News

News

Σάββατο
Δεκέμβριος, 2

Μη επανδρωμένο υποβρύχιο LBS-G | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Συχνά γίνονται αναφορές για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, άλλα ένας εξίσου ενεργός χώρος είναι τα μη επανδρωμένα υποβρύχια. Το πιο γνωστό τέτοιο υποβρύχιο των ΗΠΑ είναι το LBS-G (Littoral Battlespace Sensing-Glider, Παράκτιο Πολεμικό Σκάφος Καταγραφής) που χρησιμοποιείται επισήμως από το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ τουλάχιστον από το 2004 όταν εθεάθη εις τη στρατιωτική άσκηση RIMPAC. Από τότε έως και σήμερα, έχει βρεθεί αμέτρητες φορές εις τη θάλασσα της Κίνας να καταγράφει τις κινήσεις των πλοίων της αλλά και τις υποθαλάσσιες υποδομές της στα αμφιλεγόμενης κυριαρχίας νησιά της περιοχής.

Πηγή: ResearchGate.net

Το LBS-G ρίχνεται από πλοία και ώστε να είναι απόλυτα αόρατο στα συστήματα εντοπισμού του εχθρού, δεν έχει κανένα μηχανικό μέρος προώθησης όπως προπέλες ή τζετ νερού. Αντίθετα, χρησιμοποιώντας τα ρεύματα της θάλασσας σε διαφορετικά βάθη κινεί τα πτερύγια του ώστε να βρεθεί εκεί και να το παρασύρουν τα ρεύματα προς τη κατεύθυνση που επιθυμεί ο χειριστής του.

Πηγή: News.usni.org

Η πλοήγηση του μπορεί να γίνεται ημιαυτόνομα ή χειροκίνητα από σταθμό ελέγχου μέσω δορυφορικής διασύνδεσης Iridium. Συγκεκριμένα, μπορεί ο χειριστής να προκαθορίσει μία διαδρομή και το LBS-G θα την ακολουθήσει μέσω του συστήματος πλοήγησης GPS, ή να το χειρίζεται ο ίδιος από το «NAVO – Glider Operations Center» (Τμήμα Ωκεανογραφικών Ναυτικού – Κέντρο Επιχειρήσεων Σκαφών) του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ που βλέπετε στη συνέχεια.

Πηγή: News.usni.org

Το 2010 οι ΗΠΑ διέθεταν 50 πλήρως επιχειρησιακά τέτοια υποβρύχια, και έως το 2015 είχαν υπολογίσει την αγορά-κατασκευή από 100 ακόμη. Το 2016 όλα τα LBS-G των ΗΠΑ ευρίσκετο εις τη Κίνα για παρακολούθηση των επεκτατικών κινήσεων της προς τις σύμμαχες των ΗΠΑ χώρες της περιοχής.

Πηγή: OceanObservatories.org

Μάλιστα, το ίδιο έτος, το 2016 η Κίνα κατάφερε και εντόπισε και κατέσχεσε ένα τέτοιο υποβρύχιο εις τα χωρικά της ύδατα το οποίο αργότερα το παρέδωσε πίσω στις ΗΠΑ. Περιέργως, σύντομα η Κίνα κατασκεύασε ένα παρόμοιο μη επανδρωμένο υποβρύχιο, αλλά αυτό ίσως να αξίζει να το μελετήσουμε σε ανεξάρτητο άρθρο.

Πηγή: Forbes.com

Σύμφωνα με το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, το LBS-G έχει τέσσερις τακτικές αποστολές. Τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, δηλαδή τον εντοπισμό εχθρικών υποβρυχίων. Τη ναρκαλίευση, δηλαδή τη χαρτογράφηση των υποθαλάσσιων ναρκοπεδίων. Τις αμφίβιες πολεμικές επιχειρήσεις, που σημαίνει τη διεξαγωγή αναγνωρίσεως πριν από μία απόβαση. Και τέλος, τις ειδικές επιχειρήσεις. Στο τελευταίο είναι πολλά αντικείμενα όπως υποκλοπές επικοινωνιών, εντοπισμός βατραχανθρώπων, αναμετάδοση υποβρύχιων επικοινωνιών, κ.ά. Παρακάτω βλέπετε τα βασικά του μέρη.

Πηγή: News.usni.org (επεξεργασμένη)

Το LBS-G ανήκει στα μεσαίας κλάσης μη επανδρωμένα υποβρύχια των ΗΠΑ. Οι άλλες κλάσεις είναι μικρά, μεγάλα, και πολύ μεγάλα. Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του που μπορεί να φτάσει έως και μερικούς μήνες, το LBS-G επιστρέφει στο προκαθορισμένο σημείο και γίνεται η συλλογή του όπως βλέπετε παρακάτω.

Πηγή: News.usni.org

Τέτοια «φτηνά» σε λειτουργικό κόστος συστήματα προσφέρουν αυξημένη επίγνωση κατάστασης καθώς όλο το εικοσιτετράωρο σαρώνουν ανοικτές και κλειστές θάλασσες, όπως και παράκτιες περιοχές, και δίνουν στη διοίκηση τους με ασφάλεια εικόνα των κινήσεων του εχθρού όπως και χαρτογράφηση ναρκοπεδίων, υποκλοπές, κτλ. χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο έμψυχο προσωπικό. Σίγουρα μία λογική εξέλιξη και ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον αντικείμενο για την Ελλάδα που έχει τόσο μεγάλα θαλάσσια σύνορα με εχθρικές χώρες.

το βρήκαμε εδώ

Θαλάσσια μέσα
#Μη #επανδρωμένο #υποβρύχιο #LBSG #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...