοφονήσει σε μία επιχείρηση που θα έμοιαζε ως κοινή εγκληματική δράση. Έτσι, ο Ε. Καντέρ δε πήγε σε αυτό τον αγώνα.

Πηγή: BBC.com

Όταν η MIT το έμαθε, έκανε μία άλλη πρακτική της που είχαμε μελετήσει στο άρθρο μας «Παρακολουθήσεις της ΜΙΤ στην Ελλάδα». Αυτό που έκανε ήταν να ζητήσει από την Interpol να του βγάλει διεθνές ένταλμα σύλληψης ως τρομοκράτη και να εκδώσει και «κόκκινο σήμα» για τη σύλληψη και έκδοση του για εκδίκαση στη Τουρκία. Η Interpol αρνήθηκε το αίτημα, χωρίς να γνωρίζουμε εάν αυτό έγινε έπειτα από επιρροή των ΗΠΑ.

Πηγή: CNN.com

Σύντομα, άλλαξε ομάδα και πλέον ήταν στους Trail Blazers και η ομάδα του είχε αγώνα το Φεβρουάριο του 2019 στο Τορόντο του Καναδά. Τότε αξιωματικοί του FBI του είπαν ότι μέσω των υπηρεσιών αντικατασκοπείας του Καναδά γνώριζαν ότι η MIT έχει αποστείλει ομάδα παρακολούθησης και αρπαγής του και έτσι δε ταξίδεψε ούτε σε εκείνο τον αγώνα.

Πηγή: WSJ.com

Το Σεπτέμβριο του 2019 οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν και πάλι τον πατέρα του με προτεινόμενη ποινή 15 έτη φυλάκισης για υπόθαλψη τρομοκράτη αλλά και πάλι αφέθηκε ελεύθερος τον Μάιο του 2020. Ο Ενές Καντέρ μέχρι και σήμερα κατακρίνει το καθεστώς Ερντογάν, υποστηρίζει τα δικαιώματα των Κούρδων, και όπως αναφέρει έως και σήμερα η στενή παρακολούθηση του από τη ΜΙΤ είναι καθημερινότητα, αλλά το τμήμα αντικατασκοπείας και το τμήμα προστασίας ατόμων FBI κάνουν εξαιρετική δουλειά στον να τον κρατούν ασφαλή.

Πηγή: TheGuardian.com

Τα παραπάνω δείχνουν ακόμα μία πτυχή των επιχειρήσεων της ΜΙΤ στο εξωτερικό, τους τρόπους δράσεις της, και το πως δε «φοβάται» να τα βάλει ακόμα και με παγκόσμιες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ στον αγώνα της για την εξάλειψη αντικαθεστωτικών τάσεων όπου και αν αυτές βρίσκονται, ακόμα και από άτομα με ισχυρή δημόσια παρουσία. Τέλος, αξίζει να αναρωτηθεί κανείς ότι εάν η Τουρκία δρα έτσι σε ένα άτομο τόσο υψηλού προφίλ, πως δρα σε άτομα που δεν είναι το ίδιο δημοφιλή;

το βρήκαμε εδώ

ΗΠΑ,Τουρκία
#ΜΙΤ #Οι #επιχειρήσεις #κατά #του #Ενές #Καντέρ

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...