Σε αυτό το άρθρο μας θα πάμε πίσω στο 2002 όταν εντοπίσθηκε και συνελήφθη ένας Τούρκος που προσποιούνταν τον Γερμανό τουρίστα εις τη Λήμνο κατά τη διάρκεια κατασκοπευτικής δράσεως υπέρ της MIT (Millî İstihbarat Teşkilatı, Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών). Γράφουμε για τον Μουράτ Μεχμέτ Πεκινέλ που συνελήφθη το Σεπτέμβριο του 2002. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά…
Ο Μουράτ Πεκινέλ ήτο ένας 54 ετών Τούρκος που ζούσε εις τη Γερμανία και έτσι διέθετε διπλή υπηκοότητα. Δεν είναι γνωστό το πως έγινε η στρατολόγηση και εκπαίδευση του από τη ΜΙΤ, αλλά είναι γνωστό ότι τον Ιούνιο του 2002 έφτασε εις τη Κρήτη κάνοντας χρήση του γερμανικού διαβατηρίου του. Σχεδόν αμέσως, ο Μουράτ Πεκινέλ ξεκίνησε τη κατασκοπευτική του δράση. Μετέβαινε σε περιοχές στρατιωτικών εγκαταστάσεων με ποδήλατο και έπειτα ακολουθούσε μία τυπική διαδικασία τακτικής αναγνωρίσεως στόχων.

Σημείωνε το σημείο όπου ευρίσκετο σε χάρτη, τοποθετούσε κάποιο αντικείμενο για προσανατολισμό όπως για παράδειγμα το τιμόνι του ποδηλάτου να δείχνει πάντα προς το Βορρά (με τη βοήθεια πυξίδας), έβγαζε τις φωτογραφίες, και έπειτα αποθήκευε τα φιλμ (χωρίς να τα εμφανίζει). Ο Μ. Πεκινέλ συνέχιζε αυτή του τη δράση επί τρεις μήνες. Μετέβαινε από νήσο σε νήσο και διέμενε εκεί από 1 έως 5 ημέρες. Μέχρι την ημέρα της σύλληψης του στη Λήμνο το Σεπτέμβριο του 2002 είχε μεταβεί στα ακόλουθα νησιά (με τη σειρά που αναγράφονται).
- Κρήτη
- Ρόδος
- Σύμη
- Τήλος
- Κως
- Αστυπάλαια
- Λέρος
- Αγαθονήσι
- Σάμος
- Φούρνοι
- Χίος
- Μυτιλήνη
- Λήμνο
Είχε ήδη κλείσει και εισιτήριο για τον επόμενο προορισμό του, τη Σαμοθράκη, αλλά δε πρόλαβε να μεταβεί εκεί. Ο λόγος είναι ότι τη Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου του 2002 το πρωί φωτογράφιζε με την ίδια διαδικασία το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λήμνου. Ένας αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας τον είδε και ενημέρωσε την αστυνομία για πιθανή κατασκοπευτική δράση.

Λίγες ώρες αργότερα, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η αστυνομία τον εντόπισε να φωτογραφίζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη περιοχή Καλλιθέα Λήμνου. Συνελήφθη και στη κατοχή του βρέθηκαν:
- 57 φιλμ
- Χάρτες των νησιών με σημειώσεις για τις θέσεις από όπου ελήφθησαν οι φωτογραφίες
- Εξοπλισμός πλοήγησης (πυξίδα, σημειωματάριο, κτλ.)
- Φωτογραφικές μηχανές
- Εισιτήριο προς Σαμοθράκη (για τις 22 Σεπτεμβρίου 2002)
Τα 57 φιλμ εστάλησαν εις τα εργαστήρια της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας στην Αθήνα και βρέθηκε ότι περιείχαν περί τις 1700 φωτογραφίες στρατιωτικών εγκαταστάσεων με κεκαλυμμένες τεχνικές προσδιορισμού του προσανατολισμού (όπως προαναφέραμε). Οι αρχές υπολόγισαν ότι μόνο το κόστος του εξοπλισμού του ανέρχονταν σε €2300.
Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης τού απηύθυνε την κατηγορία της κατασκοπείας ενώ ο ίδιος δήλωσε ότι ήτο τουρίστας με «χόμπι» τη φωτογραφία. Για άγνωστο μέχρι σήμερα λόγο ο κατηγορούμενος αθωώθηκε και αφέθηκε ελεύθερος. Εικάζεται ότι αυτό ήτο αποτέλεσμα πολιτικών ενεργειών εκ μέρους της τότε κυβερνήσεως της Ελλάδος, ιδιαιτέρως δε διότι υπήρχε, έστω και έμμεση, εμπλοκή της Γερμανίας όπου ο κατηγορούμενος ήτο κάτοικος.
Ελλάδα,Τουρκία
#MIT #πράκτορας #Μουράτ #Πεκινέλ