Στο άρθρο μας «Επίσημη τουρκική αποστολή στη κατεχόμενη Λιβύη» είδαμε από μία διαρροή ενδιαφέροντα πράγματα όπως για παράδειγμα αυτό που ανακαλύψαμε και παρουσιάσαμε στο μετέπειτα άρθρο μας «Ο Τούρκος κατάσκοπος Μετεχάν Ολγκούν στη Μαλαισία». Κάτι άλλο εξίσου ενδιαφέρον αφορά έναν άλλο άντρα της συνάντησης, τον Αλί Γιασίν Σερντάρ που βλέπετε στη παρακάτω φωτογραφία.
Σε εκείνη τη μυστική συνάντηση που οργάνωσε η MIT (Millî İstihbarat Teşkilatı, Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών) ο Αλί Γιασίν Σερντάρ συμμετείχε ως σύμβουλος του Προέδρου Ερντογάν. Ο Αλί Γιασίν Σερντάρ εργάζεται ως καθηγητής διεθνών σχέσεων εις το πανεπιστήμιο Μπογιαζιτσί της Κωνσταντινούπολης στη Τουρκία και είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα της εμπλοκής ακαδημαϊκών στο τομέα των μυστικών επιχειρήσεων της MIT.
Δύο πολύ πιο σπουδαία παραδείγματα ακούσαμε πρόσφατα από συνέντευξη τους διεθνώς αναγνωρισμένου διδάκτωρ γεωπολιτικής, καθηγητή και προέδρου του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριο Ιωάννη Μάζη. Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη τη συνέντευξη σε αυτό το σύνδεσμο, και παρακάτω παραθέτουμε το απόσπασμα αναφορικά με το θέμα που μελετάμε εδώ.
Και σε εμένα έχουν τύχει τρανταχτές περιπτώσεις τις οποίες μπορώ να τις διηγηθώ χωρίς να σας δώσω συγκεκριμένα στοιχεία, και κατάλαβα από νωρίς πόσο δύσκολο είναι να μιλήσεις από πλευράς εθνικής ελληνικής σε διεθνή επιστημονικά κέντρα, θα σας πω ένα απλό παράδειγμα δικό μου.
Δημοσιεύσεις έχω πάρα πολλές. Και τις έχω και σε πολύ έγκυρα σημεία. Παραδείγματος χάριν έχω στο Springer-Verlag που είναι ο σκληρότερος εκδοτικός οίκος σε θέματα γεωγραφίας, κοινωνικών επιστημών, και θεωρητικών ανθρωπιστικών επιστημών. Τι παρατήρησα; Στο Springer μπορώ να βγάλω πάρα πολύ εύκολα… Πάρα πολύ εύκολα… Μπορώ να βγάλω φυσιολογικά, εν πάση περιπτώσει, δημοσιεύματα που έχουν να κάνουν με θεωρία διεθνών σχέσεων και θεωρία γεωπολιτικής. Θεωρία όμως. Καθαρή θεωρία.
Όταν τεθεί θέμα μελέτης περιπτώσεως, αυτό το οποίο εις τα Νέα Ελληνικά ονομάζεται case study, και εκεί οφείλω πολύ προσεκτικά και πολύ νηφάλια να κατανείμω ευθύνες ή να περιγράψω ρόλους των διεθνών παραγόντων που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη case study, και ιδιαίτερα εάν αυτή αφορά τη Μεσόγειο. Γιατί εμένα το αντικείμενο μου είναι Μέση Ανατολή-Μεσόγειος, έτσι; Τότε μοιραία μπαίνουν μέσα οι Τούρκοι και ο ρόλος τους. Μοιραία μπαίνει μέσα η αμερικανική εξωτερική πολιτική και ο ρόλος της. Μοιραία μπαίνει μέσα η προηγηθείσα περιγραφή της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και του ρόλου της. Όταν λοιπόν με τον πιο νηφάλιο τρόπο καταγράψω όλα αυτά, το δημοσίευμα μου δε γίνεται δεκτό. Όλως περιέργως δεν είμαι καλός επιστήμων. Είμαι καλός επιστήμων στο πιο δύσκολο κομμάτι της επιστήμης, που είναι η θεωρία. Αλλά όταν καλούμαι να εφαρμόσω τη θεωρία σε συγκεκριμένα πεδία με ονόματα, επώνυμα και διευθύνσεις, τότε εκεί δεν είμαι καλός. Οπότε ναι κύριε Σακελλαρίδη, είναι μία εξαιρετική πρόταση αυτό.
Και να σας πω και άλλο ένα παράδειγμα. Σε σύμμαχο-χώρα η οποία διαθέτει μερικά από τα πολύ ισχυρά think tanks έχω λάβει επανειλημμένα προσκλήσεις να πάω να μιλήσω. Έχω κάνει ειδικά στην ιδία αυτή χώρα τρεις ομιλίες. Φυσικά οι ομιλίες μου ήταν… Η μία ήταν για το κουρδικό, η άλλη ήταν για τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή, η τρίτη ήταν για ισλαμο-ισραηλινά θέματα. Τρεις ομιλίες.
Οι αίθουσες εις την πρωτεύουσα της χώρας αυτής όπου μιλούσα ήταν κατάμεστες και γεμάτες με πολυάριθμους φωτογράφους οι οποίοι φωτογράφιζαν συστηματικά τα slides μου τα οποία έδειχνα, γιατί επειδή είμαι και γεωγράφος δείχνω και χάρτες ο έρμος, τι να κάνουμε; Μετά από δύο χρόνια ενώ εις στην υποχρέωση των προσκαλούντων ήταν οι ομιλίες που έγιναν δεκτές… Γιατί την ομιλία την καταθέτεις πριν, γίνεται δεκτή, και μετά σε καλούν… Λοιπόν, οι ομιλίες που έχουν γίνει δεκτές και έχουν πραγματοποιηθεί να δημοσιευτούν σε μία συγκεκριμένη σειρά του ινστιτούτου αυτού.
Πέρασαν δύο χρόνια και δεν είδα καμία ομιλία δημοσιευμένη. Όταν λοιπόν ερώτησα σχετικά τον διευθυντή του ινστιτούτου, του λέω «γιατί αυτές οι ομιλίες δεν δημοσιεύθησαν;» στην αρχή ετόλμησε να μου πει ότι «ξέρεις, τα Αγγλικά σου δεν ήταν τόσο καλά». Όταν του είπα ότι τα Αγγλικά μου τα μετέφρασε ο Βρετανός Οξφορδιανός μεταφραστής του Ελίτη, ο κύριος Ντέιβιντ Κόνολι, και σας τα έστειλα με αυτού τη μετάφραση, όχι με δική μου, και δεν πιστεύω ότι εσείς γνωρίζετε καλύτερα Αγγλικά από αυτόν… Τότε μου απήντησε «κοίταξε εις το διοικητικόν μας συμβούλιο έχουμε τέσσερις Τούρκους αξιωματικούς. Η Τουρκία μας δίδει 600 χιλιάδες Ευρώ το χρόνο προς ενίσχυση του ινστιτούτου. Αυτοί πληρώνουν. Πληρώστε και εσείς».
Τα παραπάνω τρία παραδείγματα (δύο του κυρίου Ι. Μάζη και ένα από τη συνάντηση στη Λιβύη) θεωρούμε ότι δίνουν μία εικόνα κάποιων εκ των μυστικών δράσεων της MIT σχετικά με τον ακαδημαϊκό τομέα, όπως επίσης και το που αποσκοπούν αυτές οι δράσεις. Εν συντομία, αποσκοπούν στο να «ακούγεται» μόνο η μία πλευρά που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας και όποιες αντίθετες απόψεις «θάβονται» κάνοντας τες να φαντάζουν περιθωριακές λόγω της χαμηλής κάλυψης που λαμβάνουν. Εάν γνωρίζετε περισσότερες παρόμοιες περιπτώσεις, γράψτε μας στα σχόλια του άρθρου.
Τουρκία
#MIT #Μυστική #λογοκρισία #σε #επιστήμονες