News

News

Τρίτη
Ιούνιος, 6

MIT: Ο πράκτορας Μουράτ Πεκινέλ

Σε αυτό το άρθρο μας θα πάμε πίσω στο 2002 όταν εντοπίσθηκε και συνελήφθη ένας Τούρκος που προσποιούνταν τον Γερμανό τουρίστα εις τη Λήμνο κατά τη διάρκεια κατασκοπευτικής δράσεως υπέρ της MIT (Millî İstihbarat Teşkilatı, Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών). Γράφουμε για τον Μουράτ Μεχμέτ Πεκινέλ που συνελήφθη το Σεπτέμβριο του 2002. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά…

Πηγή: NewsBomb.gr

Ο Μουράτ Πεκινέλ ήτο ένας 54 ετών Τούρκος που ζούσε εις τη Γερμανία και έτσι διέθετε διπλή υπηκοότητα. Δεν είναι γνωστό το πως έγινε η στρατολόγηση και εκπαίδευση του από τη ΜΙΤ, αλλά είναι γνωστό ότι τον Ιούνιο του 2002 έφτασε εις τη Κρήτη κάνοντας χρήση του γερμανικού διαβατηρίου του. Σχεδόν αμέσως, ο Μουράτ Πεκινέλ ξεκίνησε τη κατασκοπευτική του δράση. Μετέβαινε σε περιοχές στρατιωτικών εγκαταστάσεων με ποδήλατο και έπειτα ακολουθούσε μία τυπική διαδικασία τακτικής αναγνωρίσεως στόχων.

Πηγή: Kathimerini.gr

Σημείωνε το σημείο όπου ευρίσκετο σε χάρτη, τοποθετούσε κάποιο αντικείμενο για προσανατολισμό όπως για παράδειγμα το τιμόνι του ποδηλάτου να δείχνει πάντα προς το Βορρά (με τη βοήθεια πυξίδας), έβγαζε τις φωτογραφίες, και έπειτα αποθήκευε τα φιλμ (χωρίς να τα εμφανίζει). Ο Μ. Πεκινέλ συνέχιζε αυτή του τη δράση επί τρεις μήνες. Μετέβαινε από νήσο σε νήσο και διέμενε εκεί από 1 έως 5 ημέρες. Μέχρι την ημέρα της σύλληψης του στη Λήμνο το Σεπτέμβριο του 2002 είχε μεταβεί στα ακόλουθα νησιά (με τη σειρά που αναγράφονται).

 1. Κρήτη
 2. Ρόδος
 3. Σύμη
 4. Τήλος
 5. Κως
 6. Αστυπάλαια
 7. Λέρος
 8. Αγαθονήσι
 9. Σάμος
 10. Φούρνοι
 11. Χίος
 12. Μυτιλήνη
 13. Λήμνο

Είχε ήδη κλείσει και εισιτήριο για τον επόμενο προορισμό του, τη Σαμοθράκη, αλλά δε πρόλαβε να μεταβεί εκεί. Ο λόγος είναι ότι τη Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου του 2002 το πρωί φωτογράφιζε με την ίδια διαδικασία το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λήμνου. Ένας αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας τον είδε και ενημέρωσε την αστυνομία για πιθανή κατασκοπευτική δράση.

Πηγή: Xartes.eu (επεξεργασμένη)

Λίγες ώρες αργότερα, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η αστυνομία τον εντόπισε να φωτογραφίζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη περιοχή Καλλιθέα Λήμνου. Συνελήφθη και στη κατοχή του βρέθηκαν:

 • 57 φιλμ
 • Χάρτες των νησιών με σημειώσεις για τις θέσεις από όπου ελήφθησαν οι φωτογραφίες
 • Εξοπλισμός πλοήγησης (πυξίδα, σημειωματάριο, κτλ.)
 • Φωτογραφικές μηχανές
 • Εισιτήριο προς Σαμοθράκη (για τις 22 Σεπτεμβρίου 2002)

Τα 57 φιλμ εστάλησαν εις τα εργαστήρια της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας στην Αθήνα και βρέθηκε ότι περιείχαν περί τις 1700 φωτογραφίες στρατιωτικών εγκαταστάσεων με κεκαλυμμένες τεχνικές προσδιορισμού του προσανατολισμού (όπως προαναφέραμε). Οι αρχές υπολόγισαν ότι μόνο το κόστος του εξοπλισμού του ανέρχονταν σε €2300.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης τού απηύθυνε την κατηγορία της κατασκοπείας ενώ ο ίδιος δήλωσε ότι ήτο τουρίστας με «χόμπι» τη φωτογραφία. Για άγνωστο μέχρι σήμερα λόγο ο κατηγορούμενος αθωώθηκε και αφέθηκε ελεύθερος. Εικάζεται ότι αυτό ήτο αποτέλεσμα πολιτικών ενεργειών εκ μέρους της τότε κυβερνήσεως της Ελλάδος, ιδιαιτέρως δε διότι υπήρχε, έστω και έμμεση, εμπλοκή της Γερμανίας όπου ο κατηγορούμενος ήτο κάτοικος.

το βρήκαμε εδώ

Ελλάδα,Τουρκία
#MIT #πράκτορας #Μουράτ #Πεκινέλ

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...