News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

ΜΙΤ: Η αρπαγή του Μεμντούχ Τσικμάζ στο Σουδάν

Το 2017 η τουρκική ΜΙΤ (Millî İstihbarat Teşkilatı, Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών) εκτέλεσε την αρπαγή ενός Τούρκου επιχειρηματία στο Σουδάν σε συνεργασία με την υπηρεσία πληροφοριών του Σουδάν, την NISS (National Intelligence and Security Service, Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφαλείας).

Πηγή: A24.com.tr (επεξεργασμένη)

Ο Μεμντούχ Τσικμάζ δεν ήταν ένας καθημερινός απλός Τούρκος πολίτης, ήταν ένας επιφανής επιχειρηματίας γεννημένος στην επαρχία Τσορούμ. Στην επαρχία του, και μετέπειτα και στην ευρύτερη περιοχή, είχε γίνει μεγάλος επιχειρηματίας έχοντας αρκετά πρατήρια υγρών καυσίμων, καταστήματα, και ακόμη και ένα εργοστάσιο κατασκευής οικοδομικών υλικών. Το πόσο νομοταγής ήτο φαίνεται και από το γεγονός ότι τη περίοδο διακυβέρνησης του Αμπντουλάχ Γκιούλ (πρωθυπουργός της Τουρκίας τη περίοδο 2002-2003) η τουρκική κυβέρνηση τον είχε βραβεύσει ως το τρίτο άνθρωπο με τις μεγαλύτερες πληρωμές σε φόρους. Ωστόσο, ο Μ. Τσικμάζ ποτέ δεν έκρυβε την υποστήριξη του στο κίνημα FETÖ του Φετουλάχ Γκιουλέν και όπως είναι γνωστό, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, αυτό συνεπάγεται με συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση κατά το καθεστώς Ερντογάν.

Πηγή: OdaTV.com

Η πιο αξιοσημείωτη συμμετοχή του Μεμντούχ Τσικμάζ ήταν το 1995 όταν πέρα από την οικονομική ενίσχυση του κόμματος με επίσημες χορηγίες, έδωσε και στέγη στη θεολογική σχολή Γκιουλέν της επαρχίας Τσορούμ. Για να τον τιμήσει για τη μακροχρόνια βοήθεια του, το 2014 ο Φ. Γκιουλέν του έδωσε το τίτλο «Χάμζα» και ήταν ο επίτιμος Ιμάμης της περιοχής Τσορούμ. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Μ. Τσικμάζ μετά τη σύλληψη του, μετά το 2014 είχε σταματήσει να συμμετέχει ενεργά γιατί τον ενδιέφερε κυρίως η επιχειρηματική του ανάπτυξη, και έτσι έδωσε όλη του την ενέργεια και χρόνο εκεί. Συνέχιζε όμως και βοηθούσε το κίνημα στη διαχείριση των λογιστικών θεμάτων τους καθώς είχε εμπειρία στο αντικείμενο αυτό.

Πηγή: Bilgikahini.com

Το 2015 μαζί με 7 συνεταίρους επέκτεινε τις επιχειρήσεις του στο Καρτούμ του Σουδάν. Εκεί άνοιξαν ένα εργοστάσιο και έτσι ζούσε ανάμεσα σε Τσορούμ (στη Τουρκία) και Καρτούμ (στο Σουδάν). Όταν έγινε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016 μετέβη στο Καρτούμ φοβούμενος ότι η συμμετοχή του στο FETÖ ίσως να τον στοχοποιήσει. Έτσι αποφάσισε να πάει μόνιμα στο Καρτούμ και τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2016 μετανάστευσε εκεί.

Πηγή: GZT.com

Η ΜΙΤ μαζί με το την τοπική εισαγγελία του Τσορούμ σύντομα άρχισαν να συντάσσουν μία τεράστια δικογραφία για όλες τις δράσεις του σχετικές με το FETÖ. Ανάμεσα στις πηγές της ΜΙΤ για αυτή τη δικογραφία ήταν και υποκλοπές από τις επικοινωνίες κρατουμένων του κινήματος FETÖ σε τουρκικές φυλακές. Εν τέλει, το 2017 η ΜΙΤ σε συνεργασία με τη τοπική εισαγγελία είχαν συντάξει μία δικογραφία 500 σελίδων για τη σύλληψη του για αδικήματα όπως χρηματοδότηση τρομοκρατών, συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, παράνομη έξοδο από τη χώρα και ως διοικητικό στέλεχος τρομοκρατικής οργάνωσης.

Πηγή: DetailHaber.com

Παρότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τη νόμιμη οδό μέσω διεθνούς εντάλματος σύλληψης και έκδοσης του στη Τουρκία, η ΜΙΤ προτίμησε κάποιες πιο σκιώδεις τακτικές. Γνωρίζοντας ότι υπήρχε τεράστια πιθανότητα ο Μεμντούχ Τσικμάζ να βρίσκεται στο Σουδάν, ήρθαν σε επαφή με τη τοπική υπηρεσία πληροφοριών, τη NISS, και ανέπτυξαν μία συμφωνία όπως είχαμε δει στο άρθρο μας «Οι μυστικές συμφωνίες της MIT για αρπαγές ανθρώπων». Σύμφωνα με το TR724 η ΜΙΤ είχε ζητήσει από τη NISS να εντοπίσουν τυχόν παρανομίες ή παραβάσεις που έχει διαπράξει στο Σουδάν αλλά δεν εντόπισαν κάτι. Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε ότι είχε πει στις αρχές του Σουδάν ότι εάν το εργοστάσιο του προκαλεί οποιοδήποτε πρόβλημα θα μπορούσε να το κλείσει και να το μεταφέρει σε άλλη χώρα.

Πηγή: Medya-24.com

Όταν η εισαγγελική έγκριση της Τουρκίας δόθηκε στη ΜΙΤ, η ΜΙΤ ζήτησε από την NISS να τον παρακολουθήσει και να τον συλλάβει με τις προαναφερθείσες κατηγορίες, και εν συνεχεία να τον παραδώσει μυστικά στη ΜΙΤ. Όπως είπε ο ίδιος, στις 27 Νοεμβρίου του 2017 το βράδυ στο σπίτι του εισέβαλαν άντρες της αστυνομίας του Σουδάν και συνέλαβαν αυτόν, τη σύζυγο του, και τα δύο παιδιά του χωρίς να του πουν λέξη. Ο ίδιος δε γνώριζε Αραβικά άρα δεν ήτο σε θέση να συνεννοηθεί. Στη συνέχεια, τον μεταφέρουν σε μία φυλακή στο Σουδάν όπου και κρατήθηκε μυστικά για 3 μήνες. Εκεί τον ανέκριναν και ο ίδιος ανέφερε ότι ακόμα δεν είχε αντιληφθεί το λόγο σύλληψης του γιατί είχε περάσει μεγάλο διάστημα (άνω του έτους) από το πραξικόπημα και τη μετανάστευση του στο Σουδάν.

Πηγή: ShoroukNews.com

Για τρεις μήνες ήτο σε υπό κράτηση στο Σουδάν όπου είχε δυσκολίες επικοινωνίας καθώς όλοι μιλούσαν μόνο Αραβικά. Εν τέλει, μεταφέρθηκε μέσω πολιτικού αεροσκάφους του τμήματος αεροπορίας της ΜΙΤ στη Τουρκία και εκεί μεταφέρθηκε σε φυλακή όπου υπέστη βασανίστρια για να «ομολογήσει» και το 2018 καταδικάστηκε σε 10 έτη φυλάκισης.

Πηγή: DemokrasiHaber.com

Αυτή είναι ακόμα μία από τις χιλιάδες υποθέσεις αρπαγών αντιφρονούντων από τη ΜΙΤ σε όλο το κόσμο. Μία υπόθεση που ρίχνει ακόμα λίγο φως στις τακτικές δράσεις του τουρκικού κράτους και ιδιαιτέρως της ΜΙΤ. Αν θεωρείτε ότι μας διέφυγε κάτι σημαντικό για αυτή την υπόθεση, γράψτε μας στα σχόλια του άρθρου.

το βρήκαμε εδώ

Σουδάν,Τουρκία
#ΜΙΤ #αρπαγή #του #Μεμντούχ #Τσικμάζ #στο #Σουδάν

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...