News

News

Τρίτη
Οκτώβριος, 3

Μη θανατηφόρο όπλο ADS | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Το 2015 κυκλοφόρησε στο τύπο ένα νέο όπλο που δοκίμαζε το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ για όλα του τα σώματα και υπηρεσίες, το ADS (Advanced Denial System, Προηγμένο Σύστημα Άρνησης) το οποίο πλέον γνωρίζουμε όχι απλώς ότι έχει χρησιμοποιηθεί σε πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά και σε ειδικές και ψυχολογικές επιχειρήσεις, όπως και για έλεγχο πλήθους εντός των ΗΠΑ. Είναι ένα μη θανατηφόρο όπλο και εδώ θα το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Πηγή: FlightGlobal.com

Η ιστορία του ξεκινά το 2002 όταν το Υπ. Αμύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε ένα ερευνητικό πρόγραμμα με το όνομα «Επίδειξη Προηγμένων Μέσων Τεχνολογίας». Το 2004 η εταιρεία Raytheon πήρε άδεια για ανάπτυξη συστημάτων για αυτό το πρόγραμμα, και τα πρώτα δοκιμαστικά όπλα ADS έκαναν την εμφάνιση τους το 2010. Από τότε έως και σήμερα βελτιώνονται διαρκώς με τα νεώτερα να αποκαλούνται ADS II.

Πηγή: TechEBlog.com

Η αρχή λειτουργίας του ADS είναι σχετικά απλή. Το όπλο αποτελείται από μία κατευθυντική κεραία-πομπό που εκπέμπει συγκεκριμένες συχνότητες με τεράστια ισχύ (τάξεως 100kW). Μία τόσο μεγάλη ισχύ απαιτεί πολύ ενέργεια αλλά και ογκώδη συστήματα όπως μετασχηματιστές και γι’αυτό τα όπλα αυτά παραμένουν σχετικά μεγάλα, αν και συνεχώς βελτιώνονται ώστε να γίνονται όλο και πιο φορητά. Η πιο συνηθισμένη συχνότητα που χρησιμοποιούν είναι 95 GHz το οποίο ενεργοποιεί τα στοιχεία νερού και λίπους κάνοντας τα δονούνται έντονα, και κατ’επέκταση παράγουν θερμότητα. Επίσης, λόγο αυτής της συχνότητας δε διαπερνά παρά μόνο τα πρώτα στρώματα του δέρματος.

Πηγή: Pinterest.com (επεξεργασμένη)

Ως αποτέλεσμα, αμέσως ανεβάζει τη θερμοκρασία της επιδερμίδας έως και τους 54°C και μερικές φορές προκαλεί και εγκαύματα πρώτου βαθμού. Σε δοκιμές σε άτομα με πολύ ευαίσθητο δέρμα προκαλούσε και εγκαύματα δευτέρου βαθμού. Ωστόσο, λόγω αυτής του της δράσης ενεργοποιεί και τα νεύρα προκαλώντας πόνο σε ολόκληρο το σώμα. Το ADS κάνει αυτές τις «ριπές» με αυτόματες εκπομπές διάρκειας 3 δευτερολέπτων έκαστη. Ο εκπρόσωπος τύπου του Εργαστηρίου Πειραμάτων της Πολεμικής Αεροπορίας που είχε συμμετάσχει ως εθελοντής στις δοκιμές είχε αναφέρει:


«Για τα πρώτα χιλιοστά του δευτερολέπτου ένοιωθα σαν κάτι να με ζεσταίνει. Μετά ζεσταινόμουν όλο και περισσότερο και σε λίγο νοιώθεις σαν να καίγεσαι ολόκληρος… Όταν απομακρυνθεί η ακτίνα το δέρμα αμέσως επανέρχεται στη κανονική κατάσταση και ο πόνος φεύγει»


Πηγή: Reddit.com

Μέχρι σήμερα το όπλο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί τόσο στους πολέμους της Μέσης Ανατολής, όσο και εντός των ΗΠΑ το 2020 κατά τη διάρκεια των βίαιων εξεγέρσεων. Κλείνοντας, παρακάτω είναι ένα βίντεο του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ που είχε δημοσιευτεί το 2013 και παρουσίαζε τις ικανότητες του όταν ήτο ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο.

Στις ημέρες μας το ADS είναι μόνο έναν από τα πολλά όπλα ενέργειας που έχουν στο οπλοστάσιο τους πολλά κράτη. Αντίμετρα για αυτά τα όπλα έχουν αναπτυχθεί επίσης από πολλές χώρες, όπως «ασπίδες» ή θωρακίσεις που φιλτράρουν συγκεκριμένες συχνότητες όπως επίσης και όπλα ηλεκτρονικού πολέμου για τη καταστροφή του ADS και των εκπομπών του. Σε κάθε περίπτωση όμως, παραμένει μία ενδιαφέρουσα τεχνολογία που παρότι σχεδόν 10 ετών δεν είναι ευρέως γνωστή.

το βρήκαμε εδώ

Τεχνολογία
#Μη #θανατηφόρο #όπλο #ADS #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...